Ημερομηνία : 26 Φεβ 2020, 11:39


Πρόσφατα Θέματα

Tελευταία άρθρα του blog


Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 1 δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: H κυπριακή τραγωδία από τουρκικό φακό - Οι δραστηριότητες, τις ίντριγκες και δολοπλοκίες της ΜΙΤ τα τελευταία πενήντα χρ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 06 Σεπ 2010, 17:23 
Γενικοί συντονιστές
Γενικοί συντονιστές
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 11 Απρ 2009, 11:32
Δημοσ.: 9069
Thanks:
Thanked:
time στο post
H κυπριακή τραγωδία από τουρκικό φακό - Οι δραστηριότητες, τις ίντριγκες και δολοπλοκίες της ΜΙΤ τα τελευταία πενήντα χρόνια


Τριάντα έξι χρόνια μετά το δίδυμο έγκλημα πραξικοπήματος και εισβολής, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στα τούρκικα ΜΜΕ, που φωτίζουν άγνωστες πτυχές του δίδυμου εγκλήματος κατά της Κύπρου. Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Soner Yalcin εξέδωσε το βιβλίο του (www.scribd@com.doc/13605001/Baypipo) σχετικά με τις δραστηριότητες, τις ίντριγκες και δολοπλοκίες της ΜΙΤ τα τελευταία πενήντα χρόνια, που έχει τίτλο Bay Pipo και είναι το κωδικό όνομα του πράκτορα της MIT, HIRAM ABAS, ο οποίος μέχρι το 1974 ήταν στο τμήμα κυπριακών υποθέσεων της ΜΙΤ.

