Χριστός ανέστη! νέοι, γέροι και κόρες,

όλοι μικροί μεγάλοι ετοιμαστήτε.

Μέσα στις εκκλησιές τις δαφνοφόρες

με το φως της χαράς συμμαζωχτείτε.

Ανοίξετε αγκαλιές ειρηνοφόρες

ομπροστά στους αγίους και φιληθείτε.

Φιληθήτε γλυκά χείλη με χείλη,

πέστε Χριστός Ανέστη, εχθροί και φίλοι.

(Δ.Σολωμός,ο ύμνος της Λαμπρής)

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Στη ζωή των ελλήνων φορολογουμένων μπαίνει σύντομα η φοροκάρτα ή κάρτα αποδείξεων.

Του Γιώργου Παλαιτσάκη
Πρόκειται για μια μαγνητική κάρτα, μέσω της οποίας οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούν να καταγράφουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία των αποδείξεων λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών για τις συναλλαγές που θα πραγματοποιεί κάθε φορολογούμενος, ώστε κατά την εφαρμογή του μέτρου που προβλέπει την σύνδεση του αφορολογήτου ορίου με την αξία των αποδείξεων που έχουν συλλεχθεί να μην απαιτείται η προσκόμιση μεγάλου όγκου χάρτινων αποδείξεων στην εφορία.
Σε κάθε οικογένεια θα μπορούν να χρησιμοποιούνται περισσότερες από μία κάρτες αποδείξεων. Θα επιτραπεί δηλαδή η διάθεση καρτών τόσο στους γονείς όσο και στα προστατευόμενα τέκνα τους. Οι κάρτες αποδείξεων θα διατίθενται από τις τράπεζες, αλλά θα ενεργοποιούνται από τη γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με την απόφαση του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δ. Σπινέλλη:
1) Η χρήση της κάρτας αποδείξεων θα είναι προαιρετική. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προμηθευτούν την κάρτα αποδείξεων δωρεάν από τις τράπεζες, οι οποίες και θα αναλάβουν ουσιαστικά την ηλεκτρονική καταγραφή των αποδείξεων για λογαριασμό των κατόχων των καρτών. Στις τράπεζες δεν θα επιτρέπεται η καταγραφή των ΑΦΜ ή των λοιπών στοιχείων ταυτοποίησης των φυσικών προσώπων που λαμβάνουν και χρησιμοποιούν τις κάρτες.

2) Για να ενεργοποιηθεί η κάρτα αποδείξεων, ο κάτοχός της θα πρέπει να γνωστοποιήσει στη γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, είτε μέσω διαδικτύου στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://link.minfin.gr.karta είτε μέσω κινητού τηλεφώνου με μήνυμα SMS που θα αποστείλει στον πενταψήφιο αριθμό 54053, ποιος είναι ο ΑΦΜ του και ποιος ο δεκαψήφιος αριθμός που αναγράφεται πάνω στην κάρτα του. Με τον τρόπο αυτό ο φορολογούμενος, ως φυσικό πρόσωπο, θα ταυτοποιείται ως ο χρήστης της συγκεκριμένης κάρτας και στο εξής όποια καταγραφή συναλλαγής θα γίνεται με αυτήν θα καταχωρείται από τη ΓΓΠΣ στο όνομά του (θα περνιέται στον ΑΦΜ του). Για λόγους ορθής χρήσης, παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε φορολογούμενο εντός ενός ημερολογιακού μήνα να αποκτήσει και να δηλώσει στη ΓΓΠΣ μέχρι και τρεις κάρτες που θα αντιστοιχούν στον ΑΦΜ μου με σκοπό είτε την αντικατάστασή τους σε περίπτωση καταστροφής ή απώλειας είτε τη διάθεση των επιπλέον καρτών σε προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς του (στη σύζυγο ή τα τέκνα του).

