Re: Το απόλυτο αντισεισμικό σύστημα είναι Ελληνικό.

37
Με την μέθοδο σχεδιασμού, πάκτωσης των κόμβων της ανώτατης στάθμης με το έδαφος ευελπιστώ να εκτρέψω τις πλάγιες αδρανειακές εντάσεις του σεισμού σε πιο ισχυρές περιοχές της δομής από αυτές τις περιοχές που οδηγούνται σήμερα. Αυτές οι ισχυρές περιοχές έχουν την ικανότητα να παραλαμβάνουν αυτές τις εντάσεις ( προλαμβάνοντας και αποτρέποντας τις σχετικές μετατοπίσεις (δηλ τα drifts) και άρα η ένταση που αναπτύσσεται σε ολόκληρο τον φορέα είναι περιορισμένη ) και να τις επιστρέφουν μέσα στο έδαφος από όπου και προήλθαν αφαιρώντας καθ αυτόν τον τρόπο μεγάλες εντάσεις και αστοχίες πάνω από τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου εξασφαλίζοντας συγχρόνως μία πιο ισχυρή φέρουσα ικανότητα του εδάφους θεμελίωσης. Με τον κατάλληλο σχεδιασμό διαστασιολόγισης των τοιχωμάτων και την τοποθέτηση τους σε κατάλληλες θέσεις αποτρέπουμε και τον στρεπτοκαμπτικό λυγισμό που εμφανίζεται σε ασύμμετρες και μεταλλικές υψίκορμες κατασκευές.
Εικόνα

Re: Το απόλυτο αντισεισμικό σύστημα είναι Ελληνικό.

38
ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΎ ΣΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ.
Οι μετατοπίσεις σε ένα υψίκορμο κτίριο δημιουργούν εντάσεις αδράνειας οι οποίες δημιουργούν μία ροπή ανατροπής στο κάθε ένα υποστύλωμα. Η Ροπή ανατροπής δημιουργεί μία κάμψη στον κορμό του υποστυλώματος Αυτή η κάμψη καταπονεί τον κορμό του από την μία του πλευρά με τάσεις εφελκυσμού και από την άλλη με θλίψη. Το σκυρόδεμα αντέχει στην θλίψη 12 φορές περισσότερο από ότι αντέχει στον εφελκυσμό και από την πλευρά που θλίβεται δεν υπάρχει πρόβλημα από την μεριά που εφελκύεται τον εφελκυσμό τον αναλαμβάνει ο οπλισμός μέσο του μηχανισμού της συνάφειας. Ο εφελκυσμός είναι δύο αντίθετες δυνάμεις πάνω στον ίδιο άξονα οι οποίες έλκουν προς την αντίθετη κατεύθυνση την μία πλευρά του υποστυλώματος. Η μία δύναμη έχει ανοδική κατεύθυνση και την δημιουργεί η ροπή ανατροπής και η άλλη δύναμη έχει κάθετη κατεύθυνση και την δημιουργεί το βάρος της πλάκας και των δοκών που είναι συνδεδεμένα με το υποστύλωμα πάνω στον κάθε κόμβο ( γωνία ) το οποίο αντιστέκεται στην ανοδική δύναμη λόγο της βαρυτικής έλξης της γης. Εδώ τι παρατηρούμε... παρατηρούμε ότι όλη η δύναμη του εφελκυσμού τραβάει προς τα επάνω την πλάκα και την δοκό τις λυγίζει και τις σπάει. Εδώ βλέπουμε ότι η δοκός και η πλάκα σπάει διότι από την μία δέχεται ανοδικές εντάσεις και από την άλλη καθοδικές εντάσεις προερχόμενες από το ίδιο το βάρος τους. Βλέπουμε ακόμα ότι όλη η ανοδική ένταση του εφελκυσμού που δέχεται το υποστύλωμα μεταφέρεται στην πλάκα και την δοκό και την σπάει.
Αυτό γιατί γίνεται?
Απλά γιατί το υποστύλωμα δεν είναι συνδεδεμένο με το έδαφος οπότε ένας στύλος που δεν είναι συνδεδεμένος με το έδαφος και είναι υψίκορμος εύκολα ανατρέπεται... ή μεταβιβάζει τις ένταση των ανοδικών εντάσεων στην πλάκα και την δοκό και τις σπάει.
Ακόμα ο μηχανισμός τις συνάφειας έχει κάποια ελαστικότητα η οποία επιτρέπει στο υποστύλωμα να κάμψει τον κορμό του και να παραμορφώσει τους κόμβους. Ακόμα ξέρουμε ότι ο εφελκυσμός προέρχεται από δύο αντίθετες δυνάμεις πάνω στον ίδιο άξονα. Ναι.. αλλά αυτές οι αντίθετες δυνάμεις πρέπει κάπου πάνω στο σώμα του υποστυλώματος να υπάρχει μία περιοχή η οποία να διαχωρίζει τις δυνάμεις εφελκυσμού σε αριστερές ανοδικές και δεξιές καθοδικές.
Αυτή η περιοχή λέγεται κρίσιμη περιοχή αστοχίας και είναι η περιοχή που δέχεται τις περισσότερες εντάσεις και διαχωρίζει την κατεύθυνση στις ανοδικές και καθοδικές εντάσεις.
Συμπέρασμα.
α) Όλες οι εντάσεις της ροπής ανατροπής του υποστυλώματος μεταφέρονται στις πλάκες και τους δοκούς και τις σπάνε.
β) Σε αυτήν την αστοχία συντελεί και η ελαστικότητα ( κάμψη - λυγισμός ) που έχει ο κορμός των υποστυλωμάτων διότι παραμορφώνει τους κόμβους δηλαδή τους δοκούς και τις πλάκες τα υποστυλώματα και αστοχούν.
γ) Όλη η ένταση της ροπής ανατροπής του υποστυλώματος μεταφέρετε σε ένα μόνο σημείο του την κρίσιμη περιοχή η οποία καταπονεί τον οπλισμό του χάλυβα με εφελκυσμό και η αντοχή του εξαρτάτε από την διατομή του και την ποιότητά του.
Δεύτερο συμπέρασμα.
Υπάρχει ανάγκη να εφευρεθεί μια λύση ώστε να λυθούν τα πάρα πάνω τρία προβλήματα που καταπονούν και αναγκάζουν την δοκό την πλάκα και το υποστύλωμα να αστοχίσουν.
Λύση.
Λύση του πρώτου προβλήματος.
Ο μηχανισμός της ευρεσιτεχνίας παίρνει μία δύναμη από το έδαφος και την μεταφέρει μέσο ενός τένοντα πάνω στο ανώτατο άκρο της κατασκευής για να παραλάβει τις ανοδικές εντάσεις της ροπής ανατροπής. Πια είναι η διαφορά αυτής της μεθόδου με την μέθοδο οπλισμού της συνάφειας?
Υπάρχουν δύο βασικές διαφορές.
1) Το σκυρόδεμα στο υποστύλωμα δέχεται μόνο θλίψη στα δύο του άκρα το ένα πάνω στο δώμα και το άλλο στο αντικριστό κάτω μέρος πλησίον της βάσης. Δεν δέχεται καμία εφελκυστική ένταση. Αυτήν την αναλαμβάνει ο τένοντας. Το σκυρόδεμα του υποστυλώματος αντέχει την θλίψη και αυτό είναι θετικό. Εδώ βλέπουμε ότι εκτρέψαμε τις δυνάμεις σε άλλες περιοχές αφαιρώντας δυνάμεις από περιοχές που συντελούν στην καταπόνηση των υποστυλωμάτων των πλακών και των δοκών και τις οδηγήσαμε σε περιοχές που αντέχουν.
2) Οι δυνάμεις ανατροπής ( ροπής ανατροπής ) προερχόμενες από τις αδράνειακές εντάσεις πρώτα τις οδηγούσαμε πάνω στα δοκάρια και τις πλάκες γιατί ο οπλισμός σταματά στην βάση της κατασκευής οπότε επόμενο είναι με τις ανοδικές εντάσεις εφελκυσμού οι δυνάμεις αυτές να κατευθύνονται στους κόμβους. Με την μέθοδο της ευρεσιτεχνίας τις οδηγούμε πάνω στο δώμα και μέσα στο έδαφος γιατί ο τένοντας του υποστυλώματος είναι πακτωμένος στο έδαφος και στο δώμα και φυσικό είναι να καταπονούνται μόνο αυτές οι περιοχές. ( Δεν υπάρχει η συνάφεια που καταπονεί το υποστύλωμα καθ όλο το ύψος. ) Αποτέλεσμα αυτής της μεθόδου είναι να αφαιρέσουμε τις ανοδικές εντάσεις από τους δοκούς και τις πλάκες και να τις εκτρέψουμε μέσα στο έδαφος.

