Ο ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΓΡΑΜΜΩΤΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ

1
29 Μαϊ 2010
Ανακοίνωση της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους για τον Γραμμωτό Κωδικό Φορολογουμένου.
Ο ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

ΚΑΙ Ο ΓΡΑΜΜΩΤΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ

Ο νέος φορολογικός νόμος, ο οποίος έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών για δημόσια διαβούλευση, προτείνει τρόπους ηλεκτρονικής υποβολής αποδείξεων από επιχειρήσεις και πολίτες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή.

Γιά την υλοποίηση της ηλεκτρονικής υποβολής των αποδείξεων προτείνονται "πέντε παράλληλες και συντονισμένες δράσεις". Η δεύτερη από αυτές αφορά την "δυνατότητα συσχέτισης της συναλλαγής με τον ΑΦΜ του πελάτη "για λόγους προστασίας της ιδιωτικότητας της συναλλαγής", δηλαδή για να πραγματοποιείται η ηλεκτρονική υποβολή μιας αποδείξεως από ταμειακή μηχανή χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να διαρρεύσει πρός τρίτους. Προτείνεται γι αυτό "η εισαγωγή ενός μοναδικού κωδικού πελάτη... Ο κωδικός αυτός αριθμός θα μπορεί να τυπωθεί σε μορφή γραμμωτού κωδικού και να πλαστικοποιείται από τον πελάτη... Η κωδικοποίηση θα ακολουθεί το πρότυπο ΕΑΝ -13...Προαιρετικά οι ταμειακές μηχανές θα μπορούν να δεχθούν τον κωδικό του φορολογουμένου και μέσω πληκτρολόγησής του".

Η ρύθμιση αυτή του νομοσχεδίου, που προβλέπει την εισαγωγή "μοναδικού κωδικού πελάτη" μέ κωδικοποίηση ΕΑΝ- 13, προσβάλλει ευαίσθητα θρησκευτικά δεδομένα των ελλήνων πολιτών, διότι η κωδικοποίηση αυτή περιλαμβάνει τους τρείς χαρακτήρες (start-stop patterns) 6-6-6, που παραπέμπουν στον δυσώνυμο αριθμό της Αποκαλύψεως. Οι σαρωτές (scanners) των καταστημάτων έχουν την δυνατότητα να διαβάζουν όλους τους τύπους γραμμωτών κωδικών, επομένως δεν ήταν αναγκαία η χρήση του συγκεκριμένου προτύπου ΕΑΝ-13.

Εάν η πρόταση του νομοσχεδίου έγινε χωρίς πρόθεση να προσβληθεί η θρησκευτική συνείδηση των Ορθοδόξων Ελλήνων, είναι απλή και απόλυτα απαραίτητη η αντικατάσταση του προτύπου ΕΑΝ-13 με ένα άλλο πρότυπο που δεν περιέχει τους επίμαχους χαρακτήρες 6-6-6. Η τυχόν επιμονή στη χρήση του ΕΑΝ-13 θα προσβάλει θρησκευτικές ευαισθησίες και θα πυροδοτήσει δικαιολογημένες αντιδράσεις, επειδή η Ελληνική Πολιτεία έχει πολλές φορές υποσχεθεί ότι δεν θα συμπεριλάβει σύμβολα και αριθμούς που προκαλούν τη θρησκευτική πίστι των πολιτών. Άλλωστε στην παρούσα δεινή περίσταση, που διέρχεται ο Ελληνικός λαός, είναι περιττός ένας επιπλέον διχασμός μεταξύ των πολιτών, και μάλιστα με ευθύνη των υπηρεσιών του Υπουργείου.


ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
<<ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΔΕΝ ΣΚΕΠΑΖΕΙ ΟΥΔΕΝ ΑΠΟ ΣΟΥ ΚΑΙ Η ΝΥΞ ΛΑΜΠΕΙ ΩΣ Η ΗΜΕΡΑ ΕΙΣ ΣΕ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΩΣ ΤΟ ΦΩΣ>>

Re: Ο ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΓΡΑΜΜΩΤΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ

2
:541

Ξέχωρα από τα θρησκευτικά πιστεύω, υπάρχουν και άλλες ενστάσεις...

Δε θα μας βάλουν στα καλούπια τους, έτσι εύκολα...
Η γνώμη είναι σαν την κ*λ*τρυπίδα...Όλοι έχουν από μία! Κι οι εξουσιαστές...αυτοί που διαμορφώνουν τις απόψεις της μάζας...έχουν προωθήσει την ιδέα ότι "κάθε άποψη είναι σεβαστή"...Κι έπεισαν τον κάθε ηλίθιο στον πλανήτη, να ταμπουρωθεί πεισματικά και με φανατισμό...πίσω από την υποβολιμιαία..."προσωπική" του άποψη ! 

