Στα 51 δισ. € τα έσοδα για την Κύπρο, μόνο από το οικόπεδο 12!

1
Στα 51 δισ. € τα έσοδα για την Κύπρο, μόνο από το οικόπεδο 12!




Σε τηλεοπτικό διάγγελμα του προς τον κυπριακό λαό ο πρόεδρος Χριστόφιας ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι στις 15.00 το μέγεθος του κοιτάσματος φυσικού αερίου του οικοπέδου 12 καθώς και την έναρξη των διαδικασιών για τις νέα αδειοδοτήσεις για τα υπόλοιπα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με τον Kύπριο πρόεδρο το κοίτασμα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 είναι μεταξύ 5-8 τρισ. κυβικά πόδια με πιο πιθανό νούμερο τα 7 τρισ. κυβικά πόδια (198,2 δισ. κυβικά μέτρα) σύμφωνα με τις αναλύσεις της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy.

Το νούμερο είναι σαφώς μικρότερο από αυτό που διέρρεαν αναξιόπιστοι κύκλοι του ελληνικού διαδικτύου, που μιλούσαν για "αποκλειστικές πληροφορίες περί ύπαρξης κοιτασμάτων της τάξης των 14 με 20 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών", αλλά μόνο απογοητευτικό δεν είναι το αποτέλεσμα. Αντίθετα είναι ευτυχές ότι το πρώτο "Οικόπεδο" δίνει μέχρι και 8 τρια. κυβικά πόδια, άρα μπορεί αν έχουμε λαμπρά αποτελέσματα και σε άλλα "Οικόπεδα".

Αν και οι μέχρι σήμερα πληροφορίες ανέφεραν ότι το κοίτασμα θα έφτανε και τα 12 τρισ. κυβικά πόδια (339,8 δισ. κυβικά μέτρα) η σημερινή ανακοίνωση του πρόεδρου Χριστόφια χαμήλωσε τις αισιόδοξες προσδοκίες των Κυπρίων παρά το γεγονός ότι ακόμα και ένα κοίτασμα του μεγέθους που ανακοίνωσε ο Κύπριος πρόεδρος δεν είναι αμελητέο αφού κυμαίνεται μεταξύ 141,5-226,5 δισ. κυβικά μέτρα.

Εάν και εφόσον το κοίτασμα τελικά ανταποκρίνεται στην πλέον αισιόδοξη εκτίμηση σύμφωνα με αυτά που ανακοίνωσε ο Κύπριος πρόεδρος δηλαδή 226,5 δισ. κυβικά μέτρα τότε με βάση τις σημερινές τιμές αγοράς, η αξία του φυσικού αερίου είναι σχεδόν 68,9 δισ. ευρώ !

Σύμφωνα με πληροφορίες τα έσοδα της κυπριακής Δημοκρατίας ανέρχεται στο 75% επί των πωλήσεων ενώ σε περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη αξιοποιήσιμου κοιτάσματος πετρελαίου μπορεί να φτάσει και το 85%. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος Χριστόφιας, "Η Κύπρος εισέρχεται στον ενεργειακό χάρτης της Ευρώπης. Η ανεύρεση φυσικού αερίου θα πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό, λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και θα συμβάλει στην ευημερία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων".

Αναμφίβολα η εξέλιξη αυτή αποτελεί "Θείο δώρο" για την κυπριακή οικονομία και τον λαό της Κύπρου αφού μετά από περίπου δύο χρόνια η Κύπρος θα μπορεί να ξεκινήσει εξαγωγές στην ευρωπαϊκή αγορά καταστόντας το νησί σε ένα από τους σημαντικότερους ενεργειακούς ευρωπαϊκούς προμηθευτές ενέργειας της ΕΕ.

Η ηγεσία της Κύπρου κατάφερε με το ρωσικό δάνειο που έλαβε να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της οικονομίας της κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ με την συνετή αξιοποίηση του κοιτάσματος του οικοπέδου 12 και μόνο θα μπορούσε να διατηρηθεί η οικονομία της Κύπρου σε μία σταθερή διαρκή ανάπτυξη.

Για την ιστορία η ελληνική αντίστοιχη προσπάθεια ανεύρεσης φυσικού αερίου ξεκινά μόλις αυτό το μήνα με τον διαγωνισμό για την πραγματοποίηση των σεισμικών ερευνών στην δυτική Ελλάδα και νότια της Κρήτης, με προοπτική οι πρώτες γεωτρήσεις να ξεκινήσουν πριν από το τέλος του 2012.

Άραγε εάν η ελληνική κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2009 την διαδικασία για την οριοθέτηση των περιοχών έρευνας για ενεργειακούς πόρους και ακολούθως τον διαγωνισμό για την πραγματοποίηση των σεισμικών ερευνών και τέλος των γεωτρήσεων, πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάσταση της εικόνας της ελληνικής οικονομίας σήμερα 27 μήνες μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

Πόσο καλύτερη διαπραγματευτική θέση θα είχε η ελληνική κυβέρνηση εάν αποδεικνυόταν ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα κοίτασμα σαν το κυπριακό τη στιγμή που οι Έλληνες επιστήμονες διατρανώνουν την πεποίθηση τους ότι σύμφωνα με τα υπάρχοντα γεωλογικά στοιχεία, η Ελλάδα διαθέτει μεγαλύτερα κοιτάσματα από τα κυπριακά.

Αλήθεια πως θα κρίνουν οι ιστορικοί του μέλλοντος την απίστευτη απαράδεκτη κωλυσιεργία της τότε ελληνικής κυβέρνησης η οποία ενώ είχε στα χέρια της ένα ισχυρό χαρτί δεν το αξιοποίησε οδηγώντας την χώρα σε οικονομικό μαρασμό.

