Η αποχή στις εκλογές είναι ή δεν είναι λύση;

1
Η αποχή στις εκλογές είναι ή δεν είναι λύση;

Πάρα πολλοί συμπολίτες μας και αυτό φαίνεται ήδη μέσα από σχόλια και άρθρα που γίνονται και στην μπλογκόσφαιρα, φέρονται αποφασισμένοι να απέχουν από τις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, δηλαδή να μην πάνε να ψηφίσουν. Η απογοήτευση από τα κόμματα και η ανικανότητα της πολιτικής ελίτ του τόπου, που από τη δική της διακυβέρνηση φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο που έχουμε φτάσει, έχει απογοητεύσει τον κόσμο τόσο πολύ που βρίσκει σαν διέξοδο διαμαρτυρίας την αποχή από τις εκλογές. Αν μάλιστα στα πιο πάνω προστεθεί και η κακοδιαχείριση πάρα πολλών δήμων, οι οποίοι έχουν καταχρεώσει το κοινωνικό σύνολο για εξυπηρέτηση ημετέρων, τότε η φυγή φαντάζει ως ιδανική λύση.



Είναι όμως η φυγή λύση;

Αυτό εδώ το blog, μαζί με άλλα blogs, έδωσε μάχη στις προηγούμενες ευρωεκλογές υπέρ της αποχής και πραγματικά εκεί υπήρξε σημαντική αποχή. Όμως ήταν άλλα εκείνα τα δεδομένα και άλλα τα σημερινά. Ούτε κρίση είχε ξεσπάσει, ούτε ΔΝΤ και ξένη κατοχή στη χώρα μας δεν υπήρχαν. Ήταν απλά μια διαμαρτυρία κατά της τότε κακοδιαχείρισης από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μετά από αυτό όμως, πολλοί πολίτες και ιδιαίτερα Νεοδημοκράτες συνέχισαν την αποχή και στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, με συνέπεια να εκλεγεί μια πανίσχυρη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με ταυτόχρονη σημαντική υποχώρηση των δυνάμεων της Νέας Δημοκρατίας. Το αποτέλεσμα ήταν ο κ. Παπανδρέου, ενώ είχε εξαπατήσει πολιτικά το λαό προεκλογικά, να έχει τελικά μια άνετη πλειοψηφία των 160 βουλευτών και να μην φοβάται διαρροές, τσακίζοντας κυριολεκτικά σήμερα τα μεσαία και κατώτερα λαϊκά στρώματα.
Τώρα όμως πρέπει να περάσουμε μήνυμα τόσο προς τους ξένους νεοαποικιοκράτες όσο και προς τους εδώ υποτακτικούς τους. Αυτές οι εκλογές, αν και φαινομενικά αθώες αυτοδιοικητικές εκλογές, θα πρέπει να τους εκπλήξουν, να τους σοκάρουν και να τους κόψουν τη φόρα για την πλήρη διάλυση του κοινωνικού κράτους. Θα πρέπει να ψηφίσουμε οτιδήποτε άλλο εκτός από τους υποτακτικούς του ΔΝΤ και τα εξαπτέρυγά τους.


Τι αποτελέσματα θα έχει ενδεχόμενη αποχή;

Κατ’ αρχήν κανένα αποτέλεσμα σε ότι αφορά την εκλογή των υποψηφίων. Το πολιτικό μας σύστημα είναι έτσι φτιαγμένο που δεν το επηρεάζει η αποχή, τα λευκά ή τα άκυρα ψηφοδέλτια. Ακόμα και ένας πολίτης να ψηφίσει έγκυρα, το κόμμα που θα πάρει την ψήφο θα εκλέξει 300 βουλευτές. Ακόμα και ένας δημότης να ψηφίσει, ο συνδυασμός που θα πάρει την ψήφο θα εκλέξει δήμαρχο. Επομένως η αποχή δεν προκαλεί άμεση ζημιά στο πολιτικό σύστημα.
Η αποχή θα αυξήσει τεχνικά τα ποσοστά εκείνου του κόμματος του οποίου οι ψηφοφόροι του θα πάνε στρατευμένα στις κάλπες. Επομένως, ενδεχόμενη αποχή θα ευνοήσει κυρίως το ΠΑΣΟΚ, του οποίου ο σκληρός πυρήνας θα ψηφίσει στρατευμένα.
Η αποχή δεν είναι πολιτική στάση. Είναι φυγομαχία. Είναι παράδοση άνευ όρων στις επιλογές στρατευμένων μειοψηφιών. Είναι παράδοση στο ΔΝΤ και στις ορέξεις των ντόπιων εκμεταλλευτών.
Ενδεχόμενη επικράτηση των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ θα σημάνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου για πλήρη άλωση των πάντων, κοινωνικών και εθνικών θεμάτων.
Η αποχή των γηγενών ψηφοφόρων θα δώσει πολλαπλασιαστική δύναμη στην ψήφο των αλλοδαπών ψηφοφόρων, η οποία εκτός των άλλων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και σε ζωτικά εθνικά θέματα.
Επομένως αυτή τη φορά δεν έχουμε την πολυτέλεια της αποχής.
Αυτή τη φορά ψηφίζουμε τον ίδιο το διάβολο, αλλά όχι υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου δεν χάνουμε και τίποτα. Όλοι ανεξαρτήτως κομμάτων και χρωμάτων διέλυσαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Επομένως προέχει το σαφές μήνυμα προς ΔΝΤ και ντόπιους εντολοδόχους.

