Δραματικές εξελίξεις - Reuters: "Ή νέο κούρεμα με συμμετοχή ΕΚΤ ή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία"!!!

1
Δραματικές εξελίξεις - Reuters: "Ή νέο κούρεμα με συμμετοχή ΕΚΤ ή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία"!!!


Ο τρόμος της ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη φαίνεται ότι κινητοποιεί και τις τελευταίες εφεδρείες, αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε διάλυση της ευρωζώνης.

Και ότι είναι να γίνει θα γίνει άμεσα! Οι στιγμές είναι κρίσιμες! Ήδη στις 20 Αυγούστου υπάρχει ένα ομόλογο το οποίο πρέπει να εξυπηρετηθεί και ρευστότητα δεν υπάρχει! Βέβαια με την έκδοση εντόκου γραμματίου θα λυθεί - ελπίζεται - το πρόβλημα, αλλά μόνο προσωρινά: Όλοι οι σοβαροί οικονομικοί αναλυτές δέχονται ότι "μετά την Ελλάδα είναι θέμα χρόνου η διάλυση της ευρωζώνης στην μορφή που γνωρίζουμε σήμερα", υπονοώντας ότι μπορεί να πάμε σε ένα "ευρώ 2", ένα νομισματικό "σχίσμα" μεταξύ Βορρά και Νότου.

Και πλέον αναζητούν νέο "κούρεμα" ύψους 100 δισ. ευρώ, αλλά με συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

"Εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποδεχόταν μια απομείωση της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων που διακρατεί, θα βοηθούσε την Αθήνα και θα καθησύχαζε τους επενδυτές που φοβούνται ότι θα υποστούν νέες ζημίες, αλλά μια τέτοια κίνηση συναντά σφοδρή αντίσταση στο εσωτερικό της", υποστηρίζει σε ρεπορτάζ του το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η Ελλάδα απέχει πολύ από το να εκπληρώσει τους όρους της δεύτερης δανειακής σύμβασης και παρ' ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι κρατών-μελών της ευρωζώνης εκδηλώνουν όλο και περισσότερη ανυπομονησία, ταυτόχρονα ανησυχούν για τον κίνδυνο μια έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη να πυροδοτήσει κλιμάκωση των πιέσεων των αγορών στην Ισπανία και την Ιταλία και να κλιμακώσει την κρίση χρέους, αναφέρει το πρακτορείο.

Εάν η ΕΚΤ αποφάσιζε να προχωρήσει εθελοντικά σε απομείωση (το λεγόμενο Official Sector Involvement, ή OSI), θα μείωνε το συνολικό ποσό του ελληνικού χρέους, ενώ θα άμβλυνε τις ανησυχίες των αγορών, χωρίς να υποστεί απώλειες στο αρχικό κεφάλαιο.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε στις 2 Αυγούστου ότι η τράπεζα ίσως προχωρήσει σε νέες αγορές κρατικών ομολόγων και ότι «θα απαντήσει στις ανησυχίες των ιδιωτών επενδυτών».

Όταν οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας είχαν δεχθεί την απομείωση της αξίας των ομολόγων που διακρατούσαν (PSI) στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους νωρίτερα φέτος, η ΕΚΤ δεν είχε συμμετάσχει. Επενδυτές εκφράζουν ανησυχία πως το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε ενδεχόμενη νέα αναδιάρθρωση και αποκλείουν να δεχθούν οποιοδήποτε "κούρεμα" αν δεν συμμετάσχει κατά κύριο λόγο η ΕΚΤ.

Αυτό θα είναι «καλό για την Ελλάδα και για τις παρεμβάσεις στις άλλες χώρες», ομόλογα των οποίων αγοράζει η τράπεζα, υποστήριξε ο οικονομολόγος της Deutsche Bank Ζιλ Μεκ. «Εάν θέλεις να δείξεις στην αγορά ότι δεν θεωρείς εαυτόν ανώτερο και ταυτόχρονα δεν θέλεις να θέσεις σε κίνδυνο την δυνατότητα του ΕFSF, δέχεσαι την απομείωση (του χρέους) της Ελλάδας σε ένδειξη καλής θέλησης» πρόσθεσε ο οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας.

