ΥΠΕΞ: Να προχωρήσουμε γοργά για λύση του Σκοπιανού

1
Την ανάγκη «να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς για την επίτευξη λύσης στο ζήτημα της ονομασίας» της ΠΓΔΜ υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της σκοπιανής κυβέρνησης και αρμόδιο για θέμα ΕΕ Φατμίρ Μπεσίμι.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής μας χώρας, όπως και ολόκληρης της περιοχής, αποτελεί το αποτελεσματικότερο εργαλείο για τη δημιουργία ενός χώρου ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης στα βόρεια σύνορά μας.

Ωστόσο, υπενθύμισε ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο του σεβασμού των κριτηρίων και της εκπλήρωσης των προϋποθέσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με ομόφωνες αποφάσεις της.

Επανέλαβε πως «η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει στην αποδοχή μιας ονομασίας με καθαρό γεωγραφικό προσδιορισμό, που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο σε αλυτρωτικές πολιτικές και δεν θα έχει κανένα έλλειμμα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το υψηλής ευθιξίας θέμα του πολιτιστικού και ιστορικού σεβασμού».

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως «η Ελλάδα προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας με ειλικρινή διάθεση» και πρόσθεσε ότι «η επίλυση του ζητήματος θα απελευθερώσει μεγάλες προοπτικές συνεργασίας, προς όφελος των λαών μας, αλλά και ολόκληρης της Νοτιανατολικής Ευρώπης».

Τόνισε, εξάλλου, ότι είναι σημαντικό, την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, να επικρατήσει μετριοπάθεια και αυτοσυγκράτηση και παράλληλα προέτρεψε να αποφεύγονται οι αντιπαραγωγικές δηλώσεις που υπονομεύουν τις προσπάθειες οικοδόμησης σχέσεων καλής γειτονίας και παραπέμπουν σε ένα βαλκανικό παρελθόν, που, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, οι λαοί της περιοχής έχουν πληρώσει ακριβά και πρέπει επιτέλους να αφήσουν πίσω τους.

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον κ. Μπεσίμι, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι εξέτασαν όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και παράλληλα τρόπους συνέχισης και εμβάθυνσης της συνεργασίας σε θέματα ευρωπαϊκής ενοποίησης και παροχής, τεχνογνωσίας, η οποία, ήδη, έχει ξεκινήσει μεταξύ των δυο χωρών.

Μάλιστα, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι είναι κρίσιμης σημασίας να δούμε πρόοδο το επόμενο διάστημα στην εκπλήρωση όλου του φάσματος των σχετικών κριτηρίων που έχει θέσει το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για υλοποίηση και εφαρμογή ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, από την πλευρά της ΠΓΔΜ, σε βασικούς τομείς, για σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς επίσης και για επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της γείτονος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ κ. Μπεσίμι χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι η συνάντηση με τον κ. Αβραμόπουλο πραγματοποιήθηκε μια ημέρα πριν από τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης (9 Μαΐου) χαιρέτισε την Ατζέντα 2014 και ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό για τη συνεργασία.

Χαρακτήρισε την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων απαραίτητη για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική σταθερότητα της περιοχής, για δε το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί σύντομα μια λύση κοινά αποδεκτή και από τις δυο πλευρές.

«Ξεχωριστή η σημασία του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στην Κίνα»

Ερωτηθείς για το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι έχει μια ξεχωριστή σημασία.

Όπως είπε, πρώτα απ΄όλα έρχεται να επιβεβαιώσει την αμοιβαία εκτίμηση και βούληση για την οικοδόμηση στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες, ενώ εκτίμησε ότι θα αποτελέσει εφαλτήριο για προαγωγή των ήδη εξαίρετων διμερών σχέσεων και θα ανοίξει ένα καινούριο κεφάλαιο στον τομέα της οικονομίας και των επενδύσεων.

Καταλήγοντας, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «αυτή η επίσκεψη γίνεται σε μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή, δηλωτική της αναγνώρισης και της εμπιστοσύνης προς την πολιτική που ασκείται στην Ελλάδα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Επιμένουν στην εκχώρηση ονομοσίας που περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία

«Η συγκυβέρνηση Σαμαρά επιμένει στην απόφασή της να εκχωρήσει σύνθετη ονομασία στα Σκόπια που να περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία και γεωγραφικό προσδιορισμό», παρατηρεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ.