Πηγή


"Είναι όμως η φυγή λύση;"

H αποχή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΥΓΗ. Είναι ΥΠΕΥΘΥΝΗ πολιτική στάση καταδίκης αυτού του διεφθαρμένου συστήματος. Που δεν δίνει ΚΑΜΜΙΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ στον πολίτη να ελέγξει απολύτως τίποτε.
Αποχή = ΚΑΤΑΔΙΚΗ πολιτική αυτού του συστήματος. Που αρνείται να μας υπηρετήσει να υπηρετήσει την κοινωνία. Και υπηρετεί τα δικά του συμφέροντα και των χρηματοδοτών του.
"Τι αποτελέσματα θα έχει ενδεχόμενη αποχή;"
1) Απάντηση: το κείμενο ανενδοίαστα ομολογεί ότι οι εκλογές ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΗΡΡΕΑΣΟΥΝ την κατάσταση. Η ψήφος σου δηλαδή ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΑ δημοκρατικά. Απλώς νομιμοποιεί αυτό το "σύστημα" και την ύπαρξή του. Οποιος ψηφίσει σημαίνει πως ΣΥΜΦΩΝΕΙ σε όσα κάνουν τα κόμματα.
2) Απάντηση: από που συνάγεται ότι θα πάνε οι ψηφοφόροι του ΠαΣοΚ να ψηφίσουν "στρατευμένα"; Από πουθενά. Αν έχετε κάποιο στοιχείο δώστε το και σε μας.
3) Απάντηση: η αποχή είναι ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ της διαφθοράς και της σήψης. Η συμμετοχή νομιμοποιεί το πολιτικό σύστημα να συνεχίσει κάνοντας τα ίδια. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαφωνεί μεν με τον Μνημόνιο αλλά δεν υποσχέθηκε πως δεν θα το αναγνωρίσει. Μεταξύ μας τώρα η αξιωματική αντιπολίτευση είναι η "χρυσή εφεδρεία" του συστήματος. Η αποχή κιαν είναι πολιτική στάση. Και μάλιστα στάση ΕΥΘΥΝΗΣ.
4) Απάντηση: Ψήφο εμπιστοσύνης δεν έχουμε στις δημοτικές εκλογές. Αυτά είναι για απληροφόρητους πολίτες.
5) Απάντηση: Χτύπημα κάτω από την ζώνη αυτό το επιχείρημα. Το πολιτικό σύστημα το υπεύθυνο για την εισροή όλων αυτών των αλλοδαπών νόμιμων και παράνομων, που έφεραν την εγκληματικότητα και έρριξαν τις αμοιβές, μας ζητάει τώρα να "πολεμήσουμε" δίπλα του, ενταντίον των αθλίων που μας κουβάλησε μέσα στο σπίτι μας. Αστεία πράματα.
Οσοι πιστεύουν ότι ο λαός είναι "κυρίαρχος" του δίνουν πίσω τα κλεμμένα του δικαιώματα. Δημοψηφίσματα, κληρωτές επιτροπές πολιτών που θα κάνουν έλεγχο, ΚΟΝΤΕΣ θητείες των αρχόντων, ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ κλπ κλπ.
Οποιος συνεχίζει να νομίζει πως ασκεί κάποιο δημοκρατικό του δικαίωμα ψηφίζοντας, γίνεται συνένοχος στον αφανισμό της πατρίδας.

Θραξ Αναρμόδιος

-http://kostasxan.blogspot.com/2010/08/blog-post_10.html
Η γνώμη είναι σαν την κ*λ*τρυπίδα...Όλοι έχουν από μία! Κι οι εξουσιαστές...αυτοί που διαμορφώνουν τις απόψεις της μάζας...έχουν προωθήσει την ιδέα ότι "κάθε άποψη είναι σεβαστή"...Κι έπεισαν τον κάθε ηλίθιο στον πλανήτη, να ταμπουρωθεί πεισματικά και με φανατισμό...πίσω από την υποβολιμιαία..."προσωπική" του άποψη ! 

Re: Η αποχή στις εκλογές είναι ή δεν είναι λύση;

2
Εγώ πάντως διαφωνώ, απόλυτα πλέον, με την αποχή από τις εκλογές...ενώ προέρχομαι από την απέναντι όχθη, αυτών που ήταν υπέρ !

