Ημερομηνία : 18 Νοέμ 2019, 02:28


Πρόσφατα Θέματα

Tελευταία άρθρα του blog


Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 3 δημοσιεύσεις ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Για Πρώτη Φορά Ορατοί Πλανήτες εκτός Ηλιακού Συστήματος
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 21 Νοέμ 2008, 17:00 
Γενικοί συντονιστές
Γενικοί συντονιστές
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 11 Απρ 2009, 11:32
Δημοσ.: 9069
Thanks:
Thanked:
time στο post
Για Πρώτη Φορά Ορατοί Πλανήτες εκτός Ηλιακού ΣυστήματοςΤηλεσκόπια για πρώτη φορά κατόρθωσαν να λάβουν τις πρώτες, ορατές στο φως, εικόνες πλανητών που βρίσκονται εκτός ηλιακού συστήματος (εξωπλανήτες). Οι συγκεκριμένοι πλανήτες έχουν μάζα 5 έως 13 μεγαλύτερη από αυτή του Δία και περιφέρονται πέριξ του ονομαζόμενου ΗR8799 άστρου στον αστερισμό του Πήγασου.

Ο αστροφυσικός Μπρους Μάκιντος, με συμμετοχή στην ανακάλυψη δήλωσε: « για πρώτη φορά έχουμε εικόνες από ένα ολόκληρο σύστημα εξωπλανητών, είναι ορόσημο ». Τηλεσκόπια στην επιφάνεια της Γης, στη Χαβάη συγκεκριμένα, είχαν εικόνες από 3 πλανήτες σε απόσταση 130 ετών από την Γη. Επίσης, το τροχιακό τηλεσκόπιο «Χαμπλ» πήρε εικόνες από εξωπλανήτη. Γύρω στους 300 εξωπλανήτες έχουν ως σήμερα ανιχνευθεί σε τροχιά περιφοράς με έμμεσο τρόπο, αυτόν της επίδρασής τους στο μαγνητικό πεδίο του μητρικού άστρου τους.

Στην περίπτωση του Χαμπλ, ελήφθησαν εικόνες από τον εξωπλανήτη «Formalhaut b», 25 έτη φωτός από τη Γη. Η μάζα του πλανήτη είναι όση σχεδόν του Δία και κάνει μια πλήρη περιφορά κάθε 872 χρόνια σε απόσταση 11 δισεκατομμύρια χρόνια από το άστρο του.

Κανείς από τους νέους πλανήτες, εκτιμάται, ότι δύναται να φιλοξενήσει ζωή. Οι πλανήτες αυτοί είναι πολύ μεγάλοι, καυτοί και οι τροχιές τους είναι σε μεγάλη απόσταση από το άστρο τους. Δεν θα μετακομίσουμε ακόμη!

Χρήστος Κατρούτσος
Πηγή: blue-planet.gr

_________________
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  

pros

 Θέμα δημοσίευσης: Re: Για Πρώτη Φορά Ορατοί Πλανήτες εκτός Ηλιακού Συστήματος
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 21 Νοέμ 2008, 22:37 
Πρώην μέλος
Πρώην μέλος
Κατάσταση:
Εγγραφη: 11 Απρ 2009, 11:49
Δημοσ.: 927
Thanks:
Thanked:
time στο post
Εντυπωσιακή είδηση που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Σε περίπου 10 χρόνια από τώρα θα μπορούν να δουν πλανήτες τόσο μικρούς όσο η Γη και να ψάξουν για συστατικά της ατμόσφαιράς τους όπως νερό ακόμα και βλάστηση (ίχνος χλωροφύλης). Έτσι θα μπορέσουν να βρουν τους πρώτους γειτονικούς πλανήτες με ζωή όπως περίπου την ξέρουμε!


Και αυτή είναι η φωτογραφία του Fomaulhaut B.
η αμυδρή κόκκινη κουκίδα στα δεξιά είναι ο πλανήτης. Σε μεγέθυνση κάτω καθώς και η κίνηση του σε τροχιά γύρω από το άστρο όπως παρατηρήθηκε στα 2 αυτά έτη.
Στο κέντρο το άστρο όπως φαίνεται από το στεματογράφο.. Και γύρω του το πρωτογενές νέφος σκόνης και αερίων ή νέφος οορτ..
Πρόκειται για πολύ νεαρό σύστημα, μόλις λίγα εκατομμύρια χρόνια. Γι'αυτό είναι απίθανο να έχει ζωή.

