Διερευνάται ο ρόλος του ιππόκαμπου στην δημιουργία νέων αναμνήσεων

1
Διερευνάται ο ρόλος του ιππόκαμπου στην δημιουργία νέων αναμνήσεων











Λονδίνο: Αμερικανοί ερευνητές ενδεχομένως να ανακάλυψαν γιατί ορισμένα άτομα φυσιολογικά χάνουν την ικανότητά τους να δημιουργούν νέες αναμνήσεις καθώς γερνάνε.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neuroscience, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα με επικεφαλής την Δρ Κάρολ Μπερνς χρησιμοποιώντας εγκεφαλικές απεικονίσεις διαπίστωσαν διαφορές στον τρόπο που οι ηλικιωμένοι αρουραίοι «ξανάπαιζαν» στις ενέργειες τους στον εγκέφαλο τους κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η νυχτερινή αυτή διαδικασία μπορεί να βοηθά τα πειραματόζωα να θυμηθούν καλύτερα την επόμενη ημέρα. Ωστόσο δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί μαζί τους. Βρετανός επιστήμονας λέει πως μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι που οι ηλικιωμένοι άνθρωποι είναι λιγότερο ικανοί να σχηματίσουν αναμνήσεις ενώ κοιμούνται.

Πάντως οι Αμερικανοί ερευνητές είναι η πιο πρόσφατη ερευνητική ομάδα που μελετά τον ρόλο του ιππόκαμπου. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η συγκεκριμένη εγκεφαλική περιοχή παίζει σημαντικό ρόλο στην μνήμη και τη μάθηση, ειδικότερα στην επεισοδιακή μνήμη, δηλαδή την ικανότητα ανάκληση επεισοδίων και την μυρωδιά, εικόνα και ακόμη και τη γεύση που σχετίζεται με αυτές.

Σε πειράματα που έκαναν σε 22 αρουραίους, οι μισοί νέοι και οι άλλοι μισοί ηλικιωμένοι, του έδωσαν τροφή ως ανταμοιβή για την επιτυχή πλοήγηση τους μέσα σε λαβύρινθο.

Στα νεότερα πειραματόζωα, τα νευρολογικά πρότυπα ταίριαζαν με εκείνα που είχαν καταγραφεί πριν τη δραστηριότητα του λαβυρίνθου, γεγονός που δείχνει ότι «ξανάπαιζαν» την πράξη ως μέρος της διαδικασίας παγίωσης της ανάμνησης.

Ωστόσο, στα περισσότερα ηλικιωμένα πειραματόζωα, το πρότυπο που παρήχθη δεν ήταν όμοιο με το αρχικό. Περισσότερα στοιχεία που υποστηρίζουν τη θεωρία ότι αυτά τα νευρολογικά πρότυπα έχουν σχέση με την εναπόθεση της μνήμης, συγκεντρώθηκαν την επόμενη μέρα όταν τα τρωκτικά μπήκαν πάλι στον λαβύρινθο.

Αυτά των οποίων τα νευρολογικά πρότυπα είχαν ταιριάξει καλύτερα, είχαν καλύτερη επίδοση.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει μια ικανότητα των πειραματόζωων να διενεργούν μια διαδικασία διαστηματικής μνήμης σχετίζεται με την εγκεφαλική ικανότητα να διενεργεί εναποθέσεις αναμνήσεων κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η έρευνα ενδεχομένως να εμπνεύσει την ανάπτυξη νέων φαρμάκων για την ενίσχυση της διαδικασίας αυτή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αν και ο ακριβής ρόλος του ιππόκαμπου είναι η αποθήκευση και ανάκληση της μνήμης, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί πλήρως.

Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να δοκιμαστεί η θεωρία αυτή σε ανθρώπους, διότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές στα πρότυπα ύπνου μεγαλύτερων και νεότερων ανθρώπων.

Κατά μέσο όρο, οι ηλικιωμένοι δεν κοιμούνται απλώς 1,5 και 2 ωρών λιγότερο κάθε βράδυ, αλλά έχουν και διαφορετική αρχιτεκτονική ύπνου, ως προς την ποσότητα κάθε τύπου ύπνου που κάνουν. Αυτό μπορεί να είναι λόγος για τις παρατηρούμενες διαφορές στην ικανότητα εναπόθεσης των αναμνήσεων.

Πάντως είναι αρκετά λογικό η δραστηριότητα στον ιππόκαμπο στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων ατόμων να είναι διαφορετική, λόγω της φυσιολογικής συρρίκνωσης του γηρασκόμενου ανθρώπινου εγκεφάλου.
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»
Απάντηση

Επιστροφή στο “Yγεία”

cron