Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ

Ελεγχοι μόνο στα χαρτιά πραγματοποιούνται σε πολλά εισαγόμενα βιολογικά προϊόντα, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να αγοράζουν "βιολογικά" δαμάσκηνα Γερμανίας, αχλάδια Γαλλίας και κριτσίνια Ισπανίας, που όμως έχουν ελεγχθεί για ...φυτοφάρμακα, για μεταλλαγμένα και για βαρέα μέταλλα!
Δεν είναι ότι δεν προβλέπονται έλεγχοι. Το αντίθετο μάλιστα. Και προβλέπονται και είναι αυστηροί ως προς τις προδιαγραφές παραγωγής των βιολογικών προϊόντων. Η διαφορά, είναι πως από τη στιγμή που ένα μαϊμού βιολογικό προϊόν περάσει τα σύνορα, και μπει στο "βιολογικό ράφι", τότε είναι αργά για ελέγχους. Δεν μπορεί να ελεγχθεί στη χώρα κατανάλωσης (εν προκειμένω στην Ελλάδα), παρά μόνο στη χώρα παραγωγής.
Αυτό το κενό ελέγχων είναι που επισημαίνει σε ειδική έκθεσή του για τα βιολογικά προϊόντα το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το σύστημα ελέγχου και ιχνηλασιμότητας των βιολογικών προϊόντων θα πρέπει να αλλάξει.
Μια από τις βασικές αλλαγές είναι ότι θα απαιτούνται περισσότερες διασφαλίσεις για την ποιότητα των βιολογικών προϊόντων από τους φορείς που υποχρεώνονται να ελέγχουν τους ίδιους τους εισαγωγείς.
Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο παρατήρησε ότι μόνο ορισμένα κράτη μέλη (Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία) διενεργούν συμπληρωματικούς ελέγχους και απαιτούν από τους εισαγωγείς τους να υποβάλλουν εκθέσεις από τους αρμόδιους φορείς ελέγχου για την ποιότητα των βιολογικών προϊόντων.
Σε γενικές γραμμές, οι έλεγχοι στα εισαγόμενα βιολογικά μένουν κυριολεκτικά στα χαρτιά και στα συνοδευτικά έγγραφα.
Κανένα από τα κράτη - μέλη στα οποία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του κλιμακίου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου "δεν διενεργεί επιτόπιες επιθεωρήσεις", αναφέρεται στην έκθεση.
Από εκεί και πέρα όλα είναι ανοιχτά και πιθανά. Που σημαίνει ότι αντί για βιολογικό, ένα προϊόν να είναι γεμάτο φυτοφάρμακα και αντιβιοτικά. Σε ποσοστό 75% (5 στις 7 περιπτώσεις) οι φορείς ελέγχου "δεν απαιτούσαν από τους εισαγωγείς να τους ειδοποιούν για κάθε εισαγόμενη αποστολή", τονίζεται στην έκθεση!

ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η ευρωπαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων ανέρχεται σε 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, αντιπροσωπεύοντας κατά προσέγγιση μερίδιο 1,5 % της συνολικής αγοράς τροφίμων. Η Ελλάδα είναι ουραγός σε αυτή την αγορά. Κυρίαρχη είναι η Γερμανία, που έχει μερίδιο 5,8 δισ. ευρώ από την αγορά των βιολογικών και ακολουθούν:
* Η Γαλλία με 3 δισ. ευρώ.
* Η Μεγάλη Βρετανία, με 2,07 δισ. ευρώ.
* Η Ιταλία με τζίρο 1,5 δισ. από τα "βιολογικά".
* Η Ισπανία με 910 εκατ. ευρώ.
* Η Αυστρία με 870 εκατ. ευρώ.
* Η Δανία με 770 εκατ. ευρώ.
* Η Σουηδία με 700 εκατ. ευρώ.
* Οι Κάτω Χώρες (Ολλανδία) με 590 εκατ. ευρώ.
* Το Βέλγιο με 350 εκατ. ευρώ από την πίτα των 20 δισ.

ΕΛΕΓΧΟΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΥΠΟΝΟΙΕΣ!

Το Συνέδριο διενήργησε έλεγχο σε έξι κράτη-μέλη που εφάρμοζαν σύστημα ιδιωτικών φορέων ελέγχου και διαπίστωσε ότι για το 32% των εισαγόμενων προϊόντων δεν μπορούσε να ανιχνευθεί για το αν είναι βιολογικά μέχρι το επίπεδο του παραγωγού.
Οι ισχύοντες κανονισμοί δεν προβλέπουν ελάχιστο αριθμό εργαστηριακών δοκιμών, αλλά απαιτούν τη διεξαγωγή ελέγχου μόνο σε περίπτωση που υπάρχουν υπόνοιες για χρήση μη επιτρεπόμενων ουσιών στην βιολογική παραγωγή.

Οι εκτάσεις βιολογικής καλλιέργειας στην Ευρώπη (σε εκατ. στρέμματα το 2009).

Ισπανία 13,3
Ιταλία 11,07
Γερμανία 9,47
Μ. Βρετανία 7,22
Γαλλία 6,78
Αυστρία 5,19
Τσεχία 3,98
Σουηδία 3,92
Πολωνία 3,67
Ελλάδα 3,26

 

 

adesmeutos.gr

    Kατεβάστε το άρθρο σε pdf:
     
  •   
  •   

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

  • Ότι είσαι, αυτό βλέπεις, ότι ζητάς, αυτό βρίσκεις. Αν έλθεις στο Άγιον Όρος και ζητάς να βρεις αρετή, θα ψάξεις και θα την ανακαλύψεις. Αν ζητάς σκάνδαλα, θα τα βρεις. Όμως το πραγματικό, το άλλο Άγιον Όρος θ' αγρυπνεί μυστικά και θα υφαίνει την ιστορία του υπόγεια και σιγαλά. Μοναχός
  • «Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου
«
»

Bίος Αγίου Φιλουμένου

Ο ιερομάρτυρας Φιλούμενος μαρτύρησε στο ιστορικό Φρέαρ του Ιακώβ στις 29 Νοεμβρίου του 1979, καθώς τελούσε την ακολουθία του Εσπερινού.

Περισσότερα

Κυπρος η πραγματική αλήθεια για το '74

 Μέρος Α κ'   Μέρος Β'


 

Η μασωνία στην Ελλάδα

Η ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΩΝΙΑ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΤΑΙ!

Περισσότερα

Δωρεάν τρόφιμα

Δωρεάν τρόφιμα ,ρούχα και φάρμακα.

Μάθετε που μπορείτε να τα βρείτε.

Κάντε κλικ στην εικόνα