Και σε τελική ανάλυση τα αισιόδοξα νέα που έρχονται από την Κύπρο θα συμβάλλουν στην έναρξη και ολοκλήρωση των ελληνικών προσπαθειών για ανεύρεση φυσικού αερίου θα αποτελέσουν το λόγο για το θάψιμο αυτής της χρυσής ευκαιρίας για τον ελληνικό λαό και για το μέλλον των παιδιών μας ;


phpBB [video]




Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»

Re: Στα 51 δισ. € τα έσοδα για την Κύπρο, μόνο από το οικόπεδο 12!

2
Ο πρόεδρος Χριστόφιας συνδέει αυτή τη θετική εξέλιξη με την επίλυση του Κυπριακού.

Πως όμως να τον πιστέψει κανείς στα σοβαρά όταν η Μεγαλόνησος βρέθηκε ξαφνικά στις δαγκάνες του ΔΝΤ ύστερα από το τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα των ΗΠΑ στο Μαρί που στοίχησε τη ζωή 13 αθώων ψυχών :blue
Εικόνα

Re: Στα 51 δισ. € τα έσοδα για την Κύπρο, μόνο από το οικόπεδο 12!

3
Στα $100 δισ. η αξία του κοιτάσματος στην Κύπρο!



Στα 100 δισεκατομμύρια εκτιμάται η ενδεικτική αξία του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας Πραξούλα Αντωνιάδου, εκτιμώντας ότι το κοίτασμα μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Κύπρου για τα επόμενα 210 χρόνια.....

Η υπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για πολύ καλής ποιότητας φυσικό αέριο, για «σχεδόν καθαρό μεθάνιο», όπως είπε.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, η κυρία Αντωνιάδου είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα προχωρήσει αμέσως στη δημιουργία της αναγκαίας υποδομής για την ολοκλήρωση της οποίας θα χρειαστούν τρία με τέσσερα χρόνια, ώστε να μπορεί να διοχετευτεί το φυσικό αέριο στην εγχώρια αγορά, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στην περιοχή να υπάρχει και πετρέλαιο, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η συμφωνία με την Νoble αφορούσε μόνο έρευνες για φυσικό αέριο.

Δεν αποκλείεται, πρόσθεσε, στις επόμενες συμφωνίες που θα γίνουν για τα άλλα οικόπεδα να περιληφθεί πρόνοια για έρευνες και για πετρέλαιο.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας δήλωσε ότι είναι φυσικό, με τις θετικές ανακοινώσεις που έγιναν χθες, σε συνδυασμό με τις κινήσεις των τελευταίων μηνών, να αναθερμανθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για ενεργειακά και άλλα θέματα.

Μιλώντας χθες σε έκτακτη δημοσιογραφική διάσκεψη, που μεταδιδόταν ζωντανά από όλα τα κυπριακά κανάλια, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι η ανακάλυψη των αποθεμάτων αερίου αποτελεί ιστορική εξέλιξη, που δημιουργεί μεγάλες προοπτικές για την Κύπρο και το λαό της και για λύση του Κυπριακού.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε επίσης ότι, σύμφωνα με τις προκαταρτικές έρευνες της Noble Energy «εντοπίστηκε φυσικό αέριο καθαρού πάχους περίπου 310 ποδών (δηλαδή 100 μέτρων), ενώ το βάθος της γεώτρησης έφτασε τα 5.861 μέτρα, σε βάθος νερού 1.689 μέτρα».

«Τα αρχικά δεδομένα που έχουν προκύψει από την ερευνητική γεώτρηση και τους ελέγχους αξιολόγησης που διενεργήθηκαν δείχνουν την ύπαρξη κοιτάσματος φυσικού αερίου σε όγκο που εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ των 5 με 8 τρισ. κυβ. ποδών με μέσο όρο τα 7 τρισ.», ανέφερε ο Δ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι «το συγκεκριμένο πεδίο υδρογονανθράκων εκτείνεται σε περιοχή που καλύπτει τα 40 τετραγωνικά μίλια (δηλαδή 103,6 τ.χλμ)».

Με βάση την ακολουθούμενη διαδικασία, ανέφερε ο πρόεδρος Χριστόφιας, θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί ακόμα μια γεώτρηση τελικής αξιολόγησης, πριν την αξιοποίηση του κοιτάσματος.

Στη δήλωση του ο Κύπριος Πρόεδρος, υπογράμμισε ότι η ανεύρεση φυσικού αερίου “δημιουργεί προοπτικές μεγάλης και μακρόχρονης οικονομικής ανάπτυξης από την οποία θα επωφεληθούν τόσο οι σημερινές όσο και οι επόμενες γενιές”. Πέραν από τις επενδύσεις που συνεπάγεται η σταδιακή ανάπτυξη της αναγκαίας υποδομής για αξιοποίηση του φυσικού αερίου, έχει ήδη εκδηλωθεί, όπως είπε ο κ. Χριστόφιας, ενδιαφέρον από πολλούς ξένους επενδυτές για δραστηριοποίηση στην Κύπρο.

Επίσης, ο Κύπριος Πρόεδρος επεσήμανε ότι διανοίγονται προοπτικές στο γεωστρατηγικό και πολιτικό πεδίο και πως η ανεύρεση φυσικού αερίου μπορεί και πρέπει να αποτελέσει εργαλείο για προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή.

Η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, σύμφωνα με τον πρόεδρο Χριστόφια, μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, “λύση που θα τερματίζει την παράνομη κατοχή και τον εποικισμό, θα επανενώνει τη χώρα και το λαό μας και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων”.


http://helleniclegion.blogspot.com/2011/12/100_30.html
''...δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις''\n[/align]
Απάντηση

Επιστροφή στο “Η Κύπρος”

cron