Χριστός ανέστη! νέοι, γέροι και κόρες,

όλοι μικροί μεγάλοι ετοιμαστήτε.

Μέσα στις εκκλησιές τις δαφνοφόρες

με το φως της χαράς συμμαζωχτείτε.

Ανοίξετε αγκαλιές ειρηνοφόρες

ομπροστά στους αγίους και φιληθείτε.

Φιληθήτε γλυκά χείλη με χείλη,

πέστε Χριστός Ανέστη, εχθροί και φίλοι.

(Δ.Σολωμός,ο ύμνος της Λαμπρής)

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 
 

Ζωγραφισμένες ελληνικές σημαίες στα τοιχώματα του τεμένους Μουράτ στην Προύσσα της Τουρκίας,
έφεραν στο φως οι συντηρητές που πραγματοποιούν εργασίες αποκατάστασης στο ιστορικό μνημείο.
Πρόκειται για δύο χιαστί ελληνικές σημαίες (πεζικού και ναυτικού) έχοντας στη μέση τους βασιλικό στέμμα. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, πρόκειται για σχέδιο που χρονολογείται την περίοδο της ελληνικής προέλασης στην περιοχή (1920-1922), πριν την Μικρασιατική Καταστροφή.

 


Η πόλη της Προύσας τελούσε για δύο χρόνια υπό ελληνική διοίκηση και την περίοδο αυτή το τέμενος του Μουράτ, που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη οπλισμού από τον ελληνικό στρατό.
Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης (1923), οι Τούρκοι ασβέστωσαν τους τοίχους του τεμένους σβήνοντας τα ελληνικά σύμβολα, που ήρθαν και πάλι στο φως προκαλώντας –σύμφωνα με τα δημοσιεύματα- αμηχανία στους συντηρητές.
Οι απόψεις για το μέλλον των δύο ελληνικών σημαιών διίστανται. Άλλοι τάσσονται υπέρ της διατήρησης τους, ως κομμάτι της νεότερης ιστορίας της πόλης, και άλλοι κατά της αφαίρεσης τους από τον τοίχο του ιστορικού τεμένους.
Οι εργασίες στο συγκεκριμένο τμήμα σταμάτησαν ώστε να ληφθούν αποφάσεις για την τύχη των ελληνικών συμβόλων.
Οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν πριν από ένα μήνα και θα ολοκληρωθούν τον Μάιο και έχουν φέρει στο φως και παλαιόετρα οθωμανικά διακοσμητικά μοτίβα.
Το τέμενος κατασκευάστηκε το 1426 από τον Σουλτάνο Μουράτ Β’. Η Προύσα έως την πτώση της Ανδριανούπολης (1365) και της Κωνσταντινούπολης (1453) στη συνέχεια αποτελούσε πρωτεύουσα των Οθωμανών.

Πηγή

 

http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2016/03/blog-post_226.html

    Kατεβάστε το άρθρο σε pdf:
     
  •   
  •   

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

  • Ότι είσαι, αυτό βλέπεις, ότι ζητάς, αυτό βρίσκεις. Αν έλθεις στο Άγιον Όρος και ζητάς να βρεις αρετή, θα ψάξεις και θα την ανακαλύψεις. Αν ζητάς σκάνδαλα, θα τα βρεις. Όμως το πραγματικό, το άλλο Άγιον Όρος θ' αγρυπνεί μυστικά και θα υφαίνει την ιστορία του υπόγεια και σιγαλά. Μοναχός
  • «Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου

Bίος Αγίου Φιλουμένου

Ο ιερομάρτυρας Φιλούμενος μαρτύρησε στο ιστορικό Φρέαρ του Ιακώβ στις 29 Νοεμβρίου του 1979, καθώς τελούσε την ακολουθία του Εσπερινού.

Περισσότερα

Κυπρος η πραγματική αλήθεια για το '74

 Μέρος Α κ'   Μέρος Β'


 

Η μασωνία στην Ελλάδα

Η ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΩΝΙΑ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΤΑΙ!

Περισσότερα

Δωρεάν τρόφιμα

Δωρεάν τρόφιμα ,ρούχα και φάρμακα.

Μάθετε που μπορείτε να τα βρείτε.

Κάντε κλικ στην εικόνα