Το Φαρμακειο Της Φυσης

1
Η ΡΙΓΑΝΗ
Το φυτό αυτό ανήκει στην οικογένεια των Χελιανθών(Labiatae), είναι πολυετές πόες συνήθως θάμνοι που ανθίζουν την άνοιξη, χρησιμοποιείτε πολύ συχνά στην μαγειρική
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρα φρέσκα κλωνάρια ανθισμένα η και ξερό, καθώς και το αιθέριο έλαιο του. Η ρίγανη είναι πολύ πλούσια σε φαινόλες η οποίες έχουν μεγάλες αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντιμυκητιακές ιδιότητες. Μερικά συστατικά που περιέχει είναι ιδανικά στην καταπολέμηση διάφορων μικροβίων, βακτηρίων και παρασίτων, όπως ο σταφυλόκοκκος(staphylococcous aureus), o E coli , η σαλμονέλωση(Salmonella typhimurium) ακομα χρησιμοποιείτε κατά εντερικών παθήσεων (enteritis). Εξουδετερώνει και πολλούς μύκητες.
ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ
Είναι φυτό πολυετές με πολύ έντονο άρωμα, το λατινικό της όνομα είναι salvia που σημαίνει σώζω , έχει πάρα πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον άνθρωπο.Τα συστατικά που περιέχει έχουν αντισηπτικές, αντιξειδιωτικές και απολυμαντικές ιδιότητες, ακομα χρησιμοποιείτε κατά των εντερικών διαταραχών.Πρέπει να το ξεχωρίσουμε από το τσάι του βουνού διοτι πολλοί συνάνθρωποι μας το μπερδεύουν με το φασκόμηλο. Είναι πάρα πολύ τονωτικό διοτι περιέχει την τανίνη, επομένως είναι πολύ χρήσιμο για τον οργανισμό.
ΓΡΕΙΠΦΡΟΥΤ-GRAPEFRUIT
Από πολύ παλιά μας είναι γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες αυτού του εσπεριδοειδή καρπού, όλοι μας γνωρίζουμε ότι βοήθα στην χώνεψη καθώς δρα και λιποτροπικά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον χυμό του, τους σπόρους του καθώς και τα φύλλα του. Όμως σύγχρονες μελέτες έχουν αποδείξει ότι μπορεί να έχει και άλλες ευεργετικές χρήσεις όπως, αντιμικροβιακές, αντιμυκητιακές, αντιπαρασιτικές και αντισηπτικές. Πολλοί το χρησιμοποιούν αντί του χλωρίου για απολύμανση και για τον καθαρισμό φρούτων, χορταρικών και γενικά τροφών. Επειδή δεν έχει τοξικότητα είναι και βιοδιασπαστικό δεν χρειάζεται ξέπλυμα.Η δοσολογία για να το χρησιμοποιήσουμε σαν απολυμαντικό μέσο είναι 10-15 σταγόνες γρειπφρουτ μέσα σε ένα λίτρο νερού.Σκοτώνει τα τυχόν παραγόμενα από την διαδικασία βλάστησης βακτήρια , μύκητες και μικρόβια. Περιέχει φαινόλες που έχουν αντιμικροβιακές και αντιξειδωτικές ιδιότητες μερικές από αυτές είναι η θυμόλη , η θουζόνη κ.α. Αυτές δρουν θετικά στον οργανισμό βοηθώντας αυτά να αποβάλουν διάφορους μικροοργανισμούς, παράσιτα, σκουλήκια, βακτηρίδια και ιούς από το σώμα.
