Ημερομηνία : 29 Φεβ 2020, 04:12


Πρόσφατα Θέματα

Tελευταία άρθρα του blog


Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 3 δημοσιεύσεις ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Σχέδιο καταστροφής της Κύπρου για να βάλουν στο χέρι το φυσικό αέριο.
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 28 Φεβ 2013, 21:32 
Διαχειριστές
Διαχειριστές
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 14 Απρ 2009, 19:21
Δημοσ.: 3841
Thanks:
Thanked:
time στο post
Στέλιος Μορφίδης: Πώς πάνε να βάλουν χέρι στο φυσικό αέριο της ΚύπρουΑναλυτική έκθεση που θα καταγράφει τις μελλοντικές κινήσεις της Κύπρου πάνω στο θέμα των κοιτασμάτων αλλά και τα δυνητικά έσοδα που θα έχει απ' την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου έχει ζητήσει η τρόικα καταδεικνύοντας την επιθυμία της να συνδέσει τη χρηματοδοτική βοήθεια της Μεγαλονήσου με την ενεργειακή προοπτική της χώρας.

"Μας έχει ζητηθεί να συντάξουμε και να καταρτίσουμε μία έκθεση με τις προβλέψεις μας για τα μελλοντικά έσοδα που μπορεί να έχουμε σε βάθος δέκα, είκοσι και τριάντα ετών από το φυσικό αέριο", δήλωσε ο γενικός δ/ντης Ενέργειας του υπ. Εμπορίας και Ενέργειας της Κύπρου σε συνέντευξη του στο Channel 9 Σόλων Κασσίνης. Όπως είπε ο κ. Κασσίνης η έκθεση θα είναι έτοιμη σύντομα να δοθεί στην τρόικα προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο ίδιος βέβαια σημείωσε πως η ιστορία του φυσικού αερίου είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη για να ενταχθεί σε ένα μνημόνιο. "Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να παγιδευτούμε πάνω σε μία τέτοια διαδικασία. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρχει περίπτωση να κάνουμε κάτι τέτοιο. Θα είναι σαν να υποθηκεύουμε το μέλλον μας και την πραγματική προοπτική της χώρας", δηλώνει ο κ.Κασσίνης.

Η κυβέρνηση του νέου Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος θα αναλάβει αύριο και επισήμως τα καθήκοντα του, έχει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο στοίχημα: να υπογράψει με όσο το δυνατόν λιγότερο δυσχερείς όρους την δανειακή σύμβαση με τους Ευρωπαίους πιστωτές και να διαχειριστεί με αποτελεσματικό τρόπο την παρατεταμένη οικονομική κρίση, έτσι ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν η οικονομική ανάκαμψη.

Ο ίδιος γνωρίζει ότι η ιστορία του φυσικού αερίου και ο ρόλος που θα κληθεί να παίξει η Κύπρος στο μέλλον στην ευρύτερη περιοχή δεν μπορεί να υποθηκευτεί τόσο εύκολα. Πόσο μάλλον η Λευκωσία να απολέσει την ευχέρεια επιλογών και διαμόρφωσης της στρατηγικής της που μπορούν να την θωρακίσουν παράλληλα πάνω στις μεγάλες αλλαγές γεωπολιτικών συσχετισμών που συντελούνται εδώ και δύο χρόνια με την "αραβική άνοιξη" και την αναζήτηση συμμαχιών εκ μέρους του Ισραήλ.

Γι αυτό και μιλώντας μετεκλογικά έκανε λόγο για την αναζήτηση ενός βραχυπρόθεσμου δανείου που θα δώσει περιθώριο στην Κύπρο για να ελιχθεί.

Οι επενδυτικοί οίκοι, συμπεριλαμβανομένης της Merrill Lynch σήμερα, τονίζουν ότι με εχέγγυο το φυσικό αέριο η Κύπρος θα καταφέρει να λάβει τα δανεικά απ' τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ ώστε να διασώσει τις τράπεζες και να καλύψει τα ελλείμματα της αποφεύγοντας μία στάση πληρωμών.

