Σε Τουρκία ή Βουλγαρία η αντιπυραυλική ασπίδα

1
Σε Τουρκία ή Βουλγαρία η αντιπυραυλική ασπίδα






Διμερείς συμφωνίες για την εγκατάσταση ραντάρ αλλά και την ενίσχυση του στόλου των πλοίων τύπου Aegis, που είναι εφοδιασμένα με πυραύλους αναχαίτισης, προχωρεί το Πεντάγωνο για να «απαντήσει» σε τυχόν πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν.





Της Ελενας Μπέλλη

Σε συμφωνία για την ενεργοποίηση της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στη νότια Ευρώπη προχωρεί το Πεντάγωνο με τη Βουλγαρία ή την Τουρκία, αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας The Washington Post. Η συμφωνία, στο πλαίσιο της διεθνούς προσπάθειας θωράκισης της νότιας Ευρώπης από τυχόν πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν, αφορά την εγκατάσταση ενός ραντάρ τύπου X-band σε μία από τις δύο παραπάνω χώρες μέσα στο 2011, εξέλιξη που θα ενεργοποιήσει «την πρώτη φάση» της ασπίδας.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το Πεντάγωνο συνεργάζεται με το Ισραήλ αλλά και με συμμάχους στον Περσικό Κόλπο για τη δημιουργία ή/και τον εκσυγχρονισμό της αντιπυραυλικής τους άμυνας αλλά και για την εγκατάσταση ακόμη ενός ραντάρ (πλην εκείνου που φιλοξενεί το Ισραήλ από το 2008) στην ευρύτερη περιοχή.



Πρωτοβουλίες
Οι συνεργασίες αυτές γίνονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τον περασμένο Σεπτέμβριο ζήτησε από το Πεντάγωνο να καταρτίσει μία ευέλικτη αντιπυραυλική ασπίδα που θα εφαρμοστεί σταδιακά, έως το 2020. Η πρόταση Ομπάμα, που ουσιαστικά κατάργησε το πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει ο προκάτοχός του, Τζορτζ Μπους, έχει στόχο να κατευνάσει τυχόν ανησυχίες της Ρωσίας αλλά και να παρέχει αποτελεσματικότερη άμυνα σε τυχόν πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν. Οπως εξήγησε ο υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, αν το Ιράν εξαπολύσει επίθεση «δεν θα αρκεστεί σε έναν ή δύο πυραύλους αλλά σε βροχή πυραύλων», καθιστώντας ανεπαρκές το πρόγραμμα αντιπυραυλικής ασπίδας του Μπους, το οποίο προέβλεπε την εγκατάσταση μόνον δέκα πυραύλων αναχαίτισης στην Πολωνία.



Περιπολίες
Ατύπως, βέβαια, η πρώτη φάση της αντιπυραυλικής ασπίδας του Ομπάμα εφαρμόζεται ήδη, καθώς τα αμερικανικά αντιτορπιλικά τύπου Aegis, εφοδιασμένα με συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας (πυραύλους αναχαίτισης SM-3), περιπολούν στη Μεσόγειο από πέρυσι. Αντίθετα από τα αντιπυραυλικά συστήματα εδάφους, τα πλοία τύπου Aegis έχουν πολλαπλές δυνατότητες, αφού μπορούν να παρέμβουν σε περιπτώσεις πειρατείας και σε άλλα περιστατικά.

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση Ομπάμα είναι τόσο ικανοποιημένη από την αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων πλοίων που σκοπεύει, έως το 2015, σχεδόν να διπλασιάσει -στα 38- τα αντιτορπιλικά και τα περιπολικά πλοία τύπου Aegis που είναι εφοδιασμένα με βαλλιστικούς πυραύλους.



Β' φάση
Τότε, το 2015, θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ που προβλέπει την εγκατάσταση συστημάτων Aegis στο έδαφος της Ρουμανίας ενώ η τρίτη φάση, που ξεκινά το 2018, προβλέπει την επέκταση των συστημάτων αυτών στην Πολωνία αλλά και την εγκατάσταση πυραύλων αναχαίτισης SM-3 νέας γενιάς.

Η αντιπυραυλική ασπίδα αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020 όταν θα έχουν αναπτυχθεί συνολικά 436 πύραυλοι αναχαίτισης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.



imerisia.gr
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ειδησεις απο τον υπόλοιπο κόσμο”