Λύση του δεύτερου προβλήματος.
Ο λυγισμός που τείνει να γίνει στον κορμό του υποστυλώματος μεταφέρεται και στον τένοντα της ευρεσιτεχνίας ο οποίος εφελκύεται αντιδρά έντονα μεταβιβάζοντας αυτές τις εντάσεις στα δύο άκρα του δηλαδή στο δώμα θλίβοντας αυτό και στο άλλο άκρο του μέσα στο έδαφος. Και εδώ βλέπουμε ότι εκτρέψαμε τις δυνάμεις σε άλλες περιοχές αφαιρώντας δυνάμεις από περιοχές που συντελούν στην καταπόνηση των πλακών των δοκών και των υποστυλωμάτων.
Λύση του τρίτου προβλήματος.
Δεν υπάρχει πια κρίσιμη περιοχή πάνω στο υποστύλωμα διότι η κρίσιμη περιοχή αστοχίας εφελκυστικών εντάσεων δημιουργείτε από τον διαχωρισμό εντάσεων με αρνητική κατεύθυνση ( εφελκυσμό ) Το υποστύλωμα δέχεται πια μόνο θλίψη ( που έχει τις προδιαγραφές να αναλάβει ) οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί η κρίσιμη περιοχή αστοχίας.
Εικόνα

Re: Το απόλυτο αντισεισμικό σύστημα είναι Ελληνικό.

39
Μερικές αλήθειες για τον σεισμό και τις κατασκευές που πρέπει να ξέρουμε.
Υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν να καταστρέψουν μία πολύ ισχυρή κατασκευή.
Πολλές φορές το πρώτο που ρωτάμε όταν γίνει ένας σεισμός είναι το μέγεθός του δηλαδή πόσα Ρίχτερ είναι για να καταλάβουμε αν αυτός ο σεισμός είναι μεγάλος και ικανός για να καταστρέψει τα σπίτια μας. Η αλήθεια όμως είναι ότι το μέγεθος του σεισμού στην κλίμακα Ρίχτερ από μόνη της δεν λέει την αλήθεια δηλαδή δεν φανερώνει την ένταση που δέχεται η κατασκευή γιατί απλά τα Ρίχτερ φανερώνουν απλά το μέγεθος του σεισμού στο μέρος που είναι το επίκεντρο.
Π.χ Ένας σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ μπορεί να καταστρέψει μία κατασκευή και ένας άλλος 8 Ρίχτερ να μην την πειράξει καθόλου. Γιατί γίνεται αυτό? ... γιατί απλά όταν ο σεισμός των 8 Ρίχτερ έχει μεγάλη απόσταση από την κατασκευή η ενέργεια που φτάνει κάτω από την κατασκευή είναι μικρή ενώ αν το επίκεντρο του σεισμού των 6 Ρίχτερ είναι κοντά στην κατασκευή η ενέργεια δηλαδή η ένταση του σεισμού θα πάει όλη πάνω στην κατασκευή. Την ένταση του σεισμού που φτάνει κάτω από την βάση της κατασκευής την μετράμε με την κλίμακα Μερκάλι. Η κλίμακα Ρίχτερ δεν θα πρέπει να συγχέεται με την κλίμακα Μερκάλι, που προσδιορίζει όχι το μέγεθος, αλλά την ένταση του σεισμικού φαινομένου σε ορισμένη τοποθεσία και, επομένως, εξαρτάται από το μέγεθος, την απόσταση από το επίκεντρο του σεισμού, το υπέδαφος και από παράγοντες που επηρεάζουν την διάδοση των σεισμικών κυμάτων. Επίσης, αφού η κλίμακα Μερκάλι προσμετρά τις επιπτώσεις ενός σεισμικού φαινομένου, δεν ενδείκνυται για μετρήσεις σε ακατοίκητες ή αραιοκατοικημένες περιοχές. Η κλίμακα Μερκάλι δεν μετρά την ενέργεια που απελευθερώνεται από έναν σεισμό, όπως η κλίμακα Ρίχτερ. Αντίθετα, ασχολείται με τις επιπτώσεις ενός σεισμού σε μια δεδομένη περιοχή καθώς και με την επιτάχυνση που φθάνει στην περιοχή αυτή δηλαδή μετράει την επιτάχυνση της μετατόπισης του εδάφους. Την επιτάχυνση την μετράει σε ( g )
1 g είναι η επιτάχυνση που αποκτάει ένα σώμα όταν βρεθεί μέσα στο βαρυτικό πεδίο της Γης. Συμβολίζεται διεθνώς με το γράμμα g. Είναι μέγεθος διανυσματικό όπως ακριβώς και η επιτάχυνση. Η τιμή της δεν εξαρτάται από το βάρος του σώματος και έχει τιμή περίπου 9,8 m/s2 στην επιφάνεια της Γης. Συμπέρασμα Αυτή που καθορίζει την ένταση του σεισμού που δεν είναι άλλη από την επιτάχυνση του εδάφους που φθάνει κάτω από την κατασκευή είναι η κλίμακα Μερκάλι και όχι τα Ρίχτερ. Για τον λόγο αυτό την άλλη φορά που θα ακούσετε στα μμε ότι οι κατασκευές άντεξαν 8 Ρίχτερ χωρίς να πάθουν τίποτα αυτό να ξέρετε ότι δεν φανερώνει την αλήθεια της έντασης του σεισμού πάνω στις κατασκευές και βασικά είναι μία ψευδή είδηση. Άλλοι αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να επιδράσουν στην ένταση που αναπτύσσεται πάνω στην κατασκευή είναι. Άγνωστη η διεύθυνση του σεισμού, άγνωστο το ακριβές περιεχόμενο των συχνοτήτων της σεισμικής διέγερσης, άγνωστη η διάρκειά της. Ακόμα οι μέγιστες πιθανές επιταχύνσεις που δίδουν οι σεισμολόγοι, και καθορίζουν τον συντελεστή αντισεισμικού σχεδιασμού έχουν πιθανότητα υπέρβασης, μεγαλύτερης του 10%.
Ο συσχετισμός των ποσοτήτων όπως είναι οι “αδρανειακές εντάσεις – δυνάμεις απόσβεσης – ελαστικές δυνάμεις- δυναμικά χαρακτηριστικά κατασκευής – αλληλεπίδραση εδάφους κατασκευής – επιβαλλόμενη κίνηση εδάφους” είναι μη γραμμικής κατεύθυνσης και δυσκολεύουν πολύ τον σωστό αντισεισμικό σχεδιασμό. Η ποιότητα των κατασκευών και η ασφάλειά τους, είναι και συνάρτηση της οικονομικής κατάστασης των χωρών, μεταξύ των άλλων παραγόντων. Είναι ευνόητο ότι φτωχές χώρες δεν μπορούν να συγκριθούν με χώρες όπου έχουν ακριβούς σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς.
Συσχετισμός του πειράματος με την κλίμακα Mercalli.
Διόρθωση επιτάχυνσης
Το μοντέλο σε αυτό το πείραμα https://www.youtube.com/watch?v=RoM5pEy7n9Q Από το 2,45 λεπτό μέχρι το 2,50 λεπτό μέσα σε 5 δευτερόλεπτα έκανε 20 ταλαντώσεις των 22 cm... οπότε σε 20 sec έκανε 80 ταλαντώσεις των 22 cm. Αυτές τις ταλαντώσεις από το ένα άκρο στο άλλο μετράμε, και τον αντίστοιχο χρόνο τους σε sec. Η συχνότητα (Hz) είναι το κλάσμα: ν = αριθμός τέτοιων διαδρομών /αντίστοιχο χρόνο τους. 80/20=4Hz To 9,81 είναι η γήινη επιτάχυνση και την διαιρούμε με την επιτάχυνση που βρήκαμε για να βρούμε τα g Δηλαδή πόσες φορές είναι πιο γρήγορη η επιτάχυνση από ένα σώμα που πέφτει στην γη.
Σε φυσικό σεισμό που έκανα το πείραμα με πλάτος ταλάντωσης 0,22 cm και με συχνότητα 4 Hz έχουμε ... a=( -(2*π*4)^2 * 0,22 ) / 9.81
3,14χ2=6,28χ4=25,12X25,12=631,0144X0,22=138,823/9,81= 14,15g φυσικού σεισμού
Αυτή η επιτάχυνση που βγάλαμε είναι η επιτάχυνση ενός σεισμού φυσικού μεγέθους εξασκούμενη πάνω σε ένα μοντέλο υπό κλίμακα και για αυτόν τον λόγο οι τιμές της επιτάχυνσης είναι πολύ μεγαλύτερες. Πόσο πάρα πάνω είναι η επιτάχυνση στην μικροκλίμακα δεν μπορώ δεν ξέρω να την υπολογίσω?
Σε αυτήν την επιτάχυνση των 14,15g φυσικού πραγματικού σεισμού το μοντέλο δεν εμφάνισε αστοχίες οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε την πραγματική επιτάχυνση που αυτό αστοχεί.