ΣΚΟΡΔΟ
Είναι ένα από τα πολύ γνωστά ευεργετικά και τονωτικά βότανα, χρησιμοποιείτε στην καθημερινή μας μαγειρική. Έχει λεπτά φύλλα στρογγυλό κεφάλι με μικρά λουλουδάκια. Ο βολβός του τον οποίο χρησιμοποιούμε στα πτηνά μας έχει άσπρο χρώμα, εσωτερικά του χωρίζεται σε σκελίδες.Έχει πολύ καλά αποτελέσματα όταν το χρησιμοποιούμε και κατά των αναπνευστικών προβλημάτων αλλά και κατά των εντερικών διαταραχών. Η αλλισίνη που περιέχει είναι αυτή που έχει αυτές τις ευεργετικές ιδιότητες. Δρα πολύ αποτελεσματικά κατά των εσωτερικών σκουληκιών του εντέρου και της παρασιτικής διάρροιας. Είναι γνωστό ότι σκοτώνει και τα εξωτερικά παράσιτα των ζώων π.χ τα τσιμπούρια από τους σκύλους.
ΤΟ ΘΥΜΑΡΙ
Το θυμάρι είναι ένα κοινό φυτό-θάμνος ανήκει και αυτό όπως και η ρίγανη στην οικογένεια των χειλανθών (Labiatae), το συναντάμε στα φρυγανικά τοπία της χώρας μας, το χρησιμοποιούμε στην μαγειρική αλλά και στην βοτανοθεραπεία. Πολλοί από εμάς θα το έχουμε συναντήσει σε κάποια από τις εξόδους μας στην φύση, όταν περάσουμε από δίπλα του και το ακουμπήσαμε θα μυρίσαμε το πολύ όμορφο άρωμα του. Είναι αυτό που προσελκύει τις μέλισσες να το συλλέγουν εκ σου και το καλύτερο ποιοτικά μέλι το θυμαρίσιο.Το αιθέριο έλαιο του περιέχει μια φαινόλη την θυμόλη σε μεγάλη περιεκτικότητα.
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ
Ο βασιλικός είναι ένα από τα αγαπημένα βότανα των ελλήνων , θα το συναντήσουμε σχεδόν σε κάθε σπίτι σε κάθε αυλή μέσα σε όμορφες χρωματιστές πήλινες γλάστρες. Υπάρχουν πολλά είδη βασιλικού ο μικρόφυλλος, ο πλατύφυλλος, ο σγουρός, ο μεγαλόφυλλος και ο σαραντάφυλλος. Η αγάπη των ελλήνων γι' αυτό το βότανο έχει να κάνει και με τις θρησκευτικές του παρακαταθήκες μας, λέγεται ότι βρέθηκε πάνω από το σταυρό του Χριστού, έτσι λοιπόν κάθε χρόνο το Σεπτέμβριο στην γιορτή του Σταυρού γεμίζουν οι εκκλησίες με βασιλικούς. Ακομα η χρήση του έχει να κάνει και με τον αγιασμό, ο ιερέας βυθίζει μέσα σε νερό ολόκληρα κλαδιά βασιλικού και ραίνει το πλήθος των πιστών. Ο αγιασμός όπως γνωρίζουμε δεν μουχλιάζει διοτι μέσα σε αυτόν βυθίζεται ο βασιλικός και με τις ιδιότητες του σκοτώνει όλα τα μικρόβια . Από αυτό το φυτό με απόσταξη περνούμε το αιθέριο έλαιο του που έχει αυτό το πολύ όμορφο άρωμα με την εντομοαποθητική δράση.
Η ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ
Είναι ένα πολύ χρήσιμο φυτό για την διατροφή μας ,σε πολλά μέρη της Ελλάδας φτιάχνουν πίττες με αυτό. Όλοι το γνωρίζουμε από τον ερεθισμό που μας προκαλεί όταν αγγίξουμε τα φύλλα του και για αυτό το λόγω έχει παρεξηγηθεί. Περιέχει ισταμίνη , ακετυλχολίνη, φορμικό οξύ κ.α στην άκρη του φύλλου της στα (αγκάθια ) της. Είναι ένα πολύ χρήσιμο φυτό περιέχει ακόμα βιταμίνη Α , το σύμπλεγμα της Β, βιταμίνη C, χλωροφύλλη κάλιο , νάτριο, και σίδηρο. Χρησιμοποιείτε για να καθαρίζει το αίμα από επιβλαβείς μικρόβια, ακόμα βοήθα να σταματά την διάρροια.
