Αναζητώντας τον Άσκαλο ποταμό.

1
Αναζητώντας τον Άσκαλο ποταμό.

Η ύπαρξη τόπων, περιοχών, γεωλογικών ιδιομορφιών, τα κρυμμένα ποτάμια, οι απρόσμενες λίμνες, οι ανεξερεύνητες σπηλιές, είναι κάτι που γοητεύει τον αναζητητή του άγνωστου και τον λάτρη της περιπέτειας. Η περίπτωση του Aσκαλου ποταμού στην Εύβοια είναι ξεχωριστή. Ένας ποταμός μυστήριο, που πηγάζει από το πουθενά - φαινομενικά τουλάχιστον - , που καταλήγει να χάνεται μέσα στις δασωμένες πλαγιές των βουνών και των κάμπων της περιοχής, με κάποια μικρά και μεγάλα ρυάκια του να εμπλουτίζουν τον Μεσσάπιο ποταμό στην πορεία για την διέξοδο του στον βόρειο Ευβοϊκό.
Περιηγητές, φυσιολάτρες, κυνηγοί, στην διάβα τους στο δάσος, βρίσκονται ξαφνικά και ενώ περπατούν πάνω σε στρώματα από πευκοβελόνες, σε συστάδες από φτέρες και ανάμεσα σε θάμνους, να βουλιάζουν σε μικρές υδάτινες συγκεντρώσεις, που εμφανίζονται εντελώς απρόσμενα....!
Ο προσδιορισμός της θέσης των πηγών του Άσκαλου ποταμού δεν είναι εύκολος, αλλά μάλλον αδύνατος. Εκτός από έναν τυχαίο εντοπισμό. Πάντως βρίσκεται σε μια έκταση περίπου 50000 στρεμμάτων βόρεια - βορειανατολικά του χωριού Πλατάνα, κάπου πάνω στην οροσειρά της Πυξαριάς.
Συγκεντρώνοντας στοιχεία γι΄ αυτή την αναζήτηση το supernatural.gr είχε μαρτυρίες 17 κατοίκων της περιοχής αλλά και άλλες
απλές συζητήσεις . Οι ηλικίες αυτών που προσφέρθηκαν να συζητήσουν το θέμα κυμαίνονταν μεταξύ 35 και 68 ετών.
Τα γενικό συμπέρασμα που βγήκε από την επαφή με αυτούς τους ανθρώπους, ήταν ότι κανείς τους δεν ήταν σε θέση να υποδείξει ένα συγκεκριμένο σημείο σαν την πηγή του Άσκαλου ποταμού, ενώ είναι σαφής η ύπαρξη σύγχυσης ανάμεσα στην πηγή και στις διάφορες συγκεντρώσεις των νερών που πηγάζουν από αυτόν.
Ενώ κάποιοι λοιπόν υποστήριξαν ότι βρέθηκαν σε σημεία με στάσιμο νερό, κάποιοι άλλοι μιλούσαν για δυναμική έξοδο του νερού από βραχώδη σημεία, ενώ μερικοί έκαναν λόγο για ανάβλυσμα των υδάτων από το εσωτερικό σπηλιών μέσα στα βράχια.
