Και τώρα TAFTA,το Οικονομικό ΝΑΤΟ,στον αντίποδα της Ευρασιατικής Ένωσης.

1
ΕΕ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο

Κάποτε ήταν πολιτικό σύνθημα, αλλά σήμερα είναι πολιτική πραγματικότητα. Η αποχωρούσα από την Διοίκηση Ομπάμα, υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον αποκάλυψε στις 29 Νοεμβρίου, μιλώντας στο Ινστιτούτο Brookings, ότι μια κοινή επιτροπή Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων εργάζεται για την προετοιμασία των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. για την υπογραφή γενικής συμφωνίας, για το εμπόριο και την ανάπτυξη και στις δύο ακτές του Ατλαντικού, που θα καλύπτει το εμπόριο αγαθών, υπηρεσιών, τις επενδύσεις και την αγροτική παραγωγή.
Τα προσκόμματα στο εμπόριο και την πρόσβαση στις αγορές πρέπει να αρθούν άμεσα», είπε η κ. Κλίντον αναφερόμενη σε ότι έχει απομείνει από την ευρωπαϊκή Κοινή Αγροτική Πολιτική. Το «οικονομικό ΝΑΤΟ», η TAFTA, (Transatlantic Free Trade Area) συζητήθηκε εκτενώς στο Βερολίνο και το Αμβούργο και θεωρείται ότι θα αναζωογονήσει την αμερικανο-ευρωπαϊκή συμμαχία στον 21ο αιώνα, και θα αποτελέσει αντίβαρο στην αυξανόμενη ισχύ της Κίνας και στη Ευρασιατική Ένωση που δημιουργεί η Ρωσία.
Η TAFTA απασχόλησε την Ουάσιγκτον πριν την NAFTA, στα 1990 αλλά κατέληξε μόνο σε μια αεροπορική συμφωνία (EU-US Open Skies Agreement), και επανήλθε στο προσκήνιο το 2007. Όπως γράφει η The Washington Post , ο κύριος λόγος που απέκτησε προτεραιότητα ο Κοινός Οικονομικός χώρος ΗΠΑ-ΕΕ , είναι γιατί και οι Ευρωπαίοι, όπως και οι Αμερικανοί στο πεδίο της οικονομίας τα έχουν κάνει «θάλασσα» με οδυνηρές συνέπειες για την γεωπολιτική τους ισχύ, και επιθυμούν «να μηδενίσουν το παρελθόν και να ξεκινήσουν από την αρχή».
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θεωρεί τη σύναψη της διατλαντικής συμφωνίας και τη νέα κολοσσιαία οικονομική ένωση σημαντική πρωτοβουλία της δεύτερης θητείας του, μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την αύξηση της απασχόλησης και στις δύο ηπείρους, που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της ύφεσης, και θα ενίσχυε το εμπόριο και τη ροή επενδυτικών κεφαλαίων.
Η Ουάσιγκτον μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την οικονομική της πρωτοκαθεδρία, διευρύνοντας το εμπόριο με τις πληγείσες ευρωπαϊκές οικονομίες, προσφέροντας πρωτοβουλίες που θα ευνοήσουν τις αγορές και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και στις δύο ηπείρους. Οι επενδύσεις μεταξύ Ευρώπης - ΗΠΑ ανέρχονται σε 2,7 τρις. δολάρια, ενώ οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο ηπείρων ξεπέρασαν το 2010 τα 674 δισ. δολάρια.
Η «The Washington Post», γράφει ότι σε πρόσφατη συνάντηση Γερμανών επιχειρηματιών με επικεφαλής διπλωματικών αποστολών και στελέχη υπουργείων Εξωτερικών, ένας από τους συμμετέχοντες συνόψισε τη γενικευμένη ανησυχία:
«Οι Ευρωπαίοι έχουν την αίσθηση ότι έμειναν μόνοι. Εσείς οι Αμερικανοί δεν αντιλαμβάνεστε πόσο σας χρειαζόμαστε». Το German Marshall Fund (GMF), τον Φεβρουαρίο του 2012 σε έκθεση του υπολόγισε ότι η μείωση των δασμών σε ποσοστό 50%, θα ενισχύσει το ΑΕΠ της Ε. Ε. κατά 160 δισ. και των ΗΠΑ κατά 53 δισ.
Η άρση κάθε εμπορικού δασμού θα οδηγούσε σε κέρδη 86 δισ. για την Ε. Ε. και 82 δισ. για τις ΗΠΑ. Αντίθετα με την TAFTA, η νεα συμφωνία της ΕΕ με τη Ρωσία και την Ευρασιατική Ένωση (Ρωσία, Λευκορωσίας, Τατζικιστάν, Κιργιστάν και Καζακστάν) δεν φαίνεται να προχωράει. Ο ρώσος Πρόεδρος Βλαδίμηρος Πούτιν θα εμφανιστεί στις Βρυξέλλες στις 21 Δεκεμβρίου, στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας, ως εκπρόσωπος της Ευρασιατικής Ένωσης .