Στην Ελλάδα υπάρχουν τρείς σεισμικές ζώνες επικινδυνότητας Α, Β, και Γ. Σκοπός του σύγχρονου αντισεισμικού κανονισμού είναι να κατασκευάσει δομές που στην πιο επικίνδυνη σεισμική ζώνη την Α οι κατασκευές να αντέχουν : ( 0,36 g επιτάχυνσης ) στην Β 0,24g και στην Γ 0,16g
Στην Ελλάδα ο μεγαλύτερος καταγεγραμμένος σεισμός είχε επιτάχυνση 1g
Παγκόσμια ο μεγαλύτερος καταγεγραμμένος σεισμός είχε επιτάχυνση 3g …στην Χιλή σε σεισμό εντάσεως 9,5 Ρίχτερ Η επιτάχυνση σε ( g ) είναι η ενέργεια του σεισμού που φτάνει τελικά κάτω από την κατασκευή. Τα Ρίχτερ μετράνε την ένταση στο επίκεντρο του σεισμού. Οι πολιτικοί μηχανικοί σχεδιάζουν βάση της επιτάχυνσης ( g ) όχι βάση των Ρίχτερ.

Το μοντέλο είχε επιτάχυνση πάνω από 14,15g μετρημένο μόνο κατά τον οριζόντιο άξονα οπότε τα συμπεράσματα της χρησιμότητας της μεθόδου της ευρεσιτεχνίας πειραματικά είναι συντριπτικά συγκρίνοντάς αυτά με τον σύγχρονο αντισεισμικό σχεδιασμό..

Το δοκίμιο στο πείραμα είχε γενική μάζα βάρους 880 kg Ο δεύτερος όροφος λόγο της ανεστραμμένης δοκού που φέρει είναι πιο πολλά κιλά από το μισό οπότε θα έλεγα ότι είναι περίπου 450kg και το ισόγειο είναι 430kg Άρα για να βρούμε την δύναμη αδράνειας F πρώτα στο ισόγειο λέμε ….
F=m.α 430Χ138,823=59694Newton ή 60 kN.
και ο πρώτος όροφος 450Χ138,823=62470 Newton ή 62,47kN.
Σύνολον δύναμης F ( Αδράνεια ) 60+62,47=122,47kN
Ροπή Αδράνειας
Δύναμη Χ Ύψος ^2 άρα
Ισόγειο 60Χ0,67Χ0,67= 27kN
Πρώτος όροφος 62,47Χ1,35Χ1,35 = 113,85kN
Σύνολον Ροπή Αδράνειας 27+113,85=140,85 kN
Εικόνα

Re: Το απόλυτο αντισεισμικό σύστημα είναι Ελληνικό.

