"Με το σταυρό στο χέρι" οι Χριστιανοί στην Τουρκία

1
"Με το σταυρό στο χέρι" οι Χριστιανοί στην Τουρκία



Ανήσυχοι παραμένουν οι Χριστιανοί της Τουρκίας, και ιδίως οι κοινότητες των Ρωμαιοκαθολικών και των Προτεσταντών της Ανατολίας, μετά τη γεμάτη ερωτηματικά δολοφονία του απεσταλμένου της Αγίας Έδρας στη Μικρά Ασία, Λουίτζι Παντοβέζε, στο Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα).


Οι κατά μέρους κοινότητες έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας, ενώ προσπαθούν να διατηρήσουν πολύ χαμηλό προφίλ. Η δολοφονία αφήνει πολλά ερωτηματικά, τόσο ως προς το κίνητρο και την προσωπικότητα του δράστη, αλλά κυρίως ως προς το ακριβές χρονικό σημείο της.


Τον Παντοβέζε δολοφόνησε με μαχαίρι ο οδηγός του, ο 26χρονος Μουράτ Αλτούν, ο οποίος εργαζόταν για τον Παντοβέζε τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο Αλτούν ομολόγησε το έγκλημά του στην αστυνομία και προφυλακίσθηκε. Σύμφωνα με τα πρώτα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, ο Αλτούν έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα και είχε υποβληθεί σε θεραπεία στο παρελθόν. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη του Χατάυ, όπου βρίσκεται και το Ισκέντερουν, το έγκλημα δε φαίνεται να έχει πολιτικά ή άλλα ιδεολογικά κριτήρια, αλλά οφείλεται σε προσωπικούς λόγους.


Ωστόσο, πολλοί Χριστιανοί στην Τουρκία, ιδίως στο Ισκεντερούν και τη Σμύρνη, διατυπώνουν αμφιβολίες σχετικά με το εάν ο δράστης θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ψυχοπαθής. Κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος η θεωρία πως ο Αλτάν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως απλό όργανο, που στρατολογήθηκε από ηθικούς αυτουργούς του ακροδεξιού χώρου.


Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο δράστης ισχυρίσθηκε στις αρχές πως «είδε μία αποκάλυψη» και γι’ αυτό σκότωσε τον Παντοβέζε. Στο κρατητήριο μάλιστα ο Αλτούν άρχισε να απαγγέλει υψηλόφωνα την κλήση των πιστών για προσευχή που μεταδίδεται από το μιναρέ. Εικάζεται δε ότι όταν ο Αλτούν μαχαίρωσε τον Παντοβέζε φώναξε «Αλλάχουεκμπερ» (Ο Θεός είναι μεγάλος), ενώ τον εκτέλεσε με το «τυπικό» των ισλαμιστών εξτρεμιστών – σχίζοντας το λαιμό του από άκρη σε άκρη.


Για πολλοστή φορά, οι Χριστιανικές κοινότητες της Τουρκίας έχουν καταληφθεί από πανικό. Διάχυτη είναι η εντύπωση πως η δολοφονία είναι έργο Ισλαμιστών εθνικιστών. Η προσωπικότητα και τα κίνητρα του ίδιου του δράστη είναι αδιάφορα, σημασία έχει το ποιος ήταν ο ηθικός αυτουργός του εγκλήματος, τονίζουν.


Το προφίλ του δράστη – νέος της εργατικής τάξης, από συντηρητικό περιβάλλον και χωρίς καμία μόρφωση – ταιριάζει με εκείνο των δραστών τόσο της δολοφονίας του Χραντ Ντινκ (ο Ογκούν Σαμάστ μπορεί να μην είχε υποβληθεί σε αγωγή με ψυχοφάρμακα, αλλά ήταν μόλις 17 ετών και από λούμπεν περιβάλλον) όσο και του Ρωμαιοκαθολικού ιερέα Σαντόρο στην Τραπεζούντα (16χρονος δράστης επίσης από λούμπεν περιβάλλον, του οποίου οι γονείς ισχυρίσθηκαν ότι «έπραξε το πατριωτικό του καθήκον).