Την ίδια ώρα διάφορα κέντρα αρχίζουν να συνδέουν τη διάσωση της Κύπρου με το ενεργειακό ζήτημα της ΝΑ Μεσογείου και κατ' επέκταση το ίδιο το Κυπριακό. Σκοπός τους, όπως πλέον φαίνεται ξεκάθαρα, να μπει και η Τουρκία στο κάδρο της νομής της πίτας και της ανάδειξης της σε περιφερειακή δύναμη "επόπτη" των αγωγών που θα αρχίζουν να κατασκευάζονται τα επόμενα χρόνια.

Φιλοτουρκικό λόμπι και αγωγοί

Σ' αυτό το πλαίσιο δεν είναι τυχαίες οι δημόσιες παραινέσεις πρώην διπλωματών, που τώρα κάνουν λόμπινγκ για εταιρείες με ενεργειακά συμφέροντα να τα βρουν οι Κύπριοι με τους Τούρκους ώστε να περάσουν οι αγωγοί του κυπριακού αερίου μέσω Τουρκίας!

"Το φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει εγγύηση για ένα τμήμα της βοήθειας που μπορεί να λάβει σήμερα η Κύπρος", δήλωσε σε συνέντευξη του στο Channel 9 ο διευθυντής του διεθνούς κέντρου αμυντικών μελετών και πρώην αναπλ. βοηθός υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα. Και συμπλήρωσε: "Η Λευκωσία μπορεί να υπολογίζει σε σημαντική οικονομική ανάπτυξη απ' την ενέργεια. Ωστόσο για να έχει σοβαρά έσοδα απ' το αέριο θα χρειαστεί να περάσουν γύρω στα 13 χρόνια. Άρα η Κύπρος πρέπει να δει πως θα εξοικονομήσει χρήματα και νομίζω ότι είναι πολύ πιο φθηνό και πιο γρήγορο χρονικά να κατασκευαστεί αγωγός προς την Τουρκία και από εκεί να μεταφέρεται το κυπριακό αέριο".

Μάλιστα ο κ. Μπράιζα τονίζει ότι θα πρέπει να αποκλειστεί μία ενεργειακή σύνδεση Κύπρου - Ελλάδας, αφού "η κατασκευή ενός αγωγού προς την Ελλάδα είναι μία πολύ ακριβή υπόθεση" και καταλήγει λέγοντας: "Άρα είναι προς το συμφέρον των Κυπρίων να λυθεί το κυπριακό και οι διαφορές με την Τουρκία (υπονοώντας και την ΑΟΖ) - αν και κάτι τέτοιο δεν βλέπω να γίνεται σύντομα".

Η απάντηση του κ.Κασσίνη ήταν άμεση: "Αυτοί που διατυπώνουν τέτοιες θέσεις δεν είναι πραγματιστές. Ας πάμε πρώτα στα σπίτια μας, απ' τα οποία μας ξερίζωσαν και μετά να κάτσουμε να συζητήσουμε για πιθανή συνεργασία με τους Τούρκους", δήλωσε στο Channel 9. "Ακόμα και οικονομικά αν το δούμε... ποιος εγγυάται ότι ακολουθώντας μία τέτοια λύση η Κύπρος θα έχει οικονομικό όφελος; Οι Τούρκοι θα πληρώνουν για το αέριο ή θα κάνουν τα παιχνίδια τους; Δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση", κατέληξε ο κ. Κασσίνης.

Οι πιέσεις πάντως που θα δεχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα η Κύπρος είναι πολύ μεγάλες. Και φαίνονται ακόμα και σε δημοσιεύματα, όπως αυτό τον FT την περασμένη εβδομάδα που καλούσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να πιέσουν τη Λευκωσία τώρα για μία επίλυση του Κυπριακού που θα συνδεόταν με την οικονομική διάσωση. "Η έκτακτη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νησί συνιστά για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις την καλύτερη ευκαιρία για να ξεπεραστεί η διαίρεση του νησιού", έγραφε ο συντάκτης της εφημερίδας Τόνι Μπάρμπερ.

Αναλυτές θεωρούν πως η νέα κυβέρνηση της Κύπρου θα κληθεί σύντομα να επιλέξει τη χειρότερη για τη Μεγαλόνησο λύση.