ΓΛΙΣΤΡΙΔΑ
Είναι ένα πολύ χρήσιμο χόρτο-βότανο χρησιμοποιείτε στην μαγειρική και φρέσκο στις σαλάτες μας. Περιέχει το σύμπλεγμα της βιταμίνης Β, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, λιπαρά οξέα , π.χ λινολεικό οξυ , ασβέστιο κ.α.
ΤΑΡΑΞΑΚΟ-TARAXACUM OFFICINALIS
Αυτό το χόρτο ανήκει σε μια οικογένεια με πάρα πολλά είδη, μερικά από αυτά είναι το αγριοραδίκι , η πικραλίδα και το αγριομάρουλο. έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, Β, C και D χαρακτηριστικό είναι ότι περιέχει περισσότερο σίδηρο και από το σπανάκι, ακόμα περιέχει μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, μαγγάνιο και ασβέστιο. Είναι πολύ καλό για την πρόληψη κατά των εντερικών παθήσεων , καθαρίζει τον οργανισμό.Τονώνει της λειτουργίες του ύπατος, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
ΖΟΧΟΣ
Είναι ένα πολύ γνωστό χόρτο ονομάζεται ο σοχγός του Θεόφραστου, το χρησιμοποιούμε στην μαγειρική, όλοι μας γνωρίζουμε ότι ο ζοχός είναι από τα φυτά που περιέχουν (γάλα) , δηλαδή γαλακτώδης χυμό μέσα στον κορμό του. Βγάζει ένα κίτρινο ανθό που όταν ξεραθεί οι σπόροι του είναι βρώσιμοι. Περιέχει πρωτεΐνες , σίδηρο, ασβέστιο, σκοποτελίνη, ασκορβικό οξύ, νιασίνη
ΓΑΪΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ
Είναι ένα πολύ γνωστό φυτό ανήκει στην οικογένεια των Compositae-Asteraceae- σύνθετα ,βγάζουν αγκάθια για να προστατευτούν από τους εχθρούς τους.. Οι έλληνες από τα αρχαία χρόνια αγάπησαν αυτό το φυτό, έχουμε παραστάσεις από αυτά τα φυτά σε κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού, ο Όμηρος το αναφέρει σαν Άκανθα ,ακόμα θα το δούμε και σε άλλες τέχνες να αναπαριστάτε. Ονομάζεται και Αγιάγκαθο διοτι από αυτό λέγεται ότι κατασκευάστηκε το αγκάθινο στεφάνι που φόρεσαν στον Χριστό.. Το ύψος του ανάλογα το είδος ξεκινά από τους 40 πόντους και ξεπερνάει και το ένα μέτρο. Έχει αρκετά υποείδη που μοιάζουν πάρα πολύ μεταξύ τους, άλλα βγάζουν κίτρινο ανθό όπως το κοινό αγκάθι και άλλα ένα πολύ όμορφο μοβ χρωματισμό και άλλα μπλε. Έχει αγκαθωτό ορθό στέλεχος με πράσινα φύλλα και σαν άκρη μια πουπουλένια τούφα. Είναι από τα πιο κοινά αγριόχορτα στα ελληνικά λιβάδια.Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες χρησιμοποιείτε εναντίων τοξικών, δηλητηριάσεων και προστατεύει το συκώτι. Χρησιμοποιείτε σαν αντιμικροβιακό, αντιβακτηριακό, και έχει καλή δράση εναντίον των βακίλων Ε.coli, Proteus, subtilis ν subtilis.
ΜΗΛΟΞΥΔΟ- APPLE CIDER VINEGAR
Το μηλόξυδο προέρχεται από το μηλίτη ένα είδος κρασιού που παράγεται από μήλα ο Ιπποκράτης μας περιγράφει τις ευεργετικές του ιδιότητες του, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και C 30 αμινοξέα και 12 ένζυμα , περιέχει την πολύ χρήσιμη ροτίνη. Το μηλόξυδο βοήθα να αποβάλουμε τις τοξίνες από το σώμα μας, άρα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε κατά των δηλητηριάσεων . Έχει αντισηπτικές ιδιότητες και είναι ένα πολύ καλό τονωτικό για τον οργανισμό αφού βοήθα στην πέψη και στον μεταβολισμό,ακομα χρησιμοποιείτε για να καταπολεμά την διάρροια.
