Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Πρώτα διαβάστε αυτό.

 

Από το Βιβλίο «Σκεύος Εκλογής» γραμμένα το 1996, σα να διαβάζεις σημερινή εφημερίδα…


Εικόνα

Εικόνα

 

Και ας δούμε τώρα και την είδηση.

 

Bloomberg: »Εκδόθηκαν ένα εκατ. χρεωστικές κάρτες λόγω capital controls»

 

Ως μια άκρως ευχάριστη είδηση μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg το… μονόδρομο του πλαστικού χρήματος στην Ελλάδα, εδώ και τρεις εβδομάδες, από την ημέρα που επεβλήθησαν στη χώρα τα capital controls.

Το δημοσίευμα επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Περίπου ένα εκατομμύριο χρεωστικές κάρτες έχουν εκδοθεί από τις τράπεζες από τότε που η ελληνική κυβέρνηση τις έκλεισε – εδώ και τρεις εβδομάδες – και επέβαλε capital controls. Τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που ορισμένοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι μπορεί να ενισχύσουν τη μαύρη αγορά, κάνουν εντελώς το… αντίθετο», σημειώνει το Bloomberg.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η Alpha Βank έκδωσε περίπου 220.000 κάρτες τον Ιούλιο, ξεπερνώντας το σύνολο των καρτών που είχε εκδώσει ολόκληρο το 2014, όπως επισημαίνει ο Λεωνίδας Κασούμης, γενικός διευθυντής καταναλωτικών δανείων της τράπεζας.

Οι πληρωμές στα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα μέσω χρεωστικών καρτών διπλασιάστηκαν το διάστημα αυτό των capital controls, ενώ στην επαρχεία τριπλασιάστηκαν, όπως προσθέτει.

«Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι έδωσαν μεγάλη ώθηση στη χρήση του πλαστικού χρήματος», σημειώνει ο κ. Κασούμης. «Είναι καλό για τους εμπόρους, επειδή τα μετρητά είναι περιορισμένα. Είναι καλό για τις τράπεζες, επειδή μειώνει το λειτουργικό κόστος. Αλλά η καλύτερη είδηση αφορά την οικονομία».

Αυτό που έχει συμβεί είναι μία πρωτοφανής αλλαγή για την χώρα που έχει τον μικρότερο αριθμό ηλεκτρονικών πληρωμών ανά κεφαλή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.

«Μέχρι και τον προηγούμενο μήνα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό συνταξιούχων δεν είχε στη διάθεσή του χρεωστική κάρτα, με αποτέλεσμα να στήνεται επί ώρες στη ουρά», γράφει το δημοσίευμα.

Η νοοτροπία της χρήσης των μετρητών συνέβαλε στο κακό ιστορικό της Ελλάδας απέναντι στον περιορισμό της παραοικονομίας και την είσπραξη των φόρων, έναν από τους λόγους που οδήγησαν την Ελλάδα να ζητήσει το πρώτο πακέτο διάσωσης το 2010.

«Η αύξηση στις κάρτες που έρχονται σε κυκλοφορία θα συμβάλει στην καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, καθώς καταγράφονται έτσι οι αγορές και οι πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών», σημειώνει ο Θεόδωρος Καλαντώνης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της λιανικής τραπεζικής στην Eurobank.

Η Εθνική Τράπεζα έκδωσε περισσότερες από 400.000 χρεωστικές κάρτες κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων.

Ο αριθμός των ενεργών χρεωστικών καρτών Visa στην Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκε τον Ιούλιο σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, σημειώνει ο Νίκος Καμπανόπουλος, ο διευθυντής στην Ελλάδα της Visa Europe.

    Kατεβάστε το άρθρο σε pdf:
     
  •   
  •   

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

  • Ότι είσαι, αυτό βλέπεις, ότι ζητάς, αυτό βρίσκεις. Αν έλθεις στο Άγιον Όρος και ζητάς να βρεις αρετή, θα ψάξεις και θα την ανακαλύψεις. Αν ζητάς σκάνδαλα, θα τα βρεις. Όμως το πραγματικό, το άλλο Άγιον Όρος θ' αγρυπνεί μυστικά και θα υφαίνει την ιστορία του υπόγεια και σιγαλά. Μοναχός
  • «Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου
«
»

Bίος Αγίου Φιλουμένου

Ο ιερομάρτυρας Φιλούμενος μαρτύρησε στο ιστορικό Φρέαρ του Ιακώβ στις 29 Νοεμβρίου του 1979, καθώς τελούσε την ακολουθία του Εσπερινού.

Περισσότερα

Κυπρος η πραγματική αλήθεια για το '74

 Μέρος Α κ'   Μέρος Β'


 

Η μασωνία στην Ελλάδα

Η ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΩΝΙΑ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΤΑΙ!

Περισσότερα

Δωρεάν τρόφιμα

Δωρεάν τρόφιμα ,ρούχα και φάρμακα.

Μάθετε που μπορείτε να τα βρείτε.

Κάντε κλικ στην εικόνα