Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΟΥ ΓΛΑ

1
Η μυκηναϊκή ακρόπολη του Γλα βρίσκεται σε ένα βραχώδη λόφο στο ΒΑ τμήμα της κωπαϊδικής πεδιάδας. Η Κωπαΐδα είναι μια φυσική λίμνη που είχε αποξηρανθεί τεχνητά κατά τη Μυκηναϊκή εποχή...


...Πριν από την αποξήρανση της λίμνης η ακρόπολη του Γλα ήταν ένα νησί. Όπως δείχνει η κεραμική που βρέθηκε στο λόφο, η πρωιμότερη κατοίκηση στη θέση αυτή ανάγεται στη Νεολιθική εποχή.

Η μυκηναϊκή οχύρωση του Γλα, χτισμένη γύρω στα τέλη του 14ου αιώνα π.Χ. με τη χαρακτηριστική κυκλώπεια τοιχοδομία, έχει τη μεγαλύτερη περίμετρο από όλες τις άλλες μυκηναϊκές ακροπόλεις περικλείοντας μια έκταση 3.000 στρεμμάτων. Η οικοδομική ιδιομορφία του οχυρωματικού τείχους είναι η οδόντωση που παρατηρείται σε ορισμένα τμήματα του τείχους, ένα στοιχείο που αποσκοπούσε στην σταθερότερη στερέωση των τειχών στο βράχο. Κατά μια άλλη άποψη, η οδόντωση αντιπροσωπεύει τις συνδέσεις τμημάτων του τείχους και οφείλεται απλώς στα διαφορετικά στάδια εξέλιξης του οικοδομικού προγράμματος. Η ακρόπολη έχει τέσσερις πύλες. Από αυτές η καλύτερα διατηρημένη, η νοτιοδυτική, διαθέτει φυλάκια στις δύο πλευρές της. Ένα ιδιαίτερης σημασίας εύρημα από την περιοχή αυτή, ένα θραύσμα από λίθινα κέρατα καθοσιόσεως, τα οποία ήταν ένα χαρακτηριστικό έμβλημα των μινωικών ανακτόρων, προδίδει τη σύνδεση των μυκηναϊκών ηγεμονιών με το μινωικό πολιτισμό.

Αν και ο τρόπος οικοδόμησης του οχυρωματικού τείχους εντάσσει το Γλα στις μυκηναϊκές ακροπόλεις, το είδος των κτισμάτων και η χρήση της ακρόπολης είναι εντελώς διαφορετικά απ' ό,τι στις υπόλοιπες. Ο Γλας δεν ήταν ένας οχυρωμένος οικισμός που περιέκλειε το ανάκτορο του ηγεμόνα, αλλά ένας χώρος αφιερωμένος αποκλειστικά στην προστασία του κρατικού θησαυρού που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν τα αγροτικά προϊόντα και τα εμπορεύματα που φυλάσσονταν στα κτήριά της. Τα μέλη της ηγεσίας ή οι εκπρόσωποί της που κατοικούσαν εκεί διηύθυναν τη διακίνηση και τη διάθεση των προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα επέβλεπαν τη συντήρηση των αποστραγγιστικών έργων.
Εικόνα
Στο ΒΑ άκρο της ακρόπολης είναι χτισμένο το λεγόμενο μικρό ανάκτορο, ένα γωνιώδες συγκρότημα που αναπτύσσεται σε δυο πτέρυγες με μικρά δωμάτια, τα οποία είχαν το ίδιο ακριβώς αρχιτεκτονικό σχέδιο. Για πολλούς ερευνητές το συγκρότημα αυτό ήταν το ανάκτορο του μυκηναίου άνακτα, κατά άλλους ερευνητές όμως θεωρείται η κατοικία δύο ανώτερων αξιωματούχων. Στο κεντρικό σημείο της ακρόπολης βρισκόταν ένα συγκρότημα κτηρίων που ονομάζεται αγορά. Το συγκρότημα αυτό αποτελείται από ομοιόμορφα κτήρια με μεγάλα δωμάτια. Κατά μήκος των μακρών πλευρών των δωματίων ήταν χτισμένα αβαθή αυλάκια. Στα δωμάτια αυτά βρέθηκαν πιθάρια με μεγάλες ποσότητες απανθρακωμένων σιτηρών. Αν και τα κτήρια της αγοράς προορίζονταν μάλλον για την αποθήκευση των αγροτικών προϊόντων, οι τοίχοι τους ήταν διακοσμημένοι με τοιχογραφίες. Ανάμεσα στα διάφορα κτηριακά συγκροτήματα της ακρόπολης βρισκόταν μια μεγάλη άχτιστη έκταση.

Η ακρόπολη του Γλα δεν είχε μεγάλη διάρκεια ζωής. Τα κτήρια της ακρόπολης καταστράφηκαν από ξαφνική πυρκαγιά γύρω στο 1200 π.Χ. Κάπου τότε ο μύθος τοποθετεί τον Ηρακλή και τους Θηβαίους να καταστρέφουν τα αποστραγγιστικά έργα της Κωπαΐδας, να κλείνουν τις καταβόθρες και η πεδιάδα να ξαναγίνεται λίμνη, η χρησιμότητα του οχυρού δεν είχε πλέον λόγο ύπαρξης και παρέμεινε έτσι επί 3.200 χρόνια ως τις αρχές του 20ού αιώνα.

http://aliartos-city.blogspot.com/2010/ ... _5869.html
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !
Απάντηση

Επιστροφή στο “Αρχαία Ελλάδα”

cron