Το "κούρεμα" των καταθέσεων και οι Ρώσοι

Η εναλλακτική, όπως αρχίζει να διαφαίνεται είναι το "κούρεμα" των μη εξασφαλισμένων καταθέσεων (άνω των 100.000 ευρώ) μέσω μίας ειδικής φορολογίας που θα επιβληθεί σε πολίτες εκτός ΕΕ. Κάτι που αρχικά φάνηκε να μπαίνει στο περιθώριο, ωστόσο τις τελευταίες μέρες αρχίζει να αυξάνεται με τον Γάλλο οικονομολόγο - μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Benoit Coeure χθες να το αφήνει ανοικτό σαν επιλογή, την ώρα που το Βερολίνο υπονοεί μία τέτοια λύση κάθε φορά που συζητείται η κυπριακή "διάσωση".

Αναλυτές του γεωπολιτικού παιχνιδιού που έχει στηθεί στη σκακιέρα της ΝΑ Μεσογείου τονίζουν ότι μία τέτοια κίνηση ουσιαστικά θα πλήξει τα ρωσικά κεφάλαια που έχουν σωρευτεί στη Μεγαλόνησο τρέποντας τα σε φυγή σε μία πολύ ευαίσθητη περίοδο για την Κύπρο και καθώς θα προχωρούν τα ενεργειακά projects...

Γι αυτό και πολλοί θεωρούν ότι αυτή είναι και μία έμμεση πίεση προς το ρωσικό κράτος να βοηθήσει ενεργά στη χρηματοδότηση της Κύπρου ώστε να μην χρειαστεί μία τέτοια λύση...

Μάλιστα στο report της σήμερα η Merrill Lynch αναφέρει ότι οι Ρώσοι όχι μόνο θα παρατείνουν χρονικά την αποπληρωμή του δανείου των 2,5 δισ ευρώ που έδωσαν πέρυσι στην Κυπριακή δημοκρατία αλλά θα δώσουν και νέο προκειμένου το πρόγραμμα να είναι βιώσιμο.

Και κάπως έτσι καταλήγουμε πάλι στο θέμα του φυσικού αερίου και της υποθήκευσης των εσόδων του με τη Merrill Lynch να θεωρεί ότι το πρόγραμμα θα συμπεριλαμβάνει τη ρήτρα υποθήκευσης των μελλοντικών εσόδων απ' την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Προφανώς αυτές οι εξασφαλίσεις πλέον δεν θα είναι μόνο προς την Τρόικα αλλά και προς τους Ρώσους..!

(newmoney.gr)

_________________
''...δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις''\n


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  

pros

 Θέμα δημοσίευσης: Re: Σχέδιο καταστροφής της Κύπρου για να βάλουν στο χέρι το φυσικό αέριο.
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 03 Μαρ 2013, 21:18 
Φιλουμενάτος
Φιλουμενάτος
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 22 Νοέμ 2009, 21:16
Δημοσ.: 1282
Thanks:
Thanked:
time στο post
Ότι έγινε και με την Ελλάδα.Τώρα παίζει το sequel στην Κύπρο.


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Σχέδιο καταστροφής της Κύπρου για να βάλουν στο χέρι το φυσικό αέριο.
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 04 Μαρ 2013, 20:31 
Διαχειριστές
Διαχειριστές
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 14 Απρ 2009, 19:21
Δημοσ.: 3841
Thanks:
Thanked:
time στο post
Κύπρος: Φεύγουν καταθέσεις, τελειώνει ο χρόνος

Εμφανείς γίνονται πλέον οι επιπτώσεις της στρατηγικής της τρόικας για την εξασθένηση της κυπριακής οικονομίας και τη νακροθέτηση του εύθραυστου τραπεζικού συστήματος της χώρας. Όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση της Ελλάδας οι φήμες που διαρρέονται αρχικά και διαψεύδονται στη συνέχεια προκαλούν κλυδωνισμούς στην οικονομία και εκκροή καταθέσεων από τις τράπεζες. Το σκηνικό που διαμορφώνεται εξαντλεί τον πολιτικό χρόνο για τη νεοκλεγείσα κυβέρνηση Αναστασιάδη και σπρώχνει τη χώρα στην αγκαλιά του Μνημονίου.