Αλλά τι να περιμένεις από εμένα, που μέχρι πρότινος νόμιζα ότι είμαι αριστερός... :cooll

Με την αποχή είναι σα να λέμε "εμένα δε με νοιάζει, δεν παίρνω θέση, αποφασίστε εσείς και για μένα"...

Το σύστημα δε θα ιδρώσει και πολύ εάν η αποχή φτάσει και στο 60-70%...

Το σύστημα θα ιδρώσει και θα πλαντάξει εάν ένα μικρό (ή περισσότερα) ανεξάρτητο κόμμα μπει στο αμαρτωλό κυνοβούλιο...

Με την αποχή, το πολύ πολύ να βγει κανένα λαμόγιο τύπου Πάγκαλου και να καταδικάζει και να εγκαλεί αυτούς που απείχαν !!!

Ειρωνία ? :cooll
Η γνώμη είναι σαν την κ*λ*τρυπίδα...Όλοι έχουν από μία! Κι οι εξουσιαστές...αυτοί που διαμορφώνουν τις απόψεις της μάζας...έχουν προωθήσει την ιδέα ότι "κάθε άποψη είναι σεβαστή"...Κι έπεισαν τον κάθε ηλίθιο στον πλανήτη, να ταμπουρωθεί πεισματικά και με φανατισμό...πίσω από την υποβολιμιαία..."προσωπική" του άποψη ! 

Re: Η αποχή στις εκλογές είναι ή δεν είναι λύση;

3
Έτσι ακριβώς είναι....


Η αποχή δεν βοηθάει πουθενα.... αντιθέτως!

Αυτοί που απέχουν είναι αυτοί που έχουν βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια...... και είναι αυτοί που κατά 90% αν ψήφιζαν,δεν θα ψηφιζαν τα 2 μεγάλα κόμματα.
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»

Re: Η αποχή στις εκλογές είναι ή δεν είναι λύση;

4
Μα ισως φερνουν εξεπιτηδες τον λαο σε αγανακτηση για να απεχουν,φανταζεστε τι εχει να γινει αμα βγει καποιος με 30 ή 20% συμμετοχη?

Απλα το κλιμα της αποχης καλλιεργειται πολυ τελευταια και συμφωνω οτι δεν ειναι η λύση,απλα ο κοσμος εχει φτάσει στα ορια του και δεν νομιζω να εχει ορεξη για ψηφους!
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: Η αποχή στις εκλογές είναι ή δεν είναι λύση;

5
Τι ισχύει για το λευκό, την αποχή και το άκυρο
Το ‘λευκό’ είναι ψήφος διαμαρτυρίας για εκείνους τους πολίτες που επιθυμούν να παραμείνουν ενεργοί και να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, όμως δεν εκφράζονται από τα υφιστάμενα κόμματα, είτε σε ιδεολογικό είτε σε πρακτικό επίπεδο. Όπως γίνεται αντιληπτό, η αποχή δε συνιστά αντίδραση: αποτελεί ένδειξη απάθειας και αδιαφορίας, αν και από μια μικρή μερίδα αντιμετωπίζεται ως συνειδητή επιλογή απαξίωσης της υπάρχουσας εκλογικής διαδικασίας ως μη δημοκρατικής. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και σε πρακτικό επίπεδο, η αποχή είναι αναποτελεσματική διότι δεν προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα: ο ψηφοφόρος που απέχει απλά ‘δεν υπάρχει’ για το εκλογικό μας σύστημα: οι έδρες των κομμάτων θα βγουν από τους συμμετέχοντες ούτως ή άλλως, και το ποσοστό της αποχής θα αποτελέσει το πολύ-πολύ αντικείμενο μιας κουβέντας που γρήγορα θα ξεχαστεί. Το ίδιο ισχύει για το ‘άκυρο’, το οπποίο δεν προσμετράται, λογικά, αφού σημαίνει απλά ότι αυτός που το ‘έριξε’ έκανε κάποιο λάθος και η ψήφος του δεν είναι σαφής ή έγκυρη.
Το λευκό, από την άλλη, είναι μια πολιτική επιλογή, αλλά όχι μια κομματική επιλογή, που αρμόζει σε όσους δεν ταυτίζονται ή σε όσους διαφωνούν με όλα τα υφιστάμενα κόμματα, είτε σε ιδεολογικό είτε σε πρακτικό επίπεδο (δηλαδή σε επίπεδο αποτελεσματικότητας). Προτείνεται, επίσης, ως άρνηση της λογικής που λέει «μην ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ψηφίστε μικρά κόμματα, όποια κι αν είναι αυτά», δηλαδή ως άρνηση της λογικής που προτείνει το μικρό κόμμα εξ’ ορισμού, λόγω του μεγέθους του. Αλλά, η λογική του ‘εξ ορισμού’ είναι λανθασμένη ως τέτοια –εκτός και αν το μέγεθος μετράει!!! Αντιθέτως, αν ΚΑΙ τα μικρά κόμματα είναι αναποτελεσματικά, πρέπει και αυτά να απορρίπτονται.