40
Φανταστείτε μια σίδηρο σκαλωσιά με την χιαστή Φανταστείτε αυτή την χιαστή μέσα στην δομή ενός τοιχώματος από οπλισμένο σκυρόδεμα που ενώνεται με μία δοκό και μία πλάκα. Αν υπάρξει σεισμός η αδράνεια της πλάκας θα δημιουργήσει εντάσεις στον κορμό του τοιχώματος προσπαθώντας να το ανατρέψει.
Τμήμα των εντάσεων θα τις παραλάβει η δομή της χιαστής του οπλισμένου σκυροδέματος του τοιχώματος και θα τις κατεβάσει στην άκρη της βάσης και η βάση θα τις μεταβιβάσει στο έδαφος. Αν η αδράνεια είναι μεγάλη ( που συνήθως είναι ) δεν θα είναι επαρκεί το πλάτος του τοιχώματος ώστε να μεταβιβάσει όλη την αδράνεια μέσο της χιαστής στην βάση οπότε θα δημιουργηθεί μία ροπή ανατροπής στο τοίχωμα η οποία θα δημιουργήσει από την άλλη του πλευρά ανοδικές εντάσεις. Τις ανοδικές αυτές εντάσεις της ροπής ανατροπής του τοιχώματος τις παραλαμβάνει ο κόμβος δημιουργώντας μία διπλή αντιρροπή πάνω στον κορμό της δοκού και του τοιχώματος η οποία αντιδρά και φέρνει την ισορροπία εμποδίζοντας και εξισώνοντας με αντίθετες εντάσεις την ροπή ανατροπής του τοιχώματος προσπαθώντας να κατεβάσει τις ανοδικές εντάσεις κάτω στην βάση. Το ίδιο συμβαίνει και στον αντικριστό κόμβο στην άλλη άκρη της δοκού με την διαφορά ότι όταν ο ένας κόμβος δέχεται ανοδικές εντάσεις ο άλλος δέχεται καθοδικές εντάσεις και η δοκός αντιδρά το ίδιο με αντιρροπές ισορροπίας. Αυτή η αντίθετη ένταση στα δύο άκρα της δοκού καταπονεί τον κορμό της δημιουργώντας πάνω σε αυτόν μία καμπυλότητα σχήματος ( S ) Το ίδιο συμβαίνει και στο τοίχωμα. Αν αυτή η καμπυλότητα είναι μικρή δεν υπάρχει πρόβλημα διότι η δοκός διαθέτει μία μικρή ελαστικότητα η οποία αποθηκεύει ή καταναλώνει μέσο της δημιουργίας θερμότητας την ενέργεια του σεισμού και δεν σπάει και μετά την ένταση επανέρχεται στην κανονικότητα χωρίς αστοχία. Εάν η σεισμική ενέργεια είναι πάρα πολύ μεγάλη, θα παράγει υπερβολικά μεγάλες μετατοπίσεις που θα προκαλέσουν μια πολύ υψηλή καμπυλότητα στα κατακόρυφα και οριζόντια στοιχεία. Αν η καμπυλότητα είναι πολύ υψηλή, αυτό σημαίνει ότι η περιστροφή των τμημάτων των στηλών και των δοκών θα είναι πολύ πάνω από την ελαστική περιοχή (Θλιπτική παραμόρφωση σκυροδέματος πάνω από το 0,35% και τάσεις των ινών του οπλισμού πάνω από το 0,2 %). Όταν η περιστροφή περάσει πάνω από αυτό το όριο ελαστικότητας, η δομή αρχίζει να «διαλύει την αποθήκευση της ενέργειας «μέσω πλαστικής μετατόπισης, το οποίο σημαίνει ότι τα τμήματα θα έχουν μια υπολειμματική μετατόπιση που δεν θα είναι σε θέση να ανακτηθεί (ενώ στην ελαστική περιοχή όλες οι μετατοπίσεις ανακτώνται).

Βασικά ο σχεδιασμός της αντοχής ενός σημερινού κτιρίου περιορίζεται στα όρια του ελαστικού φάσματος σχεδιασμού, και μετά περνά στις προεπιλεγμένες πλαστικές περιοχές, οι οποίες είναι προεπιλεγμένες περιοχές αστοχίας, (συνήθως είναι τα άκρα των δοκών) ώστε να μην καταρρεύσει η δομή. (Η δομή καταρρέει όταν αστοχήσουν τα υποστυλώματα με λοξό/ σχήμα αστοχίας). Αν τα τμήματα που βιώνουν τις πλαστικές παραμορφώσεις, ξεπερνούν το όριο του σημείου θραύσης, και είναι και πάρα πολλές πάνω στην δομή, η δομή θα καταρρεύσει.
Τι κάνει η ευρεσιτεχνία για να μην αφήσει την κατασκευή να περάσει σε ανελαστικές μετατοπίσεις και αστοχίες.
Παίρνει μία δύναμη από το έδαφος μέσο του πακτωμένου άκρου ενός τένοντα και την μεταφέρει στο άλλο άκρο του που ευρίσκεται στο άνω άκρο του τοιχώματος με το οποίο πακτώνεται με σκοπό να σταματήσει την ανατροπή - στροφή του τοιχώματος δηλαδή τις ανοδικές εντάσεις. Με αυτό τον τρόπο βοηθάει τις αντιρροπές των κόμβων εφαρμόζοντας σε άλλες περιοχές πρόσθετες δυνάμεις ισορροπίας ως προς την ροπή ανατροπής του τοιχώματος ώστε οι καμπυλότητα του κορμού της δοκού και του τοιχώματος να μην περάσουν ποτέ σε ανελαστικές ψαθυρές μετατοπίσεις και αστοχίες. Δηλαδή ο τένοντας παραλαμβάνει τις ανοδικές εντάσεις από το άνω άκρο του τοιχώματος και τις μεταφέρει απευθείας στο άλλο άκρο του μέσα στο έδαφος αφαιρώντας μεγάλο μέρος των εντάσεων από όλον τον φορέα. Αυτός είναι και ο κύριος σκοπός κάθε πολιτικού μηχανικού που σχεδιάζει αντισεισμικά ... σχεδιάζει έτσι ώστε να μεταφέρει όλες τις εντάσεις κάτω στην βάση.
Μετά τα πάρα πάνω το ερώτημα που μπαίνει είναι… γιατί δεν εφαρμόζουν οι πολιτικοί μηχανικοί την μέθοδο αυτή που τους προτείνω? Τι ίδια απορία έχω και εγώ. Βασικά έχω λύσει το πρόβλημα του σεισμού και οι αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα ενώ έχουν ενημερωθεί δεν εξετάζουν την πρόταση που τους έκανα. Το ερώτημα που μπαίνει είναι γιατί υπάρχουν και γιατί τους πληρώνουμε για να υπάρχουν αν δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν προτάσεις σαν την δική μου. Δεν υπάρχουν και πολλές προτάσεις για την αντισεισμική τεχνολογία των κατασκευών έτσι και αλλιώς οπότε έπρεπε τουλάχιστον να ενδιαφερθούν για κάτι που σώζει ζωές και περιουσίες
Εικόνα
Εικόνα

Re: Το απόλυτο αντισεισμικό σύστημα είναι Ελληνικό.

