ΜΟΝΗ ΚΛΕΙΣΤΩΝ

1
ΤΟΠΟΙ ΙΕΡΟΙ

Τα Ελληνικά Μοναστήρια, φωλιασμένα συνήθως στα πιο εντυπωσιακά όμορφα σημεία λες και Θείο Χέρι μέσα σ’ αυτό το εντυπωσιακό σκηνικό των βουνών διάλεξε να τα στήσει, μαρτυρούν την πίστη των ανθρώπων που ψάχνουν για μία πνευματική όαση μέσα στην σκληρή έρημο της κοινωνίας μας και αγωνιούν να πλησιάσουν το Θείο, μέσα από την σιωπή, την λιτότητα και την αρμονία. Άρρηκτα δεμένα με την Ελληνική φύση , θεμελιωμένα στα θαύματα, κτισμένα και αγιογραφημένα από λαϊκούς μαστόρους και από άξια χέρια αγιογράφων, έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε διάφορες στιγμές της Ελληνικής ιστορίας, προστατεύοντας και διατηρώντας σε αρκετές περιπτώσεις την Ελληνική γλώσσα, την τέχνη και την παράδοση που επάξια μεταλαμπαδεύουν, από γενιά σε γενιά Μοναχών. Πολλά από αυτά τα μοναδικά κειμήλια της χώρας μας, εκτός του Αγίου Όρους, είναι αφιερωμένα στην Κοίμηση της Θεοτόκου και μάλιστα κάποια από αυτά, κτίστηκαν ακριβώς στο σημείο που βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της. Ένα από αυτά, είναι και το Μοναστήρι της Παναγίας των Κλειστών που θα παρουσιάσουμε παρακάτω, ένας πραγματικά υπέροχος τόπος δύναμης και πνευματικός πνεύμονας στην τσιμεντούπολη της Αττικής, που δεν χρειάζεται πολλά χιλιόμετρα για να τον βρεις, αφού διανύοντας περίπου 16 χιλιόμετρα από την Αθήνα προς τις νοτιοδυτικές πλαγιές της Πάρνηθας, βόρεια της Φυλής και σε υψόμετρο 410 μέτρων περίπου, έχει την δυνατότητα ο επισκέπτης να απολαύσει ένα άγριο τοπίο σπάνιας φυσικής ομορφιάς, αλλά και να γευτεί την Θεϊκή χάρη που αναβλύζει αστείρευτα στο ιστορικό Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου των Κλειστών.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΚΛΕΙΣΤΩΝ

Η ονομασία της Μονής Κλειστών, προήλθε ακριβώς από το κλειστό βραχώδες τοπίο στο οποίο ανεγέρθη. Αφορμή αυτής της ανέγερσης, υπήρξε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας με τον Χριστό στην αγκαλιά, κατά τον Βυζαντινό τύπο της Ελεούσας, η οποία βρέθηκε στην απότομη πλαγιά της χαράδρας της Γκούρας, απέναντι ακριβώς από το σημερινό Μοναστήρι. Η θαυματουργή εικόνα που την ονομάζουν ‘Αμάραντο Ρόδο’, βρέθηκε σε ένα μικρό κοίλωμα του βράχου που θυμίζει μικρή σπηλιά, της οποίας η απόκρημνη θέση της, δεν επέτρεπε την οικοδόμηση της Μονής, η οποία εγκαταστάθηκε γι’ αυτό τον λόγο στην σημερινή της θέση. Κάποιοι μάλιστα γέροντες της περιοχής, λένε πως την εποχή που άρχισε να κτίζεται το Μοναστήρι της Παναγίας, για τρία συνεχόμενα βράδια, <<μετέφερε>> η Παναγία όλα τα υλικά στο σημείο που είχε φανερωθεί η εικόνα της, θέλοντας προφανώς με αυτό τον τρόπο, να τους μεταφέρει κάποιο μήνυμα. Τότε οι πιστοί άνθρωποι μη μπορώντας να κτίσουν το Μοναστήρι στο δύσβατο σημείο που τους υποδείκνυε η Παναγία, τέλεσαν παράκληση και δέηση στο πρόσωπο της, ώσπου την άλλη μέρα τα υλικά ήταν στην θέση τους και έτσι συνεχίστηκε το κτίσιμο του Μοναστηριού. Θεωρείται το αρχαιότερο Μοναστήρι της Αττικής, γεγονός που πιστοποιούν κάποιες επιγραφές που υπάρχουν στον Νάρθηκα με χρονολογία 1204, στο παράθυρο του Ιερού με χρονολογία 1742 και η χρονολογία του 1677 σε μια βρύση της Μονής. Η ακριβής χρονολογία ιδρύσεως της, μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστη, αφού κάποιοι τοποθετούν την ανέγερση πριν τον 10ο αιώνα, άλλοι ότι κτίστηκε το 1204, ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν την ίδρυση της τον 16ο ή 17ο αιώνα. Έως το 1930, η Μονή ήταν αντρική και κατά μία εκδοχή φημολογείται ότι αρχικά στην θέση της Μονής υπήρχαν μικρές σκήτες Μοναχών, που με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκαν σε Μοναστήρι, το οποίο μάλιστα κατέστη ένα από τα πλουσιότερα της Ελλάδας, αφού είχε στην κατοχή του μεγάλα κοπάδια από πρόβατα, γίδια και αγελάδες. Η λειτουργία του ως αντρικό Μοναστήρι σταμάτησε το 1931, ενώ από το 1932 ανασυστήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρυσόστομο Παπαδόπουλο, με το Προεδρικό Διάταγμα της 25/7/1933 ΦΕΚ 275/1933, σε Γυναικεία Μονή. Λόγω της απρόσιτης θέσης του το Μοναστήρι, αποτέλεσε κατά την διάρκεια της ιστορίας του καταφύγιο πολλών κατατρεγμένων, ενώ κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας υπήρξε κρησφύγετο των Κλεφτών. Πολύτιμος επίσης απέναντι στο Ελληνικό Έθνος, ήταν και ο ρόλος του κατά των Γερμανών κατακτητών.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΟΡΦΗ

Η Μονή Κλειστών , αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο εκλεκτά και σπάνια κειμήλια που υπάρχουν στην περιοχή, αφού φιλοξενεί στους κόλπους της την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Ελεούσης, τεμάχια λειψάνων του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Χαραλάμπους, καθώς επίσης και την Κάρα του Αγίου Πολύευκτου και μέρος από την Κάρα του Αγίου Πέτρου Πατριάρχου Αλεξανδρείας. Μπαίνοντας στο Μοναστήρι, αντικρίζεις ένα θέαμα τόσο σαγηνευτικό, που πραγματικά αισθάνεσαι περισσότερο από ποτέ, ότι ο Θεός κατοικεί σ’ αυτό τον ευλογημένο χώρο και φροντίζει γι’ αυτόν. Το Καθολικό της Μονής, αποτελεί Ναό Βυζαντινό δικίονο με σταυροειδή τρούλο, ενώ σε συνδυασμό με τον δεύτερο Ναό της Μονής τον Εσταυρωμένο, ζωντανεύουν και αναγεννούν τα τελευταία χρόνια το Μοναστήρι, από τον μαρασμό που είχε υποπέσει σε προηγούμενα χρόνια. Η Ηγουμένη και οι Μοναχές της Μονής, μορφές ήρεμες και αφιερωμένες στο θέλημα του Θεού με ολοφάνερη εσωτερική χαρά και πληρότητα, φροντίζουν και αγωνίζονται καθημερινά, ώστε να διατηρούν και να συντηρούν την Μονή σε μία άψογη κατάσταση, ενώ συγχρόνως ασχολούνται με την αγιογραφία, την αναπαλαίωση παλιών εικόνων, κ. α. Η μικρή σπηλιά απέναντι από την Μονή όπου βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, είναι ασπρισμένη και στολισμένη σήμερα με καντήλια τα οποία πολλές φορές διάφοροι πιστοί, προσπερνούν το φαράγγι για να τα ανάψουν. Αξιόλογη επίσης είναι και η τροχαλία που έχει στηθεί στην αυλή της Μονής και μεταφέρει το ακοίμητο καντήλι προς το θαυματουργό σπηλαίωμα, σε απόσταση 180 μέτρων. Άξιο προσοχής επίσης, είναι και το βάραθρο που βρίσκεται –βέβαια κλειστό σήμερα-στην δεξιά πλευρά της αυλής, το οποίο όπως πληροφορηθήκαμε πρωτοερευνήθηκε το 1952 από τον Ιωάννη Πετρόχειλο, ο οποίος του δίνει τις διαστάσεις των έντεκα μέτρων βάθους, οκτώ μέτρων μήκους και τριών μέτρων πλάτους, του οποίου το πιο χαμηλό τμήμα του είναι κλειστό από σταλακτιτικό υλικό. Κλείνοντας αυτή την πραγματικά θαυμάσια περιήγηση μας, θα ευχηθώ σε κάθε έναν από εσάς που αγαπά την φύση, την ιστορία και ψάχνει για ένα διαφορετικό μονοπάτι ηρεμίας και παρηγοριάς, να επισκεφθεί αυτόν τον μικρό ορεινό παράδεισο της Πάρνηθας. Και που ξέρετε; Ίσως και εσείς, να ανακαλύψετε <<κάτι>> που ίσως και να λείπει από την ζωή σας!


http://enterstarenergyplaces.blogspot.c ... st_27.html
Δεν είμαστε όσα πιστεύουμε, αλλά όσα πράττουμε.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Tόποι δύναμης”