3) Ορισμένα συγκεκριμένα στοιχεία των αγορών που θα πραγματοποιεί ο φορολογούμενος με τη χρήση της κάρτας αποδείξεων θα καταγράφονται από την τράπεζά του, θα αποστέλλονται και θα καταχωρούνται αυτόματα στα ηλεκτρονικά αρχεία της ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών. Μετά τη λήξη του έτους το συνολικό ποσό των αγορών αυτών θα προεκτυπώνεται στη φορολογική δήλωση του κατόχου της κάρτας. Έτσι, στο τέλος του χρόνου οι φορολογούμενοι που είναι πιστοποιημένοι στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων του Τaxisnet θα μπορούν να μπαίνουν στο διαδίκτυο και να βλέπουν στον λογαριασμό τους τι έχουν ξοδέψει για αγορές μέσω της κάρτας αποδείξεων. Τα αναλυτικώς καταγραμμένα στοιχεία των συναλλαγών που θα έχουν γίνει με τις κάρτες αποδείξεων θα διαγράφονται εντός ενός μήνα από την ολοκλήρωση της τελευταίας κεντρικής εκκαθάρισης δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του αντίστοιχου οικονομικού έτους.

4) Η κάρτα αποδείξεων θα είναι ανώνυμη, θα φέρει μαγνητική ταινία και θα μοιάζει με τη χρεωστική.

5) Η καταγραφή και μεταφορά των δεδομένων κάθε συναλλαγής θα γίνεται με απλό τρόπο. Εφόσον το κατάστημα στο οποίο πραγματοποιείται η συναλλαγή έχει μηχάνημα Point of Sales (POS) για την υποδοχή χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, ο καταστηματάρχης ή ο υπάλληλος του καταστήματος θα παραλαμβάνει την κάρτα αποδείξεων από τον πελάτη που θα την προσκομίζει και θα την περνά από το ίδιο μηχάνημα. Με τον τρόπο αυτό θα καταγράφονται τα στοιχεία της απόδειξης. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις προσωπικές μερίδες τους μέσω διαδικτύου. Αντιθέτως, οι τράπεζες δεν θα μπορούν να συλλέγουν στοιχεία για τους καταναλωτές, επειδή η κάρτα θα είναι ανώνυμη. Θα ενημερώνονται όμως για τον τζίρο των επιχειρήσεων, καθώς θα καταγράφουν τους ΑΦΜ των επιτηδευματιών που πραγματοποιούν τις πωλήσεις.

6) Οι τράπεζες υποχρεούνται να ενημερώσουν τους επιτηδευματίες με τους οποίους συνεργάζονται για τη δυνατότητα των τερματικών τους Point Of Sales (POS) να χρησιμοποιούνται για την καταγραφή των στοιχείων των αποδείξεων που εκδίδουν, όποτε τους προσκομίζεται κάρτα αποδείξεων. Υποχρεούνται επίσης να τροποποιήσουν το λογισμικό των τερματικών POS, ώστε αυτά να μπορούν να επεξεργάζονται και να καταγράφουν τα στοιχεία των εκδιδόμενων αποδείξεων.

7) Απαγορεύεται στις τράπεζες να επεξεργάζονται τα δεδομένα που συλλέγουν από τις κάρτες αποδείξεων, με εξαίρεση την επεξεργασία που περιγράφεται παραπάνω, ενώ υποχρεούνται να μη διατηρούν αντίγραφα των αρχείων που αποστέλλουν μετά την οριστική παραλαβή τους από τη ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών.
Εφημερίδα Μακεδονία
    Kατεβάστε το άρθρο σε pdf:
     
  •   
  •   

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

  • Ότι είσαι, αυτό βλέπεις, ότι ζητάς, αυτό βρίσκεις. Αν έλθεις στο Άγιον Όρος και ζητάς να βρεις αρετή, θα ψάξεις και θα την ανακαλύψεις. Αν ζητάς σκάνδαλα, θα τα βρεις. Όμως το πραγματικό, το άλλο Άγιον Όρος θ' αγρυπνεί μυστικά και θα υφαίνει την ιστορία του υπόγεια και σιγαλά. Μοναχός
  • «Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου

Bίος Αγίου Φιλουμένου

Ο ιερομάρτυρας Φιλούμενος μαρτύρησε στο ιστορικό Φρέαρ του Ιακώβ στις 29 Νοεμβρίου του 1979, καθώς τελούσε την ακολουθία του Εσπερινού.

Περισσότερα

Κυπρος η πραγματική αλήθεια για το '74

 Μέρος Α κ'   Μέρος Β'


 

Η μασωνία στην Ελλάδα

Η ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΩΝΙΑ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΤΑΙ!

Περισσότερα

Δωρεάν τρόφιμα

Δωρεάν τρόφιμα ,ρούχα και φάρμακα.

Μάθετε που μπορείτε να τα βρείτε.

Κάντε κλικ στην εικόνα