Μάλιστα ένας από τους μάρτυρες - ίσως αυτός που βρέθηκε πιο κοντά στην αλήθεια - έκανε μια εντυπωσιακή περιγραφή γι αυτό που είδε. Υποστήριξε ότι βρέθηκε σε μια μικρή λίμνη περίπου 100 τ.μ. με διαυγές νερό όπου μπόρεσε να διακρίνει πάρα πολλά μικρά ψάρια, χωρίς να είναι σε θέση να πει το είδος τους, Δίπλα και σχεδόν πάνω στη λίμνη στα τοιχώματα ενός μεγάλου βράχου, υπήρχε μια τρύπα με άνοιγμα 1,50μ ύψος και 2,50μ πλάτος. Εισχώρησε στο εσωτερικό της όπου αντίκρισε μια τεράστια σπηλιά , ο θόλος της οποίας έφτανε τα 8 μέτρα, το εσωτερικό της ( πού ήταν γεμάτο νερό εκτός από κάποια σημεία στις άκρες ) πρέπει να έφτανε τα 1000 τ.μ., ενώ δεν μπορούσε να προσδιορίσει το βάθος των νερών. Αντιλήφθηκε όμως κατά τη παραμονή του στο εσωτερικό της σπηλιάς το πέταγμα νυχτερίδων, ενώ άκουσε ουρλιαχτά σαν του σκύλου, κάτι που παραπέμπει ή σε βίδρες ή σε άγρια σκυλιά που έχουν θεαθεί στην περιοχή. (Αυτός ήταν και ο λόγος της εσπευσμένης αποχώρησής του από την σπηλιά)
Στην έξοδο της σπηλιάς, στον χώρο που συγκεντρώνονταν τα νερά πριν αρχίσουν να κυλούν προς το δάσος διέκρινε πολλά ψάρια χωρίς να μπορεί να πει για τι είδος πρόκειται. ( Αυτό ίσως και να δίνει εξήγηση για την έκπληξη που προκαλούσε σε κυνηγούς η εύρεση νεκρών ψαριών μέσα στο δάσος).
Επίσης κατάλαβε ότι από το εσωτερικό της σπηλιάς ξεκινούσαν πολλά ακόμα φυσικά τούνελπου μέχρι ενός ύψους ήταν πλημμυρισμένα με νερό.
Όλη η περιοχή ήταν γεμάτη από βρύα και άλλους φυτικούς οργανισμούς που αναπτύσσονται σε λίμνες, ποτάμια κλπ.
Ο συγκεκριμένος μάρτυρας προσδιορίζει το σημείο, περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του χωριού Πλατάνα, στις πλαγιές της οροσειράς της Πυξαριάς, και σε αρκετό υψόμετρο καθώς η περιοχή ήταν καλυμμένη από ψηλά έλατα. Βρέθηκε στο σημείο αυτό, καθώς μάζευε φυτά για χρήση στην βοτανική θεραπεία ασθενειών. Δεν μπορούσε να περιγράψει την διαδρομή που ακολούθησε αφού το σημείο αναφοράς του δεν ήταν κάποιο μονοπάτι, αλλά κάποιες βραχώδης κορυφές και το χωριό Πλατάνα που άφησε πίσω του.
Άλλοι μάρτυρες τοποθετούν την πηγή αρκετά χαμηλότερα 8 έως 10 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του λόφου Καστρί, σε δασοσκεπείς, δύσκολα προσπελάσιμες περιοχές - εξαιτίας της πυκνής βλάστησης και τις επικίνδυνες κατακρυμνήσεις του εδάφους - και ισχυρίζονται ότι βρέθηκαν σ΄ αυτήν ενώ κυνηγούσαν. Μιλούσαν για ακανόνιστα ρυάκια που έβγαιναν από το πουθενά και διαχύνονταν μέσα στο δάσος. Σε όλες τις περιπτώσεις το νερό είναι πάρα πολύ κρύο και αυτό συμβαίνει ακόμα και το καλοκαίρι.
Στο σημείο αυτό και επειδή αναφερόμαστε στο καλοκαίρι , πρέπει να σταθούμε σε ένα ανεξήγητο γεγονός που συμβαίνει και αφορά την ύπαρξη νερών στην περιοχή σε σχέση με τις εποχές : Είναι δυνατό να μην υπάρχουν νερά στην περιοχή - κυρίως σε αυτή που εξετάζουμε - εν μέσω μιας έντονης βροχερής χειμερινής περιόδου, και αντίθετα να υπάρχει πληθώρα υδάτων κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου που ακολουθεί έναν ήπιο χειμώνα και μια συνηθισμένη άνοιξη, που χαρακτηρίστηκαν από ένα χαμηλό ποσοστό βροχοπτώσεων. Αυτό δείχνει ότι η "δράση" του Άσκαλου ποταμού εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, άγνωστους αυτή την στιγμή σε μας, αλλά σίγουρα έξω από τους συνηθισμένους......!