Ένα σενάριο προβλέπει τα ευρωπαϊκά ταμεία να δώσουν εγγυήσεις στην ΕΚΤ για τις περαιτέρω αγορές κρατικών ομολόγων, να προσφέρουν δηλαδή ασφάλιστρα κινδύνου για το ενδεχόμενο ζημιών. Αυτό όμως θα έστρεφε την προσοχή στην πεπερασμένη 'δύναμη πυρός' των ταμείων και θα έθετε για άλλη μια φορά το ερώτημα εάν η Ευρώπη θα διαθέσει τεράστια ποσά για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.

Σύμφωνα με το Reuters, αντιμέτωποι με τα «φρικτά», όπως τα αποκάλεσε Eυρωπαίος αξιωματούχος, δεδομένα όσον αφορά την ελληνική οικονομία (την καταστροφή, φυσικά την προκάλεσαν οι ίδιοι), οι διαμορφωτές πολιτικής στην ΕΕ εργάζονται για μια λύση «της ύστατης ευκαιρίας», προκειμένου να μειώσουν το χρέος και να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ. Ένα ακόμα σενάριο προβλέπει την απομείωση, ή «κούρεμα», άλλων 100 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ έχει δαπανήσει περίπου 38 δισ. ευρώ για να αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 50 δισ. ευρώ. Ελληνικά ομόλογα διακρατούν και κεντρικές τράπεζες κρατών-μελών της Ένωσης. Δεν είναι ακριβώς γνωστό το ποσό, αλλά εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 12 δισ. ευρώ.

Πηγή της ΕΚΤ ανέφερε ότι το να αποδεχθεί το «κούρεμα», θα σήμαινε πως η τράπεζα θα υφίστατο «απώλεια αξιοπιστίας», ενώ πρώην οικονομολόγος της που έχει μεταπηδήσει σε ιδιωτική τράπεζα επισήμανε ότι θα δεχόταν επικρίσεις ότι δρα «για λογαριασμό κυβερνήσεων».

Πάντως ήδη η ΕΚΤ έχει διανύσει κάποια απόσταση, αφού το Φεβρουάριο συμφώνησε να μην εισπράξει τα κέρδη της από τους τόκους των ελληνικών ομολόγων 5 δισ. ευρώ. Αυτό που ανησυχεί ωστόσο τα στελέχη της και Ευρωπαίους πολιτικούς είναι ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα «προηγούμενο», ειδικά καθώς η ΕΚΤ εικάζεται πως θα προβεί σε μεγάλες αγορές ισπανικών και ιταλικών ομολόγων.

"Εάν συμβεί ένα «κούρεμα»,η ΕΚΤ αυτό θα επιχειρηθεί να «κρυφτεί» με διάφορα λογιστικά τεχνάσματα", εκτίμησε Αμερικανίδα οικονομολόγος, η Άννα Γκίλπερν, σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών.

Στις 24 και 25 Αυγούστου ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Α. Σαμαράς, θα πραγματοποιήσει 2 κρισιμότατες συναντήσεις με την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φ. Ολάντ.
O Σαμαράς θα αιτηθεί 2ετή παράταση για την υλοποίηση του μνημονίου ωστόσο όπως αποκαλύφθηκε η Ελλάδα δεν θα ζητήσει τα επιπλέον 20 δισ ευρώ που απαιτούνται για να χρηματοδοτηθούν αυτά τα 2 επιπλέον χρόνια παράτασης, αλλά αυτό θα έχει μικρό ή ελάχιστον όφελος και κυρίως σε ψυχολογικό επίπεδο.

Η πραγματικά ουσιστική εξέλιξη θα είναι ένα νέο "κούρεμα", αλλά όχι με τους επαχθείς όρους του δεύτερου Μνημονίου, που σκοτώνουν την ανάπτυξη και οδηγούν σε φαύλο υφεσιακό κύκλο που αναπόφευκτα καθιστούν μην εξυπηρετήσιμο το χρέος αφού είναι αδύνατον με τέτοια ταχύτητα μείωσης του ΑΕΠ να φτάσουμε σε επίπεδα λογικά επί του χρέους. Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Re: Δραματικές εξελίξεις - Reuters: "Ή νέο κούρεμα με συμμετοχή ΕΚΤ ή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία"!!!

2
"Για λάθος λόγους τα γεράκια διώχνουν την Ελλάδα"!


Καθίσταται ολοένα και πιο σαφές ότι οι ηγέτες της Ευρώπης σχεδιάζουν την ελληνική έξοδο από το ευρώ, σημειώνει ο καθηγητής Καρλ Γουίλαν σε άρθρο που δημοσιεύεται στο Forbes. Ο ιρλανδός καθηγητής τονίζει ότι η προσέγγιση των Ευρωπαίων βασίζεται σε τρία αξιώματα, τα οποία είναι λανθασμένα. Η Grexit ίσως αποδειχθεί καταστροφική για την Ελλάδα και την Ευρώπη, σημειώνει.