Η παραπληροφόρηση και η αλήθεια
Το βασικότερο ‘επιχείρημα’ εναντίον του λευκού είναι ότι «πάει στο πρώτο κόμμα»!!! Δεν υπάρχει μεγαλύτερο και καλύτερα συντηρούμενο ψέμα.
Η αλήθεια είναι πως ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ. Ξεκίνησε, λοιπόν, η φημολογία αυτή από τα μικρά κόμματα μέσα από την, σωστή αρχικά, επιχειρηματολογία τους κατά του λευκού που βασιζόταν στην άποψη ότι ρίχνοντας λευκό δεν ενισχύεις κάποιο μικρό κόμμα και, εμμέσως, ενισχύεις το δικομματισμό. Γιατί το λευκό είναι ψήφος διαμαρτυρίας, και, ως γνωστόν, τα μικρά κόμματα λαμβάνουν πολλές ψήφους διαμαρτυρίας. Συνεπώς, το λευκό θίγει τα μικρά κόμματα. Κι αυτό είναι αλήθεια. Είναι όμως διαφορετικό αυτό απ’ τη διαστρέβλωση πως το λευκό προσμετράται στο ποσοστό των μεγάλων κομμάτων ή του πρώτου κόμματος!

Ο νόμος, το Σύνταγμα και η γνωμοδότηση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου
Το μόνο πρόβλημα που πραγματικά υπάρχει με το λευκό είναι ότι, στην πράξη, η αντιμετώπισή του από την επίσημη εκλογική πρακτική είναι η ίδια με του άκυρου: λευκά και άκυρα, αν και καταμετρώνται χωριστά, ανακοινώνονται μαζί και τίθενται εκτός ποσοστού στα τελικά αποτελέσματα. Έτσι, ενώ το λευκό αποτελεί συνειδητή τοποθέτηση, αντιμετωπίζεται κατ’ αυθαίρετο τρόπο ως άκυρο και … πετιέται στο καλάθι των αχρήστων μαζί με τα ‘λανθασμένα’ ψηφοδέλτια. Κατ’ αυθαίρετο τρόπο γιατί ο ίδιος ο εκλογικός νόμος θεωρεί το λευκό έγκυρη ψήφο, χωρίς να επιβάλλει όμως είτε τον υπολογισμό της είτε το αντίθετο (π.δ. 351/2003) Το κενό νόμου, λοιπόν, που υφίσταται ως προς τον υπολογισμό της λευκής ψήφου επέτρεπε αυτή την αντιμετώπιση.
Την επέτρεπε… Μέχρι το Μάιο του 2005, όταν το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της προσμέτρησης του λευκού στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα (απόφαση 12/2005 του Α.Ε.Δ., της 9/5/2005, παρατίθεται στο lefko-2007.blogspot.com). Αυτή η απόφαση αποτελεί νομολογία αλλά και τεκμηριωμένη άποψη της ανώτατης δικαστικής σύνθεσης της χώρας μας (με τη συμμετοχή του Αρείου Πάγου, του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου) και μάλιστα ιδιαίτερα πρόσφατη. Συνεπώς, το λευκό πλέον είναι και επισήμως αναγνωρισμένο από το δικαστικό μας σύστημα.
Αντίδραση και τιμωρία
Φυσικά, το επίσημο πολιτικό σύστημα θα επιδιώξει να μην το προσμετρήσει και να ‘στρουθοκαμηλίσει’ απέναντι στην απόφαση αυτή. Γιατί αναγνώριση του λευκού σημαίνει ΚΕΝΑ ΕΔΡΑΝΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. Για να γίνει αυτό και να προσμετρηθούν τελικώς τα λευκά θα πρέπει να δράσουμε ως πραγματικά ενεργοί πολίτες και με τα ένδικα μέτρα που προβλέπει ο ίδιος ο εκλογικός νόμος να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ την αναγνώριση του λευκού αμέσως μετά τις εκλογές. Αυτό βέβαια προϋποθέτει, εκτός από την απαραίτητη προσφυγή, και την κινητοποίηση των πολιτών. Θα πρέπει, δηλαδή, να είναι σε εγρήγορση ο κάθε πολίτης και να υποστηρίξει την προσφυγή ενεργά μέσω της συλλογής υπογραφών.
Συνεπώς, στην προκείμενη πολιτική συγκυρία, το λευκό, εκτός από επιλογή διαμαρτυρίας, είναι και ψήφος τιμωρίας όλων αυτών που μας κοροϊδεύουν ανοιχτά και απροκάλυπτα εδώ και αρκετά χρόνια και που καταπατούν το ίδιο το Σύνταγμα, χωρίς κανείς (‘μικρός’ ή ‘μεγάλος’) να το καταγγέλλει ή να κάνει κάτι γι’ αυτό. Η ίδια η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, για παράδειγμα, συνιστά κοροϊδία, αφού η αναγγελία τους έγινε εσπευσμένα αμέσως μετά τον δεκαπενταύγουστο, αλλά και παραβίαση του Συντάγματος, αφού αυτό προβλέπει αυστηρά την τήρηση της τετραετίας.
Έτσι, λοιπόν, φαίνεται πως μόνο αν θιγεί ο αριθμός των βουλευτών και, συνεπώς, η δουλειά και ο μισθός τους (σε ατομικό επίπεδο) και η συνολική ισχύς των κομμάτων (σε συλλογικό επίπεδο) υπάρχει δυνατότητα να αγγίξουμε κάποιες ‘ευαίσθητες χορδές’ των πολιτικών. Με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή, που θίγονται και οι πολίτες καθημερινά: με την ΑΠΟΛΥΣΗ –ή την απειλή της απόλυσης. Γιατί οι πολίτες είναι οι εργοδότες τους.

