"Αγοράζω ελληνικά ομόλογα", λέει ο Κινέζος πρωθυπουργός

1
Εικόνα



Στην ενδυνάμωση της ήδη καλής σχέσης με την Κίνα θέλει η Ελλάδα, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του Γουέν Τζιαμπάο. Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεσή του να αγοράσει η Κίνα ελληνικά ομόλογα το επόμενο διάστημα. Στο παρελθόν, άλλωστε, η Κίνα έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα και θέλει να επαναλάβει την κίνηση. Ακόμη, ο κ. Γουέν ανέφερε πως επιθυμεί να αυξήσει τις εισαγωγές των ελληνικών προϊόντων και υπογράμμισε ότι έχει έρθει σε επαφή με τις επιχειρήσεις της χώρας για να επενδύσουν στην Ελλάδα.

«Η στρατηγική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Κίνας αποτελεί μία προνομιακή σχέση που βασίζεται στη βαθιά φιλία των δύο χωρών. Με χαρά διαπιστώνω ότι η παγκόσμια οικονομική ύφεση δεν επηρέασε την οικονομική συνεργασία. Αντίθετα, η βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας. Προωθούμε δυναμικά την περαιτέρω συνεργασία και τη σχέση μας με τη Κίνα. Σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να εξάρω τη μεγάλη σημασία της ναυτιλιακής συνεργασίας των δύο χώρων», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.
Μάλιστα, υπογράμμισε πως το κυρίαρχο θέμα των συζητήσεων ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας στον Πειραιά και άλλα μέρη της Ελλάδας όπως και η στήριξη ναυπηγοεπισκευαστικών δραστηριοτήτων των εγχώριων ναυτιλιακών εταιρειών.
Ο πρωθυπουργός της Κίνας από το μεσημέρι του Σαββάτου (2/10) βρίσκεται στη χώρα μας στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του. Ανέφερε πως τα δύο κράτη θα πρέπει να συσφίξουν τις σχέσεις τους και να ξεπεράσουν τις οποίες δυσκολίες αντιμετωπίζουν.
«Οι δυο χώρες μας, τόσο αρχαίες όσο και σύγχρονες, πρέπει να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους σε όλους τους τομείς. Χέρι με χέρι να προχωρήσουμε και να ξεπεράσουμε τις παρούσες δυσκολίες», είπε στα μέσα ενημέρωσης ο Γουέν Τζιαμπάο.
Περισσότερες από δέκα συμφωνίες αναμένεται να υπογράψει ο Κινέζος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια παραμονής του στην πρωτεύουσα που σχετίζονται με τον κλάδο των επενδύσεων και των εμπορικών-πολιτισμικών ανταλλαγών. Ο Γουέν Τζιαμπάο θα αποχωρήσει από τη χώρα μας την Κυριακή (3/10).


Επίσκεψη στο λιμάνι του Πειραιά
Τις εγκαταστάσεις της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά επισκέφθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου (02/10) ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον Κινέζο ομόλογο του Ουέν Τζιαμπάο, με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη των εργασιών της Κινεζικής εταιρίας στην Ελλάδα.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε στον χαιρετισμό του ότι η παρουσία του Κινέζου Πρωθυπουργού στην Ελλάδα έχει πολλαπλή σημασία. Επεσήμανε ακόμη ότι ο Πειραιάς μετατρέπεται με την παρουσία της COSCO σε διαμετακομιστικό κόμβο των κινεζικών προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή. Τόνισε ότι Ελλάδα και Κίνα θα γίνουν πρωτοπόροι στην έρευνα, την τεχνογνωσία και την εκπαίδευση σε παγκόσμιο επίπεδο για την ναυσιπλοΐα τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία του ειδικού ταμείου ανάπτυξης των Ελλήνων εφοπλιστών το οποίο θα βοηθάει στην ναυπήγηση ελληνικών πλοίων στην Κίνα. Όλα αυτά, είπε ο Πρωθυπουργός, είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στις προσπάθειες που καταβάλουμε να φύγουμε από την κρίση. Είπε ακόμη ότι με την παρουσία του κινέζου Πρωθυπουργού στην Ελλάδα ενισχύεται η στρατηγική θέση των δύο χωρών και ενδυναμώνονται οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας. Ο κ. Τζιαμπάο, τόνισε ότι η Κίνα θα ενισχύσει το ειδικό ταμείο με 5 δισ δολάρια ΗΠΑ. Είπε ακόμη ότι έχει συμφωνηθεί με την Ελλάδα η λειτουργία ερευνητικού κέντρου εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης εκπομπής ρύπων της ναυτιλίας. Αναφέρθηκε στη συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης για το προσωπικό και για τον εκσυγχρονισμό του σταθμού και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι ο σταθμός του Πειραιά θα αποτελέσει το διαμάντι της Μεσογείου. Ο πρόεδρος του ομίλου της COSCO, Γουει Τζιαν Φού, παρουσίασε τα σχέδια της εταιρίας για το λιμάνι του Πειραιά και τόνισε ότι μέχρι το 2015 ο σταθμός θα μπορεί να εξυπηρετεί 3,7 εκατομμύρια κιβώτια. Τους δύο Πρωθυπουργούς που έφθασαν στο σταθμό εν πλω συνόδευαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, μέλη του υπουργικού συμβουλίου και της Κινεζικής αποστολής.


Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
«Οι επενδύσεις και τα δάνεια των επιχειρηματικών ομίλων της Κίνας, της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Ισραήλ, δεν αφορούν τις λαϊκές ανάγκες. Πραγματική εξάλειψη της ανεργίας, θέσεις πλήρους και σταθερής εργασίας μπορεί να διασφαλίσει μόνο ο κεντρικός σχεδιασμός της λαϊκής οικονομίας, που θα δώσει ώθηση στην εγχώρια βιομηχανική και αγροτική παραγωγή για την κάλυψη των αναγκών του λαού», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ.
Το ΛΑΟΣ από την πλευρά του δια στόματος του Κωστή Αϊβαλιώτη αναφέρει «Απέναντι στις διαθέσεις που δείχνουν οι Κινέζοι, το μόνο που δεν πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι τον… Κινέζο. Υπάρχουν δυνατότητες για ιδιαιτέρως προσοδοφόρες για το έθνος προοπτικές».
Υπέρ της ελληνο-κινεζικής φιλίας τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως θα πρέπει να βασίζονται στο κοινό όφελος και να υπάρχει αλληλοσεβασμός στα στρατηγικά συμφέροντα.


www.cosmo.gr
Απάντηση

Επιστροφή στο “Παγκόσμια - Ελληνική Οικονομία”