Η τρέχουσα πολιτική προσέγγιση προς την Ελλάδα φαίνεται να βασίζεται σε τρεις ιδέες:

1. Οι πολιτικοί έχουν αποτύχει να μειώσουν το έλλειμμα και να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις
2. Οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν αντέχουν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τεράστια ελλείμματα, τα οποία επιτρέπουν την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις αλόγιστες δαπάνες
3. Η ελληνική έξοδος από το ευρώ είναι διαχειρίσιμη. Ορισμένοι μάλιστα εκτιμούν ότι η Grexit είναι απαραίτητη για την επιβίωση του ευρώ

Κάθε μία από αυτές τις ιδέες είναι εσφαλμένη, υπογραμμίζει ο Γουίλαν. Η πολιτική που ακολουθείται βασιζόμενη σ' αυτές απειλεί να οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή.

Πάρτε την πρώτη, ευρέως διαδεδομένη ιδέα, ότι οι Έλληνες πολιτικοί δεν κατάφεραν να σημειώσουν πρόοδο. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ το πρωτογενές έλλειμμα έπεσε από το 10,6 τοις εκατό του ΑΕΠ το 2009 στο 2,4 τοις εκατό το 2011, μείωση κατά 8,2 τοις εκατό του ΑΕΠ. Για λόγους σύγκρισης, το Ηνωμένο Βασίλειο είδε πρωτογενές μείωση του ελλείμματος μόνο κατά 1,8 τοις εκατό του ΑΕΠ κατά την ίδια περίοδο.

Ταυτόχρονα, οι περικοπές στον δημόσιο τομέα είναι τεράστιες: Οι δαπάνες για μισθούς στο δημόσιο τομέα αναμένεται να μειωθούν κατά 23 τοις εκατό το 2012 σε σχέση με το 2009. Οι δαπάνες για κοινωνικές παροχές μειώθηκαν κατά 12 τοις εκατό την ίδια περίοδο. Στοιχεία που δείχνουν ότι οι Έλληνες πολιτικοί κατάφεραν να επιβάλλουν μέτρα σκληρής λιτότητας. Οι Έλληνες αξίζουν κάτι καλύτερο από το να προσβάλλονται σε καθημερινή βάση από τις ευρωπαϊκές εφημερίδες, σημειώνει ο Γουίλαν.

Ας δούμε τη δεύτερη ιδέα, ότι οι Ευρωπαίοι καλούνται ρίξουν χρήματα σε μια μαύρη τρύπα για τη χρηματοδότηση των "σπάταλων" Ελλήνων. Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα μεγάλο έλλειμμα του προϋπολογισμού αλλά το πρωτογενές έλλειμμα τείνει να μηδενισθεί. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δανείζεται τα επόμενα χρόνια αποκλειστικά για να πληρώσει τους τόκους για τα χρέη της. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρέους οφείλεται σε κράτη μέλη της ευρωζώνης. Άρα τα δάνεια της Ελλάδας ανακυκλώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η τρίτη ιδέα, ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα "τείχος προστασίας" για την Ισπανία και την Ιταλία όταν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ είναι απλά ένα ευχολόγιο. Αν καταρρεύσει η ιδέα ότι η ευρωζώνη είναι σταθερή και αμετάκλητη ένωση, τότε αυτό είναι πιθανό να πυροδοτήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση γεγονότων που δύσκολα μπορούν να προβλεφθούν.

Επιπλέον, όταν σχεδιασθεί και εκτελεσθεί η Grexit, όλοι θα περιμένουν την επόμενη έξοδο. Αυτό μπορεί να καταστρέψει το ευρώ άπαξ και δια παντός, υπογραμμίζει ο Γουίλαν.

Η αλήθεια είναι ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας (167% του ΑΕΠ) δεν είναι βιώσιμο. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν πρόκειται να εισπράξουν όλα τα χρήματα που δάνεισαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Οι ηγέτες της Ευρώπης μπορεί να αντιδράσουν σε αυτό το γεγονός, είτε με εποικοδομητικό ή καταστροφικό τρόπο.