Πάνω απ’ όλα συμμετοχή
Η πρόταση για λευκό δεν είναι μια ιδεολογική ή συγκεκριμένη τοποθέτηση για την άσκηση της διακυβέρνησης. Είναι πρόταση έμπρακτης διαμαρτυρίας και αποτελεσματικής τιμωρίας.
Είναι όμως πάνω απ’ όλα πρόταση συμμετοχής: μην απέχετε. Ψηφίστε. Γιατί η αποχή είναι η βασική τους επιδίωξη. Αλλά, επειδή όσοι απέχουν δεν επιθυμούν συνήθως να ψηφίσουν κάποιο από τα υφιστάμενα κόμματα, προτείνεται το λευκό. Για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν. Για να ενισχύσουν την αξία του μέσα από ένα μεγάλο ποσοστό. Σκεφτείτε πως η αποχή στις προηγούμενες εκλογές άγγιξε το 30%. Αν έστω και οι μισοί από αυτούς ψηφίσουν λευκό, το 3% όχι μόνο δε θα είναι ένα άπιαστο ποσοστό αλλά μπορεί και να ξεπεραστεί κατά πολύ αν επιλεγεί μαζικά αντί του άκυρου και, κυρίως, της αποχής. Μαζικά, συλλογικά, αλλά συνειδητά από τον καθένα μας ξεχωριστά. Τότε, λοιπόν, το πολιτικό σύστημα θα αναγκαστεί να κινηθεί προς κάποια κατεύθυνση. Και κάθε κίνηση είναι ευπρόσδεκτη μέσα στο υπάρχων βαλτωμένο πολιτικό σκηνικό.

Τέλος, ότι και να πράξετε εν τέλει, σπάστε την παραπληροφόρηση. Διακινείστε αυτό το κείμενο, ενημερώστε πως είναι ένα ψέμα ότι το λευκό ‘πάει στο πρώτο κόμμα’ –και μετά πράξτε κατά συνείδηση. Στείλτε το με e-mail σε όποιον γνωρίζετε. Δώστε το στους συμπολίτες σας. Φωτοτυπήστε το και μοιράστε το. Γιατί κανένα κόμμα, κανάλι, ραδιόφωνο ή και εφημερίδα ακόμη δε θα το κάνει. Ο καθένας μόνος του. Με σεβασμό στην ατομικότητα και στην ιδιαιτερότητα των απόψεων και πεποιθήσεων που πρέπει να διαμορφώνονται ελεύθερα στηριζόμενες στην αλήθεια. Και όλοι μαζί, ταυτόχρονα.

ΣΠΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ. Ώστε η όποια ψήφος, η όποια επιλογή, να είναι συνειδητή και ενημερωμένη. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό.
Επικοινωνία: lefko2007@gmail.com
lefko-2007.blogspot.com

Πηγή http://www.facebook.com/group.php?gid=69609769539
ΙΔΙΑ ΦΥΛΛΑΤΤΕ-ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΜΥΝΟΥ-ΘΝΗΣΚΕ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ\n\n-Δάσκαλε γιατί με διδάσκεις πολεμικές τέχνες και παράλληλα μου μιλάς για ειρήνη; \n-Γιατί καλύτερα να είσαι μαχητής σε κήπο παρά κηπουρός σε μάχη…

Re: Η αποχή στις εκλογές είναι ή δεν είναι λύση;

6
Το ερώτημα είναι απλό: ποιος ωφελείται από την εκλογική αποχή;

Ας πάρουμε τα ποσοστά των μεγάλων κομμάτων, όπως ανακοινώθηκαν στις βουλευτικές εκλογές (2004):

