Φόβοι για κυβέρνηση «γερακιών»

1
«Αντιπολεμικές οργανώσεις και προοδευτικοί ακτιβιστές φοβούνται πως ο Ομπάμα θα συγκροτήσει κυβέρνηση γερακιών», ήταν χθες ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας «Los Angeles Τimes», που αντιπροσωπεύει την επιφυλακτική στάση που τηρούν αρκετές εφημερίδες οι οποίες είχαν υποστηρίξει την εκλογή του.
Ο σκεπτικισμός ακτιβιστών, οργανώσεων και αναλυτών εστιάζεται στο ότι υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στην υπόσχεση Ομπάμα να αλλάξει τον τρόπο άσκησης της πολιτικής και στις μέχρι σήμερα υπουργικές επιλογές του, που αφορούν στο σύνολό τους ανθρώπους του κατεστημένου της Ουάσιγκτον από εποχής Κλίντον κι έπειτα.

Οι αντιπολεμικοί ακτιβιστές αλλά και οπαδοί των Δημοκρατικών που τοποθετούνται αριστερότερα του κέντρου του κόμματος επισημαίνουν πως τα περισσότερα ονόματα που ακούγονται για τα ανώτατα αξιώματα στον τομέα της ασφάλειας ανήκουν σε ανθρώπους που το 2002 ψήφισαν υπέρ της εξουσιοδότησης στον πρόεδρο Μπους να εισβάλει στο Ιράκ. Επίσης τονίζουν πως οι «γερακίσιες» απόψεις τους δεν περιορίζονται στον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά επεκτείνονται και σε μια σειρά άλλων σημαντικών θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής.

Ο σκεπτικισμός ή οι επικρίσεις δεν αφορούν μόνο το ενδεχόμενο η Χίλαρι Κλίντον να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών και ο υπουργός Αμυνας του Τζορτζ Μπους, Ρόμπερτ Γκέιτς, να παραμείνει στο Πεντάγωνο, αλλά και σε μια σειρά άλλων υποψηφίων για σημαντικά αξιώματα.

«Κεντρική ιδέα της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα ήταν πως ο πόλεμος δεν ήταν νόμιμος, αλλά τώρα στέλνει ένα πολύ διαφορετικό μήνυμα όταν φέρνει (στην κυβέρνηση) ανθρώπους που υποστήριξαν τον πόλεμο εξαρχής», δηλώνει στους «Los Angeles Τimes» η Κέλι Ντάφερτι, εκπρόσωπος της οργάνωσης «Βετεράνοι του Ιράκ κατά του Πολέμου».

Ακτιβιστές σαν την Ντάφερτι -σημαντικοί εταίροι της κοινωνικής συμμαχίας που έφερε τον Ομπάμα στον Λευκό Οίκο- φοβούνται πως απομακρύνεται από τις αντιπολεμικές πεποιθήσεις της προεκλογικής εκστρατείας του.

Υποστηρίζουν πως ο Ομπάμα ήδη χαλάρωσε το αυστηρό χρονοδιάγραμμά του για την αποχώρηση των στρατευμάτων από το Ιράκ και μοιάζει να γέρνει προς το κέντρο στις επιλογές του για θέσεις-κλειδιά στον τομέα της ασφάλειας. «Είναι εκπληκτικό ότι κανείς από τους 23 γερουσιαστές ή τους 133 βουλευτές που ψήφισαν κατά του πολέμου δεν συγκαταλέγεται» στις λίστες των υποψηφίων, δηλώνει ο Σαμ Χουσεϊνί, της κεντροαριστερής οργάνωσης «Ινστιτούτο για τη Δημόσια Ορθότητα».

Υπενθυμίζεται πως η Κλίντον όχι μόνο ψήφισε υπέρ του πολέμου, αλλά και πως παρά τις πιέσεις ουδέποτε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δήλωσε ότι μετάνιωσε για την ψήφο της.

Η επιλογή της μπορεί να «πάγωσε» αρκετούς προοδευτικούς, όμως χαροποίησε ιδιαίτερα τους Ρεπουμπλικάνους, των οποίων, ωστόσο, ο εκπρόσωπος, Αλεξ Κόναντ, σχολιάζοντας τους φημολογούμενους κυβερνητικούς διορισμούς είπε πως «ο Μπαράκ Ομπάμα γεμίζει την κυβέρνησή του με μακροχρόνιους θαμώνες της Ουάσιγκτον».

«ΕΚΛΕΙΣΑΝ» ΑΚΟΜΑ ΔΥΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
Το αγαπημένο παιχνίδι στην Ουάσιγκτον αυτές τις μέρες είναι το... «ποιος πάει πού» και αφορά φυσικά τη συγκρότηση της κυβέρνησης Ομπάμα.

Μάλιστα ορισμένοι σχολίαζαν πως το «ποιος πάει πού» εμφανίζει διακυμάνσεις ίδιες με της «Γουόλ Στριτ», καθώς ονόματα ανεβαίνουν και κατεβαίνουν μέσα σε 24 ή 48 ώρες, άλλα εμφανίζονται από το πουθενά κι άλλα έπειτα από ένα εντυπωσιακό πέρασμα κατακρημνίζονται στην άβυσσο της λήθης...

Ωστόσο στις «δεδομένες», αλλά όχι επιβεβαιωμένες επισήμως υπουργοποιήσεις, δηλαδή αυτές της Χίλαρι Κλίντον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Ρόμπερτ Γκέιτς (που ριζώνει) στο υπουργείο Αμυνας, του Ερικ Χόλντερ στο υπουργείο Δικαιοσύνης και του Τομ Ντασλ στο υπουργείο Υγείας, ήρθαν χθες να προστεθούν κι άλλες.

Ετσι έγινε γνωστό πως δύο υπουργεία «έκλεισαν»: πρόκειται για το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, το τερατώδες και γιγαντιαίων διαστάσεων δημιούργημα της κυβέρνησης Μπους, στο οποίο τοποθετείται η μέχρι σήμερα κυβερνήτης Αριζόνας και ένθερμη εξαρχής υποστηρίκτρια του Ομπάμα, Τζάνετ Ναπολιτάνο, η πρώτη γυναίκα εισαγγελέας αλλά και κυβερνήτης της πολιτείας αυτής του Γκραν Κάνιον. Θα είναι υπεύθυνη για την πολιτική μετανάστευσης και μεθοριακής ασφάλειας.

Η δεύτερη υπουργοποίηση αφορά τη μεγαλοεπιχειρηματία από το Σικάγο, οικογενειακή φίλη των Ομπάμα και οικονομική υπεύθυνη της προεκλογικής εκστρατείας, Πένι Πρίτσκερ, η οποία αναλαμβάνει το υπουργείο Εμπορίου.

Η Πρίτσκερ ήταν η αρχιτέκτων της πρωτοφανούς στα αμερικανικά χρονικά εκστρατείας συγκέντρωσης ενισχύσεων για την υποψηφιότητα Ομπάμα. Παράλληλα είναι μία εκ των τριών εξαδέλφων που διοικούν σήμερα την οικονομική αυτοκρατορία των Πρίτσκερ, στην οποία περιλαμβάνονται η αλυσίδα ξενοδοχείων «Χαγιάτ», καζίνο και πολλές άλλες επιχειρήσεις.

Έθνος 22/11/08
Έλληνες Αμύνεσθαι Περί Πάτρης,Ελευθερία ή Θάνατος!Μετά από μια εθνοεπανάσταση χρειάζεται και μια εθνοκάθαρση...
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ειδησεις απο τον υπόλοιπο κόσμο”

cron