«Απαράδεκτη η κατοχή της Κύπρου»

1
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Καλά που υπάρχει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και βάζει το θέμα της αποχώρησης των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο σε οποιαδήποτε ξένη χώρα επισκέπτεται, πράγμα που δεν κάνει κανένας πλέον από τους κορυφαίους πολιτικούς ηγέτες της χώρας! Κάθε άλλο παρά άσκοπη ή μάταιη είναι μάλιστα η στάση αυτή, καθώς παράγει πολιτικά αποτελέσματα σε χώρες όπως ακόμη και η μακρινή Φινλανδία.

«Θεωρώ ανεπίτρεπτο να συνεχίζεται και σήμερα στην Κύπρο, χώρα - μέλος της ΕΕ, η στρατιωτική κατοχή και μάλιστα από χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Να υπάρχει ακόμη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, η Λευκωσία, χωρισμένη από τείχη» διακήρυξε ο Κ. Παπούλιας στην αντιφώνησή του, κατά τη διάρκεια του χθεσινοβραδινού επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του η πρόεδρος της Φινλανδίας Τάργια Χάλονεν στο Ελσίνκι, στο οποίο βρίσκεται από προχθές ο Ελληνας ομόλογός της.

«Βεβαίως και δεν είναι αποδεκτό κάτι τέτοιο» απάντησε χωρίς περιστροφές η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Φινλανδίας, όταν στην κοινή συνέντευξη που έδωσε χθες το μεσημέρι μαζί με τον Κ. Παπούλια στο φινλανδικό προεδρικό μέγαρο ερωτήθηκε αν θεωρεί επιτρεπτή την κατοχή της Λευκωσίας από την Τουρκία. «Ελπίζω όμως ειλικρινά ότι εμείς οι δυο θα μπορέσουμε να δούμε τη μέρα που θα λυθεί το Κυπριακό» πρόσθεσε με αισιοδοξία, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος «είναι ένα καλό μέλος της ΕΕ». Ασυνήθιστα σαφείς θέσεις από ξένο ηγέτη.

Αντιθέτως, αν και τόνισε ότι «οι Φινλανδοί είναι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ», τοποθέτησε την εξέλιξη αυτή στο άδηλο μέλλον λέγοντας πως «βεβαίως δεν ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί που θα λάβουν τις αποφάσεις την εποχή που η Τουρκία θα κριθεί ως προς το αν θα γίνει ή όχι μέλος της ΕΕ».

Οι θέσεις της Τάργια Χάλονεν έχουν αυξημένο πολιτικό βάρος καθώς, βάσει του φινλανδικού Συντάγματος, είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος εκλέγεται με άμεση ψηφοφορία από τον λαό, αυτός που καθορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές της εξωτερικής πολιτικής της χώρας - αν και στο κοινοβούλιο βρίσκεται εν εξελίξει συζήτηση περί του αν πρέπει να μειωθούν οι προεδρικές εξουσίες και μάλιστα ειδικά στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

Υπό το πρίσμα αυτό θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστωθεί σήμερα το μεσημέρι, οπότε και συναντάται στο κοινοβούλιο με τον Κ. Παπούλια, αν και ο Φινλανδός πρωθυπουργός Μάτι Βάνχανεν, ο οποίος προέρχεται από το Κόμμα του Κέντρου και ηγείται κεντροδεξιάς κυβέρνησης, συμφωνεί με τις απόψεις περί ανεπίτρεπτου της τουρκικής κατοχής της Κύπρου που εξέφρασε η πρόεδρος Χάλονεν, η οποία προέρχεται από τους σοσιαλδημοκράτες.

Η Φινλανδία δεν είναι φυσικά μια μεγάλη χώρα, ικανή να επηρεάσει τις αποφάσεις της ΕΕ. Υπάρχουν όμως δύο τουλάχιστον παράγοντες που καθιστούν σημαντικές τις φιλελληνικές και φιλοκυπριακές θέσεις της προέδρου της. Πρώτον, παρέχει φιλελληνική πρόσβαση στην πολιτικά δύσκολη για την Ελλάδα περιοχή της Σκανδιναβίας, όπου κυριαρχούν έντονα φιλοτουρκικές θέσεις.

Δεύτερον, η φινλανδική κεντροδεξιά κυβέρνηση προσπαθεί με ισχυρές συμμαχίες να προωθήσει ως υποψήφιο για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ, όταν ψηφιστεί η Συνθήκη της Λισαβόνας και αρχίσει η υλοποίησή της, τον προερχόμενο από τις τάξεις της Ολι Ρεν, τον σημερινό επίτροπο της Κομισιόν, που είναι αρμόδιος για τη διεύρυνση. Ευνόητο είναι πως ο Ρεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη του το κλίμα που επικρατεί στην πατρίδα του -ιδίως καθώς η θητεία αυτής της Επιτροπής της ΕΕ εκπνέει και ορισμένοι κύκλοι στη Φινλανδία υποστηρίζουν δημόσια την εκλογή του ως Προέδρου της Δημοκρατίας όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου- κάτι που πάντως δεν είναι άμεσο, καθώς οι προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες κανονικά για μετά από τρία χρόνια, το 2012.

Το βέβαιο πάντως είναι πως η επίσημη επίσκεψη του Κάρολου Παπούλια στη Φινλανδία και η προσωπική σχέση που είχε με την πρόεδρο Χάλονεν από τότε που και οι δύο ήταν υπουργοί Εξωτερικών περί τα μέσα της δεκαετίας του 1990, βοήθησαν σημαντικά στην ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας και της Κύπρου στους κόλπους του φινλανδικού πολιτικού συστήματος.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Υπέρ εξέγερσης της νεολαίας

Κατηγορηματικός ήταν ο Κ. Παπούλιας, απαντώντας χθες στο Ελσίνκι σε ερώτηση Φινλανδού δημοσιογράφου για τα γεγονότα που συγκλόνισαν την Ελλάδα τον Δεκέμβρη: «Πράγματι, τον περασμένο Δεκέμβριο είχαμε μια, θα έλεγα, εξέγερση των νέων ανθρώπων που εκδήλωσαν την οργή τους για όλα αυτά για τα οποία δεν συμφωνούν και τους κάνουν να υποφέρουν. Θεωρώ ότι είναι παρήγορο πως η νεολαία εξεγείρεται για πράγματα τα οποία δεν μας πηγαίνουν, δεν μας αρέσουν» δήλωσε χωρίς περιστροφές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος είχε διασώσει και τις κρίσιμες μέρες του Δεκέμβρη την τιμή του πολιτικού κόσμου της χώρας, που παρέμενε άφωνος και αμήχανος, δέσμιος συντηρητικών αντανακλαστικών.
Έλληνες Αμύνεσθαι Περί Πάτρης,Ελευθερία ή Θάνατος!Μετά από μια εθνοεπανάσταση χρειάζεται και μια εθνοκάθαρση...
Απάντηση

Επιστροφή στο “Η Κύπρος”

cron