Νέα Δημοκρατία 3359058 45,36
ΠΑΣΟΚ 3002531 40,55
ΚΚΕ 436573 5,9
Συνασπισμός 241539 3,26
ΛΑ.Ο.Σ. 162103 2,19
ΔΗ.Κ.ΚΙ 132750 1,79
Ένωση Κεντρώων 19531 0,26
ΜΕ.Ρ.Α. 11261 0,15
ΚΚΕ (μ-λ) 10754 0,15

Στον παραπάνω πίνακα βλέπουμε το γνωστό μύθο πως το 85% των ψηφοφόρων εμπιστεύεται τα μεγάλα κόμματα. Είναι όμως ακριβώς έτσι;

Όχι. Τα ποσοστά των μεγάλων κομμάτων υπολογίζονται πάντα αφού αφαιρεθούν προηγουμένως τα ποσοστά λευκών, άκυρων και αποχής.
Πώς θα έμοιαζαν τα ποσοστά αν λαμβάναμε υπόψη και τις χαμένες ψήφους;

Κάπως έτσι:

Νέα Δημοκρατία 3359058 33,94
ΠΑΣΟΚ 3002531 30,34
ΚΚΕ 436573 4,41
Συνασπισμός 241539 2,44
ΛΑ.Ο.Σ. 162103 1,64
ΔΗ.Κ.ΚΙ 132750 1,34
Ένωση Κεντρώων 19531 0,2
ΜΕ.Ρ.Α. 11261 0,11
ΚΚΕ (μ-λ) 10754 0,11
ΑΠΟΧΗ 2326025 23,5
ΑΚΥΡΑ/ΛΕΥΚΑ 166667 1,68

Ήδη λοιπόν, με μια πρώτη ματιά, ο μύθος του 85% καταρρίπτεται, αφού τα δύο μεγάλα κόμματα μαζί δε συγκεντρώνουν ούτε καν το 65% από το σύνολο του εκλογικού σώματος.

Αντίθετα, τα ποσοστά των «μικρών κομμάτων» δε δείχνουν τόσο δραματικά μικρότερα.
Έχουμε λοιπόν την απάντηση: το μεγάλο ποσοστό εκλογικής αποχής βοηθά τα μεγάλα κόμματα να φαίνονται τεράστια.

Έτσι και στις εκλογές. Όπως λέει ο ποιητής:

“όταν κοιμάσαι άλλος γράφει ιστορία
και κάποιος παίζει τη δική σου την ψυχή…”

Αν διαφωνείτε με το σύστημα, μην απέχετε! Ψηφίστε κάτι άλλο από τα κόμματα που απορρίπτετε.

Η εκλογική αποχή αποδυναμώνει την παρουσία των πολιτών στην κοινωνία και επιτρέπει στις ισχυρές δυνάμεις και μηχανισμούς να αποφασίζουν για εκείνους.

Η ολιγαρχία κυβερνά στηριζόμενη στους πυλώνες της εκλογικής αποχής και των ισχυρών δυνάμεων και μηχανισμών. Αυτοί οι πυλώνες μπορούν να ανατραπούν με την τεράστια δύναμη του ενεργού πολίτη.

Ο ενεργός πολίτης κρατάει το σπαθί στο χέρι του και οφείλει να κατανοήσει την δύναμή του και πώς μπορεί να την χρησιμοποιήσει.

ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΚΛΕΨΑΝ ΣΑΣ ΠΡΟΔΩΣΑΝ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΣΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΡΙΟ ΔΕΙΞΤΕ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΑΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ

Πηγή http://olympia.gr/2010/08/13/%CF%84%CE% ... %B1%CF%80/
ΙΔΙΑ ΦΥΛΛΑΤΤΕ-ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΜΥΝΟΥ-ΘΝΗΣΚΕ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ\n\n-Δάσκαλε γιατί με διδάσκεις πολεμικές τέχνες και παράλληλα μου μιλάς για ειρήνη; \n-Γιατί καλύτερα να είσαι μαχητής σε κήπο παρά κηπουρός σε μάχη…

Re: Η αποχή στις εκλογές είναι ή δεν είναι λύση;

7
Συμφωνώ απόλυτα και επειδή ακούγονται πολλές φωνές περι αποχής,με προβληματίζει αυτό.Ο λαος μετα τα μέτρα του ΔΝΤ,δεν εχει και σε ιδιαιτερη ευνοια τους πολιτικους και δεδομενου οτι χειραγωγείται ευκολα μεσω των γκαλοπ και των διάφορων "αφυπνιστικων" φωνων,μπορει να κανει πολλά λάθη που τωρα αυτα που βλέπει ως διαμαρτυρια,εντελλει να κάνουν χειρότερη ζημια
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: Η αποχή στις εκλογές είναι ή δεν είναι λύση;

8
Να με συγχωρείς Γιερμακ,αλλά για μένα η αποχή δεν είναι λύση,είναι αδιαφορία.Και στις προηγούμενες εκλογές έιχαμε ανα θυμάμαι καλα σχεδον 50% αποχη και παλι βγηκαν τα 2 κομματα με μεγάλα ποσοστά γιατι όπως είπε και το άρθρο που ανέρτησε ο Τηλέμαχος εντέλλει η αποχή δεν μετριέται στα ποσοστά των κομμάτων.