Όπως αναφέρει, «ήταν σαφής η σημερινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της σκοπιανής κυβέρνησης ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα».

Υπενθυμίζει ακόμη πως ο Πάνος Καμμένος «έχει καταθέσει επανειλημμένως επίκαιρη ερώτηση, προσωπικά στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, χωρίς να έχει πάρει την οποιαδήποτε απάντηση».


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
''...δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις''\n[/align]

Re: ΥΠΕΞ: Να προχωρήσουμε γοργά για λύση του Σκοπιανού

2
Άρθρο απο τον Απρίλη!




Ο γεωγραφικός προσδιορισμός
Του Αθανασιου Έλλις

Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων επανήλθε στο προσκήνιο με την κατάθεση νέας, συνολικής πρότασης από τον Μάθιου Νίμιτς. Δεν έχω πλήρη εικόνα όλων των πτυχών της πρότασης, αλλά σε ό,τι αφορά την πιο σημαντική, που δεν είναι άλλη από την ίδια την ονομασία, η επιλογή είναι ατυχής.

Παρότι η ονομασία περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό (πιθανώς το Ανω), ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείται, εμφανίζεται να περιγράφει τον πολιτειακό όρο «Δημοκρατία» και όχι το «Μακεδονία», με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος να απαλειφθεί στην πράξη. Η Ελλάδα ζητεί, και η κοινή λογική υπαγορεύει, να υπάρχει μια σαφής διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά το όνομα, όχι το πολίτευμα. Το πού ακριβώς τοποθετείται ο γεωγραφικός προσδιορισμός στην ονομασία δεν είναι «δευτερευούσης σημασίας ζήτημα της αγγλικής γραμματικής». Είναι λυπηρό πώς χάθηκε η ευκαιρία που, όντως, προσφέρει η ονομασία «Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας», η οποία καταδεικνύει τη γεωγραφική διαφοροποίηση, και θα μπορούσε να αποτελέσει τη «χρυσή τομή».

Είναι προφανές πως η ανεύρεση ενός κοινά αποδεκτού ονόματος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το έχω διαπιστώσει σε βάθος έχοντας παρακολουθήσει από κοντά το Σκοπιανό από το 1991, και έχοντας καλύψει τις προσπάθειες του Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος ασχολείται με το θέμα από το 1993, αρχικά ως εκπρόσωπος των ΗΠΑ υπό τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Σάιρους Βανς, και στη συνέχεια ως μεσολαβητής των Ην. Εθνών ο ίδιος. Στη διάρκεια των δύο αυτών δεκαετιών είχα πολλές φορές την ευκαιρία να συζητήσω με τον κ. Νίμιτς, στα δικηγορικά του γραφεία, στο Μανχάταν και στο Κονέκτικατ, αλλά και στην Ουάσιγκτον, όπως και στην Αθήνα. Σε φάσεις που υπήρχαν εξελίξεις στο θέμα οι κουβέντες ήταν πιο δημοσιογραφικές, σε άλλες, πιο «ήρεμες» περιόδους, ήταν περισσότερο ακαδημαϊκές. Είναι θετικό ότι το προχωρημένο της ηλικίας του, αλλά και κάποιες περιπέτειες με την υγεία του, δεν τον αποθάρρυναν.

Παρά τις συνεχείς απορρίψεις, επιμένει να προσφέρει τις υπηρεσίες του, και ελπίζει κάποια μέρα να βρει τη «χρυσή τομή» που, όμως, δεν μπορεί να είναι αυτή η συγκεκριμένη μορφή ονομασίας.

Αναμφίβολα το έργο του είναι δύσκολο. Σχοινοβατεί ανάμεσα σε προεκλογικές περιόδους ή φάσεις πολιτικής αστάθειας της μιας και της άλλης χώρας, ενώ ενίοτε γίνεται και αποδέκτης πιέσεων από τους «ισχυρούς» του πλανήτη με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του 2008 όταν η Κοντολίζα Ράις απαιτούσε να κλείσει το θέμα με συνοπτικές διαδικασίες. «Για χρόνια δεν ασχολείται κανείς μαζί σου, και ξαφνικά η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρχίζει να σου τηλεφωνεί και να σου ζητάει να βρεις άμεσα λύση» μου είχε πει λίγες εβδομάδες πριν από τη δραματική σύνοδο του Βουκουρεστίου, το 2008.

