Πάει Τουρκία Για Εντολές Ο Ταλάτ.

1
Τρεις ώρες συζητούσαν Πρόεδρος Χριστόφιας και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατά τη χθεσινή συνάντηση στο αεροδρόμιο Λευκωσίας και το μόνο που κατάφεραν ήταν να καταλάβουν ο ένας τον άλλο καλύτερα, σύμφωνα με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Στην ενημέρωση που έκανε στους Τ/κ δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στα κατεχόμενα, ο Ταλάτ είπε πως στη χθεσινή συνάντηση διαφάνηκε ότι οι δύο πλευρές έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα των αρμοδιοτήτων της ομόσπονδης κυβέρνησης και έκαναν ερωτήσεις ο ένας στον άλλο για να κατανοήσουν τις θέσεις της αντίθετης πλευράς καλύτερα. Αυτός ο σκοπός επιτεύχθηκε, είπε, παρόλο που δεν κατέληξαν πουθενά και η συζήτηση θα συνεχιστεί αργότερα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την άλλη, σαφώς πιο λακωνικός, επιβεβαίωσε ότι το ζήτημα των εξωτερικών σχέσεων, που βρισκόταν επίσης στην ατζέντα, δεν το «άγγιξαν», γιατί «δεν ολοκληρώνεται έτσι εύκολα το κεφάλαιο της διακυβέρνησης». Ανέφερε ότι για την ώρα «θα παραμεριστεί» και θα επανέλθουν σε αυτό αργότερα.
Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ επιβεβαίωσε στις δικές του δηλώσεις το χάος στις συνομιλίες, λέγοντας ότι, χθες, οι δύο συνομιλητές είχαν πρώτα κατ’ ιδίαν δίωρη συνάντηση, στην παρουσία των συμβούλων τους, και έπειτα άλλη μία ώρα διευρυμένης συνάντησης, αναφορικά με τις αρμοδιότητες της ομόσπονδης κυβέρνησης. Το θέμα αυτό δεν θα ξανανοίξει για λίγες μέρες, καθώς, μετά τη συνάντηση Ιακώβου - Ναμί την Πέμπτη για τα κριτήρια του περιουσιακού, θα επανέλθουν τη Δευτέρα με αυτό το κεφάλαιο, στο οποίο, σύμφωνα με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, «υπάρχει δουλειά να γίνει».

Ο Ταλάτ πάει Τουρκία
Την Άγκυρα αναμένεται να επισκεφθεί ο κατοχικός ηγέτης, όπου έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και τον Υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Μαζί με τον Ταλάτ θα ταξιδέψει και η διαπραγματευτική ομάδα που διαχειρίζεται το θέμα της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών, καθώς και ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του ψευδοκράτους, προφανώς για να λάβουν εντολές για τις επόμενές τους κινήσεις.

Ο Έρογλου καθορίζει τις κόκκινες γραμμές του
Υποσχέσεις μοιράζει ο Έρογλου από 'δώ κι από 'κεί, παρόλο που δεν ανακοινώθηκε επίσημα καμία υποψηφιότητα από το κόμμα του για τις ψευδοεκλογές του Απριλίου. Χθες δήλωσε ότι «θα τηρηθεί η υπόσχεση ότι η Μόρφου δεν θα δοθεί πίσω στην ε/κ πλευρά», σημειώνοντας ότι για τον ίδιο το θέμα αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή.
Αναφερόμενος στη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων, ο Ντερβίς Έρογλου επέρριψε ευθύνες στη δική μας πλευρά και τόνισε ότι αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα θα πρέπει να ζητηθεί η αναγνώριση του ψευδοκράτους γιατί, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, κάτι τέτοιο θα διευκολύνει τη λύση.
Ο Ταλάτ, απαντώντας σε προηγούμενες δηλώσεις του Έρογλου, κατά τις οποίες φαίνεται να τον κατηγόρησε για υποχωρητικότητα, είπε ότι θα έπρεπε να εξηγήσει ο κ. Έρογλου πού ακριβώς έχει προβεί σε παραχωρήσεις. Οι πολιτικές που ακολουθεί, είπε, έχουν αποφασιστεί από κοινού με τη λεγόμενη κυβέρνηση και χαίρουν υποστήριξης από την Άγκυρα.

Η Τουρκία το βιολί της
Επιρροή με κάθε τρόπο για την επίτευξη λύσης επιθυμεί να ασκήσει η Άγκυρα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που δεν κατονομάζονται, έχοντας μάλιστα ως χρονικό ορόσημο τούς επόμενους δύο μήνες. Η κατοχική δύναμη παραμένει πιστή στις αδιάλλακτες θέσεις της. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, του υφυπουργού Σινιρλίογλου και των πρέσβεων της Τουρκίας στην Αθήνα, το Λονδίνο και την Ε.Ε., του απεσταλμένου της Τουρκίας στα κατεχόμενα, καθώς και του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στα Η.Ε. Ερτουγρούλ Αλπακάν, οι εμπλεκόμενοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να επιμένει στην άρση της «απομόνωσης» των Τ/κ, παράλληλα με το άνοιγμα στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Η σύσκεψη κατέληξε, επίσης, στην απόφαση ότι η Τουρκία δεν είναι αυτή που θα αποχωρήσει από την τράπεζα των διαπραγματεύσεων και θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/206157
ΣΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΝ ΚΟΡΦΟ ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΩΛΙΑΖΟΥΝ ΗΓΕΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.\nΟΥ ΠΟΣΟΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥ.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Η Κύπρος”