ΠΑΠΑΡΟΥΝΑ
Είναι ένα πολύ συνηθισμένο φυτό στους ελληνικούς αγρούς, ανήκει στην οικογένεια των παπαβερίδες-papavereceae. Υπάρχουν πολλά υποείδη μερικά είναι η μελανοβαφής π., η υπνοφόρος π. από την οποία παράγεται το όπιο κ.α Πολλές πληροφορίες για αυτό το φυτό μας δίνουν ο Διοσκουρίδης, ο Θεόφραστος στην την αρχαία Ελλάδα ,μιλούν για αυτό και τις ιδιότητες του. Στην αρχαία Ελλάδα η θεά Δήμητρα είχε σαν σύμβολο της την παπαρούνα. Είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό φυτό ο βλαστός του περιέχει γαλακτώδης χυμούς, το άνθος της έχει έντονο κόκκινο χρώμα με μαύρο πυρήνα. Έχει νευροχαλαρωτικές ιδιότητες που επιφέρουν υπνηλία, αυτό το οφείλει σε ένα συστατικό της την ροϊαδίνη, άλλα συστατικά που περιέχει είναι το ασβέστιο, το κάλιο, το μαγγάνιο, σίδηρο, ανόργανα και οργανικά οξέα.
ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ-EYCALYPTUS
Αυτό το δέντρο αυτό κατάγεται από την Αυστραλία , διαδόθηκε σε όλη την Ελλάδα για την χρησιμότητα του κατά του πυρετού, τα φύλλα του έχουν αντισηπτικές αντιμικροβιακές και απολυμαντικές ιδιότητες.
ΛΕΒΑΝΤΑ-LAVANDULA VERA
Είναι και αυτό ένα πολύ καλό αρωματικό βότανο το χρησιμοποιούμε οπου πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα και γενικά που έχουν κάποιο πρόβλημα με το αναπνευστικό σύστημα. Έχει εντομοαποθητικές ικανότητες.
ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ
Ο μαϊντανός είναι ένα κοινό στην καθημερινή μαγειρική μας βότανο, περιέχει βιταμίνες Α και C, ασβέστιο, σίδηρο σε μεγάλο ποσοστό , μαγγάνιο και φώσφορο. Είναι πολύ καλό για την προστασία του ουροποιητικού συστήματος, έχει αντισηπτικές , τονωτικές ιδιότητες και δυναμώνει τον οργανισμο.
ALOE VERA
Είναι ένα γνωστό παγκοσμίως φυτό ως φυτό της <<αθανασίας>>, έχει ιαματικές ιδιότητες, πλούσιες δερματικές και θεραπευτικές χρήσεις. Ανήκει στην οικογένεια των κρίνων, υπάρχουν πάνω από 200 ποικιλίες αυτού του είδους. Περιέχει βιταμίνες Α, Ο, Ε, όλο το σύμπλεγμα της Β, Β1, Β2,Β3, Β6, Β12. Αμινοξέα πλούσια σε λυσίνη, θρεονίνη, κυστίνη, λευκίνη ,μεθιονίνη, αργινίνη, ασπαραγινικό οξύ, σερίνη, ιστιδίνη, προλίνη γλουταμινικό οξύ κ.α πρωτεΐνες , έλαια, και ένζυμα κρεατινική αμυλάση φωσφατάση λιπάση, αλανινάση, βραδυκινάση.κ.α Μέταλλα Ασβέστιο, κάλιο σίδηρο, σελήνιο, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο. Ακόμα περιέχει στερόλες βητα-σητοστερόλη, λουπεόλη, μονοσκχαρίτες και πολυσακχαρίτες γαλακτόζη, μαγγόζη, γλυκόζη,ξυλόζη και β- καροτίνη, μηλικό οξύ κ.α Ο Ιπποκράτης μας μιλά για της θεραπευτικές του ιδιότητες του που ηταν γνωστές από την αρχαιότητα. Εκτός τα υπέρ πολύτιμα συστατικά της διαθέτει και αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές ιδιότητες, δημιουργεί ανοσία και τονώνει τον οργανισμό. Είναι λοιπόν ένα πολύτιμο εργαλείο για την εκτροφή μας καθώς μπορεί να έχουμε πολύπλευρα οφέλη από την χρησιμοποίηση της.
ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ-ΑΡΘΡΟΣΠΕΡΙΑ-SPIROYLINA
Πολύ το ονομάζουν το θαύμα της φύσης, είναι ένα 100% φυσικό προϊόν, είναι μια πλήρης τροφή, περιέχει πρωτεΐνες έως και 70%, σάκχαρα 23 % και λιπίδια 7%. Βιταμίνες Β1, Β5, Β6, Β12 έως 6 φορές περισσότερες από αυτές που περιέχει το συκώτι. Βιταμίνη Ε 3 φορές περισσότερη από αυτή που περιέχει το φύτρο σιταριού, Βήτα καροτίνη 25 φορές παρά πάνω από αυτή που περιέχουν τα καρότα, αντιοξειδωτικά σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο, σελήνιο και μεθειονίνη. Λιπαρά οξέα GLA, πολυσακχαρίτες, ωμέγα -6 , χλωροφύλλη κ.α Το χρώμα της το οφείλει στην φυκοκυανίνη το κυανό, ενώ το πράσινο στην χλωροφύλλη. Έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση καθώς περιέχει πολυφαινόλες. Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, δρα κατά των ιογενών λοιμώξεων.Στην χώρα μας παράγεται ίσως η καλύτερη ποιοτικά και θρεπτικά σπιρουλίνα στον κόσμο.
ΧΑΜΟΜΗΛΙ
Το χαμομήλι είναι ένα από τα πιο κοινά και συνηθισμένα βότανα στα σπίτια μας, έχει πλούσια αντιοξειδοτική δράση, αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταπολεμήσει τις ιογενής ασθένειες
ΕΛΙΑ-OLEA EYROPEA
Η ελιά και καθ' επέκταση το λάδι, ηταν από τα αρχαία χρόνια ιερό για τους αρχαίους έλληνες, πηγή ζωής, έμπνευσης και δημιουργίας. Το κλαδί της αγριελιάς αντιπροσώπευε την ειρήνη, ακόμα ηταν η μέγιστη τιμή για τους νικητές των ολυμπιακών αγώνων, το στεφάνι που τους φορούσαν από κλάδο ελιάς-κότινος ηταν το μέγιστο έπαθλο. Ήδη από την 4- 5ης χιλιετία π.χ έχουν ανακαλυφθεί ελαιοτριβεία σε όλο τον ελληνικό χώρο. Ο Όμηρος και ο Ιπποκράτης μας δίδουν χρήσιμες πληροφορίες γ' αυτό. Η Ελλάδα παράγει το καλύτερο αγνότερο λαδί σε όλο τον κόσμο. Το παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο είναι ένα φυσικό προϊόν με πολλές θρεπτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες. Περιέχει λιπαρά οξέα, όπως το ελαικό οξύ σε ποσοστό 82% περίπου, που βοήθα στην καλή λειτουργία των εντέρων. Έχει μεγάλη αντιοξειδωτική δράση, περιέχει βιταμίνη Ε. Τα πτηνά και ειδικά η καρδερίνα φωλιάζει στα κλαδιά της, είναι ένα δέντρο στο οποίο φωλιάζει αλλά και τρέφεται από αυτό.