41
Βιδώστε το και σώστε το ....
Πολλοί έχουν την εντύπωση ότι η βάσεις των κατασκευών είναι πακτωμένες με το έδαφος λόγο του ότι ευρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Αυτό είναι αναληθές Η κατασκευή των πεδιλοδοκών υποδηλώνει ότι απλά πατάνε πάνω στο έδαφος. Μετά την κατασκευή των βάσεων συνήθως τοποθετούμε μπάζα περιμετρικά τους για να τις καλύψουμε ώστε να μην είναι ορατές. Αυτό το μπάζωμα μαζί με τα φορτία του κτιρίου περιορίζουν κατά κάποιο τρόπο την πλάγια ολισθαίνουσα μετατόπιση δηλαδή την αλληλεπίδραση εδάφους κατασκευής με διαφορά φάσης και η επιβαλλόμενη κίνηση του εδάφους στην κατασκευή είναι μεγαλύτερη. Επουδενί όμως το μπάζωμα της βάσης δεν μπορεί να σταματήσει την στροφή του τοιχώματος προερχόμενη από την ροπή ανατροπής η οποία αναγκάζει μεγάλο τμήμα του πέλματος της βάσης σε ανάκλιση - ανασήκωμα Αρχικά το τοίχωμα παραλαμβάνοντας τις εντάσεις αδράνειας από το διάφραγμα της πλάκας τις μεταφέρει μέσω της χιαστής ευρισκόμενη μέσα στην δομή του κάτω στο πέλμα της βάσης από την θλιβόμενη πλευρά του τοιχώματος. Αυτό το σημείο του πέλματος που κατεβαίνουν οι εντάσεις της ανωδομής είναι μία άρθρωση. Η άρθρωση επιτρέπει την περιστροφή του τοιχώματος που αυτό σημαίνει ότι μέρος των εντάσεων θα είναι εντάσεις θλίψης - καθοδικές από την μία πλευρά του και ανοδικές εντάσεις από την άλλη πλευρά. Αυτές οι ανοδικές εντάσεις δημιουργούν εφελκυσμό του οπλισμού στην μία πλευρά του τοιχώματος διότι όταν μέρος του πέλματος χάσει την επαφή του με το έδαφος λόγο της ανάκλησης δημιουργούνται αστήρικτα στατικά φορτία τα οποία έρχονται σε αντίθεση με της ανοδικές εντάσεις έλκοντας τον γραμμικό οπλισμό.
Τις ανοδικές αυτές εντάσεις της ροπής ανατροπής του τοιχώματος τις παραλαμβάνει η πεδιλοδοκός και ο κόμβος που σχηματίζεται από την συμβολή δοκού - τοιχώματος δημιουργώντας μία διπλή αντιρροπή πάνω στον κορμό της δοκού και του τοιχώματος η οποία αντιδρά και φέρνει την ισορροπία εμποδίζοντας και εξισώνοντας με αντίθετες εντάσεις την ροπή ανατροπής του τοιχώματος προσπαθώντας να κατεβάσει τις ανοδικές εντάσεις κάτω στην βάση. Το ίδιο συμβαίνει και στον αντικριστό κόμβο στην άλλη άκρη της δοκού με την διαφορά ότι όταν ο ένας κόμβος δέχεται ανοδικές εντάσεις ο άλλος δέχεται καθοδικές εντάσεις και η δοκός αντιδρά το ίδιο με αντιρροπές ισορροπίας. Αυτή η αντίθετη ένταση στα δύο άκρα της δοκού καταπονεί τον κορμό της δημιουργώντας πάνω σε αυτόν μία καμπυλότητα σχήματος ( S ) Το ίδιο συμβαίνει και στο τοίχωμα. Αν αυτή η καμπυλότητα είναι μικρή δεν υπάρχει πρόβλημα διότι η δοκός διαθέτει μία μικρή ελαστικότητα η οποία αποθηκεύει ή καταναλώνει μέσο της δημιουργίας θερμότητας την ενέργεια του σεισμού και δεν σπάει και μετά την ένταση επανέρχεται στην κανονικότητα χωρίς αστοχία. Εάν η σεισμική ενέργεια είναι πάρα πολύ μεγάλη, θα παράγει υπερβολικά μεγάλες μετατοπίσεις που θα προκαλέσουν μια πολύ υψηλή καμπυλότητα στα κατακόρυφα και οριζόντια στοιχεία. Αν η καμπυλότητα είναι πολύ υψηλή, αυτό σημαίνει ότι η περιστροφή των τμημάτων των στηλών και των δοκών θα είναι πολύ πάνω από την ελαστική περιοχή (Θλιπτική παραμόρφωση σκυροδέματος πάνω από το 0,35% και τάσεις των ινών του οπλισμού πάνω από το 0,2 %). Όταν η περιστροφή περάσει πάνω από αυτό το όριο ελαστικότητας, η δομή αρχίζει να «διαλύει την αποθήκευση της ενέργειας «μέσω πλαστικής μετατόπισης, το οποίο σημαίνει ότι τα τμήματα θα έχουν μια υπολειμματική μετατόπιση που δεν θα είναι σε θέση να ανακτηθεί (ενώ στην ελαστική περιοχή όλες οι μετατοπίσεις ανακτώνται).