Μια εποικοδομητική απάντηση θα ήταν να προχωρήσουν σε μια μεγάλη διαγραφή του χρέους της Ελλάδας και να ανταλλαγεί αυτό το χρέος με ομόλογα τα οποία θα συνδέονται με τη μελλοντική πορεία του ελληνικού ΑΕΠ. Με την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους θα αρθεί ο φόβος της εξόδου από το ευρώ και θα δοθεί η δυνατότητα για ανάπττυξη.

Αυτή η αναδιάρθρωση του χρέους θα μπορούσε να βοηθηθεί από ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας που θα συνεχίσει να βασίζεται στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Απαλλαγμένοι από τον κίνδυνο εξόδου, οι Έλληνες θα είχαν περισσότερες πιθανότητες να προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις, τονίζει ο Γουίλαν.

Πάντως, καταλήγει, πολλοί από τους ηγέτες της Ευρώπης φαίνεται να προτιμούν την καταστροφική πορεία. Με ατσάλινη αποφασιστικότητα ζητούν από μια χώρα που δεν έχει βιώσιμο χρέος να αποπληρώσει όλα τα δάνεια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απόλυτη καταστροφή.

La Repubblica: Δεδομένη η Grexit στη Γερμανία

«Στη Γερμανία ετοιμάζονται να πουν αντίο στην Αθήνα. Οι μεγάλες τράπεζες και οι πολιτικές παρατάξεις θεωρούν δεδομένη την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ», γράφει σήμερα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

«Ο γερμανικός πολιτικός χώρος αφήνει να εννοηθεί ότι θεωρεί την Ελλάδα ήδη χαμένη και ζητεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να υπερασπισθεί το Ευρώ βάσει της άποψης της Bundesbank, όχι αγοράζοντας τα ομόλογα των ασθενέστερων χωρών», αναφέρεται σε ανταπόκριση της La Repubblica από το Βερολίνο.

«Στα παρασκήνια οι μεγάλες τράπεζες τα έχουν ετοιμάσει όλα. Έχουν ήδη αρχίσει να επεξεργάζονται τα σενάρια για τους επόμενους δώδεκα ή και δεκαοκτώ μήνες», τονίζει η La Repubblica, αναφερόμενη σε γερμανικά δημοσιεύματα.

«Η πολιτική που εύχονται τα γεράκια της Βαυαρίας, το να δοθεί με την περίπτωση της Ελλάδας, ένα μάθημα και να παραδειγματισθούν οι υπόλοιποι, απειλεί, τώρα, να μετατραπεί σε μια επικίνδυνη πραγματικότητα για όλους», σημειώνεται στην ανταπόκριση και επισημαίνεται πως

«Για μερικά γεράκια, μια νίκη στις βουλευτικές εκλογές της Γερμανίας, το 2013, αξίζει σίγουρα την υλοποίηση του Grexit, της εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ και ίσως και την προώθηση ενός ισχυρού παράλληλου νομίσματος».

Η La Repubblica αναφέρει ότι «οι πιο σκληροί Γερμανοί πολιτικοί, έφθασαν να ζητούν παράλληλα με το Ευρώ, την κυκλοφορία γερμανο-ολλανδικού νομίσματος».

[Αναδημοσίευση από tvxs.gr]

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Re: Δραματικές εξελίξεις - Reuters: "Ή νέο κούρεμα με συμμετοχή ΕΚΤ ή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία"!!!

3
Γιάννης Βαρουφάκης: 100% ελληνική χρεοκοπία αν δεν…
Εικόνα
Ο γνωστός οικονομολόγος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ επέμεινε ότι η πορεία της χώρας μας είναι λανθασμένη και ότι πολύ σύντομα η χρεοκοπία της Ελλάδας θα είναι μη αναστρέψιμη και νομοτελειακή. Το ρεπορτάζ κατέγραψε το μπλογκ «Λόγιος Ερμής»:

Στο 100% πλέον ανέρχεται η πιθανότητα κατάρρευσης της χώρας, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Γ. Βαρουφάκη, αν δεν αλλάξει σύντομα η πορεία και δεν υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση, με στόχους το moratorium και τη μείωση του χρέους.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο γνωστός οικονομολόγος εκτίμησε ότι η Γερμανία δεν θα λάβει αποφάσεις για την Ελλάδα πριν οριστικοποιηθεί τι θα γίνει με το καυτό πρόβλημα της Ισπανίας και δευτερευόντως της Ιταλίας. Οι Γερμανοί θεωρούν ότι θα είναι πεταμένα λεφτά νέο δάνειο προς την Ελλάδα, το οποίο θα συνοδεύει την επιμήκυνση του προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρεί λάθος τη στρατηγική της κυβέρνησης να επιζητά επιμήκυνση, σημειώνοντας ότι συνεχίζουμε να διακατεχόμαστε από το σύνδρομο Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι απαιτείται άμεση επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου με τους εξής στόχους:

>Ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών απευθείας από τον EFSF, όπως έχει αποφασιστεί για τις ισπανικές τράπεζες.

