Μας μιλάνε για επενδύσεις σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και το φυσικό πλούτο της χώρας και κλείνουν το ΙΓΜΕ; Ρε μπας και μας περνάνε για ιθαγενείς και μας κουνάνε καθρεφτάκια; “Κραυγή απόγνωσης για τον φορέα που «βρήκε» κοιτάσματα χρυσού, πετρελαίου, ουρανίου και πολύτιμων μετάλλων σε όλη την Ελλάδα.” Μιλάμε για το ΙΓΜΕ. “Γιατί η κυβέρνηση, που έχει ρίξει τόσο μεγάλο βάρος στις επενδύσεις που θα γίνουν στα κοιτάσματα πετρελαίου, στην εξόρυξη μεταλλευμάτων και βασίζεται σε αυτά τα χρήματα για την ανάπτυξη της χώρας, διαλύει τον μοναδικό φορέα που είναι υπεύθυνος για την έρευνα και την αξιοποίηση αυτών των πόρων”; Διαβάστε το καταπληκτικό άρθρο της M. Kουτσούκου…
Tης M. Kουτσούκου
Πάνω στις μελέτες του, εδώ και 60 χρόνια, στήθηκε όλη η βιομηχανία της χώρας. Από τις έρευνές του, ξέρουμε σήμερα ότι η Ελλάδα έχει κοιτάσματα πετρελαίου. Από μελέτες του, ξέρουμε ότι στη χώρα υπάρχουν κοιτάσματα χρυσού (κάποια από αυτά έχουν γίνει ορυχεία) και άλλων πολύτιμων μετάλλων, μέχρι και… ουρανίου. Κι όμως, το κράτος, αντί να ενδυναμώσει αυτόν τον βασικό πυλώνα έρευνας και ανάπτυξης της χώρας, τον οδηγεί προς τη διάλυση…
Μιλάμε για το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), που, τα τελευταία τρία χρόνια, απαξιώνεται συστηματικά από την κυβέρνηση, με σκοπό να ξεπουληθεί ο ορυκτός πλούτος της χώρας σε ιδιώτες. Αυτό καταγγέλλει στην “PRESS” μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων του ΙΓΜΕ, Χάρης Σμυρνιώτης, τονίζοντας ότι «θέλουν να αλλοιώσουν το χαρακτήρα του ΙΓMΕ, να το αφήσουν να πεθάνει «βιολογικά», να συρρικνωθεί και στο τέλος να καταργηθεί».
Το «διαλύουν»
Από το 2011 έχει ξεκινήσει, όπως δείχνουν οι αριθμοί, ένα συστηματικό «σχέδιο», που έχει σαν σκοπό να αποδυναμώσει το Ινστιτούτο, ώστε να μην έχει τη δυνατότητα υλοποίησης του ερευνητικού του έργου (το οποίο θα πληρώσουμε σε ξένους ιδιώτες ως κράτος). Το προσωπικό του έχει πλέον συρρικνωθεί σε 236 εργαζομένους, όταν το 2008 οι εργαζόμενοι ήταν 526. «Yπολογίζουμε ότι σε δύο με τρία χρόνια θα μείνουμε οι μισοί, καθώς ένα μέρος του προσωπικού θα φύγει λόγω συνταξιοδότησης», επισημαίνει ο κ. Σμυρνιώτης.
Γι’ αυτό, άλλωστε, 115 επιστήμονες των μεγαλύτερων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας έστειλαν υπόμνημα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντάς του την άδικη μεταχείριση που επεφύλαξε η πολιτεία στο ΙΓΜΕ και επισημαίνοντας τη διαχρονική συμβολή και προσφορά του Ινστιτούτου στις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, τα υπόγεια νερά για την ύδρευση της πρωτεύουσας, αλλά και την ελληνική οικονομία. Όπως εξηγεί ο κ. Σμυρνιώτης, «οι καθηγητές έστειλαν αυτή την επιστολή στον πρωθυπουργό, λέγοντάς του ουσιαστικά ότι αφού δεν μπορείτε να βοηθήσετε το ΙΓΜΕ, τουλάχιστον μη το διαλύετε άλλο. Αναμένουμε ακόμα την απάντηση του κ. Σαμαρά».
Ερώτημα βέβαια παραμένει τι θα γίνει και με τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό που διαθέτει το Ινστιτούτο, το οποίο λίγα χρόνια πριν το 2008, είχε αναβαθμιστεί και μεταφερθεί σε ένα κτίριο 22.000 τ.μ. Το ΙΓΜΕ διαθέτει, εκτός των άλλων, και μια πολύτιμη γεωλογική βιβλιοθήκη, ψηφιοποιημένη, καθώς και ένα από τα δύο πιο σύγχρονα μικροσκόπια στην Ελλάδα αξίας 400.000 ευρώ.