ΤΟ ΜΕΛΙ
Το μέλι είναι το προϊόν που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα λουλούδια, βότανα και κωνοφόρα δέντρα. Είναι γνωστό ήδη από την αρχαία Ελλάδα, έχουμε πολλές αναφορές από τον Ιπποκράτη , τον Ησίοδο κ.α μιλούν με θαυμασμό για αυτό. Είναι η κυριότερη φυσική γλυκαντική ύλη. Το ελληνικό μέλι θεωρείται το πιο αγνό-βιολογικό και καλύτερο σε ποιότητα στον κόσμο.Το μέλι χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, το ανθόμελο, που παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών-βοτάνων (θυμαριού, πορτοκαλιάς, βαμβακιού, ηλίανθου, ερείκης κ.α Το μέλι που παράγεται από μελιτώματα, που παράγεται από εκκρίματα κοκκοειδών (εντόμων) που απομυζούν φυτά. Στην κατηγορία αυτή ανήκει το μέλι του πεύκου, της ελάτης και άλλων δασικών κωνοφόρων-φυτών Αποτελεί μια σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, έχει αντισηπτικές ιδιότητες και είναι τονωτικό. Αυξάνει τον ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει τα προβλήματα έλκους στο στομάχι, ανακουφίζει από την αϋπνία, τη δυσκοιλιότητα, τους πονόλαιμους και γενικά συμβάλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Τα ιχνοστοιχεία που περιέχει έχουν σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό και την θρέψη και είναι συστατικά του σκελετού και των κυττάρων. Οι ευεργετικές ιδιότητες του δεν τελειώνουν εδώ: Το μέλι έχει αντιμικροβιακή δράση και εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων και άλλων παθογόνων οργανισμών. Είναι χρήσιμο για τον καθαρισμό, την απολύμανση και την επούλωση πληγών και εγκαυμάτων. Επίσης βοηθάει σημαντικά τον οργανισμό σε περιπτώσεις αναιμίας, λόγω του σιδήρου που περιέχει.. Οι φυσικοί αντιβιοτικοί παράγοντες που περιέχει το μέλι προέρχονται είτε από τα φυτά, είτε από τον οργανισμό των μελισσών, γι' αυτό χρησιμοποιείται στην φαρμακοβιομηχανία. Περιέχει βιταμίνες, πρωτεΐνες, ορμόνες, σάκχαρα, ένζυμα.
ΠΑΣΤΕΛΙ
Το παστέλι θεωρείται από την εποχή του Ηροδότου γλύκισμα τονωτικό, είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και κάλλιο και πολύ πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνησίου, σιδήρου και φωσφόρου. Στην πραγματικότητα περιέχει περισσότερο ασβέστιο από το γάλα, το τυρί και τα καρύδια. Είναι καλή πηγή βιταμίνης Ε και άλλων βιταμινών και περιέχει αρκετές θερμίδες. περιέχει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα και υδατανθράκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα επικρατούν το λινελαϊκό και το λινολενικό. Επομένως ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα αρκετά
ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΕΙΣ
1 κιλό μέλι θυμαρίσιο η από αγκάθι
250 γραμμάρια σουσάμι
1 κιλό σπόροι υγείας (σπόροι από δέντρα και φυτά του δάσους) η κελαιδίνη
Ξύσμα από την φλούδα πορτοκαλιού (2) η από λεμόνι, καθώς και τον χυμό τους.
Ελαιόλαδο η αμυγδαλόλαδο
30 γραμμάρια γλυκάνισο
Ξυλάκια για σουβλάκια
Βήμα 1 Ρίχνουμε μέσα σε μια κατσαρόλα το μέλι και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά, σε 120 βαθμούς, ξαφρίζουμε το μέλι μόλις αρχίζει να βράζει.