Τον Ιούνιο στην Αγία Πετρούπολη ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι δε θα προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις εάν η ΕΕ δεν επισημοποιήσει τις σχέσεις με τον λεγόμενο Κοινό Οικονομικό Χώρο και την τελωνειακή ένωση,Ρωσίας-Λευκορωσίας-Καζαχστάν. Ωστόσο , οι «νομπελίστες», ο Πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Βαν Ρομπάι δήλωσαν ότι δεν έχουν εντολή για διαπραγματεύσεις με τον Κοινό Οικονομικό Χώρο. Ρώσοι και ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαπίστωσαν «βαθιές διαφορές» σε συζήτηση που οργανώθηκε στις 3 Δεκεμβρίου από το Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής. Η Tatiana Valovaya εκπροσωπώντας την Ευρασιατική Οικονομική Επιτροπή, τόνισε ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί κοινός Οικονομικός Χώρος μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, αλλά μόνο μεταξύ ΕΕ και Ευρασιατικής Ένωσης. Είπε επίσης ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει «όλες τις απαραίτητες διαβουλεύσεις» με την Κομισιόν σε αυτό το πλαίσιο.
Σε ότι αφορά τις μεσομακροπρόθεσμες εξελίξεις στην ΕΕ η έκθεση των 16 υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ ,«Στρατηγικές Τάσεις 2030», (Global Trends 2030) που συντάχθηκε υπό την εποπτεία του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών (National Intelligence Council) των ΗΠΑ και παραδόθηκε στον πρόεδρο Ομπάμα εν όψει της νέας θητείας του στις 7 Δεκεμβρίου, προβλέπει ότι, «οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συμφωνήσουν να κάνουν « το άλμα προς την Ομοσπονδία, διότι οι πολίτες υποστηρίζουν ένα τέτοιο βήμα, και λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που συνεπάγεται η διατήρηση του status quo.
Η ομοσπονδιακή Ευρώπη θα προκύψει από τον πυρήνα των χωρών της ευρωζώνης, ενώ άλλες χώρες θα επιλέξουν είτε να φύγουν από το κοινό νόμισμα ή θα περιμένουν για να αποφασίσουν αργότερα. Με την πάροδο του χρόνου, παρά την ύπαρξη μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, η ενιαία αγορά θα εξακολουθεί να ενισχύεται και θα υπάρχει μια πιο κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας ενώ θα ενισχύονται τα στοιχεία της ευρωπαϊκής δημοκρατίας».
Η Ευρωπαϊκή επιρροή θα αυξηθεί, και θα ενισχυθεί ο ρόλος της Ευρώπης στους πολυμερείς θεσμούς και την παγκόσμια σκηνή μόνον εφόσον η Ευρώπη καταφέρνει να ξεφύγει από τις χειρότερες πτυχές της σημερινής κρίσης, και δεν αποτύχει στην εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», όπως επισημαίνει η έκθεση του National Intelligence Council. Ωστόσο η κρίση στην Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Λάρρυ Φίνκ, επικεφαλής του οίκου διαχείρισης κεφαλαίων Blackrock , (που ξέρει κατά τεκμήριο «τις αγορές» πολύ καλύτερα) , θα κρατήσει ως το 2019 αλλά μπορεί και μέχρι το 2022. «Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα χρειαστούν 7-10 χρόνια, προκειμένου να διευθετήσουν τα προβλήματά τους», σημείωσε, ενώ τόνισε ότι, «η ΕΚΤ πρέπει να βρει έναν τρόπο να υποτιμηθεί το ευρώ», ώστε να δοθεί ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία και να μειωθεί το χάσμα μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Ο κ. Λάρρυ Φίνκ , είπε ακόμα στο Bloomberg, ότι η ΕΚΤ θα χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική από τον Ιανουάριο του 2013, και επομένως το ευρώ θα δεχθεί το ευρώ πιέσεις. Σε ότι αφορά τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις στην ΕΕ η έκθεση «Στρατηγικές Τάσεις 2030» (Global Trends 2030) του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών (National Intelligence Council) των ΗΠΑ προς τον Ομπάμα αναφέρεται και στο ελληνικό πρόβλημα και τονίζει ότι: «Μια άτακτη ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη θα μπορούσε να προκαλέσει παράπλευρες απώλειες, οκτώ φορές μεγαλύτερες από την πτώχευση της Lehman Brothers, προκαλώντας μια εκτεταμένη κρίση για το μέλλον της ΕΕ». («If Greece were to leave the euro zone in an unruly way, it could result in eight times the collateral damage as the Lehman Brothers bankruptcy, which could lead to a broader crisis in the EU in the future»).