>Moratorium στο ελληνικό χρέος με διασύνδεση της αποπληρωμής με την πορεία του ΑΕΠ.

>Outsourcing των αδιάθετων πόρων του ΕΣΠΑ, ύψους 12 δισ. ευρώ, στην ΕΤΕπ, η οποία θα αναλάβει τη διενέργεια άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα.


http://www.defence-point.gr/news/?p=55869

Re: Δραματικές εξελίξεις - Reuters: "Ή νέο κούρεμα με συμμετοχή ΕΚΤ ή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία"!!!

4
Στον αέρα το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα!
Εικόνα
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών άγγιζαν το 2011 το 1,05 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με έρευνα της PriceWaterhouseCoopers (PWC), που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά περίπου 9% σε σχέση με το 2010, κυρίως λόγω της αύξησης των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Οι γερμανικές και οι βρετανικές τράπεζες έχουν περιορίσει σημαντικά τις απώλειές τους. Από την άλλη πλευρά, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν αυξηθεί σημαντικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, που χτυπήθηκαν από την ύφεση και την ανεργία.

Στην Ελλάδα, πάντα σύμφωνα με τη μελέτη της PWC, το ποσό αγγίζει τα 40 δισ. ευρώ (αύξηση 50%), ενώ στην Ισπανία τα δάνεια σε καθυστέρηση αυξήθηκαν κατά 23%, στα 136 δισ. και στην Ιταλία κατά 37%, στα 107 δισ. ευρώ. Μικρότερη ήταν η αύξηση στην Πορτογαλία, 20% ή 12 δισ. ευρώ, ενώ στην Ιρλανδία το 2011 το ποσό έφτασε στα 119 δισ. από 109 δισ. το 2010.

http://www.defence-point.gr/news/?p=55832

Re: Δραματικές εξελίξεις - Reuters: "Ή νέο κούρεμα με συμμετοχή ΕΚΤ ή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία"!!!

5
Έκτακτο σχέδιο à la Ουγγαρία για περιορισμό μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό!

Tρόποι για να αναχαιτιστεί η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων από την Ελλάδα προς την ΕΕ και τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, αναζητούνται από την κυβέρνηση, σε περίπτωση που "σφίξουν" περισσότερο τα πράγματα στον οικονομικό τομέα και έχουμε αύξηση του ρυθμούς μεταφοράς χρημάτων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, όπως συνέβαινε μέχρι πρiν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Μία από τις λύσεις που μελετώνται είναι να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση βάσει του σκεπτικού ότι κεφάλαια που παράγονται στην Ελλάδα δεν θα μπορούν να μετακινηθούν στο εξωτερικό για κάποιο χρονικό διάστημα τουλάχιστον, καθώς το ελληνικό δημόσιο για να επιτευχθεί αυτή η "παραγωγή κεφαλαίων" θα έχει δαπανήσει κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, άρα αυτά τα κεφάλαια θα πρέπει να παραμείνουν στην Ελλάδα για κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου να υπάρξει 'απόσβεση" της "επένδυσης" από το ελληνικό κράτος!

Πρωτοφανές και αντιθετο στα ισχύοντα εντός της ευρωζώνης; Όχι και τόσο αν σκεφθούμε ότι στην Ουγγαρία πολύ πρόσφατα η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν αποφάσισε πως οι Ούγγροι φοιτητές που καταλαμβάνουν θέσεις επιχορηγούμενες από το κράτος στα ουγγρικά πανεπιστήμια (δηλαδή αξιοποιούν το αγαθό της δωρεάν παιδείας) θα πρέπει να παραμένουν στην Ουγγαρία έως και για δέκα χρόνια μετά την αποφοίτησή τους! Ειδάλλως θα πρέπει να καταθέτουν έντοκα το ποσό που κόστισε στο δημόσιο η φοίτησή τους, κάπου 7.000 ευρώ κατ'έτος!


Στις αρχές του τρέχοντος έτους, η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε, στο πλαίσιο των γενικών περικοπών και της πολιτικής λιτότητας, τη μείωση των κρατικά επιχορηγούμενων θέσεων στα πανεπιστήμια κατά 40%.