και το όνομα P.Kalas να ένας ακόμα έλληνας ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΕΙ Very Happy σε ξένη όμως χώρα! .. Sad


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Για Πρώτη Φορά Ορατοί Πλανήτες εκτός Ηλιακού Συστήματος
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 23 Νοέμ 2008, 22:38 
Πρώην μέλος
Πρώην μέλος
Κατάσταση:
Εγγραφη: 11 Απρ 2009, 11:49
Δημοσ.: 927
Thanks:
Thanked:
time στο post
Δύο ομάδες ερευνητών που αναζητούν εξωηλιακούς πλανήτες – δηλαδή πλανήτες που είναι σε τροχιά γύρω από άλλα άστρα πλην του δικού μας ήλιου – έθεσαν σήμερα ένα πρωτοποριακό ορόσημο την αστρονομία: φωτογράφησαν εξωηλιακούς πλανήτες απευθείας, αντί να εντοπίσουν έμμεσα την παρουσία τους μέσω επιδράσεων στο δικό τους αστέρι.

Μια ομάδα αστρονόμων με επικεφαλή τον ελληνοαμερικάνο Παύλο Κάλας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Μπερκλεϊ, εντόπισε έναν υποψήφιο πλανήτη σε τροχιά γύρω από τον Φομαλχώ, ένα αστέρι 25 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Νότιου Ιχθύος, χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις στο ορατό φως μέσω του διαστημικού τηλεσκοπίου Χαμπλ. Μια άλλη ομάδα που ηγήθηκε από τον αστρονόμο Κρίστιαν Μαροϊς του ινστιτούτου αστροφυσικής Χερτζμπεργκ στην Βικτόρια της Βρετανικής Κολομβίας, χρησιμοποίησε φωτογράφηση στο υπέρυθρο για 3 πλανήτες σε τροχιά γύρω από το άστρο HR 8799, που βρίσκεται 130 έτη φωτός μακριά (Ο Μαροϊς ήταν επίσης μέλος της ομάδας Κάλας). Και οι δυο ομάδες δημοσίευσαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους στο περιοδικό Science.

Οι πάνω από 300 ήδη γνωστοί εξωηλιακοί πλανήτες, έχουν εντοπιστεί έμμεσα από την επίδρασή τους στο δικό τους αστέρι – είτε από την ταλάντευση που του προκαλούν είτε από τη μείωση του φωτός του καθώς ο πλανήτης περνάει από μπροστά του. Άλλα φωτογραφημένα αντικείμενα αποδείχθηκαν πολύ τεράστια για να μπορέσουν τελεσίδικα να τα κατατάξουν ως πλανήτες, και έτσι υπέπεσαν στην κατηγορία των καφετί νάνων (που είναι αντικείμενα με μέγεθος 8 μέχρι 80 φορές το μέγεθος του Δία και τους λείπει η κρίσιμη μάζα ώστε να εκραγεί η αντίδραση σύντηξης υδρογόνου στον πυρήνα τους, με αποτέλεσμα να μη γίνονται ποτέ πραγματικά αστέρια), άλλα έχουν βρεθεί να είναι τα ίδια σε τροχιά γύρω από καφετί νάνους αντί για αστέρια, ή δεν έχουν δείξει να είναι βαρυτικώς δεσμευμένα με ένα άστρο.

«Επιτέλους τώρα έχουμε ξεχωριστές εικόνες, όπου μπορούμε να δούμε, πραγματικά να δούμε τον πλανήτη», ανάφερε ο αστρονόμος Μαρκ Μαρλεϊ του ερευνητικού κέντρου Εϊμς στο Μόφετ Φιλντ της Καλιφόρνιας, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα αλλά έγραψε ένα άρθρο στο Science όπου συγκέντρωνε και ανέλυε τα αποτελέσματα των ομάδων. «Χρησιμοποιώ την αναλογία» ανάφερε και συνέχισε λέγοντας: «μοιάζει σαν να είσαι σε ένα διαμέρισμα και να ακούς ανθρώπους στο διπλανό μέσα από τους τοίχους, και έτσι ξέρεις ότι είναι εκεί, αλλά τώρα έχουμε ανοίξει την πόρτα και τους βλέπουμε.»