Σπύρος Χατζάρας
''...δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις''\n[/align]

Re: Και τώρα TAFTA,το Οικονομικό ΝΑΤΟ,στον αντίποδα της Ευρασιατικής Ένωσης.

2
Ανοίγει ο δρόμος για το «οικονομικό ΝΑΤΟ»




Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή μίας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου που θα μπορούσε να μεταβάλει τις παγκόσμιες ισορροπίες. Η αναφορά του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην έναρξη συνομιλιών κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο για την «Κατάσταση του Έθνους» (State of the Union), ενδεχόμενο στο οποίο είχε αναφερθεί «Το Βήμα» σε δημοσίευμά του ήδη από τις 9 Δεκεμβρίου 2012, έριξε τον κύβο για τη δημιουργία αυτού που πολλοί έχουν ονομάσει «οικονομικό ΝΑΤΟ»..

Ακολούθησε, προς επιβεβαίωση της αποφασιστικότητας των δύο πλευρών να κινηθούν με ταχύτητα, η κοινή δήλωση του προέδρου Ομπάμα, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για την υπογραφή μίας Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις.

«Η διατλαντική οικονομική σχέση είναι ήδη η σπουδαιότερη στον κόσμο, αντιστοιχώντας στο ήμισυ της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής και σε περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια εμπορικών συναλλαγών σε προϊόντα και υπηρεσίες. Υποστηρίζει επίσης εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Δεσμευόμαστε να ενδυναμώσουμε αυτή τη σχέση προς όφελος της ευημερίας μας» ανέφεραν οι τρεις άνδρες.

Μεγάλο το οικονομικό όφελος
Κρίσιμη για τα επόμενα βήματα θα είναι η προσεχής δημοσιοποίηση της τελικής έκθεσης της Ομάδας Εργασίας Υψηλού Επιπέδου, η οποία συστάθηκε, χωρίς να δοθεί μεγάλη δημοσιότητα, κατά τη διάρκεια της Συνόδου ΗΠΑ - ΕΕ τον Νοέμβριο του 2011. Συμπρόεδροι της Ομάδας Εργασίας είναι ο ευρωπαίος επίτροπος για θέματα εμπορίου, ο Ολλανδός Κάρελ ντε Χουχτ και ο Ρον Κερκ, εκπρόσωπος των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου.

Οι δύο πλευρές τάσσονται υπέρ μιας συμφωνίας ευρέος φάσματος, που να καλύπτει τόσο την κατάργηση εμπορικών δασμών όσο και την εναρμόνιση κανονισμών που εμποδίζουν το εμπόριο σε προϊόντα, αγαθά και υπηρεσίες. Μπορεί οι δασμοί στα προϊόντα να είναι και σήμερα χαμηλοί, κατά μέσο όρο 5%, αλλά η περαιτέρω μείωσή τους θα φέρει μεγαλύτερα οφέλη. Υπολογίζεται ότι αν μηδενιστούν θα φέρουν κέρδη 120 δισ. δολάρια μέσα σε μία πενταετία, ενώ το όφελος για το ΑΕΠ των ΗΠΑ και της ΕΕ θα ανέλθει σε 180 δισ. δολάρια, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Μόνο κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2012, το ευρωατλαντικό εμπόριο αγαθών έφθασε στα 485 δισ. δολάρια. Οι άμεσες αμερικανικές επενδύσεις στην ΕΕ ήταν 1,9 τρισ. δολάρια το 2010 και οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές στις ΗΠΑ 1,5 τρισ. δολάρια. Το ευρωατλαντικό εμπόριο προσφέρει περίπου 15 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Η Κομισιόν εκτιμά ότι μία συμφωνία θα αυξήσει την οικονομική παραγωγή της ΕΕ κατά 65 δις. ευρώ ετησίως.

Για την υπογραφή μιας τέτοιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ θα πρέπει να γεφυρωθούν οι διαφορές σε τομείς όπως τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα, η αεροναυπηγική βιομηχανία (π.χ., με τη σύγκρουση ενώπιον του ΠΟΕ για παράνομες ενισχύσεις), η συμμετοχή σε δημόσιες προμήθειες, η πρόσβαση στην αγορά υπηρεσιών που αποτελούν το 70% των οικονομιών των δύο πλευρών και η προστασία των προσωπικών δεδομένων στο Internet. Ήδη πάντως, γίνονται κινήσεις για γεφύρωση των χασμάτων, όπως η πρόσφατη πρωτοβουλία της ΕΕ να άρει την απαγόρευση εισαγωγών διαφόρων τύπων αμερικανικού κρέατος.

ΤΟ ΒΗΜΑ
''...δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις''\n[/align]
Απάντηση

Επιστροφή στο “Παγκόσμια - Ελληνική Οικονομία”

cron