Αλλά και όσοι καταφέρουν να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη ενίσχυση, θα δεσμεύονται πλέον με παραμονή στη χώρα αντίστοιχη του χρόνου φοίτησής τους και του διαστήματος λήψης της κρατικής επιχορήγησης.

Οι αντιδράσεις είναι έντονες εκ μέρους των ίδιων των μαθητών, αλλά και των γονέων και καθηγητών και συλλόγων εκπροσώπησης, οι οποίοι έχουν καταθέσει επίσημη ένσταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι η νέα νομοθεσία αντίκειται στη συνθήκη της Λισσαβόνας. Οι ίδιοι φορείς αφήνουν επίσης αιχμές σχετικά με τη συνταγματικότητα του νόμου και εντός της Ουγγαρίας, αλλά όλα αυτά θα αργήσουν να τελεσφορήσουν δικαστικά.

Αντίστοιχη κίνηση σε ότι αφορά την διακίνηση κεφαλαίων και όχι ανθρώπων, θεωρούν κάποιοι κύκλοι της κυβέρνησης ότι μπορεί να επιβληθεί και στην Ελλάδα, που "αιμορραγεί" συστηματικά από τα κεφάλαια που μετφέρονται στο εξωτερικό, εκτός ευρωζώνης λόγω του φόβου εξόδου από το ευρώ. Και πλέον ειναι σχεδόν βέβαιο ότι αν εκτραχυνθούν και άλλο τα πράγματα και υπάρξει πανικός αναλήψεων, είναι βέβαιο ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί άμεσα...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Re: Δραματικές εξελίξεις - Reuters: "Ή νέο κούρεμα με συμμετοχή ΕΚΤ ή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία"!!!

6
Kερδοσκοπικές κινήσεις στα ελληνικά ομόλογα εν όψει νέου "κουρέματος"!
Εικόνα
Κερδοσκοπικά παιχνίδια από κάποια hedge funds που άρχισαν να αγοράζουν και πάλι ελληνικά ομόλογα, οι τιμές των οποίων είναι πολύ χαμηλές, καθώς αισιοδοξούν ότι η πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών δανειστών της θα τους αποφέρει κεφαλαιακά κέρδη. Συγκεκριμένα αυτή την στιγμή τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται στο 17% της πραγματικής τους αξίας.
Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Reuters, οι διαχειριστές αυτών των κερδοσκοπικών κεφαλαίων θεωρούν ότι τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία προσέλκυαν λίγους επενδυτές μετά το «κούρεμα» που υπέστησαν οι ιδιώτες επενδυτές τον περασμένο Μάρτιο, μπορεί να αποτελούν τώρα ευκαιρία σε τόσο χαμηλές τιμές.


Η φημολογία ότι το χρέος της Ελλάδας ενδέχεται να "κουρευτεί" ακόμα περισσότερο ενθαρρύνει επίσης το ενδιαφέρον μεγάλων αγοραστών αφού και στο 50% να πέσει η αξία τους πάλι υψηλό κέρδος θα έχουν.

Μάλιστα ένα κερδοσκοπικό κεφάλαιο - η Adelante Asset Management που διαχειρίζεται περίπου 110 εκατ. δισ. δολ. - θεωρεί ότι η επιφυλακτικότητα ήταν υπερβολική για τα ελληνικά ομόλογα.

Το ταμείο αυτό διπλασίασε τις επενδύσεις του σε ένα καλάθι ελληνικών ομολόγων στην τιμή των 14 σεντς περίπου πριν μερικές εβδομάδες. Ο διευθύνων σύμβουλος του ταμείου, με έδρα το Λονδίνο, Τζούλιαν Άνταμς έκανε την πρώτη επένδυση στα ελληνικά ομόλογα στην τιμή των 12,5 σεντς, λίγο πριν τις εκλογές του Ιουνίου, επιδιώκοντας να κερδίσει το ένα τρίτο με την πώληση των τίτλων όταν θα έφθαναν στα 16 με 17 σεντς.

"Υπάρχει ένα γενικό αίσθημα ότι [...] το περιβάλλον είναι πιο ευνοϊκό", δήλωσε ένας χρηματιστής με έδρα στο Λονδίνο.
Ο ίδιος είπε ότι γνωρίζει τουλάχιστον έναν ακόμη μάνατζερ hedge fund, ο οποίος θέλει να αυξήσει τη θέση του σε ελληνικό χρέος.

Οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα που λήγουν τον Φεβρουάριο του 2027 μειώθηκαν από 29% στο τέλος του Μαΐου σε κάτω από 23%.

Η διαφορά μεταξύ των τιμών ζήτησης και προσφοράς των 10ετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκε σε 1%, υποδηλώνοντας ότι έχει αυξηθεί η ρευστότητα σε σχέση με τον Μάιο, όταν η διαφορά αυτή ήταν περίπου διπλάσια και σε σχέση με 9% στην κορύφωση της κρίσης.

«Είδαμε μία αύξηση στους όγκους τις τελευταίες 3-4 ημέρες, αλλά είναι ακόμη πολύ χαμηλοί, περίπου 10 έως 20 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως», δήλωσε ένα χρηματιστής στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι κάποιες ξένες τράπεζες και hedge funds ήταν αγοραστές.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Re: Δραματικές εξελίξεις - Reuters: "Ή νέο κούρεμα με συμμετοχή ΕΚΤ ή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία"!!!

7
"Μαύρη" έκθεση Citigroup: "Στο 10% οι πιθανότητες της Ελλάδας να μείνει στο ευρώ!!!"


H πλέον "μαύρη" έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, εδώ και αρκετούς μήνες, δημοσιεύθηκε πριν λίγη ώρα, προέρχεται από το τμήμα αναλύσεων του αμερικανικού κολοσσού Citigroup και ούτε λίγο, ούτε πολύ, δίνει στην Ελλάδα πιθανότητα παραμονής στην ευρωζώνη, μόλις 10%!!!

«Συνεχίζουμε να θεωρούμε πιθανό ότι η Ελλάδα θα βγει από τη ζώνη του ευρώ, θα συμβεί δηλαδή το λεγόμενο Grexit, τους επόμενους 12 έως 18 μήνες σε ποσοστό 90% και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, νομίζουμε ότι είναι ολοένα και πιο πιθανό η έξοδος αυτή να συμβεί τους επόμενους 6 μήνες περίπου, πολύ πιο πιθανόν τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, ανάλογα με τα αποτελέσματα της έκθεσης της τρόικας για την Ελλάδα», αναφέρει το κείμενο του Μάικλ Σόντερς, αναλυτή του επενδυτικού κολοσσού.

Από εκεί και πέρα προσπαθεί να περιγράψει τον ακριβή μηχανισμό εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ (από την στιγμή που δεν προβλέπεται διαδικασία "αποβολής" μιας χώρας από το ευρώ, ούτε καν οικειοθελούς εξόδου) και ο αναλυτής ομολογεί ωμά και κυνικά ότι "ο ακριβής μηχανισμός υπό τον οποίο η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ δεν είναι σίγουρος. Ίσως υπάρξει για κάποια αποχή όσον αφορά την τραπεζική κίνηση ή μαζικές εκροές καταθέσεων από την Ελλάδα, ή πιο αυστηρούς όρους στις τραπεζικές συναλλαγές, απέναντι στην χώρα μας από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παύση εγγύησης των ελληνικών ομολόγων από την ΕΕ κλπ".

Και μετά; Μετά η Citigroup προβλέπει ότι "το ελληνικό νόμισμα θα υποτιμηθεί κατά 60%, επιδεινώνοντας τον πληθωρισμό τα έτη 2013 έως 2016, αλλά το πόση αναμένεται να είναι η πτώση του εθνικού νομίσματος είναι ασαφές". Δηλαδή τοποθετεί την αξία ενός νέου εθνικού νομίσματος σε πρώτη φάση περίπου στο 40% της σημερινής αξίας του ευρώ, περίπου 145 παλαιές δραχμές.

Σε ότι αφορά τον χρόνο εξόδου από την ευρωζώνη, θεωρεί ότι υπάρχει η πιθανότητα του Σεπτεμβρίου, αλλά περιορισμένη, ενώ θεωρεί πολύ πιθανό τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές της σημειώνουν, κάτι που είναι ήδη γνωστό, ότι η Γερμανία δεν επιθυμεί πρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδας, αν και δεν είναι αρνητική στην επιμήκυνση των δύο ετών. Όμως ένα τρίτο πακέτο στήριξης θα ήταν απαραίτητο για την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος.

Οι αναλυτές της Citigroup εκτιμούν ότι «υπάρχει πιθανότητα να καταφέρει η Ελλάδα να πάρει τη θετική αξιολόγηση της Τρόικας το Σεπτέμβριο» και να πάρει την επόμενη δόση των 31 δισ. ευρω.