Βασικά ο σχεδιασμός της αντοχής ενός σημερινού κτιρίου περιορίζεται στα όρια του ελαστικού φάσματος σχεδιασμού, και μετά περνά στις προεπιλεγμένες πλαστικές περιοχές, οι οποίες είναι προεπιλεγμένες περιοχές αστοχίας, (συνήθως είναι τα άκρα των δοκών) ώστε να μην καταρρεύσει η δομή. (Η δομή καταρρέει όταν αστοχήσουν τα υποστυλώματα με λοξό/ σχήμα αστοχίας). Αν τα τμήματα που βιώνουν τις πλαστικές παραμορφώσεις, ξεπερνούν το όριο του σημείου θραύσης, και είναι και πάρα πολλές πάνω στην δομή, η δομή θα καταρρεύσει.
Τι κάνει η ευρεσιτεχνία για να μην αφήσει την κατασκευή να περάσει σε ανελαστικές μετατοπίσεις και αστοχίες.
Παίρνει μία δύναμη από το έδαφος μέσο ενός μηχανισμού που φέρει το ένα άκρο του τένοντα και είναι πακτωμένος στα βάθη μιας γεώτρησης και την μεταφέρει ελεύθερα μέσα από μια σωλήνα στο άλλο άκρο του που ευρίσκεται στο άνω άκρο του τοιχώματος με το οποίο πακτώνεται με έναν άλλο μηχανισμό με σκοπό να σταματήσει την ανατροπή - στροφή του τοιχώματος δηλαδή τις ανοδικές εντάσεις επιβάλλοντας καθοδικές εντάσεις ισορροπίας. Με αυτό τον τρόπο βοηθάει τις αντιρροπές των κόμβων εφαρμόζοντας σε άλλες περιοχές πρόσθετες δυνάμεις ισορροπίας ως προς την ροπή ανατροπής του τοιχώματος ώστε οι καμπυλότητα του κορμού της δοκού και του τοιχώματος να μην περάσουν ποτέ σε ανελαστικές ψαθυρές μετατοπίσεις και αστοχίες. Δηλαδή ο τένοντας παραλαμβάνει τις ανοδικές εντάσεις από το άνω άκρο του τοιχώματος και τις μεταφέρει απευθείας στο άλλο άκρο του μέσα στο έδαφος αφαιρώντας μεγάλο μέρος των εντάσεων από όλον τον φορέα. Αυτός είναι και ο κύριος σκοπός κάθε πολιτικού μηχανικού που σχεδιάζει αντισεισμικά ... σχεδιάζει έτσι ώστε να μεταφέρει όλες τις εντάσεις κάτω στην βάση. Η μέθοδος που προτείνω τις μεταφέρει μέσα στο έδαφος που είναι ακόμα καλύτερα. Γιατί χρειαζόμαστε την ευρεσιτεχνία αφού ο πεδιλοδοκός και ο κόμβος κάνει την ίδια δουλειά? Διότι τα μεγάλα επιμήκη τοιχώματα λόγω των μεγάλων ροπών που κατεβάζουν είναι πρακτικά αδύνατη η παρεμπόδιση της στροφής τους με τον κλασικό τρόπο κατασκευής των πεδιλοδοκών.
Άλλωστε ο σύγχρονος αντισεισμικός κανονισμός το λέει καθαρά. ( Η αναπόφευκτη ανελαστική συμπεριφορά υπό ισχυρή σεισμική διέγερση κατευθύνεται σε επιλεγμένα στοιχεία και μηχανισμούς αστοχίας. ) Για την ευρεσιτεχνία δεν είναι αναπόφευκτη η αστοχία διότι έχει την δυνατότητα να ελέγχει αρχικά ελαστικά αλλά και να σταματά δυναμικά τις μετατοπίσεις όταν αυτές τείνουν να περάσουν σε ανελαστική φάση ελέγχοντας καθ αυτόν τον τρόπο όλες τις εντάσεις του φορέα ώστε αυτές να περιορίζονται μέσα στην ελαστική φάση μετατόπισης. Αυτή η αντίθετη τάση στο δώμα προέρχεται από μία εξωτερική πηγή, και δεν εφαρμόζετε από πηγή ευρισκόμενη πάνω στον ίδιο τον φέροντα. Αυτή η εξωτερική πηγή είναι το έδαφος κάτω από την βάση. Από εκεί αντλώ αυτήν την εξωτερική δύναμη. Αυτό κάνει την μεγάλη διαφορά και δίνει την δυνατότητα να περιοριστούν και να σταματήσουν δυναμικά οι μετατοπίσεις της παραμόρφωσης και της τελικής αστοχίας και κατάρρευσης.

Re: Το απόλυτο αντισεισμικό σύστημα είναι Ελληνικό.

42
Τι σχέση έχει μια παγόδα με την πατέντα μου?
Συνήθως η επιστημονική πρόοδος συνδυάζεται με αυστηρή έρευνα και ανάλυση, αλλά δεν είναι πάντα έτσι. Ένας ικανός αριθμός εφευρέσεων οφείλουν πολλά στην τύχη.
Μία μέρα πριν δέκα χρόνια έβλεπα στην τηλεόραση ένα ντοκιμαντέρ όπου ένας πολιτικός μηχανικός μελετούσε τις παγόδες στην Κίνα εξετάζοντας και ερευνώντας γιατί αυτές οι ξύλινες κατασκευές δεν είχαν πολλές αστοχίες στον σεισμό συγκρινόμενες με τις άλλες κατασκευές. Παρατήρησε ότι ο κύριος λόγος ήταν ένας κορμός δένδρου ο οποίος διαπερνούσε τους τρις - τέσσερις κατά τα άλλα ασύνδετους ορόφους στο κέντρο της κατασκευής. Αυτός ο κορμός κατά την ταλάντωση της παγόδας διατηρούσε τον κατακόρυφο άξονα των ορόφων σε μία ευθεία χωρίς τα πατώματα να παρουσιάζουν διαφορά φάσης. Δηλαδή ο κορμός είχε διαφραγματική λειτουργία και έλεγχε τις μετατοπίσεις των ορόφων Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μικρές παραμορφώσεις και εντάσεις. Βλέποντας αυτό το ντοκιμαντέρ το μάτι μου έπεσε δίπλα στην τηλεόραση πάνω σε μια συντιέρα αυτές με την στρογγυλή βάση και το στέλεχος στο κέντρο που χρησιμεύει να συγκρατεί τα CD Αυτή την στιγμή έπαθα ένα φλας και σκέφτηκα το εξής. Αν η βάση της συντιέρας είναι μία μεγάλη μονοκόμματη βάση μιας κατασκευής και το στέλεχος της συντιέρας είναι το φρεάτιο ενός ανελκυστήρα τότε έχουμε μια παγόδα από σκυρόδεμα. Από αυτήν την παρατήρηση εμπνεύστηκα αρχικά την ιδέα. Αργότερα σκεπτόμενος αυτή την ιδέα μου ήρθε η ιδέα ότι θα ήταν καλύτερα αν βίδωνα το φρεάτιο με το έδαφος. Έκανα τον μηχανισμό και μετά κατάλαβα ότι είχα εφεύρει μία μέθοδο η οποία βίδωνε για πρώτη φορά παγκοσμίως την κατασκευή με το έδαφος. Το έκανα πατέντα και ιδού το αποτέλεσμα. Τελικά η τύχη, η παρατήρηση και η πολύ μελέτη και έρευνα έφεραν αυτό το αποτέλεσμα.
Είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιεί έναν μηχανισμό πάκτωσης των άνω άκρων ενός τοιχώματος από οπλισμένο σκυρόδεμα με το έδαφος με σκοπό να στείλει μέσα σε αυτό τις ανοδικές εντάσεις δημιουργούμενες από την ροπή ανατροπής του τοιχώματος αποτρέποντας τις μεγάλες μετατοπίσεις και τις εντάσεις του φέροντα οργανισμού που αναπτύσσονται κατά τον σεισμό.
Εικόνα
Εικόνα

Re: Το απόλυτο αντισεισμικό σύστημα είναι Ελληνικό.