Ανεξάρτητα αν αυτό επηρεάζει ή όχι την "δράση" του ποταμού, θεωρούμε σκόπιμο να να τονίσουμε την ύπαρξη κοντά στην περιοχή που εξετάζουμε ατέλειωτων σηράγγων εξόρυξης μεταλλεύματος της Λάρκο. Το βάθος και η πολυπλοκότητά τους τρομάζει ! Παράλληλα αρκετά πιο βόρεια βρίσκονται οι τεράστιες αλλά και εντυπωσιακές καταβόθρες του συγκροτήματος Σκαλιστίρι. Κάποιες από αυτές έχουν πλημμυρίσει από νερό και έχουν δημιουργηθεί χαώδης , με τεράστιο βάθος λίμνες.
Το 1998 και 1999 σύχναζε στην περιοχή ένα ζευγάρι ψαραετών ( Pandion Haliaetus ), που η ύπαρξή και η διαβίωσή τους είχε να κάνει οπωσδήποτε με την ύπαρξη υδάτινων περιοχών και φυσικά με την παρουσία των οργανισμών που ζουν σ' αυτές ( ψάρια, βατράχια κλπ.) Αυτά αποτελούν την κυριότερη τροφή των ψαραετών.
Το ζευγάρι χάθηκε ξαφνικά το καλοκαίρι του 1999. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι εκείνη την εποχή παρατηρήθηκαν οι λιγότερες συγκεντρώσεις νερών στην περιοχή. Προφανώς η τροφική αλυσίδα διαταράχθηκε, και τα αρπακτικά αναζήτησαν αλλού τροφή.
Η εμφάνιση αυτού του είδους του αετού στην περιοχή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της έρευνας για τον Άσκαλο ποταμό, καθώς είναι σίγουρο ότι δεν θα υπήρχε περίπτωση να βρίσκεται στην περιοχή αν δεν υπήρχε επαρκής ποσότητα νερού ικανή να κρατήσει ποτάμιους οργανισμούς και με δυνατότητα αναπαραγωγής τους.
Η ύπαρξη υπόγειων νερών, ποταμών ή λιμνών, είναι δεδομένη σε όλο τον κόσμο. Άλλωστε, το ανάβλυσμα του νερού σε κάποια περιοχή, προϋποθέτει την συγκέντρωση και πορεία του στο υπέδαφος. Η διαμόρφωση πολλών σπηλιών και υπόγειων υδάτινων τούνελ, είναι το αποτέλεσμα της συνεχούς ροής για την έξοδο προς την επιφάνεια. Πολλές φορές γινόμαστε μάρτυρες κατακρυμνήσεων βουνοπλαγιών και καθίζησης μεγάλων εδαφικών εκτάσεων. Η έρευνα δείχνει ότι μετά από έντονες βροχοπτώσεις είναι δυνατόν να παρουσιαστεί μια ¨υπερχείλιση " των χώρων του υπεδάφους, όπου η γεωλογική διαμόρφωση τους, τους κάνει να παίρνουν τον χαρακτήρα των φυσικών υπόγειων δεξαμενών νερού, με αποτέλεσμα την βίαιη διέξοδο προς την επιφάνεια. Αυτό δημιουργεί ξαφνικές μετακινήσεις χωμάτινων όγκων με καταστροφικές κάποιες στιγμές συνέπειες.

Re: Αναζητώντας τον Άσκαλο ποταμό.

2
....συνέχεια



Στην περίπτωση όμως του Άσκαλου ποταμού υπάρχει μια ιδιαιτερότητα, που θέλει την εμφάνιση και την απουσία του να είναι αντίθετες με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιόδου που προηγείται. Πλημμυρίζει στην ανομβρία, χάνεται στις βροχοπτώσεις ! Αυτό είναι ανεξήγητο .....!
Αυτή η ιδιαιτερότητα δεν συμβαίνει μόνο εδώ. Ένα αντίστοιχο φαινόμενο παρατηρείται στο άλλοτε φημισμένο στην αρχαιότητα νησί των άφθονων νερών και της οργιώδους βλάστησης την Κέα. Αυτά τα αγαθά έχουν πια χαθεί για το νησί αλλά το φαινόμενο στην σπηλιά που μόναζε ο Άγιος Τιμόθεος είναι συγκλονιστικό. Μέσα στο εσωτερικό της σπηλιάς να τρέχουν ποσότητες νερού κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, να σταματούν τον χειμώνα, και να επαναλαμβάνεται αυτό το επόμενο καλοκαίρι.