Εχοντας, λοιπόν, σωρεύσει τόσο μεγάλη εμπειρία και γνώση γύρω από πρόσωπα και πράγματα, ο κ. Νίμιτς πρέπει να κατανοεί ότι θα ήταν λάθος, και δεν θα αποδώσει, μια ενδεχόμενη απόπειρα εκμετάλλευσης, σε συντονισμό με την Κομισιόν, της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Από την άλλη, παρά τους λεονταρισμούς του κ. Γκρούεφσκι, ο συμβιβασμός δεν θα έχει για αυτόν υπερβολικό πολιτικό κόστος από τη στιγμή που και η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ θα έχει να παρουσιάσει στον λαό του το μείζον πλεονέκτημα που θα απορρέει από τον συμβιβασμό: την πολυπόθητη ένταξη στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ.

Αντίθετα, στην Ελλάδα, ο όποιος συμβιβασμός σημαίνει ότι ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του θα κληθούν να υπεραμυνθούν μιας λύσης που ναι μεν είναι ανάγκη να υπάρξει, αλλά δεν θα αποφέρει άμεσα απτά οφέλη στη χώρα. Επιπροσθέτως, στη σημερινή λεπτή συγκυρία δημοσκοπικής ανόδου της εθνικιστικής Χρυσής Αυγής, ατυχείς διπλωματικές κινήσεις των δυτικών ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» και θα έχουν συνέπειες που δεν θα περιοριστούν στα σύνορα της Ελλάδας.

Υπό αυτό το πρίσμα, πρέπει να αποτιμήσουν τα δεδομένα τόσο ο Μάθιου Νίμιτς όσο και η Κομισιόν.
''...δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις''\n[/align]

Re: ΥΠΕΞ: Να προχωρήσουμε γοργά για λύση του Σκοπιανού

3
phpBB [video]


.......Να ξέρετε η Μακεδονία αυτή, η Μακεδονία η δικιά μας, η Μακεδονία η ελληνική και μόνη, είναι ευλογημένος τόπος. Και η ευλογία αυτή δεν θα πάει χαμένη......

phpBB [video]
''...δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις''\n[/align]

Re: ΥΠΕΞ: Να προχωρήσουμε γοργά για λύση του Σκοπιανού

4
Κωνσταντίνος Χολέβας, Οι ελληνικές υποχωρήσεις αποθρασύνουν τα Σκόπια





Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων

Κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Αντιπρόεδρο των Σκοπίων κ. Μπεσίμι ο Έλληνας ΥΠΕΞ κ. Δ. Αβραμόπουλος προσδιόρισε ως εξής την επίσημη πολιτική μας: Η Ελλάς θα δεχθεί μία ονομασία των Σκοπίων με γεωγραφικό προσδιορισμό, ο οποίος δεν θα επιτρέπει αλυτρωτικές βλέψεις. Η χώρα μας επιθυμεί στα βόρεια σύνορά της να δημιουργηθεί μία ζώνη ειρήνης, ανάπτυξης και ευημερίας. Κατανοώ την πρόθεση και την ανάγκη του Έλληνα Υπουργού να συνδυάσει τη διπλωματική αβροφροσύνη με τον ρεαλισμό, αλλά φοβούμαι ότι τα όσα είπε περιέχουν αντιφάσεις και αφήνουν αρκετά κενά.