43
Seismic,
έπεσε στην αντίληψη μου το θέμα σου,
Σε ευχαριστώ προσωπικά για την προσπάθεια σου να αναπτύξεις αντισεισμικά συστήματα. Καταλαβαίνω το σκοπό σου γιαυτό θ προσπαθήσω να σε κατατοπίσω όσο μπορώ, λέγοντας σου τη γνώμη μου σε όσα λες, ως Έλληνας πρώτον, ως επιστήμονας δεύτερον και τρίτων ως φίλος που έχει περάσει τα ίδια αλλά στον δικό μου χώρο ειδικότητας - χωρίς να θέλω να πω άλλα, σύντομα και απλά
seismic έγραψε:Αν ένας εφεύρει κάτι σπουδαίο, αλλά δεν μπορεί να το αποδείξει θεωρητικά, γιατί δεν είναι επιστήμονας.
Αλλά μπορεί να το αποδείξει πειραματικά στην πράξει.
Η επιστήμη θα το δεχθεί?
Η επιστήμη ακολουθεί ένα δικό της σύστημα το οποίο είναι χρονοβόρο και γενικώς αντιεπιστημονικό. Αν ζευγαρώσεις με έναν διδάκτορα πανεπιστημίου με ειδικότητα στην σεισμολογία ενδεχομένως θα μπορέσεις να δεχθεί ο επιστημονικός κύκλος το σπουδαίο αυτό.... εφόσον ο ίδιος δεν φέρεις τους ακαδημαϊκούς τίτλους που θα σε καθιστούσαν αυτομάτως επικεφαλή.
seismic έγραψε: Τελικά ο εφευρέτης είναι επιστήμονας?
ή κάτι άλλο?
Ο εφευρέτης είναι εφευρέτης και ο επιστήμονας επιστήμονας και δεν είναι κάτι άλλο. Ο επιστήμονας αντιμετωπίζεται με κριτήρια επιστημονικών δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά ενώ ο εφευρέτης διακρίνεται για τις ευρεσιτεχνίες του.
seismic έγραψε: ο εφευρέτης είναι αυτός ο οποίος βλέπει προβλήματα εκεί που δεν τα βλέπουν οι άλλοι, και βρίσκει την λύση.
βασικά είναι αυτός που εφευρίσκει μία ευρεσιτεχνία με την οποία δίνεται λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο δεν έχει αναγκαία δει ο ίδιος.
seismic έγραψε: Άς υποθέσουμε ότι βρισκόμαστε στην παλαιολιθική εποχή, εκεί που παλαιολιθικός άνθρωπος για πρώτη φορά χτυπώντας με την πέτρα καρπούς με σκληρό κέλυφος για να τους σπάσει, σπάει η πέτρα και του κόβει το χέρι. Παρατηρεί ότι η πέτρα απέκτησε κοπτική ακμή όταν έσπασε. Το ότι το παρατήρησε τον κάνει εφευρέτη. Εφόσον ανακάλυψε μέσω της παρατηρητικότητας ότι η πέτρα κόβει όταν σπάει την παίρνει και κόβει διάφορα πράγματα. Μετά από χρόνια κάνει οικογένεια, το παιδί του βλέπει τον πατέρα να κόβει διάφορα με αυτή την πέτρα, βλέποντας το αντιβραχιόνιο του πατέρα να κουνάει την πέτρα σκέφτεται' τι ωραία θα ήταν η πέτρα μόνιμα δεμένη σε ένα ξύλο, έτσι δένει την κοφτερή πέτρα σε ένα ξύλο και είναι ο εφευρέτης του τσεκουριού.
Όταν η γνώση που αποκτάμε (τσεκούρι) επίσταται μίας προηγούμενη γνώσης (κοφτερή πέτρα) τότε έχουμε επιστήμη.
ἐπίσταμαι < ἐπί+ ἵσταμαι
με αυτό το τρόπο έχουμε ένα επιστημονικό μόρφωμα το οποίο ίσταται (στέκεται) βασισμένο στη διαδικασία της παρατήρησης, του προβληματισμού (γιατί να μη φτιάξω κάτι καλύτερο; η πέτρα έχει μειονεκτήματα), της θεώρησης (ότι αν βάλω π.χ. ξύλο θα φτιάξω ένα τσεκούρι που θα είναι πιο αποτελεσματικό) και τέλος της απόδειξης (όταν σε πείραμα με συγκεκριμένες συνθήκες π.χ. ο ξυλοκόπος με τσεκούρι κόβει γρηγορότερα ενώ με την πέτρα βραδύτερα
seismic έγραψε: Πολλές φορές όμως οι επιστήμονες κάνουν ότι δεν βλέπουν την λύση του εφευρέτη, και επικαλούνται ότι ο εφευρέτης δεν ξέρει
γιατί δεν είναι επιστήμονας.
Συμφέροντα πολλά και ειδικά στην Ελλάδα. Πικρή αλλά αλήθεια.
seismic έγραψε: Τι κάνει ο εφευρέτης τότε?
Ένα πετυχημένο πείραμα αρκεί, ή δεν είναι αρκετό ..... ώστε να κάνει την επιστήμη να ασχοληθεί με την εφεύρεση?
Εκ πείρας σας λέω ότι έχουν κλείσει τα μάτια και τα αυτιά και σφυρίζουν αδιάφορα. Ώμος....
Το χρήμα και η εφεύρεση... ή πάνε μαζί, ή συγκρούονται μεταξύ τους, και αυτοκαταστρέφονται.
Δηλαδή μία εφεύρεση μπορεί να βγάλει πολύ χρήμα σε κάποιους, και να καταστρέψει κάποιους άλλους στους οποίους θίγεται το προιόν που παράγουν από την νέα εφεύρεση.
Η σύγκρουση συμφερόντων, και η μη χρηματοδότηση του Κράτους προς τα φυσικά πρόσωπα εφευρέτες, πετάνε στο καλάθι των αχρήστων τις περισσότερες αξιόλογες εφευρέσεις.
Αν οι εφευρέτες μπορούσαν να συνεργασθούν με τους επιστήμονες και τους χρηματοδότες αυτή θα ήταν η χρυσή τομή.
Π.Χ Οι αδελφοί Ράιτ ανακάλυψαν το αεροπλάνο. Χωρίς όμως τους χρηματοδότες και τους επιστήμονες δεν θα γινόταν ποτέ ένα F16
Σωστά.

Η γνώμη μου είναι να απευθυνθείς εκεί που η επιστήμη βρίσκει πρόσφορο έδαφος και ενδεχομένως όχι στην Ελλάδα. Δηλαδή κατοχύρωσε τις ιδέες σου με πνευματικά δικαιώματα ώστε να μην κινδυνεύεις να γίνουν βορά κάποιου άλλου φιλόδοξου εφευρέτη και μετά ζευγάρωσε με έναν ξένο επιστήμονα μίας σεισμογενούς χώρας για να χρηματοδοτηθεί το πλάνο σου και να δοθεί η δέουσα προσοχή και αξιοπιστία.
1.Σοφία πάντων κάλλιστον, η δε αμάθεια πάντων κάκιστον
2. ζητεῖτε τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν

Re: Το απόλυτο αντισεισμικό σύστημα είναι Ελληνικό.

