Εντοπίστηκε η προέλευση εξωγήινης κοσμικής σκόνης

1
Εντοπίστηκε η προέλευση εξωγήινης κοσμικής σκόνης









Η προέλευση ενός μέρους των μικροσκοπικών μετεωριτών που απαρτίζουν την κοσμική σκόνη, αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά.

Η έρευνα του καθηγητή Μάθιου Γκεντζ, του Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Geology, δείχνει ότι ένα τμήμα της κοσμικής σκόνης που πέφτει στη Γη, προέρχεται από μια αρχαία ζώνη αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία.

Τα σωματίδια κοσμικής σκόνης, προϊόντα αστεροειδών και κομητών, είναι μικροσκοπικά κομμάτια κονιορτοποιημένων βράχων, εκατοντάδες δισεκατομμύρια των οποίων πέφτουν διαμέσου του ουρανού του πλανήτη μας και βρίσκονται παντού - και μέσα στα σπίτια μας! Έχουν μήκος μέχρι ένα δέκατο του χιλιοστού και τυλίγουν όλο το ηλιακό σύστημα μέσα σε ένα λεπτό νέφος.

Η μελέτη αυτών των σωματιδίων είναι σημαντική, διότι η ορυκτή σύστασή τους αποτελεί ουσιαστικά ένα αρχείο καταγραφής των συνθηκών δημιουργίας των αστεροειδών και κομητών πριν 4,5 δισ. χρόνια.

Η προέλευση αυτής εξωγήινης σκόνης που συνεχώς προσγειώνεται στη Γη, ήταν ανέκαθεν αβέβαιη. Μετά από αναλυτική μελέτη της χημικής σύστασης 600 τέτοιων σωματιδίων, ο δρ Γκεντζ κατέληξε ότι έρχονται από μια οικογένεια αρχαίων διαστημικών βράχων, που λέγονται αστεροειδείς Κορωνίς, μεταξύ του Άρη και του Δία, οι οποίοι δημιουργήθηκαν πριν περίπου 2 δισ. χρόνια, όταν ένας πολύ μεγαλύτερος αστεροειδής διασπάστηκε σε κομμάτια.

Ειδικότερα, η σκόνη προέρχεται από μια μικρότερη ομάδα 20 διαστημικών βράχων στο εσωτερικό της οικογένειας Κορωνίς, που λέγονται αστεροειδείς Κάριν, που αποτελούνται από βράχο χονδρίτη, ο οποίος δημιουργήθηκε την περίοδο γέννησης του ηλιακού συστήματος.

Μετεωρίτες από χονδρίτη πέφτουν συχνά στη Γη, και ο δρ Γκεντζ ήταν σε θέση να ταιριάξει τα χημικά και ορυκτολογικά δεδομένα της κοσμικής σκόνης με αυτά των δειγμάτων μετεωριτών που είχαν ήδη συλλεχθεί.

Συνδυάζοντας αυτά τα στοιχεία με αστρονομικά δεδομένα δορυφόρων υπερύθρων ακτίνων, ο επιστήμονας διαπίστωσε ότι οι αστεροειδείς Κάριν συγκρούονται συνεχώς μεταξύ τους, δημιουργώντας τη σκόνη.
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επιστήμες”