Το κοινωνικό περιθώριο είναι πολύ πιο ευάλωτο στις πιέσεις ακροδεξιών και ισλαμιστικών κύκλων, επισημαίνουν αναλυτές και κοινωνιολόγοι. Τονίζεται δε πως πρόκειται για την πολλοστή δολοφονία ιερέα στη Μικρά Ασία. Το 2006 ήταν ο Πάντρε Αντρέα Σαντόρο, στον απόηχο της αναταραχής που προκάλεσε η δημοσίευση των γελοιογραφιών του Μωάμεθ από δανέζικη εφημερίδα. Το 2007, δολοφονήθηκε στη Σμύρνη ο ιερέας Αντριάνο Φραντσίνι από ένα 19χρονο, ενώ τρεις προτεστάντες ιεραπόστολοι κατεσφάγησαν το ίδιο έτος στη Μαλάτεια από ακροδεξιούς ισλαμιστές.


Υποψίες προς την ακροδεξιά στρέφει και το ακριβές χρονικό σημείο της δολοφονίας. Ο ιερέας κατεσφάγη λίγες ημέρες αφότου το ΡΚΚ πραγματοποίησε εντυπωσιακή επίθεση στο λιμάνι του Ισκεντερούν δια θαλάσσης με ρουκέττα, σκοτώνοντας επτά στρατιώτες. Περαιτέρω, ο Παντοβέζε επρόκειτο να μεταβεί στην Κύπρο για να υποδεχθεί τον Πάπα στην εκεί επίσημη επίσκεψή του. Δεν αποκλείεται το έγκλημα να αποτελεί «απάντηση» της ακροδεξιάς, που αισθάνθηκε δυσφορία και με την τελευταία.


Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί να επιλεγεί ένας ιερέας ως στόχος – απάντηση στην επίθεση του ΡΚΚ. Η απάντηση βρίσκεται στην απέχθεια που ακροδεξιοί και ισλαμιστές αισθάνονται προς τους ιερασποστόλους, αλλά και την παρουσία Χριστιανών ιερέων στην Τουρκία. Καθώς τα τελευταία χρόνια δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι έχουν επιλέξει να αφήσουν το Ισλάμ και να βαπτισθούν Καθολικοί ή Προτεστάντες, οι ισλαμιστές και η ακροδεξιά προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι οι ιεραπόστολοι αποτελούν «κίνδυνο νούμερο ένα» για την τουρκική «εθνική κουλτούρα». Για παράδειγμα η ισλαμιστική οργάνωση αρωγής ΙΗΗ, που οργάνωσε την αποστολή στη Γάζα και βρίσκεται σήμερα στο προσκήνιο, έχει δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα της κείμενα γεμάτα οργή κατά των Χριστιανών ιεραποστόλων.


Αξίζει να σημειωθεί το «Σχέδιο Κλουβί» με το οποίο κύκλοι των ενόπλων δυνάμεων στόχευαν να προβούν σε πράξεις βίας και θεαματικές δολοφονίες κατά μελών των μη-Μουσουλμανικών μειονοτήτων, ώστε να δοθεί η εντύπωση πως η Τουρκία οδεύει προς την ισλαμοποίηση και τον εξτρεμισμό. Το σχέδιο θεωρείται τμήμα της γενικότερης συνωμοσίας της Εργκένεκον, με στόχο να πλήξει την κυβέρνηση Έρντογαν και να ανοίξει το δρόμο σε «επέμβαση» του στρατεύματος. Το σχέδιο αποκάλυψε πέρσι ο τουρκικός τύπος.


Επιβεβαιώθηκε πάντως, ότι ο Αλτούν δεν είχε βαπτισθεί, όπως ισχυρίζονταν αρχικά τα τουρκικά δημοσιεύματα, αλλά παρέμενε Μουσουλμάνος, κάτι που επιβεβαίωσε και η μητέρα και ο δικηγόρος του. Πολλές φορές όσοι αλλάζουν θρησκεία δεν το δηλώνουν στις αρχές και δεν αλλάζουν την καταχώρηση της θρησκείας στις ταυτότητές τους, φοβούμενοι την κοινωνική κατακραυγή.



ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή: -http://aktines.blogspot.com/
Η γνώμη είναι σαν την κ*λ*τρυπίδα...Όλοι έχουν από μία! Κι οι εξουσιαστές...αυτοί που διαμορφώνουν τις απόψεις της μάζας...έχουν προωθήσει την ιδέα ότι "κάθε άποψη είναι σεβαστή"...Κι έπεισαν τον κάθε ηλίθιο στον πλανήτη, να ταμπουρωθεί πεισματικά και με φανατισμό...πίσω από την υποβολιμιαία..."προσωπική" του άποψη ! 
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικά θέματα περί θρησκείας”