44
Σε ευχαριστώ LAPTONAS για την συμπαράσταση και τις συμβουλές. Είναι σωστές οι συμβουλές σου. Στην Ελλάδα έχω δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Στην Αμερική το πείρα φέτος. Έχω κάνει σύμβαση συνεργασίας με τον ομότιμο καθηγητή της αντισεισμικής τεχνολογίας κύριο Παναγιώτη Καρύδη. Κάτι πάει να γίνει τώρα για την πρώτη πιλοτική κατασκευή. Αν και δεν είμαι πολιτικός μηχανικός ή καθηγητής έχω δική μου δημοσίευση. Είναι το πρώτο θέμα
Most popular papers in Open Journal of Civil Engineering http://www.scirp.org/journal/HottestPap ... rnalID=788

http://patft.uspto.gov/netacgi/nph-Pars ... C540%2C783

Ο Παναγιώτης Καρύδης, ομότιμος καθηγητής αντισεισμικής τεχνολογίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, συναντήθηκε με τον Γιάννη Λυμπέρη και είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το πείραμά του. «Πράγματι έχει απόδοση και μπορεί να βρει εφαρμογή σε πολλές κατασκευές για την προστασία από τους σεισμούς! Θα μπορούσε να ενσωματωθεί στις μελέτες. Αρκεί να γίνει αποδεκτό αυτό το σύστημα από την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα», επισημαίνει , σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη πατέντα. «Το καλωσορίζω και εύχομαι να το δούμε και στην πράξη», καταλήγει… http://www.zougla.gr/greece/article/erg ... resitexnia

Re: Το απόλυτο αντισεισμικό σύστημα είναι Ελληνικό.

45
Ένα υψίκορμο μικρής τετράγωνης διατομής υποστύλωμα έχει μεγάλη ελαστικότητα. Ένα τοίχωμα ( τοιχίο ) έχει μικρότερη ελαστικότητα. Ένα εξολοκλήρου κτίριο από σκυρόδεμα έχει μεγάλη ακαμψία.
1) Αν κατασκευάσεις έναν σκελετό οικοδομής εξολοκλήρου με μικρής τετράγωνης και ισομετρικής διατομής υποστυλώματα θα υπάρχει μεγάλη ελαστικότητα οπότε και απορρόφηση ενέργειας και την αποφυγή της εμφάνισης των ρωγμών στον κορμό δοκού και υποστυλώματος. Έχεις όμως πρόβλημα στον κορμό κοντά στην βάση ο οποίος κόβεται εύκολα λόγο της τέμνουσας βάσης.
2) Αν κατασκευάσεις έναν σκελετό οικοδομής εξολοκλήρου με τοιχώματα και δοκούς λόγο της έλλειψης ελαστικότητας και της δυναμικής που διαθέτει ο κορμός του τοιχώματος θα κατεβάσει μεγάλες ροπές ανατροπής στην βάση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες ανοδικές εντάσεις στην μία πλευρά του τοιχώματος τις οποίες προσπαθεί να αναλάβει η πεδιλοδοκός και η δοκός εφαρμόζοντας αντιρροπές δηλαδή εξισώσεις ισορροπίας. Είναι όμως τόσο μεγάλες αυτές οι ανοδικές εντάσεις που είναι αδύνατον να παραληφθούν από τους πεδιλοδοκούς και τους δοκούς οπότε σε μεγάλους σεισμούς έχουμε αστοχία της πεδιλοδοκού και της δοκού.
3) Αν κατασκευάσεις ένα κτίριο εξολοκλήρου από σκυρόδεμα δεν υπάρχουν δοκοί οπότε δεν θα υπήρχε λογικά πρόβλημα. Δεν υπάρχουν δοκοί ούτε και ελαστικότητα. Τι γίνεται σε αυτή την μέθοδο σχεδιασμού? Ναι δεν υπάρχουν δοκοί υπάρχουν όμως κόμβοι ( γωνίες ) που σχηματίζονται ανάμεσα στην πλάκα και τα κατακόρυφα στοιχεία. Το χειρότερο υπάρχουν πόρτες και παράθυρα τα οποία έχουν κόμβους οι οποίοι είναι και το ποιό αδύναμο σημείο της κατασκευής. Γιατί? Διότι ένα κτίριο εξολοκλήρου από σκυρόδεμα έχει πάρα πολύ μεγάλο βάρος ( 2450 kg/m3 ) το οποίο παραλαμβάνεται από το έδαφος. Όμως όταν μία εντελώς άκαμπτη κατασκευή υπόκειται σε ένα σεισμό δημιουργείτε ροπή ανατροπής σε ολόκληρο τον φορέα και όχι στα υποστυλώματα και τα τοιχώματα όπως συμβαίνει στις πρώτες δύο μεθόδους δόμησης με αποτέλεσμα όλη η βάση της κατασκευής να έχει μία ανάκληση και να χάνει την επαφή της με το έδαφος. Το αποτέλεσμα είναι τα φορτία της κατασκευής να χάνουν την στήριξη που είχαν από το έδαφος και να δημιουργούν ροπές στους κόμβους της πόρτας και του παραθύρου. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε αστοχία ακριβώς πάνω από τον κόμβο γιατί εκεί είναι το πιο αδύναμο μέρος της κατασκευής.
Όλα και τα τρία συστήματα δόμησης σήμερα έχουν πρόβλημα όταν ο σεισμός είναι μεγάλος. Η ευρεσιτεχνία και η μέθοδος που προτείνω έχει απόδοση και στις τρις μεθόδους που ανέφερα. Την μεγαλύτερη όμως απόδοση την έχει στην τρίτη μέθοδο δηλαδή σε τελείως άκαμπτες κατασκευές εξολοκλήρου από σκυρόδεμα διότι πακτώνοντας μόνο τα γωνιακά άκρα της κατασκευής έχεις καλύτερα αποτελέσματα στον σεισμό με λιγότερο κόστος. Η ευρεσιτεχνία είναι ένας μηχανισμός που ενώνει το δώμα με το έδαφος με σκοπό να σταματά από το δώμα τις ανοδικές εντάσεις από την ροπή ανατροπής. Δηλαδή παραλαμβάνει τις ανοδικές εντάσεις της ροπής ανατροπής από το δώμα και με την βοήθεια του τένοντα τις στέλνει μέσα στο έδαφος. Η δεξιόστροφη ροπή ανατροπής του κτιρίου δημιουργεί αριστερόστροφη ροπή στους κόμβους λόγο του ότι τα στατικά φορτία χάνουν την στήριξη του εδάφους οπότε δεν έχουμε ισορροπία δυνάμεων. Αν σταματήσουμε την ροπή ανατροπής δεν θα έχουμε την ανάκληση της βάσης οπότε τα στατικά φορτία θα έχουν την στήριξη του εδάφους και δεν θα έχουμε την ροπή στους κόμβους οπότε δεν θα υπάρχουν και οι εντάσεις που προκαλούν την αστοχία. Η πρώτη μέθοδος χρειάζεται για να έχει απόδοση έναν μηχανισμό στο κέντρο κάθε ενός υποστυλώματος. Η δεύτερη μέθοδο με τα τοιχώματα ένα μηχανισμό σε όλα τα άκρα του τοιχώματος. Η τρίτη άκαμπτη μέθοδος ένα μηχανισμό σε κάθε άκρο της κατασκευής Οπότε τους λιγότερους μηχανισμούς τους θέλει η τρίτη μέθοδος. Μην θεωρείτε ότι επειδή η τρίτη μέθοδος έχει πολλά μπετά είναι και πιο ακριβή διότι τα προκατασκευασμένα εξολοκλήρου από σκυρόδεμα είναι 50% πιο φθηνά από τις συμβατικές κατοικίες.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επιστημονικά "παράξενα"-Περίεργες εφευρέσεις”

cron