Βήμα 2 Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το σουσάμι και τους σπόρους υγείας και το ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να κάνει φουσκάλες, ρίχνουμε και το ξύσμα του πορτοκαλιού και την γλυκάνισο, έπειτα τον χυμό από τα πορτοκάλια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. σε θερμοκρασία 130-140 βαθμών. Προσοχή δεν αφήνουμε να κολλήσει το μείγμα μας

Βήμα 3 Για να διαπιστώσουμε ότι το μείγμα μας είναι έτοιμο ρίχνουμε λίγο μέσα σε ένα πιάτο, εάν δεν ξεκολλάει τότε το μείγμα δεν είναι έτοιμο και το αφήνουμε λίγο ακομα πάνω στην φωτιά. Εάν ξεκολλάει και χωρίζεται τότε είναι έτοιμο, άλλη μέθοδος είναι να ρίξουμε λίγο από το μείγμα μας μέσα σε ένα ποτήρι με νερό, εάν δεν διαλυθεί αμέσως και σχηματίσει μια μικρή μπαλίτσα τότε το παστέλι είναι έτοιμο
Βήμα 4 Πρέπει να βάλουμε μέσα σε ένα τετράγωνο ταψί στον πάτο του ένα μάρμαρο, κατόπιν λαδώνουμε την μαρμάρινη επιφάνεια με ελαιόλαδο η αμυγδαλόλαδο και ρίχνουμε πάνω το μείγμα.Καθώς κρυώνει το μείγμα το μορφοποιούμε όπως επιθυμούμε.
Βήμα 5 Εάν δεν θέλουμε να μπλέξουμε σε αυτήν την διαδικασία ρίχνουμε το μείγμα απλά πάνω σε μια μαρμάρινη επιφάνεια. Το μείγμα πρέπει να έχει πάχος γύρω στα 2 εκατοστά, το αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει λίγο όχι τελείως το χαράζουμε και μετά το κόβουμε σε κομμάτια και το μορφοποιούμε.
Η ΓΥΡΗ
Η γύρη είναι ένα προϊόν που συγκεντρώνουν οι μέλισσες από διάφορα λουλούδια η σκόνη που παράγουν τα αρσενικά λουλούδια στο σπέρμα τους. Οι μέλισσες συμβάλλουν στην επικονίαση μεταφέροντας την γύρη από ανθός σε άνθος. Στην αρχαία Ελλάδα ήδη είχαν ασχοληθεί μαζί της, ο σπουδαίος Αριστοτέλης είχε καταγράψει και ονομάσει την γύρη ως κήρινθους. Είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεΐνες και βιταμίνες . Η γύρη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρουτίνη γνωστή ως βιταμίνη R, έχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και ορμόνες. Η γύρη περιέχει γουαδοτρόπες ορμόνες, που είναι οι βιολογικά δραστικές ουσίες που δρουν απευθείας στους γενετικούς αδένες. Περιέχει ένζυμα, ωμέγα 3, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες. Η γύρη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
ΤΟ ΣΟΥΣΑΜΙ -SESAMUM INDICUM L
Υπάρχουν πολλά είδη σουσαμιού, το φυτό αυτό έχει ορισμένα υποείδη, όπως το λευκό και το μαύρο που διαφέρουν σε μέγεθος και σε χρώμα. Το σουσάμι είναι μονοετές φυτό ύψους 1 μ. με λευκά ή ερυθρά άνθη που καλλιεργείται από την αρχαιότητα για τους σπόρους του. Αναφορές σε πολλά αρχαία κείμενα μας δηλώνουν ότι το σουσάμι το καλλιεργούσαν κυρίως στην αρχαία Ελλάδα. Οι σπόροι τους του περιέχουν ασβέστιο, φώσφορο, κάλλιο και σίδηρο. Οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες είναι τα κύρια συστατικά του σησαμιού. Η υψηλή ενέργεια που παρέχει το σησάμι, οφείλεται κυρίως στο έλαιο του. Σε σχέση με τα μέταλλα, το σησάμι είναι εξαιρετικά πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο, σε αντίθεση με το ρύζι και το σιτάλευρο, τα οποία είναι φτωχές πηγές των μετάλλων αυτών.