Πρώτον. Σημειώνω ότι δεν είναι σωστό η επίσημη ελληνική φρασεολογία να αναφέρεται σε «αλυτρωτισμό» των Σκοπίων. Είναι σαν να παραδεχόμαστε ότι υπάρχουν κάποιες ομάδες πληθυσμού στη χώρα μας που συγγενεύουν εθνολογικά με τον ψευδομακεδονισμό των Σκοπίων. Η ακριβής ορολογία θα μπορούσε να είναι «ακραίος εθνικισμός» ή επεκτατισμός ή ιστορική παραχάραξη ή μεγαλομανία και άλλα σχετικά. Αλύτρωτοι Μακεδόνες δεν υπάρχουν στη Μακεδονία μας. Πλην λίγων εκατοντάδων παρασυρμένων φιλοσκοπιανών τα δυόμισυ εκατομμύρια κατοίκων της Μακεδονίας είναι υπερήφανοι Έλληνες και σε ουδένα επιτρέπουν να τους το αμφισβητήσει.
Δεύτερον. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός που θα ανατρέπει τα εθνικιστικά σχέδια και τις ανιστόρητες μεγαλαυχίες και κομπορρημοσύνες των σκοπιανών κυβερνήσεων. Η Βόρειος Μακεδονία δίνει διεθνώς την εντύπωση ότι υπάρχει και μία Νότιος, η οποία πρέπει φυσιολογικά να ενωθεί ή να προσαρτηθεί. Η Άνω Μακεδονία εκφράζει ιστορική ασέβεια προς την Αρχαία Άνω Μακεδονία, που ήταν η σημερινή Δυτική Μακεδονία (Κοζάνη, Φλώρινα κλπ) και τροφοδοτούσε με τις γενναιότερες φάλαγγες τον στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Μακεδονία του Βαρδάρη δικαιώνει τον κομμουνιστή δικτάτορα Τίτο, ο οποίος έπλασε τον μύθο των τριών κομματιών του τεχνητού «Μακεδονικού Έθνους», που πρέπει να ενωθούν. Απορώ γιατί ο κ. Αβραμόπουλος δεν πήρε αφορμή από πρόσφατη πρόταση του μεσολαβητή κ. Νίμιτς για να επαναφέρει το όνομα «Δημοκρατία του Βαρδάρη». Προσοχή: Ο Νίμιτς μίλησε για Δημοκρατία και όχι Μακεδονία του Βαρδάρη, αλλά εμείς δεν αξιοποιήσαμε αυτήν την έστω και στιγμιαία προσχώρησή του στην ιστορική και γεωπολιτική αλήθεια. Κρίμα.
Τρίτον. Όσο κρατούσαμε τη σταθερή θέση ότι δεν δεχόμαστε να υπάρχει ο ρος Μακεδονία έστω και ως σύνθετος ή με προσδιορισμό, τότε τα Σκόπια υφίσταντο ήττες. Έτσι κερδίσαμε στον ΟΗΕ το πρωτοφανές γεγονός να ενταχθεί μία χώρα με όνομα διαφορετικό από αυτό που εκείνη ήθελε: ΦΥΡΟΜ και όχι «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Έτσι επιτύχαμε και τη δημόσια δήλωση του Βρετανού ΥΠΕΞ και υπευθύνου της Ευρ. Ένωσης για τα Βαλκάνια Ντέιβιντ Όουεν ότι: Τα συλλαλητήρια εκατομμυρίων Ελλήνων με έπεισαν ότι υπάρχει πρόβλημα και ότι ολόκληρος ο ελληνικός λαός ενοχλείται από το ζήτημα της ονομασίας. Όταν αρχίσαμε να υποχωρούμε και να μιλάμε για σύνθετη ονομασία και άλλα παρόμοια, τότε τα μεν Σκόπια αποθρασύνθηκαν, η δε διεθνής κοινότητα έπαυσε να θεωρεί σοβαρό το ζήτημα. Όσοι πίστεψαν ότι με μερικές επενδύσεις στα Σκόπια θα «εξαγοράσουμε» την πολιτική τους διαψεύσθηκαν παταγωδώς. Όσο ρίχνουμε χρήματα εκεί τόσο περισσότερο ακραίος γίνεται ο ανθελληνισμός και ο αναθεωρητισμός τους. Βλέπετε τα αγάλματα του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου.
Τέταρτον. Πώς θα επιβάλει η χώρα μας τη ζώνη ευημερίας όταν με την υπερβολική ... ευγένειά της ενθαρρύνει και τον σκοπιανό και τον αλβανικό εθνικισμό; Αν δεν βάλουμε σαφή φραγμό στα λόγια και στα έργα των Αλβανών που ζητούν μέχρι και την Πρέβεζα τότε ειρήνη δεν νοείται. Ειδικά δε για το μέλλον του σκοπιανού υβριδίου ο αλβανικός εθνικισμός σχεδιάζει τη διάλυση του κράτους με απόσχιση των δυτικών επαρχιών, όπου ζει πολυάριθμη αλβανική κοινότητα.
Επιτέλους ας θέσουμε φραγμούς στους εθνικισμούς των γειτόνων.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 14/5/2013
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ελληνοσκοπιανά”

cron