Εκτός αυτού έχει λάβει μέρος σε επιχειρήσεις της ΜΙΤ στο Λίβανο και στο Ιράκ, είχε σημαντικό ρόλο στο στρατιωτικό πραξικόπημα της 12 Σεπτ. 1980 και το 1990 εδολοφονήθη από μέλη της αριστερής οργάνωσης DEV-SOL. Το όνομά του ήταν αναμειγμένο και στην υπόθεση του Susurluk. Ήταν φανατικός αντικομμουνιστής και συνεργαζόταν με Αμερικάνους πράκτορες της CIA για το ξήλωμα της αριστερής οργάνωσης DEV-SOL, διάστημα κατά το οποίο είχαν δολοφονηθεί 2000 αριστεροί.
Ο Hiram Abas ήταν στενός φίλος του ανθυπολοχαγού Sabri Yirmibeboglu, ο οποίος υπηρετούσε στο Τμήμα Ειδικού Πολέμου που διοργάνωσε την προβόκατσια της τοποθέτησης βόμβας στη οικία του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη. Η βόμβα ετοποθετήθη κατόπιν εντολής του Τμήματος Ειδικού Πολέμου από τον Hasan Ucar, που υπηρετούσε στο τούρκικο προξενείο, και το φοιτητή της νομικής σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Oktay Engin, από τη Δυτική Θράκη, στις 5 Σεπτεμβρίου 1955. Ο νεαρός αξ/κός Sabri Yirmibeboglu αφυπηρέτησε με το βαθμό του υποστράτηγου και διετέλεσε και γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.
Ο όχλος που προέβη στις βιαιοπραγίες εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως εφώναζε για πρώτη φορά τα συνθήματα «Η Κύπρος είναι τούρκικη και τούρκικη θα παραμείνει» και «Έλληνες σκυλιά», τα οποία τους εδόθησαν από το Τμήμα Ειδικού Πολέμου. Το Τμήμα αυτό του Ειδικού Πολέμου απέστειλε στην Κύπρο τρεις αξ/κούς, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν στις ΗΠΑ στον ανταρτοπόλεμο, στις ειδικές επιχειρήσεις. Τους Mehmet Bozkurt, Remzi Kyzylsu και τον Muzafer Temizer με σκοπό να ιδρύσουν την ΤΜΤ σε αντιστάθμισμα της ΕΟΚΑ. Όπως αναφέρει ένας απόστρατος σ/χης, ο Bahadiz Ozel, του Τμήματος Ειδικού Πολέμου, υπηρέτησε στην Κύπρο με τη ιδιότητα του δασκάλου και με πλαστή ταυτότητα ως εκπαιδευτής της ΤΜΤ σε θέματα ανταρτοπόλεμου και ψυχολογικού πολέμου, μαζί με τον περιβόητο σ/χη Raci Tetik, που ήταν φίλος του Hirem Abas (ο σ/χης Raci Tetik ήταν διοικητής λόχου αλεξιπτωτιστών το 1974 στην τουρκική εισβολή).
Όπως αναφέρει ο Bahadir Ozel, αξ/κοί του Τμήματος Ειδικού Πολέμου εκπαίδευαν Τουρκοκύπριους Mucahid από το 1952. Μετά το πραξικόπημα στη Ελλάδα και την ανάληψη της εξουσίας από στρατιωτική κυβέρνηση, άρχισε ν' ανακινείται και το θέμα της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Τότε η ΜΙΤ άρχισε να δραστηριοποιείται έντονα και να συλλέγει πληροφορίες για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, για την Πολεμική Αεροπορία και τον αριθμό των Ελλαδιτών αξ/κών που υπηρετούν στην Κύπρο και τις δυνατότητες ναρκοθετήσεως των ακτών, διότι το 1964, όταν η τούρκικη Βουλή ενέκρινε την απόβαση στη Κύπρο, διεφάνη ότι ο τούρκικος στρατός δεν είχε τις απαιτούμενες πληροφορίες και έτσι τώρα έπρεπε να δραστηριοποιηθεί η ΜΙΤ και γι' αυτόν το σκοπό ετοποθετήθη στην τούρκικη πρεσβεία στη Αθήνα ο πράκτορας της ΜΙΤ Hiram Abous ως υποπρόξενος. Εγκατεστάθη με τη γυναίκα του και τα δυο του παιδιά στο παλαιό Φάληρο. Διαπίστωσε ότι στο παλαιό Φάληρο, όπως και στην Καλλιθέα, στη Νέα Σμύρνη, στη Νέα Φιλαδέλφεια μιλιέται ευρέως η τούρκικη γλώσσα και βρήκε πρόσφορο έδαφος για επαφές. Στόχος του ήταν να ιδρύσει συνδέσμους και πηγές πληροφοριών που αφορούσαν την Κύπρο, τις σχέσεις Χούντας και Μακαρίου και για τις αποστολές του πολεμικού ναυτικού.
Η πρώτη του επιτυχία ήταν να πάρει τον κατάλογο του προσωπικού που υπηρετούσε στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Μετά από αυτήν την επιτυχία ακολούθησε μια μεγαλύτερη, κατάφερε να συνάψει σχέσεις με μια υπάλληλο του Υπουργείου Εξωτερικών, που είχε καίρια θέση, την Κ. Τσαγκαράκη, της οποίας ο σύζυγος ήταν ταγματάρχης και υπηρετούσε στην ΕΥΠ. Στην αρχή έβγαιναν για μερικά ποτά και κουβέντα και μετά εξελίχθη σε πιο προχωρημένο στάδιο. Οι πληροφορίες άρχισαν να πέφτουν η μια πίσω από την άλλη, ως επίσης και πληροφορίες που αφορούσαν την ΕΥΠ. Οι πληροφορίες αποστέλλονταν στην Άγκυρα κρυπτογραφημένες.
Οι σχέσεις του με την Κ. Τσαγκαράκη έγιναν αντιληπτές από την ΕΥΠ και ετέθη υπό παρακολούθηση. Η παρακολούθηση της ΕΥΠ έφερε καρπούς διότι είδαν τον Hiram Abas να έχει επαφές με έναν Έλληνα πράκτορα, τον εικοσιεννιάχρονο ναυτικό Παντελή Αναστασιάδη, που τον είχε στρατολογήσει ο Hiram Abas για να κατασκοπεύει το Πολεμικό Ναυτικό.
Ο Παντελής Αναστασιάδης συνελήφθη και παραδέχθηκε ότι έκαμε κατασκοπία προς όφελος της Τουρκίας και έδωσε πληροφορίες για βάσεις πυραύλων και ραντάρ στο Αιγαίο, για στρατιωτικές βιομηχανίες και για τις αποστολές της 2ης, 6ης, 8ης, 10ης, 11ης, 12ης και 15ης μεραρχίας του Ελληνικού Στρατού.
Το θέμα αυτό έγινε πρωτοσέλιδο τότε στις ελληνικές εφημερίδες. Ο Παντελής Αναστασιάδης καταδικάστηκε σε 10χρονη φυλάκιση.
Αμέσως μετά τη σύλληψη του Αναστασιάδη ο Hiram Abas εφυγαδεύθη στην Τουρκία, μέσα στο χώρο αποσκευών διπλωματικού οχήματος.
Συνεχίζοντας, ο Soner Yalcin αναφέρει στο βιβλίο του ότι ο φάκελος της ΜΙΤ για την Κύπρο άρχισε να εμπλουτίζεται από πολλές και διάφορες πηγές.
Οι ειδικοί της ΜΙΤ και του Ειδικού Πολέμου του τμήματος Κύπρου και Ελλάδας είχαν τόσες πληροφορίες, που μπορούσαν να προβλέψουν και μελλοντικές εξελίξεις. Εγνώριζαν και την πιο ασήμαντη υπόθεση που συνέβαινε στην Κύπρο. Οι Τούρκοι εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρον τη διαμάχη Χένρι Κίσινγκερ με τον Μακάριο ως και το μίσος που έτρεφε ο Κίσινγκερ για τον Μακάριο, που τον θεωρούσε δορυφόρο της Σοβιετικής Ένωσης και ήθελε την άμεση απομάκρυνσή του.

Σημερινή

greeknation.blogspot.com

_________________
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  

pros

Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση κατά  
Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 1 δημοσίευση ] 

Παραπλήσια θέματα
Ζει τα τελευταία 9 χρόνια σε σπηλιές
Δ. Συζήτηση: H δική μας γωνιά!(μόνο ενεργά μέλη)
Συγγραφέας: emman
Απαντησεις: 1
Το τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης αποκαλεί «ομοεθνείς» τους «μουσουλμάνους Β. Ελλάδας»
Δ. Συζήτηση: Ελληνοτουρκικά
Συγγραφέας: dominique
Απαντησεις: 0
"Βοήθεια στην Ελλάδα αλλά για τελευταία φορά"
Δ. Συζήτηση: Ειδησεις απο την Ελλάδα
Συγγραφέας: emman
Απαντησεις: 1
Ντροπή! Πουλιέται η κυπριακή γη στους Τούρκους
Δ. Συζήτηση: Η Κύπρος
Συγγραφέας: Φιλούμενος
Απαντησεις: 4
Το... τουρκικό Φαρ Ουέστ της Κίνας
Δ. Συζήτηση: Ειδησεις απο τον υπόλοιπο κόσμο
Συγγραφέας: Λέων
Απαντησεις: 1


Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
cron
Powered by phpBB © 2010-2011 phpBB Group.
Violaceous by: Matt
Ευχαριστούμε την ομάδα του phpbbgr.com
All rights reserved. Copyright © 2009-2017 filoumenos.com.

Μετάφραση Jorfan και phpBB2.gr