Οπότε δεν μπορω να καταλάβω πως μπορεί να είναι αυτό όπλο.Οτι μια τεράστια αποχή θα δώσει μύνημα ναι,αλλά και πάλι τα 2 κόμματα θα έχουν την συντριπτική πλειοψηφία των ψήφων,οποτε δεν πετυχαίνουμε κάτι.
Αν απο την άλλη ψηφίσουν πολλοι και συνειδητα μικρα κόμματα,αυτο κατα την γνώμη μου θα είναι μεγαλύτερο πλήγμα.
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Εκλογές - Η μεγάλη απάτη του πολιτικού συστήματος

9
Εκλογές - Η μεγάλη απάτη του πολιτικού συστήματος

Είμαι υπέρ της αποχής.
Κάθε φορά λίγο πριν τις εκλογές, τις βουλευτικές συνήθως, ανακινείται το ζήτημα της αποχής. Κυρίως από τους θιασώτες της συμμετοχής. Ας δούμε κάποια από τα κύρια επιχειρήματά τους:


Η αποχή

- πριμοδοτεί, με βάση τον εκλογικό νόμο, συνήθως το πρώτο κόμμα (αγαπημένο επιχείρημα του ΚΚΕ)
- δεν εκφράζει κανένα πολιτικό μήνυμα προς την κοινωνία
- δεν έχει καμμία επίπτωση στο πολιτικό σύστημα, αναθεώρησης, τιμωρίας κλπ.
- είναι εχθρός της δημοκρατίας (τελευταίας εσοδείας)


Ομως δεν μας εξηγούν

- γιατί υπάρχουν τέτοιοι εκλογικοί νόμοι και αν ψήφισε ποτέ ο λαός τέτοιον εκλογικό νόμο ή τον εγκρίνει
- γιατί δεν γίνεται καμμιά σοβαρή μετεκλογική συζήτηση για το νόημα της αποχής, ακόμη και όταν έχουμε υψηλά ποσοστά
- γιατί δεν υπάρχει κάποια Συνταγματική διάταξη που να ενεργοποιείται λόγω της υψηλής αποχής
- πως είναι δυνατόν να έχει η δημοκρατία εχθρούς, ενώ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ (η δημοκρατία)

Αποχή χωρίς συνείδηση από τον εκλογέα, του τι είναι και κυρίως ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ δημοκρατία δεν έχει κανένα νόημα. Ούτε προσπορίζει κάποιο όφελος στην μεγάλη υπόθεση της δημοκρατίας.

Αποχή χωρίς συνείδηση από τον εκλογέα, του τι είναι κοινοβουλευτισμός και κόμματα, επίσης δεν έχει κανένα νόημα. Χρειάζεται ιστορική γνώση και κριτική σκέψη. Αυτά είναι τα στοιχεία που διαμορφώνουν τον πολιτικό μας χαρακτήρα.

Απέχω γιατί αυτό το σύστημα δεν είναι δημοκρατία. Και αφού δεν είναι δημοκρατία, όποιο κόμμα και να επιλέξω στην κάλπη μικρή διαφορά έχει.

- Ολα τα κόμματα συμφωνούν στον κοινοβουλετισμό.
- Συμφωνούν στους αντιπροσώπους-βουλευτές, συντεταγμένη διμοιρία.
- Συμφωνούν στο ότι δεν μπορώ να σταυρώσω ονόματα από διαφορετικά ψηφοδέλτια.
- Συμφωνούν στα μη-δημοψηφίσματα.
- Συμφωνούν στις 4-ετείς θητείες.
- Συμφωνούν στην μη-λογοδοσία τους.
- Συμφωνούν στο να διορίζουν την κεφαλή της δικαιοσύνης.
- Συμφωνούν στο να παίρνουν δάνεια χωρίς να μας το λένε.
- Συμφωνούν στον επαγγελματισμό των πολιτικών και την οικογενειοκρατία.
- Συμφωνούν και... συμφωνούν.

Ε, εγώ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ. Λήξις.

Δεν μπορώ να τα ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, παίρνοντας μέρος, με την ψήφο μου. Δεν θα γίνω εγώ ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ σε τέτοια ΕΝΟΧΗ. Οποιος μπορεί, ας το κάνει. ΟΧΙ ΕΓΩ. Θέλω νά χω την συνείδησή μου ήσυχη ότι ΔΕΝ ΠΗΡΑ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ.

