ΗΠΑ: Έστειλαν πυραύλους ATACMS στην Ουκρανία

1
ΗΠΑ: Έστειλαν πυραύλους ATACMS στην Ουκρανία
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024 22:36
Χρησιμοποιήθηκαν ήδη πριν από λίγες ημέρες

Υπό άκρα μυστικότητα έστειλαν τις προηγούμενες εβδομάδες οι ΗΠΑ πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία και χρησιμοποιήθηκαν ήδη πριν από λίγες ημέρες, δήλωσε σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος.
Οι πύραυλοι συμπεριλαμβάνονταν σε πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, το οποίο ενέκρινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 12 Μαρτίου, είπε ο ίδιος αξιωματούχος που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Δεν διευκρίνισε τον αριθμό των πυραύλων που παραδόθηκαν.
Πύραυλοι αυτού του τύπου χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά τα ξημερώματα της 17ης Απριλίου σε ουκρανική επίθεση εναντίον ρωσικού στρατιωτικού αεροδρομίου στην χερσόνησο της Κριμαίας, ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Αντικείμενο συζήτησης επί μήνες
Η αποστολή πυραύλων ATACMS (Army Tactical Missile Systems) με βεληνεκές έως και 300 χλμ. στην Ουκρανία αποτελούσε επί μήνες αντικείμενο συζήτησης στο επιτελείο του προέδρου Μπάιντεν. Πύραυλοι ATACMS μεσαίου βεληνεκούς είχαν παραδοθεί στην Ουκρανία τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Το Πεντάγωνο αρχικά αντιτάχθηκε στην παραχώρηση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, θεωρώντας πως είναι δυσαναπλήρωτοι και θα υποβαθμιζόταν η στρατιωτική ετοιμότητα των ΗΠΑ. Παράλληλα, εκφράζονταν ανησυχίες ότι η Ουκρανία θα τους χρησιμοποιούσε για να πλήξει στόχους στο ρωσικό έδαφος, σε μεγάλη απόσταση από τα σύνορα.
Καθοριστικός παράγοντας για την απόφαση του Λευκού Οίκου – σύμφωνα πάντα με τον ίδιο αξιωματούχο – ήταν ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν στην Ουκρανία βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που προμηθεύτηκαν από τη Βόρεια Κορέα, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ. Συνεκτιμήθηκαν επίσης τα συνεχιζόμενα ρωσικά πλήγματα εναντίον ουκρανικών υποδομών ζωτικής σημασίας. «Είχαμε προειδοποιήσει τη Ρωσία για αυτά τα ζητήματα», δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος.
Στα τέλη Ιανουαρίου, αμβλύνθηκε η ανησυχία του Πενταγώνου για την αναπλήρωση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που θα παραδίδονταν στην Ουκρανία, με την απόκτηση νέων από τη βιομηχανία Lockheed-Martin.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν συμφώνησε στα μέσα Φεβρουαρίου να στείλει πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, κατόπιν σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.
Το αγκάθι εκείνη την περίοδο ήταν ότι είχαν εξαντληθεί οι επιλογές χρηματοδότησης με το αδιέξοδο στο Κογκρέσο να εμποδίζει την έγκριση περαιτέρω βοήθειας για την Ουκρανία.
Η χρυσή τομή βρέθηκε τελικά τον Μάρτιο, με τον πρόεδρο Μπάιντεν να ζητά την αποστολή πυραύλων ATACMS μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία υπό άκρα μυστικότητα, τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για να μη χαθεί το στοιχείο του αιφνιδιασμού, εξήγησε ο ίδιος αξιωματούχος.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

https://www.naftemporiki.gr/kosmos/1647 ... -oykrania/

__________________________
Gravitas: Russia fumes as US quietly Arms Ukraine with 300-Km Range ATACMS Missiles
Gravitas: Η Ρωσία αναθυμιάζεται καθώς οι ΗΠΑ εξοπλίζουν αθόρυβα την Ουκρανία με πυραύλους ATACMS βεληνεκούς 300 χιλιομέτρων



___________________________________

The MGM-140 Army Tactical Missile System (ATACMS)
The MGM-140 Army Tactical Missile System (ATACMS; pronounced /əˈtækəmz/) is a tactical ballistic missile designed and manufactured by the US defense company Ling-Temco-Vought (LTV), and later Lockheed Martin through acquisitions. It uses solid propellant, is 13 feet (4.0 m) high and 24 inches (610 mm) in diameter, and the longest range variants can fly up to 190 miles (300 km).[9] The missiles can be fired from the tracked M270 Multiple Launch Rocket System (MLRS) and the wheeled M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS). An ATACMS launch container has a lid patterned with six circles like a standard MLRS rocket lid, but contains only one missile;[1] the identical pattern makes it more challenging for enemy intelligence to single it out as a high-value target.

Το MGM-140 Army Tactical Missile System (ATACMS, προφέρεται /əˈtækəmz/) είναι ένας τακτικός βαλλιστικός πύραυλος που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την αμερικανική αμυντική εταιρεία Ling-Temco-Vought (LTV) και αργότερα την Lockheed Martin μέσω Acquisit. Χρησιμοποιεί στερεό προωθητικό, έχει ύψος 13 πόδια (4,0 m) και διάμετρο 24 ίντσες (610 mm) και οι παραλλαγές με τη μεγαλύτερη εμβέλεια μπορούν να πετάξουν έως και 190 μίλια (300 km).[9] Οι πύραυλοι μπορούν να εκτοξευθούν από το ιχνηλατούμενο σύστημα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης M270 (MLRS) και το τροχοφόρο σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας M142 (HIMARS). Ένα κοντέινερ εκτόξευσης ATACMS έχει ένα καπάκι με έξι κύκλους όπως ένα τυπικό καπάκι πυραύλων MLRS, αλλά περιέχει μόνο έναν πύραυλο.[1] το ίδιο σχέδιο καθιστά πιο δύσκολο για τις πληροφορίες του εχθρού να τον ξεχωρίσουν ως στόχο υψηλής αξίας.

* Η Ελλάδα έχει αυτούς των 165 km
Εικόνα
https://en.wikipedia.org/wiki/MGM-140_ATACMS
1.Σοφία πάντων κάλλιστον, η δε αμάθεια πάντων κάκιστον
2. ζητεῖτε τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν
Απάντηση

Επιστροφή στο “Παγκοσμιοποίηση και γεωπολιτική”

cron