Άλλωστε, η Υπηρεσία Χαρτών της θεωρείται από τις πιο σημαντικές της χώρας, καθώς έχει τα υπόβαθρα της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, συμπληρωμένα με γεωλογικά στοιχεία.
Η μόνη έλλειψη
Γιατί λοιπόν η κυβέρνηση, που έχει ρίξει τόσο μεγάλο βάρος στις επενδύσεις που θα γίνουν στα κοιτάσματα πετρελαίου, στην εξόρυξη μεταλλευμάτων και βασίζεται σε αυτά τα χρήματα για την ανάπτυξη της χώρας, ουσιαστικά διαλύει τον μοναδικό φορέα που είναι υπεύθυνος για την έρευνα και την αξιοποίηση αυτών των πόρων; Ο κ. Σμυρνιώτης απαντά ότι «θέλουν να βγάλουν με ευτελές τίμημα έξω τον ορυκτό πλούτο και επί της ουσίας μας καταργούν.
Η Διοίκηση που διόρισε πριν ένα χρόνο η κυβέρνηση στο Ινστιτούτο και που ουσιαστικά είναι άσχετη, σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο, έχει μεθοδεύσει την έκδοση προεδρικού διατάγματος για τη μετατροπή του ΙΓΜΕ σε έναν φορέα παροχής μετεωρολογικών δεδομένων και κλιματικών αλλαγών, ο οποίος θα ασχολείται με την παγκόσμια κλιματική αλλαγή.
Ουσιαστικά θέλουν να περάσουν κάποια προγράμματα δικά τους και να τα δώσουν «κοψοχρονιά», όπως κάνανε και με τα πετρέλαια σε ξένες ιδιωτικές εταιρίες και εμείς να γίνουμε ένα γραφείο συμβούλων που θα βγάζει προκηρύξεις με αυτά που θέλουν να ξεπουλήσουν».
Κινδυνεύει λοιπόν η Ελλάδα, να είναι η μοναδική χώρα χωρίς έναν ανεξάρτητο φορέα για τη γεωλογική και τη μεταλλευτική έρευνα;
Όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Σμυρνιώτης, «είμαστε σε κομβικό σημείο, από τον Ιούνιο ή θα ζήσουμε ή θα πεθάνουμε. Περιμένουμε να περάσουν οι εκλογές και θα δούμε.
Μπορεί βέβαια να προχωρήσουν και σε πιο βίαια μέτρα. Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, θέλει 11.000 απολύσεις. Κανένας δεν μας λέει ότι δεν έχουμε βγει από τον κίνδυνο να είμαστε και εμείς μέσα σε αυτούς».
Αρχίζουν οι γεωτρήσεις για τα πετρέλαια!
Ξεκινούν οι έρευνες και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα, τον Πατραϊκό Κόλπο και το Κατάκολο μετά την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και των ανάδοχων κοινοπραξιών. Οι επενδύσεις αυτές, είναι ιδιαίτερα κερδοφόρες για την Ελλάδα, καθώς μπορεί να υπερβούν τα 700 εκατ. ευρώ, για την έρευνα και παραγωγή κοιτασμάτων υδρογονανθράκων τα οποία εκτιμώνται σε 300 εκατ. βαρέλια. Για τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, υπογράφηκε σύμβαση με το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS/ PETRA PETROLEUM και οι εκτιμήσεις για τα απολήψιμα αποθέματα κυμαίνονται από 50- 100 εκατ. βαρέλια, ενώ οι επενδύσεις στη φάση της παραγωγής μπορεί να φθάσουν στα 500 εκατ. Αντίστοιχα για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού, όπου τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι 200 εκατ. βαρέλια, υπογράφηκε σύμβαση με το σχήμα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ/ EDISON/ PETROCELTIC. Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γ. Κωστόπουλος σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της σύμβασης, τόνισε ότι προγραμματίζονται 2- 5 γεωτρήσεις (κόστους 20- 35 εκατ. η καθεμιά) συν επενδύσεις 15- 20 εκατ. για σεισμικές έρευνες. Τέλος για το Κατάκολο, όπου υπάρχει βεβαιωμένο κοίτασμα 3-5 εκατ. βαρελιών, το έργο ανέλαβε το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS/ TRAJAN OIL & GAS Ltd. και οι επενδύσεις που θα γίνουν μπορεί να φθάσουν στα 50 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ για τα αποθέματα στις τρεις περιοχές τα έσοδα του Δημοσίου μπορεί να φθάσουν σε βάθος χρόνου στα 18 δισεκατομμύρια.
“PRESS”