Γιατί η Τουρκία εξοργίζεται με τα Εθνικά θαλάσσια πάρκα;

1
Τις τελευταίες μέρες η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα φορτισμένη ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία για τα Εθνικά Θαλάσσια πάρκα. Ακολουθούν σχετικά βίντεο και άρθρα από το διαδίκτυο :

 

______________________________


Τουρκία για θαλάσσια πάρκα: «Είμαστε σε συναγερμό - Μονομερή τετελεσμένα γεγονότα δεν θα γίνουν αποδεκτά

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας απαντώντας στην πρωτοβουλία της Ελλάδας για θαλάσσια πάρκα δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού».
«Προσπάθειες της Ελλάδας να δημιουργήσει καθεστώς»

Μιλώντας για την προσπάθεια της Ελλάδας να ανακηρύξει θαλάσσιο πάρκο, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ως Υπουργείο είμαστε σε επιφυλακή για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας να δημιουργήσει μονομερές καθεστώς».

Μονομερή τετελεσμένα γεγονότα δεν θα γίνουν αποδεκτά
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την «προσπάθεια της Ελλάδας να ανακηρύξει θαλάσσιο πάρκο και τη συνάντηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» απάντησε χαρακτηριστικά.

«Στις 8 Απριλίου 2024, ανακοινώθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι θα ανακηρυχθούν δύο μεγάλα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο Πέλαγος και το Ιόνιο Πέλαγος. Το Υπουργείο Εξωτερικών μας έχει αναλάβει τις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες σχετικά με τα πάρκα που σχεδιάζεται να κηρυχθούν και έχει δηλώσει ότι μονομερή τετελεσμένα γεγονότα στο θέμα των νησιών, νησίδων και βράχων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί με συνθήκες (EGAYDAAK) δεν θα γίνουν αποδεκτά και δεν θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα. Ως Υπουργείο είμαστε σε επιφυλακή για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας για μονομερή δημιουργία καθεστώτος».

https://www.ethnos.gr/Politics/article/ ... ynapodekta
1.Σοφία πάντων κάλλιστον, η δε αμάθεια πάντων κάκιστον
2. ζητεῖτε τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν

Re: Γιατί η Τουρκία εξοργίζεται με τα Εθνικά θαλάσσια πάρκα

2
Τζoν Κέρι: Βρείτε τα με την Τουρκία για τα θαλάσσια πάρκα
Εικόνα


Μια προσέγγιση που μάλλον υποψιαζόμαστε επεφύλασσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι  που παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα» (20-21/4/24).
Και αυτό αφορά τις ελληνικές διαφορές με την Τουρκία όσον αφορά (τουλάχιστον) τις θαλάσσιες περιοχές, τα θαλάσσια πάρκα.

Όπως φαίνεται η Ουάσιγκτον νίπτει τας χείρας της στις διαφορές μας με την Τουρκία και με αφορμή τις διαφορές που είχαν οι ΗΠΑ με την Κίνα και τη Ρωσία, ο ίδιος δηλώνει να τα βρούμε εμείς με την Τουρκία.
Προφανώς η Άγκυρα δεν θέλει να εμπλακεί σε ελληνοτουρκική διαφορά υποβαθμίζοντας το θέμα από Γεωπολιτικό/Διεθνές σε Ελληνοτουρκικό.
Η ερώτηση που ετέθη από τη δημοσιογράφο Μαρία Βασιλείου έθετε το ερώτημα στην γεωπολιτική του διάσταση:
Ερώτηση: Η προστασία των θαλασσών και των ωκεανών μας ξεπερνά τη περιβαλλοντική διάσταση, συνδέεται και με μια γεωπολιτική διάσταση, όπως είδαμε πρόσφατα με την αντίδραση της Τουρκίας στο ελληνικό σχέδιο δημιουργίας θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο. Γεωπολιτική διάσταση υπάρχει και σε σχέση με τις θάλασσες και τους ωκεανούς γύρω από τη Μέση Ανατολή. Σας απασχολούν τέτοιες καταστάσεις και ποιες λύσεις βλέπετε;