Το σησάμι είναι τροφή υψηλής ενεργειακής αξίας. Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα που αποτελούν τον κύριο όγκο των λιπαρών οξέων στο σησαμέλαιο (80%) είναι το ελαϊκό και το λινελαϊκό οξύ, ενώ μικρές είναι οι ποσότητες του παλμιτικού και στεατικού και σε ίχνη μόνο απαντάται το λινολενικό. Το σησαμέλαιο, σε σύγκριση με το σογιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο, περιέχει περισσότερα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα βρίσκονται σε ίδιο ποσοστό τόσο στο σησαμέλαιο όσο και στο σογιέλαιο, ενώ το αραβοσιτέλαιο περιέχει ελαφρώς μικρότερη ποσότητα.
Το σησάμι περιέχει περίπου 20% πρωτεΐνη, πλούσια σε θειούχα αμινοξέα. Η ανάλυση των αμινοξέων του σησαμιού αποδεικνύει ότι συνδυαζόμενο με τροφές πλούσιες σε λυσίνη, το σησάμι αποτελεί ένα τρόφιμο πολύ υψηλής πρωτεϊνικής αξίας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα όσπρια είναι γενικά πλούσια σε λυσίνη, αλλά ελλειμματικά σε θειούχα αμινοξέα, όπως η μεθειονίνη και η κυστίνη. Συνδυασμός λοιπόν οσπρίων με σησάμι ή προϊόντα σησαμιού, αυξάνει τη διαιτητική αξία της συνολικής πρωτεΐνης. Το σησάμι περιέχει 18-20% υδατάνθρακες. Περιέχει ελάχιστη ποσότητα γλυκόζης και φρουκτόζης, ενώ το άμυλο απουσιάζει. Οι περισσότεροι υδατάνθρακες βρίσκονται υπό τη μορφή διαιτητικών ινών, οι οποίες δεν μπορούν να διασπαστούν από τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά θεωρούνται απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του εντέρου. Το σησάμι περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών όπως Β1, Β2, Ε, Νιασίνη κ.α. Αν και οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της βιταμίνης Ε είναι γνωστές εδώ και πολλά χρόνια, μόνο πρόσφατα η έκφραση "αντιοξειδωτικές βιταμίνες" διαδόθηκε ανάμεσα σε όσους ενδιαφέρονται για την υγεία τους. Αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της βαθύτερης κατανόησης της σημασίας των ελευθέρων ριζών για τα βιολογικά συστήματα και τις ασθένειες. Η βιταμίνη Ε, μια απαραίτητη λιποδιαλυτή βιταμίνη, περιλαμβάνει οκτώ φυσικές ουσίες, που ταξινομούνται σε δύο κατηγορίες, τις τοκοφερόλες και τις τοκοτριενόλες. Τα λαχανικά και τα σπορέλαια, συμπεριλαμβανομένου του σησαμελαίου, αποτελούν τις κύριες πηγές τοκοφερολών. Το σησάμι είναι πλούσιο σε ασβέστιο και σίδηρο όπως και σε φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Οι λιγνάνες είναι χημικές ενώσεις μικρού μοριακού βάρους οι οποίες περιέχουν φαινυλοπροπάνιο. Στο σουσάμι περιέχονται φαινολικές ενώσεις, ποσότητες χαρακτηριστικών λιγνανών, όπως η σεσαμίνη και η σεσαμολίνη. Πρόσφατα, νέες λιγνάνες ανακαλύφθηκαν στο σησάμι με σημαντικές αντιοξειδωτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να συμπεριλάβουμε στο καθημερινό σιτηρέσιο σπόρους σουσαμιού, προσοχή δεν πρέπει να ξεπερνούν το 3-5 % τις καθημερινής διατροφής.
ΣΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΝ ΚΟΡΦΟ ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΩΛΙΑΖΟΥΝ ΗΓΕΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.\nΟΥ ΠΟΣΟΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥ.

Re: Το Φαρμακειο Της Φυσης

3
Ωραιο αρθρο,η φυση εχει τον τροπο να γιατρευει τα παντα,αλλο οτι εμεις εχουμε καταφυγει στα φαρμακα που δεν ξερουμε και τι περιεχουν μεσα και τα τρωμε και σαν καραμελες.

Επιστροφη στην φυση λοιπον να βρουμε και την υγεια μας!!!
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικά θέματα”

cron