Η συμμετοχή μου στην εκλογική διαδικασία ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ όσα κάνει το κοινοβουλευτικό καθεστώς σε εμένα και τους συμπολίτες μου. Οσα έκανε στο παρελθόν και ΟΣΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. Χωρίς την παρουσία μου και την συμμετοχή μου. Υποκλέπτοντας σε μια καρικατούρα δημοκρατίας την συναίνεσή μου για ότι έκανε, κάνει και θα συνεχίσει να κάνει.

Μόνο με το ότι απουσιάζει Η ΚΛΗΡΩΣΗ από τις διαδικασίες, αποδεικνύει ότι δεν είναι δημοκρατικές διαδικασίες. Η εκλογή είναι ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΗ διαδικασία. Η ΚΛΗΡΩΣΗ είναι η καρδιά της δημοκρατίας. Η εκλογή τους επιτρέπει να ελέγχουν το ποιοί θα αναδειχθούν στα αξιώματα. ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΟΛΠΑ. Είναι Ολιγαρχικά.

Ο απέχων πολίτης πρέπει να μπορεί να εξηγήσει στον εαυτό του, και κυρίως στους ΑΛΛΟΥΣ, το νόημα της αποχής του ως στάση ΜΗ-ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ του υπάρχοντος πολιτεύματος ως δημοκρατικού. Οτι η αποχή του απο-νομιμοποιεί την κατ' επίφασιν δημοκρατία και καταδείχνει το ψεύδος της. Τον σφετερισμό και την υποκλοπή της μεγάλης και ιερής λέξης. Δημοκρατία. Το number one στο hit parade λαών και λαών ανά τους αιώνες.

Να μπορεί ο απέχων πολίτης να εξηγήσει την σήψη και την διαφθορά του κοινοβουλευτισμού και των κομμάτων, την ρίζα, την αιτία και το περιβάλλον της, με όρους απουσίας της δημοκρατίας. Να κατανοήσει οτι ο κοινοβουλευτισμός ΕΙΝΑΙ Ο ΒΙΟΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ. Και να δώσει και στους άλλους να το κατανοήσουν αυτό.

Τότε και ΜΟΝΟΝ τότε να εκφραστεί με την αποχή του ο πολίτης, ως αποδοκιμασία της παρούσας πολιτειακής "διαρρύθμισης". Τότε θα πιάσει τόπο η αποχή ακόμη και με μικρά ποσοστά. Οταν γύρω από την αποχή δημιουργηθεί ΚΙΝΗΜΑ αποκατάστασης της δημοκρατίας. Κίνημα παλινόρθωσης της δημοκρατίας.
Ιδού και μερικές σκέψεις ακόμη για την αποχή:
Οταν η αποχή είναι σε ένα 5% με 10% λες, ε, εντάξει, βαριόντουσαν ορισμένοι, αρρώστησαν, ήταν μακριά από το εκλογικό τους κέντρο, και το δικαιολογείς.
Οταν όμως η αποχή ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ το 25% τότε το πράγμα ΠΑΡΑ-ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟ.

Ομως ούτε το Σύνταγμα, ούτε πολύ περισσότερο αυτοί οι επαίσχυντοι εκλογικοί νόμοι προβλέπουν κάποιο μέτρο ή την εκκίνηση κάποιας διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, του πολιτεύματος ή ότι άλλο όταν η αποχή πάρει υψηλά ποσοστά.
Εν ολίγοις, το νομικό καθεστώς που ισχύει τώρα, νομιμοποιεί την συγκρότηση κυβέρνησης ακόμη και αν πάει μόνο το 1% των εκλογέων να ψηφίσει και το υπόλοιπο 99% επιλέξει αποχή. Αυτό και μόνο καταδεικνύει το ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ.

ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΝΟΜΙΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΟ 1% ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΕΩΝ.

Κυβέρνηση που θα μπορεί να

- κυρήξει πόλεμο και στείλει τα παιδάκια μας στα σύνορα
- βάλει φόρους
- διορίσει την ηγεσία της δικαιοσύνης
νομοθετήσει
- κατεβάσει στους δρόμους τα ΜΑΤ να μας δέρνουν επικαλούμενη την νομιμότητα

ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ 1%!!!

Καλή δημοκρατία έχουμε;

Θραξ Αναρμόδιος
Η γνώμη είναι σαν την κ*λ*τρυπίδα...Όλοι έχουν από μία! Κι οι εξουσιαστές...αυτοί που διαμορφώνουν τις απόψεις της μάζας...έχουν προωθήσει την ιδέα ότι "κάθε άποψη είναι σεβαστή"...Κι έπεισαν τον κάθε ηλίθιο στον πλανήτη, να ταμπουρωθεί πεισματικά και με φανατισμό...πίσω από την υποβολιμιαία..."προσωπική" του άποψη ! 
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διαφορες συζητήσεις και θέματα.”