Ιωάννης Κόκκορης «Υπερέχουμε στην επινοητικότητα, υστερούμε στην προσήλωση σε κανόνες»

1
«Υπερέχουμε στην επινοητικότητα, υστερούμε στην προσήλωση σε κανόνες»

Ο καθηγητής Ιωάννης Κόκκορης είναι κάτοχος της Εδρας Νομικής και Οικονομικών στο Queen Mary University London. Διευθυντής στο Institute of Global Law, Economics and Finance στο Λονδίνο.

Πότε νιώσατε τελευταία φορά υπερήφανος ως Ελληνας;

Πριν από μέρες στο Παρίσι, όταν περνούσα έξω από το κτίριο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, όπου βρίσκονται σε περίοπτη θέση τα αγάλματα της Αθηνάς και της Θέμιδος.

Σε τι σας έκανε καλύτερο η διεθνής εμπειρία σας;

Στο να προσαρμόζομαι σε συνθήκες ξένες προς εμένα και στο να αντιλαμβάνομαι τη διαφορετικότητα και την ποικιλομορφία αντιλήψεων που πιθανώς δεν περίμενα καν να υπάρχουν. Στο να βρω τα όρια των ικανοτήτων μου και να προσπαθήσω να τα υπερβώ για να πετύχω κάτι ακόμη καλύτερο.

Τι πιο πολύτιμο σας έδωσε η ελληνική παιδεία;

Ισως ένα από τα καλύτερα γνωστικά επίπεδα που έχω δει στους χώρους όπου έχω δραστηριοποιηθεί είτε ως φοιτητής είτε ως επαγγελματίας - τις βάσεις γνώσης που χρειαζόμαστε για να μεγαλουργήσουμε ως Ελληνες.

Πού υπερέχουμε και σε τι υστερούμε ως Ελληνες;

Υπερέχουμε στην επινοητικότητα, στη δημιουργικότητα και στο να επικεντρωνόμαστε στη λύση ενός προβλήματος - συχνά τη βρίσκουμε τη λύση. Υστερούμε στην προσήλωση σε κανόνες και στην ομαδικότητα.

Πώς θα γίνει πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό πανεπιστήμιο;

Χρειάζεται σύστημα αξιοκρατικής αξιολόγησης του ακαδημαϊκού προσωπικού και, κατά το δυνατόν, πόροι για να προωθηθούν ερευνητικά προγράμματα και ερευνητικές δραστηριότητες, καθώς και πόροι για πλήρεις βιβλιοθήκες με πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων, όπως και σε άλλες αναγκαίες πηγές για ερευνητική εξέλιξη.

Τι θα κάνατε για να δώσετε ώθηση στην ελληνική καινοτομία;

Οργάνωση και χρηματοδότηση. Υπάρχουν λαμπροί επιστήμονες στον τομέα της έρευνας στην Ελλάδα, λαμπροί επαγγελματίες που θέλουν να καινοτομήσουν στο χώρο δραστηριότητάς τους. Για να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες καινοτομίας που έχουν η χώρα και οι Ελληνες, χρειάζεται οργάνωση για να υπάρξει ανταλλαγή ιδεών και ενεργειών, καθώς και επαρκής χρηματοδότηση ώστε αυτές οι ιδέες να ευδοκιμήσουν.

Η έννοια της αριστείας πού εκφράζεται στην Ελλάδα;

Με πτυχία και με διπλώματα που μας αρέσει να έχουμε σε τοίχους και να θαυμάζουμε. Η αριστεία δεν πρέπει να είναι συνώνυμη με σπουδές και με πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αλλά να περιλαμβάνει τομείς τέχνης, αθλητισμού, εφευρετικότητας και άλλους. Εχουμε πληθώρα αποφοίτων πανεπιστημίων χωρίς να μπορεί η οικονομία να τους απορροφήσει. Και δεν ευθύνεται η χώρα ή η οικονομία γι’ αυτό, αλλά η σχεδόν μονόπλευρη αντίληψή μας για το τι σημαίνει επιτυχής καριέρα και αριστεία. Αριστεία θα πρέπει να είναι η ανάγκη και η θέληση να εφαρμόζουμε το «αιέν αριστεύειν» σε κάθε τομέα της ζωής μας, οποιαδήποτε μορφή κι αν πάρει η καθημερινότητά μας.

