Θεός ή επιστήμη;

1
Θεός ή επιστήμη;









Η αέναη μάχη μεταξύ του ορθολογικού πνεύματος και της θρησκευτικής πίστης επιχειρήθηκε να μελετηθεί από το Πανεπιστήμιο του Ιλλινόι.Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύεται στο Περιοδικό της Πειραματικής Κοινωνικής Ψυχολογίας και εκπονήθηκε από την καθηγήτρια του ιδρύματος Τζέσσε Πρέστον και το συνάδελφό της από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Νίκολας Έπλευ.

Οι ψυχολόγοι θέλησαν να εξηγήσουν πως η επιστημονική γνώση επηρεάζει την πίστη στο Θεό και πως η θρησκευτική διδασκαλία πιθανόν να ωθήσει τους πιστούς να αμφιβάλουν για την παντοδυναμία της επιστήμης.

Δύο πειράματα διενεργήθηκαν. Στο πρώτο, 129 εθελοντές διάβασαν σύντομες περιλήψεις για τη «τη σούπα του Μπινγκ Μπανγκ», την επιστημονική θεώρηση της προέλευσης της ζωής. Οι μισοί έπειτα διάβασαν μια δήλωση που τόνιζε την επιστημονική εγκυρότητα της θεωρίας. Οι άλλοι μισοί διάβασαν μια δήλωση που θεωρούσε ότι αυτή η απόδοση θέτει περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις.

Στο δεύτερο πείραμα, που περιλάμβανε 27 προπτυχιακούς σπουδαστές, μισοί από τους συμμετέχοντες δήλωσαν 6 πράγματα που ο Θεός μπορεί να εξηγήσει. Οι υπόλοιποι ερωτήθηκαν για 6 πράγματα που μπορούν να εξηγήσουν το Θεό. Τέλος, από όλα τα «πειραματικά υποκείμενα» ζητήθηκε η ταξινόμηση των λέξεων στις κατηγορίες θετικές-αρνητικές σε έναν υπολογιστή.

Παρουσιασμένα εν συντομία, τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν μια προκατάληψη της επιστήμης απέναντι στη θρησκεία και τούμπαλιν. Δηλαδή τα άτομα που είχαν διαβάσει τις επιστημονικές δηλώσεις έτειναν γρηγορότερα να ταξινομούν ως θετικές, λέξεις συσχετιζόμενες με την επιστήμη και το αντίστροφο.

Γενικότερο ερευνητικό συμπέρασμα: εκεί που αρχίζει η επιστήμη φθίνει η θρησκεία και ανάποδα. Ωστόσο, μπροστά σε έννοιες, όπως της ελέυθερης βούλησης ή του σύμπαντος, διαπιστώνεται μια θετική μετατόπιση προς την ύπαρξη του Θεού.


Σταυρούλα Δημητροπούλου



Πηγή: blue-planet.gr
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»

Re: Θεός ή επιστήμη;

2
enemy έγραψε:τα άτομα που είχαν διαβάσει τις επιστημονικές δηλώσεις έτειναν γρηγορότερα να ταξινομούν ως θετικές, λέξεις συσχετιζόμενες με την επιστήμη και το αντίστροφο

Αφού είπαμε άλλα άτομα διάβασαν τις επιστημονικές δηλώσεις (τα μισά των 129), άλλα ταξινόμησαν λέξεις ως θετικές ή αρνητικές (τα μισά των 27).

Ξεμπερδεύοντας αυτό το κείμενο, μάλλον το "Τέλος, από όλα τα «πειραματικά υποκείμενα»..." έπρεπε να έχει δική του παράγραφο, δεν ανήκει στην παράγραφο του δευτέρου πειράματος.

Αλλά τότε το "δώστε 6 πράγματα που μπορούν να εξηγήσουν το Θεό" είναι τελείως άσχετο με το σκεπτικό των πειραμάτων.

Και τι θα πει ταξινόμηση των λέξων ως θετικές ή αρνητικές; Σαν να μας ρωτάνε αν η λέξη "δυνατότερος" είναι θετική ή αρνητική, ή αν η κυριαρχία του δυνατότερου είναι θετική ή αρνητική. Δυνατότερο είναι το λιοντάρι από τη ζέβρα, δεν έχει πρόσημο, θετικό ή αρνητικό.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διαφορες συζητήσεις και θέματα.”

cron