Αλλά προεξοφλούν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να εφαρμόσει το δημοσιονομικό πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η χρηματοδότηση το Δεκέμβριο, καθώς θα είναι αρνητική η αξιολόγηση της Τρόικας.

Προβλέπει λοιπόν, ασύντακτη ελληνική χρεοκοπία τον Δεκέμβριο λόγω της διακοπής της χρηματοδότησης από την τρόικα, παύση της εγγύησης των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, άρα της τραπεζικής δανειοδότησης, άρα έλλειψη ρευστότητας και αναγκαστική έξοδο από το ευρώ!

Και σε όλο αυτό το σκηνικό δίνει πιθανότητα 90% για τους επόμενους 18 μήνες.

Πόσο πραγματικά πιθανό είναι να συμβούν τα παραπάνω; Κατά την εκτίμησή μας δεν αποκλείονται αλλά δεν συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθναότητες. Υποτιμούν την βούληση της Ελλάδας να μείνει στο ευρώ, όπως επίσης δεν λαμβάνουν υπ'όψιν ότι τυχόν έμμεση "αποβολή" της με παύση της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ θα είχε "ιστορικές" επιτπώσεις στην ευρωζώνη και στην γεωπολιτική ισορροπία της περιοχής.

Μπορεί ισχυροί αμερικανικοί κύκλοι να επιθυμούν το ξήλωμα της ευρωζώνης να αρχίσει από την Ελλάδα, αλλά άλλοι εξίσου ισχυροί όχι απλώς το απεύχονται, αλλά θα κάνουν ότι μπορούν για να μην αποκτήσει χαρακτηριστικά γεωστρατηγικού χάους η ελληνική χρεοκοπία. Γιατί δεν ξεχνούν ότι η Ρωσία καραδοκεί... Φυσικά αν η εγχώρια πολιτική σκηνή αποκτήσει νέο πρωταγωνιστή μετά από πιθανές εκλογές που δεν θεωρεί φετίχ το ευρώ, τότε όλα αλλάζουν...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Re: Δραματικές εξελίξεις - Reuters: "Ή νέο κούρεμα με συμμετοχή ΕΚΤ ή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία"!!!

8
Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (SPD) : "Πλανάται όποιος νομίζει ότι το GREXIT θα διευκολύνει την κατάσταση"

«Πλανάται όποιος νομίζει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα διευκολύνει την κατάσταση», δηλώνει ο Πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε προδημοσίευση κύριων σημείων συνέντευξής του στο τεύχος του εβδομαδιαίου περιοδικού STERN, το οποίο θα κυκλοφορήσει αύριο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Κάτι τέτοιο δεν θα σταθεροποιούσε για πολύ το ευρώ. Η χώρα θα κατέρρεε και εκτός της Ευρωζώνης. Αυτό δεν θα θελήσει κανείς να το επιτρέψει», σημειώνει ο Z. Γκάμπριελ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Re: Δραματικές εξελίξεις - Reuters: "Ή νέο κούρεμα με συμμετοχή ΕΚΤ ή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία"!!!

9
Spiegel εναντίον Μέρκελ:"Κάναμε λάθος στην αξιολόγηση όπως οι παίκτες στο πόκερ"!

Το γερμανικό Spiegel στην ιστοσελίδα του στρέφει τώρα τα πυρά του κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου και την κατηγορεί ότι κατέστησε τη Γερμανία «ευάλωτη στους εκβιασμούς». «Και αυτό γιατί δεν μπορεί πλέον να αντέξει μια διάσπαση της Ευρωζώνης».

«Αν το ευρώ διαλυθεί, η μετά κόπων και βασάνων κατακτημένη ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας, καταστρέφεται» συνεχίζει το Spiegel, ενώ το άρθρο κατηγορεί την Άνγκελα Μέρκελ ότι «μας έμπλεξε σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι όπου πιστέψαμε ότι η χώρα έχει ισχυρά χαρτιά. Κάναμε όμως, λόγω κρίσιμης φάσης, λάθος στην αξιολόγηση, όπως οι παίκτες στο πόκερ».

«Η Μέρκελ λέει ότι οι κίνδυνοι για την Ελλάδα είναι μεγάλοι, όμως και για τη Γερμανία θα είναι ανυπολόγιστοι», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Απάντηση

Επιστροφή στο “Η εναντίον της Ελλάδος επιβουλή”

cron