Στην περιοχή της Μεσσάπιας, που παίρνει τον όνομά της από τον Μεσσάπιο ποταμό που την διασχίζει ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιας μορφής γεωλογικές διαμορφώσεις πέρα από τις γνωστές. Κάποιοι μελετητές έχουν υποστηρίξει ότι στον παρελθόν η περιοχή ήταν λίμνη, ενώ υπάρχει και η άποψη που θέλει υπόγεια φυσικά τούνελ να διασχίζουν την οροσειρά της Πυξαριάς και να καταλήγουν στα ανατολικά στην μεριά του Αιγαίου. Αυτό κατά κάποιο τρόπο επιβεβαιώνει και τα όσα υποστήριξε ο μάρτυρας για την ύπαρξη τούνελ μέσα στην σπηλιά που βρέθηκε. Αυτό θα μπορεί πράγματι να συμβαίνει, καθώς είναι γνωστό ότι σε σημεία των ακτών από τον Λιμνιώνα μέχρι τη Χιλιαδού, το θαλασσινό νερό είναι αρκετά πιο κρύο από την θερμοκρασία του φυσιολογικά κρύου νερού ενός ανοιχτού πελάγους. Ίσως στις ακτές της περιοχής να καταλήγουν κάποιοι αφανείς υπόγειοι ποταμοί από το εσωτερικό του υπεδάφους του νησιού της Εύβοιας.
Την στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη στην περιοχή ένα φαινόμενο μοναδικό στον κόσμο. ( Ίσως έχει ξανασυμβεί παλιότερα, μια φορά στην Κίνα σε συγκεκριμένη περιοχή ). Μιλάμε για την έντονη , ανησυχητική σεισμική δραστηριότητα που έχει ξεκινήσει πριν ενάμιση χρόνο στην κεντρική Εύβοια, με επίκεντρο την περιοχή των Ψαχνών. Θεωρείται μοναδικό, καθώς το μεγάλο χρονικό διάστημα που αυτό διαρκεί, αλλά και η μορφή της σεισμικής ακολουθίας, που αντί να υπάρχει μια εκτόνωση και μια μείωση της συχνότητας και του μεγέθους των σεισμών, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο ! Οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να δώσουν μια ερμηνεία, απλά παρακολουθούν το φαινόμενο και κάνουν εκτιμήσεις. Έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι στην περιοχή υπάρχουν πάρα πολλά νεοδημιουργηθέντα ρήγματα, και ένα από αυτά περνά ακριβώς κάτω από την πόλη των Ψαχνών, και μάλιστα σε βάθος μόλις εννιά χιλιόμετρα.
Δεν θα είμαστε εμείς αυτοί πού θα πουν ότι το φαινόμενο τη σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή συνδέεται ή προκαλεί τις εμφανίσεις και τις εξαφανίσεις των νερών του Άσκαλου ποταμού. Πάντως θα ήταν λάθος να απορρίψουμε και την περίπτωση αυτή. Οι όποιες εξελίξεις στην περιοχή, αλλά και οι επιστημονικές έρευνες που γίνονται αυτή την στιγμή, ίσως να δώσουν μια ερμηνεία....
Περιπτώσεις για ύπαρξη υπόγειων ποταμών και λιμνών υπάρχουν πάρα πολλές. Σε όλο τον κόσμο και φυσικά και στην Ελλάδα. Το supernatural.gr είναι γνώστης αναφορών για κάποιες από αυτές. Σίγουρα θα προχωρήσει στην δημοσίευση και ανάλυσή τους όταν κρίνει ότι τα στοιχεία που διαθέτει είναι και αξιόπιστα και επαρκή.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ανεξήγητα,μυστήρια και παράξενα φαινόμενα.”

cron