Απάντηση: Υπάρχει πάντα μια γεωπολιτική διάσταση στην προστασία των ωκεανών. Χρειάζεται διπλωματία εκτός από την συντήρησή τους για να αποδώσει. Αλλά θα σας δώσω ένα παράδειγμα που δείχνει ότι οι γεωπολιτικές διαφορές μπορούν να ξεπεραστούν ή να αποκλειστούν από άλλα ζητήματα. Κανένα μέρος του πλανήτη ή του παγκόσμιου ωκεανού δεν αλλάζει τόσο γρήγορα όσο οι πόλοι στην Αρκτική και την Ανταρτική, και είναι επιτακτική ανάγκη να προστατεύσουμε αυτές τις κρίσιμες περιοχές. Ως υπουργός Εξωτερικών, παρόλο που είχαμε πολλές διαφορές με την Κίνα και τη Ρωσία σε άλλα θέματα, συνεργαστήκαμε για να συμφωνήσουμε σε ιστορικές νέες προστατευόμενες περιοχές στον Ανταρκτικό Ωκεανό. Μπορείτε να προσπαθήσετε να βρείτε κοινό έδαφος ακόμα και αν υπάρχουν εντάσεις αλλού.
Τα μήνυμα βεβαίως είναι «βρείτε τα» καθώς η Ουάσιγκτον δεν έχει κανένα σκοπό ούτε να δυσαρεστήσει τη σύμμαχό της Τουρκία – η οποία μόνον απομονωμένη δεν είναι-  ούτε να θέσει κανένα εμπόδια στον υπερεξοπλισμό των δύο πλευρών.

https://www.documentonews.gr/article/tz ... sia-parka/
 
1.Σοφία πάντων κάλλιστον, η δε αμάθεια πάντων κάκιστον
2. ζητεῖτε τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν

Re: Γιατί η Τουρκία εξοργίζεται με τα Εθνικά θαλάσσια πάρκα

3
Τι λένε οι Τούρκοι ;


Μετάφραση:
Ας έρθουμε σε ένα θέμα που είναι και πάλι στην ημερήσια διάταξη, όπως γνωρίζετε, συνεχίζονται τα βήματα εξομάλυνσης μεταξύ των διοικήσεων της Άγκυρας, αλλά η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές της κινήσεις στο Αιγαίο απόπειρα κήρυξης Θαλάσσιου Πάρκου στο Αιγαίο και στο Ιόνιο Πέλαγος Η αντίδραση στην πρωτοβουλία προήλθε από πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι πηγές ανέφεραν ότι είμαστε σε εγρήγορση ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας Η κομματική κυβέρνηση δεν απάντησε στις δηλώσεις του για αύξηση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια Η Ελλάδα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ξανά την αποκλειστική της οικονομική ζώνη Οι αυτοκρατορικές δυνάμεις δεν πτοούνται από τις προκλητικές πρωτοβουλίες Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μάλιστα, με αυτές τις ανακοινώσεις, τα νησιά προσπαθούν να καταγράψουν ότι βλέπουν τη Θάλασσα ως Ελληνική Λίμνη Οι υπόλοιπες χώρες θα αυξήσουν τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια [Χειροκρότημα].


Περιγραφή βίντεο:

Ankara ve Atina yönetimi arasında normalleşme adımları sürerken Yunanistan Ege Denizi'nde kışkırtıcı hamlelerine de devam ediyor. Yunanistan'ın Ege Denizi ve İyon Denizi'nde "Deniz Parkı" ilan etme girişimine tepki Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından geldi. Kaynaklar, "teyakkuzdayız" dedi. Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias'ın Yunan karasularının 12 deniz miline çıkarılması yönündeki açıklamalarına ise Ak PArti iktidarı yanıt vermedi.