Όπως αποκαλύπτει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στους Financial Times οι φήμες προκάλεσαν σημαντική εκροή καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες παρά την άμεση διάψευση των σεναρίων για ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων.

Στους κόλπους της ΕΕ έχει δημιουργηθεί μέτωπο κατά της Κύπρου λόγω της διαδεδομένης πεποίθησης για ξέπλυμα χρήματος στη χώρα. Βρίσκοντας πρόσφορο έδαδος στις χτυπημένες από την κρίση χώρες η Ολλανδία, η Γερμανία και άλλοι συνοδοιπόροι τους επιτίθενται στο τραπεζικό σύστημα της χώρας ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου, όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Η τρόικα πιέζει την πολιτική ηγεσία της χώρας για σειρά μεταρρυθμίσεων και άμεσες αποκρατικοποιήσεις. Η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να πετύχει αναβολή της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων για μια τριετία ώστε να επιτευχθούν υψηλότερες τιμές.

Από την άλλη πλευρά οι Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι το χρός της Κύπρου θα εκτοξευθεί στο 146% του ΑΕΠ, επίπεδο που το καθιστά μη-εξυπηρετήσιμο. Η αύξηση οφείλεται στα κεφάλαια που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών, οι οποίες επλήγησαν σφοδρά από την κρίση στην Ελλάδα.

Η κυπριακή κυβέρνηση αντιστέκεται σθεναρά, σύμφωνα με τους FT, στο αίτημα των Βρυξελλών για έλεγχο των διαδικασιών αντιμετώπισης του μαύρου χρήματος από ανεξάρτητους ελεγκτές.

Σε αυτό αντιτείνουν ότι ο έλεγχος μπορεί να γίνει από ελεγκτές κάτω από την ομπρέλα της Moneyval, της Ευρωπαϊκής Αρχής για την καταπολέμιση της νομομοποίησης μαύρου χρήματος. Επ αυτού επισημαίνουν ότι μόνο έτσι διασφαλίζεται η προστασία της ανωνυμίας των καταθετών και δεν θα προκληθεί χάος.

Η Ευρωζώνη έχει θέσει αρκετά ζητήματα ώστε να περιορίσει τους διπλωματικούς ελιγμούς της Λευκωσίας και να περικυκλώσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας, το οποίο αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας της χώρας.

www.sofokleousin.gr

_________________
''...δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις''\n


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση κατά  
Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 3 δημοσιεύσεις ] 

Παραπλήσια θέματα
Σχέδιο-εφιάλτης τρόικας για τα σπίτια των Ελλήνων!
Δ. Συζήτηση: Ειδησεις απο την Ελλάδα
Συγγραφέας: Κατερίνα Τσαφ Τσουφ
Απαντησεις: 5
Τουρκική άσκηση βόρεια της Κύπρου
Δ. Συζήτηση: Διαφορες συζητήσεις και θέματα.
Συγγραφέας: ronyca
Απαντησεις: 1
Το πρώτο βιοηλεκτρονικό χέρι είναι γεγονός!
Δ. Συζήτηση: Επιστήμες
Συγγραφέας: KostasL
Απαντησεις: 0
Νoble: Ούτε στα όνειρά μας, τόσο αέριο Για κοιτάσματα 9 τρισ. κυβικών ποδών μιλά η εταιρεία
Δ. Συζήτηση: Ειδησεις απο τον υπόλοιπο κόσμο
Συγγραφέας: emman
Απαντησεις: 1
Η Διζωνική σηματοδοτεί την σύγχρονη άλωση και τον εκτουρκισμό της Κύπρου
Δ. Συζήτηση: Η Κύπρος
Συγγραφέας: KostasL
Απαντησεις: 0


Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
cron
Powered by phpBB © 2010-2011 phpBB Group.
Violaceous by: Matt
Ευχαριστούμε την ομάδα του phpbbgr.com
All rights reserved. Copyright © 2009-2017 filoumenos.com.

Μετάφραση Jorfan και phpBB2.gr