Ο Κάλας και οι άλλοι δυο συνάδελφοί του, ο καθηγητής αστρονομίας Τζεϊμς Γκράχαμ και ο αστροφυσικός Μαρκ Κλαμπιν του κέντρου διαστημικών πτήσεων Goddard της NASA στο Γκρίνμπελτ, έκαναν μια τολμηρή υπόθεση το 2005 ότι ο Φομαλχώ φιλοξενεί αντικείμενα μεγέθους πλανήτη στην τροχιά του, βασισμένοι στον δίσκο σκόνης που περιβάλει αυτό το άστρο. «Σε εκείνο το χρόνο υποθέσαμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας πλανήτης που σχηματίζει το δακτύλιο» ανάφερε ο Κάλας. Παρατηρώντας εικόνες του Χαμπλ από το 2004 και το 2006, ο Κάλας και οι συνάδελφοι του κατάφεραν να εντοπίσουν εντός του δακτυλιού σκόνης, ένα κόκκο που ονόμασαν Φομαλχώ Β, και που έμοιαζε να είναι σε τροχιά γύρω από το άστρο.

«Όταν κοιτάζουμε τον Φομαλχώ Β, η θέση του μοιάζει να είναι συνεπής με τη θέση που περιμέναμε να βρούμε πλανήτη, εσωτερικά στο δακτύλιο σκόνης, και δείχνει τροχιακή κίνηση – και αυτό είναι επίσης ενθαρρυντικό» ανάφερε. «Εάν αυτός ο κόκκος σκόνης μετακινούνταν σε διαφορετική διεύθυνση μεταξύ του 2004 και 2006, δεν θα πιστεύαμε ότι σχετίζετε με το άστρο Φομαλχώ»

Ο Φομαλχώ Β είναι σημαντικός για το μικρό του μέγεθος, που εκτιμάτε να είναι μεταξύ της μάζας του Ποσειδώνα και τρεις φορές τη μάζα του Δία, κάτι που δίκαια τον τοποθετεί στο βασίλειο των πλανητών. Ένα αντικείμενο μεγαλύτερο από 13 μάζες Δία θεωρείτε ένας μικρός καφετί νάνος αντί για ένας μεγάλος πλανήτης. «Το άνω όριο στον Φομαλχώ Β είναι πρωτοφανές» ανάφερε ο Κάλας, «Το άνω όριο μας οπωσδήποτε αποκλείει ότι ο Φομαλχώ B είναι καφετί νάνος ή αστέρι». Και συνέχισε: «Ο πλανήτης δεν μπορεί να είναι παραπάνω από 3 μάζες Δία», επειδή ένα πιο μαζικό αντικείμενο θα καθάριζε τη βαρυτική σφαίρα θραυσμάτων, που σημαίνει ότι ο δακτύλιος σκόνης θα έπρεπε να βρίσκεται πιο μακριά απ’ότι είναι.»


Μετακινούμενος στην πορεία του χρόνου: Η πρώτη εικόνα στο ορατό φως ενός αντικειμένου που μοιάζει να είναι πλανήτης σε τροχιά γύρω από το άστρο Φομαλχώ, 25 έτη φωτός μακριά. Σε αυτή τη σύνθεση φωτογραφιών, η θέση του αντικειμένου το 2004 (κάτω) και το 2006 (πάνω) ακολουθά την προβλεπόμενη αριστερόστροφη τροχιά [πράσινες γραμμές]


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση κατά  
Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 3 δημοσιεύσεις ] 

Παραπλήσια θέματα
Πειραματικός πύραυλος της ΝASA καταστράφηκε επειδή βρέθηκε εκτός τροχιάς
Δ. Συζήτηση: Επιστήμες
Συγγραφέας: emman
Απαντησεις: 0
Μέχρι και 5.000 αξιωματικοί εκτός στρατεύματος μέχρι το τέλος της χρονιάς - Παραιτήθηκαν ήδη 2.000!
Δ. Συζήτηση: Γενικά περί Ελλάδας
Συγγραφέας: emman
Απαντησεις: 0
Μερικοί ζούμε προ Χριστού ακόμη! Και εκτός Χριστού.
Δ. Συζήτηση: Γενικά θέματα
Συγγραφέας: Φιλούμενος
Απαντησεις: 0
Επιτρέπει ο Χριστός να διαβάζουμε βιβλία εκτός της Αγίας Γραφής;
Δ. Συζήτηση: Ανάγνωση και ερμηνεία της Αγίας Γραφής
Συγγραφέας: LAPTONAS
Απαντησεις: 19
Πρώτη συμφωνία στην G20
Δ. Συζήτηση: Ειδησεις απο τον υπόλοιπο κόσμο
Συγγραφέας: Λέων
Απαντησεις: 0


Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
Powered by phpBB © 2010-2011 phpBB Group.
Violaceous by: Matt
Ευχαριστούμε την ομάδα του phpbbgr.com
All rights reserved. Copyright © 2009-2017 filoumenos.com.

Μετάφραση Jorfan και phpBB2.gr