Μετάφραση :

Ενώ τα βήματα εξομάλυνσης συνεχίζονται μεταξύ των διοικήσεων της Άγκυρας και της Αθήνας, η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές της κινήσεις στο Αιγαίο. Η αντίδραση στην προσπάθεια της Ελλάδας να ανακηρύξει «Θαλασσινό Πάρκο» σε Αιγαίο και Ιόνιο Πέλαγος ήρθε από πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Πηγές είπαν: «Είμαστε σε επιφυλακή». Η κυβέρνηση του AKP δεν απάντησε στις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια για αύξηση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.
1.Σοφία πάντων κάλλιστον, η δε αμάθεια πάντων κάκιστον
2. ζητεῖτε τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν

Re: Γιατί η Τουρκία εξοργίζεται με τα Εθνικά θαλάσσια πάρκα;

5
Στην Αθήνα συζητήσεις για τα ΜΟΕ αλλα στο Καστελόριζο η Άγκυρα εξέδωσε παράνομη NAVTEX για ΝΑΤΟική άσκηση αεροναυτικού χαρακτήρα. Στην Αθήνα σήμερα διεξάγεται συνάντηση αντιπροσωπειών από Ελλάδα και Τουρκία, με αντικείμενο τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ωστόσο σήμερα πρόκειται να διεξαχθεί και μια άσκηση ΝΑΤΟικών μονάδων νοτίως του Καστελορίζου, της οποίας την δέσμευση της περιοχής από την Ελλάδα, αμφισβήτησε η Άγκυρα. Η περιοχή για την ΝΑΤΟική αυτή άσκηση δεσμεύτηκε όπως ήταν φυσικό με σχετική NAVTEX από τον υδρογραφικό σταθμό του Ηρακλείου. Η Τουρκία που θεωρεί όμως την περιοχή, χώρο δικής της δικαιοδοσίας προχώρησε στην έκδοση οδηγίας προς ναυτιλομένους στην οποία επισημαίνει τον ισχυρισμό της Άγκυρας, ότι δηλαδή η περιοχή που δέσμευσε ο ελληνικός σταθμός είναι σε χώρο τουρκικής δικαιοδοσίας, προσθέτοντας πως αναμεταδίδουν την NAVTEX για την ασφάλεια των ναυτιλομένων.
1.Σοφία πάντων κάλλιστον, η δε αμάθεια πάντων κάκιστον
2. ζητεῖτε τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν

Re: Γιατί η Τουρκία εξοργίζεται με τα Εθνικά θαλάσσια πάρκα;

6
Γιατί η Τουρκία “γκριζάρει” το Αιγαίο λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
Γιατί ενοχλείται η τουρκική πλευρά από το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο.
Η πιο πιθανή εξέλιξη είναι ότι η Ελλάδα θα ανακηρύξει θαλάσσιο πάρκο για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών και η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει την ύπαρξή του. Δεν μπορεί να μη συνδεθεί η «νέα εικόνα» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την εκκωφαντική ήττα του στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Γνωρίζει πως το κεμαλικό CHP δεν θα αφήσει τίποτα να πέσει κάτω από εδώ και στο εξής και θα πιέζει πολύ το κυβερνών κόμμα με μια ανανεωμένη ενδεχομένως ατζέντα διεκδικήσεων έναντι της Αθήνας. Το σκηνικό γνωστό αρκεί τα πράγματα να μη ξεφύγουν από τον έλεγχο: Ο Ερντογάν θα οδηγηθεί στο να επαναφέρει την αντίληψη τη συγκυριαρχίας στις θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου με την ελληνική πλευρά να είναι σε συνεχή ετοιμότητα.
Ολόκληρο το άρθρο εδώ: https://www.pagenews.gr/2024/04/25/poli ... -erntogan/
____________________________

*Η ισχύ του Ερντογάν έχει περιοριστεί μετά τις δημοτικές εκλογές και η αντιπολίτευση (CHP) τον πιέζει. Φανταστείτε να εκλεγούν και κυβερνών κόμμα ....
1.Σοφία πάντων κάλλιστον, η δε αμάθεια πάντων κάκιστον
2. ζητεῖτε τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν

Re: Γιατί η Τουρκία εξοργίζεται με τα Εθνικά θαλάσσια πάρκα;

8
και σαν να μην έφταναν αυτά , οργίσθηκαν και με τον Πατριάρχη 😂

1.Σοφία πάντων κάλλιστον, η δε αμάθεια πάντων κάκιστον
2. ζητεῖτε τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ελληνοτουρκικά”