Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Σε ευθεία κίνηση αμφισβήτησης της ελληνικής υφαλοκριπήδας στην περιοχή νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης προχώρησε η Τουρκία εκδίδοντας NAVTΕX και δίνοντας «άδεια» διέλευσης (!) στο ιταλικό σκάφος «Explora» (φωτό) εντός της περιοχής της θαλάσσιας ελληνικής επικράτειας, όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές της κυβέρνησης στο defencenet.gr!

Πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρή πρόκληση η οποία ευτυχώς δεν έχει μείνει αναπάντητη από την Αθήνα και το πλοίο έχει προειδοποιηθεί ότι θα υποστεί την ελληνική αντίδραση αν συνεχίσει την παράνομη για το ελληνικό δίκαιο πορεία του.

Το ιταλικό σκάφος εκτελεί εργασίες πόντισης καλωδίων (οπτικών ινών) από την Γαλλία προς την Τουρκία (περιοχή Μαρμαρά) και συνοδεύεται από την φρεγάτα TCG Gelibolu (F 493) κλάσης O.H.Perry, (μετά τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή τους από τα τουρκικά ναυπηγεία χαρακτηρίζονται ως «κλάση G») η οποία αυτή την στιγμή βρίσκεται κάπου 30 μίλια κοντά στο ιταλικό πλοίο.

Η εταιρεία του ιταλικού σκάφους για να πλεύσει και να ολοκληρώσει την αποστολή της εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (αυτονότητα και της ελληνικής ΑΟΖ), εντός των νοητών ορίων του FIR Αθηνών, ζήτησε και πήρε … άδεια από την Τουρκία η οποία υποστήριζε ότι η θαλάσσια περιοχή νότια της Καρπάθου είναι τουρκική ΑΟΖ!

Και η Τουρκία της έδωσε την άδεια! Εξέδωσε NAVTEX, η οποία επιτρέπει στο ιταλικό σκάφος να επιχειρήσει εντός της μιας περιοχής καθαρά ελληνικής από κάθε άποψη: Ακόμα και αν δεχθούμε ότι η υφαλοκρηπίδα είναι σε αμφισβήτηση από την Τουρκία (μιλάμε για μια περιοχή από νότια της Καρπάθου και νοτιοανατολικά της Κρήτης μέχρι το Καστελόριζο!) υπάρχει το θέμα των νοητών ορίων του FIR, εντός των οποίων είναι αυτονόητο ότι ο έλεγχος και η αστυνόμευσή τους είναι ελληνικής δικαιοδοσίας.

Από την αρχή η ελληνική πλευρά έχει μιλήσει για ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Μόλις έγινε αντιληπτό από ελληνικής πλευράς το τι συμβαίνει αμέσως δόθηκε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να προχωρήσει σε διάβημα, ενώ πλοίο σκοπούν του Πολεμικού Ναυτικού είναι έτοιμο να σπεύσει στην περιοχή για να εμποδίσει την πορεία του OGS Explora.

Το ιταλικό σκάφος μετά την λήψη του ελληνικού τελεσίγραφου έχει ακινητοποιηθεί κάπου 60 μίλια νότια-νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας και νότια της Καρπάθου.

Πρακτικά η Άγκυρα επιδιώκει να δημιουργηθεί τετελεσμένο και de facto αναγνώριση των απαιτήσεων και των θέσεων της και αμέσως έδωσε άδεια στο ιταλικό σκάφος!

Δηλαδή για να κινηθεί κάποιος στην αυλή του σπιτιού μας ζήτησε άδεια από τον γείτονα που λέει ότι η αυλή είναι δική του!

Από ελληνικής πλευράς ξακαθαρίστηκε ότι για να συνεχίσει την πορεία του πρέπει να ζητήσει άδεια διέλευσης από την Αθήνα, διαφορετικά δεν θα του επιτραπεί και θα ζητηθεί τόσο από την Ρώμη, όσο και από το Παρίσι να ανακαλέσουν το πλοίο (είναι ιταλικού νηολογίου αλλά εκτελεί εργασίες για γαλλική εταιρεία).

Ειναι αυτονόητο ότι πρέπει να απαγορευθεί στο ιταλικό σκάφος να πλεύσει εντός της ελληνικής «θαλάσσιας περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας» , από την στιγμή που ζήτησε άδεια από τρίτο κράτος που δεν δικαιούται να δώσει άδεια.

Αναμένεται έκδοση ανακοίνωσης από το υπουργείο Εξωτερικών.

 

http://national-pride.org/2015/02/23/237173/