Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

 

 
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Για άλλη μια φορά το πόσο μεγάλη στρατηγική σημασία έχει η αμερικανική βάση της Σούδας στην Κρήτη, η οποία λειτουργεί εδώ και δεκαετίες ανεξέλεγκτη και χωρίς κανένα ουσιαστικό αντάλλαγμα προς την Ελλάδα από τις ΗΠΑ, δείχνουν τελευταία δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, οι Αμερικανοί προτίθενται να κλείσουν 15 στρατιωτικά αεροδρόμια-βάσεις τους στην Ευρώπη μεταξύ των οποίων και το περίφημο Ιντζιρλίκ που έπαιξε σημαντικό ρόλο για την Δύση την περίοδο του ψυχρού πολέμου καθώς και σε όλες τις τελευταίες κρίσεις της Μέσης Ανατολής.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Sabah, με τον τίτλο, «ABD askeri üslerini azaltıyor», δηλαδή, «Οι ΗΠΑ μειώνουν τα στρατιωτικά τους αεροδρόμια», το αμερικανικό Πεντάγωνο σκοπεύει να κλείσει στο τρέχoν έτος 15 στρατιωτικά αεροδρόμια των Ηνωμένων Πολιτειών που λειτουργούν σαν αμερικανικές βάσεις σήμερα στην γηραιά ήπειρο. Το εντυπωσιακό είναι πως στο κλείσιμο αυτών των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων, δεν περιλαμβάνεται η γνωστή αμερικανική στρατιωτική βάση της Σούδας, ενώ περιλαμβάνεται η βάση του Ιντζιρλίκ στην νοτιοανατολική Τουρκία. 

Η απόφαση αυτή πάρθηκε ένεκα οικονομικών δυσχερειών διατήρησης και συντήρησης αυτών των αεροδρομίων και όπως αναφέρεται, με το κλείσιμο τους οι ΗΠΑ θα εξοικονομήσουν αμέσως περί τα 500 εκατομμύρια δολάρια. Τα αεροδρόμια αυτά, όπως αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα, βρίσκονται εκτός από την Τουρκία στις χώρες, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιταλία, και Πορτογαλία. Η απόφαση προβλέπει να διατηρηθεί η βάση στο Lakenheath της Μεγάλης Βρετανίας, στην οποία έχουν αρχίσει οι απαραίτητες μετατροπές για την αναβάθμιση της και για να καταστεί ικανή μέχρι το 2020 να υποδέχεται τα τελευταίου τύπου αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, F-35.Ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών στρατιωτικών που υπηρετούν αυτή την περίοδο στην Ευρώπη, αναφέρεται πως είναι 67 χιλιάδες και η συντήρηση τους έχει αρχίσει και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στον αμερικανικό προϋπολογισμό. Για τον λόγο αυτό προβλέπεται η σταδιακή ριζική μείωση τους και ο επαναπατρισμός τους στις ΗΠΑ. Όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Chuck Hagel, η μείωση αυτή του αριθμού των Αμερικανών που υπηρετούν στην Ευρώπη και η οποία γίνεται για καθαρά οικονομικούς λόγους, δεν θα μειώσει το αξιόμαχο των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην γηραιά ήπειρο. Οι περισσότεροι από αυτούς αναμένεται να αντικατασταθούν από τις εγχώριες ένοπλες δυνάμεις ενώ θα αναβαθμιστεί το επίπεδο μαχητικότητας τους.

Φυσικά εκείνο που απασχολεί τους Τούρκους είναι η δήλωση του συμβούλου του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, Derek Chollet, ότι στο πρόγραμμα μείωσης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ευρώπη προβλέπεται και το κλείσιμο της αμερικανικής αεροπορικής βάσης του Ιντζιρλίκ. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την μείωση της στρατηγικής αξίας της Τουρκίας για τους Αμερικανούς, χώρια που θα έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην περιοχή η οποία κυριολεκτικά ζει από τους Αμερικανούς υπαλλήλους και στρατιωτικούς.

Για την αμερικανική στρατιωτική βάση της Σούδας, ούτε κουβέντα και για άλλη μια φορά γίνεται κατανοητό το πόσο μεγάλη σημασία της δίνουν οι Αμερικανοί. Σε μας απομένει να αξιοποιήσουμε αν το θέλουμε, (;;;), την τεράστια στρατηγική της αξία, προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
 
    Kατεβάστε το άρθρο σε pdf:
     
  •   
  •   

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

  • Ότι είσαι, αυτό βλέπεις, ότι ζητάς, αυτό βρίσκεις. Αν έλθεις στο Άγιον Όρος και ζητάς να βρεις αρετή, θα ψάξεις και θα την ανακαλύψεις. Αν ζητάς σκάνδαλα, θα τα βρεις. Όμως το πραγματικό, το άλλο Άγιον Όρος θ' αγρυπνεί μυστικά και θα υφαίνει την ιστορία του υπόγεια και σιγαλά. Μοναχός
  • «Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου
«
»

Bίος Αγίου Φιλουμένου

Ο ιερομάρτυρας Φιλούμενος μαρτύρησε στο ιστορικό Φρέαρ του Ιακώβ στις 29 Νοεμβρίου του 1979, καθώς τελούσε την ακολουθία του Εσπερινού.

Περισσότερα

Κυπρος η πραγματική αλήθεια για το '74

 Μέρος Α κ'   Μέρος Β'


 

Η μασωνία στην Ελλάδα

Η ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΩΝΙΑ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΤΑΙ!

Περισσότερα

Δωρεάν τρόφιμα

Δωρεάν τρόφιμα ,ρούχα και φάρμακα.

Μάθετε που μπορείτε να τα βρείτε.

Κάντε κλικ στην εικόνα