Re: Ο ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΓΡΑΜΜΩΤΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ

3
Του Γιώργου Παλαιτσάκη

georgepalaitsakis@gmail.com

Σε ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των συναλλαγών των επιχειρήσεων με τους πελάτες τους θα εξελιχθούν οι διαδικασίες ηλεκτρονικής υποβολής των στοιχείων των αποδείξεων λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών, τις οποίες θα υποχρεωθούν σύντομα να ακολουθήσουν 8.200.000 φορολογούμενοι, προκειμένου να κατοχυρώσουν τα αφορολόγητα όρια εισοδήματος που δικαιούνται.

Με τον τρόπο αυτό θα ελέγχονται ηλεκτρονικά και οι εισπράξεις των επιχειρήσεων από τους πελάτες λιανικής, ενώ το ποσό του ΦΠΑ που πρέπει να αποδώσει κάθε επιχείρηση ή επιτηδευματίες για τις εισπράξεις αυτές θα είναι εκ των προτέρων γνωστό στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Οι σχεδιαζόμενες από το υπουργείο Οικονομικών διαδικασίες ηλεκτρονικής υποβολής των αποδείξεων προβλέπουν ακόμη και την απόδοση γραμμωτών κωδικών (barcodes) στους φορολογούμενους, προκειμένου αυτοί να αναγνωρίζονται ως συναλλασσόμενοι από τα ηλεκτρονικά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα σχέδια που εκπόνησε και δημοσιοποίησε χθες η γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, η καταγραφή των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι θα γίνεται με την υποχρεωτική υποβολή των στοιχείων των αποδείξεων λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών που τους εκδίδουν οι αντισυμβαλλόμενοι επιτηδευματίες. Τα στοιχεία των αποδείξεων θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη ΓΓΠΣ με τρεις εναλλακτικούς τρόπους:

1) Με καταχώριση των στοιχείων των αποδείξεων σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα από τους ίδιους τους συναλλασσόμενους πολίτες. Ο πολίτης θα καταγράφει τα στοιχεία κάθε απόδειξης που έχει λάβει σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, την οποία θα μπορεί να εκτελεί είτε στον προσωπικό υπολογιστή του είτε στο κινητό του τηλέφωνο είτε απευθείας στο διαδίκτυο. Τα στοιχεία αυτά θα υποβάλλονται ετησίως, μέσω της εφαρμογής, μαζί με τη φορολογική δήλωση. Πρόσθετα, θα παρέχεται η δυνατότητα σταδιακής υποβολής των στοιχείων των αποδείξεων σε προγενέστερο χρόνο, ώστε οι αποδείξεις να προστίθενται σταδιακά στην ηλεκτρονική μερίδα του φορολογούμενου στη ΓΓΠΣ. Η παρακολούθηση της μερίδας θα γίνεται από ειδική ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού διαδικτυακού συστήματος taxisnet της ΓΓΠΣ. Στη σελίδα αυτή θα εμφανίζεται το σύνολο των αποδείξεων των οποίων τα στοιχεία υποβλήθηκαν. Οι αποδείξεις, με τον τρόπο αυτό, θα περνάνε αυτόματα σε οικογενειακή ηλεκτρονική μερίδα του φορολογούμενου και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1), η οποία θα είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονική.

2) Με την απόδοση σε κάθε φορολογούμενο ενός νέου μοναδικού αριθμού συναλλασσόμενου, που θα έχει τη μορφή γραμμωτού κωδικού (barcode). Για να λάβει τον barcode ο φορολογούμενος θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στην υπηρεσία taxisnet, στη διαδικτυακή πύλη της ΓΓΠΣ. Μέσω του barcode θα συσχετίζεται αυτόματα κάθε συναλλαγή του φορολογούμενου με τον ΑΦΜ του. Για τον σκοπό αυτό σε όλες τις ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων θα ενσωματωθεί σύστημα καταγραφής συναλλαγών. Με την πραγματοποίηση της συναλλαγής το σύστημα καταγραφής της ταμειακής μηχανής με ειδικό μηχάνημα σκάνερ θα σαρώνει τον barcode του πελάτη και θα καταγράφει τα στοιχεία του μαζί με τα λοιπά στοιχεία της συναλλαγής. Τα στοιχεία της συναλλαγής, στα οποία θα περιλαμβάνονται και τα στοιχεία του πελάτη, θα υποβάλλονται (θα αποστέλλονται) αυτόματα από την ταμειακή μηχανή στη ΓΓΠΣ και θα περνάνε στην ηλεκτρονική μερίδα του.

3) Με τη χρήση ενός γραμμωτού κωδικού δύο διαστάσεων, που θα εκτυπώνεται πάνω σε κάθε απόδειξη. Ο κωδικός θα περιέχει όλα τα στοιχεία της συναλλαγής και ο φορολογούμενος θα καλείται ο ίδιος να σαρώνει τον κωδικό αυτό μέσω του κινητού τηλεφώνου του ή μέσω σκάνερ, προκειμένου στη συνέχεια να εισάγει τα στοιχεία της απόδειξης στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής αποδείξεων που θα έχει στη διάθεσή του στον υπολογιστή του, στο κινητό του ή στο διαδίκτυο.
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !
Απάντηση

Επιστροφή στο “Σημεία των Καιρών”