Τι ουσιαστικό μπορούν να δώσουν στη χώρα οι διακεκριμένοι του εξωτερικού;

Την εμπειρία λειτουργίας διαφορετικών συστημάτων και διεργασιών και το μεράκι να προσφέρουν στη βελτίωση όσων χρειάζονται στην Ελλάδα.

Τι θα συμβουλεύατε έναν συνάδελφό σας που παραμένει και βιώνει την ελληνική πραγματικότητα;

Σε περιόδους κρίσης είναι πιο εύκολο να φανεί αυτός που αξίζει. Η κρίση έχει επιφέρει πολλά προβλήματα αλλά και ευκαιρίες, τις οποίες μπορούν να εκμεταλλευτούν όσοι έχουν υπομονή, ικανότητα προσαρμογής και διαύγεια να τις διακρίνουν.

Βγήκε κάτι θετικό από την κρίση - και ποιο είναι;

Μέσα στη δύσκολη καθημερινότητα που είναι συνέπεια της κρίσης, υπήρξε κάποιος εξορθολογισμός πραγμάτων και συνηθειών που κακώς στο παρελθόν τα θεωρούσαμε δεδομένα. Επίσης, αναδείχθηκαν και ευκαιρίες για άτομα με ανοιχτό μυαλό, ιδέες, προσαρμοστικότητα και μεράκι για δουλειά.

Με τι προϋποθέσεις θα γυρίζατε στην πατρίδα;

Αξιοκρατία και ελευθερία κινήσεων - να προσφέρω στους τομείς που μπορώ.

Ποια ελληνική συνήθειά σας κρατήσατε;

Ελληνική μουσική και ελληνικός καφές - πίνω και τώρα καθώς γράφω αυτές τις σκέψεις.

Ο Ελληνας ήρωάς σας.

Μέγας Αλέξανδρος. Μας έδειξε ταυτοχρόνως πού μπορούμε να φτάσουμε ως λαός και πόσο εύκολα μπορεί να χάσουμε τα κεκτημένα.

Σταθμοί στη ζωή του

1981
Γεννήθηκε στην Αθήνα.

1998
Καλοκαίρι τρίτης λυκείου, μετά από συζήτηση με τους γονείς του και ιδιαίτερα τη μητέρα του, αποφάσισε να αλλάξει πορεία σπουδών (από Ιατρική σε Οικονομικά) και να φύγει για την Αγγλία.

2002
Cambridge, μεταπτυχιακό στα Οικονομικά και σ’ ένα μπαρ στον ποταμό Cam, συζητώντας τις επόμενες επιλογές για δεύτερο μεταπτυχιακό. Ο Λετονός συγκάτοικός του του πρότεινε το μάστερ Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου, το οποίο έδωσε νέα προοπτική στην καριέρα του. Ετσι, συνέχισε διδακτορικό στο Kings College London και μεταδιδακτορικό στο Harvard.

2003
Βρετανικό υπουργείο Οικονομικών: η αρχή της επαγγελματικής του πορείας, όπου κατέληξε -για αρκετά χρόνια- στη Βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού.

2010
Reading University: η αρχή της ακαδημαϊκής του καριέρας, όπου ξεκίνησε ως αναπληρωτής καθηγητής.

Παιχνίδι με τις λέξεις

Τι πιο μικρό ελληνικό αγάπησα
Την Υδρα.

Το πρόσωπο που νοσταλγώ
Τον Χάρη και τη Φανή, τα δύο ανίψια μου.

Η γεύση που συχνά ανακαλώ
Το καλό ούζο.

Η πιο ελληνική μου λέξη
Ρεμπέτικο.

Τι παίρνω μαζί μου φεύγοντας απ’ την Ελλάδα
Τη νοσταλγία της θάλασσας.















http://www.kathimerini.gr/838041/articl ... se-kanones
ΙΔΙΑ ΦΥΛΛΑΤΤΕ-ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΜΥΝΟΥ-ΘΝΗΣΚΕ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ\n\n-Δάσκαλε γιατί με διδάσκεις πολεμικές τέχνες και παράλληλα μου μιλάς για ειρήνη; \n-Γιατί καλύτερα να είσαι μαχητής σε κήπο παρά κηπουρός σε μάχη…
Απάντηση

Επιστροφή στο “Μεγάλοι Έλληνες”

cron