Ο Κύπριος Κυριάκος Νικολάου υποψήφιος για το Νόμπελ Ιατρικής

1
Ο Κύπριος Κυριάκος Νικολάου υποψήφιος για το Νόμπελ Ιατρικής






«Το μόνο που ξέρω είναι ότι δεν ξέρω, όπως είπε και ο Σωκράτης», δηλώνει ο δρ Κυριάκος Νικολάου, ο Κύπριος επιστήμονας, ο οποίος είναι υποψήφιος για το Νόμπελ Ιατρικής. Ο δρ Νικολάου κατάφερε πρώτος πριν από 15 χρόνια, μαζί με την ερευνητική του ομάδα, να συνθέσει την αντικαρκινική ουσία «Τaxol», φέρνοντας επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου . Αυτή ακριβώς η επιτυχία, τον φέρνει σήμερα κοντά στο Νόμπελ Ιατρικής.

Ο Κυριάκος Νικολάου
Γεννήθηκε στον κατεχόμενο σήμερα Καραβά, όπου έζησε τα 13 πρώτα χρόνια της ζωής του. Σπούδασε χημεία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου με αριστείο, μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έκανε μεταδιδακτορικές συνεργασίες με τα Πανεπιστήμια Columbia και Ηarvard και στη συνέχεια έγινε μέλος του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου της Ρennsylvania, όπου του δόθηκε η θέση καθηγητή Βιολογίας. Το 1989 διορίστηκε καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του San Diego της Καλιφόρνιας και στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Scripps, όπου είναι πρόεδρος του Τμήματος Χημείας, ενώ κατέχει και την καθηγητική θέση Χημικής Βιολογίας Skaggs και την έδρα Darlene Shilley στη Χημεία.

Πριν μερικές μέρες ήταν στην Κύπρο και μίλησε για το τελευταίο του βιβλίο, «Τα μόρια που άλλαξαν τον κόσμο». «Είναι μια λίστα μεγάλη, η οποία περιλαμβάνει μόρια όπως η ασπιρίνη, η πενικιλίνη, η ταξόλη, η νιτρογλυκερίνη, που άλλαξε τον κόσμο με τον τρόπο της και υπάρχουν και άλλα μόρια που έχουν βγει από τη φύση», αναφέρει σε αποκλειστική συνέντευξη του στην εφημερίδα « Ο Φιλελεύθερος».

Ο δρ Νικολάου εξηγεί: «Τα περισσότερα από τα φάρμακα που υπάρχουν σήμερα, γύρω στο 60%, αρχίζουν από τη φύση. Κάποιος ανακαλύπτει ένα μόριο από τη φύση και μετά μπορεί να γίνει φάρμακο, ή να αλλοιωθεί από τους χημικούς και να φθάσει στην κλινική πράξη. Η χημεία έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη δομή των μορίων αυτών και να καταλήξει σε καινούργια μόρια, τα οποία να είναι πιο βελτιωμένα, να έχουν καλύτερες ιδιότητες, χωρίς παρενέργειες στην ιατρική. Όχι μόνο στην ιατρική. Αυτά τα μόρια περιλαμβάνουν βιταμίνες, αρώματα, εντομοκτόνα, ό,τι μπορείς να φανταστείς στο δικό μας πολιτισμό. Ό,τι αγγίζουμε, ό,τι μπορούμε να μυρίσουμε, να αισθανθούμε είναι από μόρια. Φυσικά, ορισμένα έχουν μεγαλύτερη επιρροή στη ζωή του ανθρώπου σήμερα, αλλά το βιβλίο αυτό περιγράφει όχι μόνο με ξηρή γλώσσα τα επιτεύγματα αυτά της επιστήμης. Περιέχει ιστορία. Για παράδειγμα, η ιστορία της ασπιρίνης ξεκινά πριν από 3500 χρόνια. Από τον αιγυπτιακό πολιτισμό, μετά έφθασε στην Ελλάδα με τον Ιπποκράτη. Δηλαδή, γνώριζαν οι αρχαίοι ότι αν μασούσαν φύλλα της μυρτιάς θα έφευγε ο πόνος. Μετά, όταν ωρίμασε η χημεία, οι επιστήμονες έβγαλαν αυτό το συστατικό με αυτές τις ιδιότητες, το άλλαξαν οι χημικοί στο εργαστήριο και καταλήξαμε στην ασπιρίνη. Το ίδιο και με την πενικιλίνη».

Στο ερώτημα πόσο απέχουμε από τη θεραπεία του καρκίνου ο Κύπριος επιστήμονας απαντά ότι δεν θέλει να είναι απαισιόδοξος, αλλά, σημειώνει, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και συνεχίζει: «Ο καρκίνος έχει πάρα πολλές μορφές, δεν είναι μια αρρώστια, επομένως δεν πρόκειται να βρούμε σύντομα μία γενική θεραπεία για τον καρκίνο. Μάλλον, θα γίνονται μικρά και συστηματικά βήματα γιατί έχουμε καλύψει μεγάλη απόσταση τις τελευταίες δεκαετίες. Αλλά είναι τόσο δύσκολο το πρόβλημα που δεν νομίζω να έχουμε σύντομα μια γενική θεραπεία. Έγιναν, όμως, τεράστια βήματα στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη. Υπάρχουν, όμως, άλλες μορφές της νόσου που είναι πολύ δύσκολο να τις θεραπεύσουμε. Νομίζω, είναι καλύτερα να προσπαθήσουμε παράλληλα να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, με τη σωστή διατροφή, την αποχή από το κάπνισμα. Είναι η καλύτερη μας άμυνα ενάντια στον καρκίνο.

Όμως, έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα και όσο προχωρά η βιολογία και καταλαβαίνουμε καλύτερα το μηχανισμό των διαφόρων μορφών καρκίνου, τόσο πιο κοντά φθάνουμε σε ειδικά φάρμακα, τα οποία θα θεραπεύσουν το συγκεκριμένο είδος καρκίνου. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που μπορούμε να στοχεύουμε τα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να επηρεάζουμε πολύ τα μη καρκινικά, αποφεύγοντας τις παρενέργειες».


apolitistosteki.blogspot.com
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ειδησεις απο την Ελλάδα”

cron