ΗΠΑ - Ρωσία: πάλι από το μηδέν...

1
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ


Ελάχιστοι ήταν οι μη μυημένοι που συνειδητοποίησαν αμέσως το πολιτικό μήνυμα προς τον Μπαράκ Ομπάμα που περιείχε η δημοσίευση σε περίοπτη θέση την Παρασκευή στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», δύο μόλις 24ωρα μετά την εκλογή του ως προέδρου των ΗΠΑ, μιας φαινομενικά άσχετης με τον Ομπάμα είδησης: ανεξάρτητοι στρατιωτικοί παρατηρητές με εκθέσεις τους βεβαιώνουν πως η Γεωργία άρχισε απρόκλητα την επίθεση εναντίον της Νότιας Οσετίας -ουσιαστικά της Ρωσίας- στις 7 Αυγούστου, διαψεύδοντας έτσι τους ισχυρισμούς του φαιδρού Γεωργιανού προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι ότι άρχισε τον πόλεμο ως απάντηση σε δήθεν αλλεπάλληλες ρωσικές προκλήσεις.

Πολλοί στάθηκαν στην πολιτική δικαίωση της Μόσχας από το δημοσίευμα αυτό, πράγμα σωστό και σημαντικότατο, αλλά όχι πρωτεύοντα στόχο της κίνησης των «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Μόνο όποιος είχε υπόψη του τις δηλώσεις που είχε κάνει το καλοκαίρι ο νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τον πόλεμο του Καυκάσου αντιλήφθηκε το βάθος του παιχνιδιού που παιζόταν.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα θα αναγκάσει τη Ρωσία να πληρώσει για την επίθεσή της εναντίον μιας δημοκρατικής χώρας!» είχε δηλώσει ο τότε υποψήφιος αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Είχε κατηγορήσει μάλιστα την κυβέρνηση Μπους ότι «απέτυχε να νικήσει τη Ρωσία, η οποία αποτελεί απειλή όχι μικρότερη από το Ιράν»!

Υπό το πρίσμα των δηλώσεων αυτών, κατανοεί κανείς ότι μέσω του δημοσιεύματος των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» το τμήμα εκείνο του αμερικανικού κατεστημένου που υποστήριξε τον Ομπάμα του έστειλε έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα να εγκαταλείψει τη γραμμή Μπους εναντίον της Ρωσίας στον Καύκασο, παρέχοντάς του ταυτόχρονα επαρκή δικαιολογία για την αλλαγή της στάσης του, αφού πλέον οι πάντες διαβεβαιώνουν ότι η Γεωργία άρχισε απρόκλητη τον πόλεμο.

Ακριβώς αυτές τις δηλώσεις του Μπάιντεν είχε επίσης υπόψη της και η ρωσική ηγεσία γι αυτό και ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ήταν τόσο σκληρός απέναντι στην αμερικανική πολιτική εξαγγέλλοντας λίγες ώρες μόνο μετά την εκλογική νίκη του Ομπάμα την απόφαση του Κρεμλίνου να εγκαταστήσει στο Καλίνινγκραντ πυραύλους μικρού βεληνεκούς τύπου Ισκαντέρ (55-26) με ακτίνα δράσης μέχρι 400 χιλιόμετρα, οι οποίοι μπορούν να πλήξουν τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους που οι ΗΠΑ θέλουν να εγκαταστήσουν στην Πολωνία.

Παράλληλα ο Μεντβέντεφ ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπονται τα σχέδια διάλυσης μιας ρωσικής πυραυλικής μεραρχίας και απόσυρσης από μάχιμες θέσεις τριών ρωσικών πυραυλικών συνταγμάτων.

«Το πυραυλικό σύστημα Ισκαντέρ θα αναπτυχθεί στην περιοχή του Καλίνινγκραντ για να εξουδετερώσει, αν καταστεί αναγκαίο, την πυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ. Ραδιοηλεκτρονικός εξοπλισμός που βρίσκεται στη δυτική περιοχή της Ρωσίας θα «τυφλώσει» με παράσιτα στόχους του αμερικανικού πυραυλικού συστήματος» τόνισε ο Μεντβέντεφ, χρησιμοποιώντας γλώσσα αντιπαράθεσης στο στρατιωτικό επίπεδο, κάτι ασυνήθιστο εκ μέρους της Μόσχας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης.

«Η σύγκρουση στον Καύκασο χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για να σταλούν πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα και κατόπιν για να εγκατασταθεί διά της βίας στην Ευρώπη το αντιπυραυλικό σύστημα της Αμερικής... Ο πόλεμος με τη Γεωργία ήταν αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, της αλαζονικής πορείας της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία μισεί την κριτική και προτιμά τις μονομερείς αποφάσεις», είχε δηλώσει στη βαρυσήμαντη ομιλία του ο Μεντβέντεφ.

Το μήνυμα του Ρώσου ηγέτη προς τον Ομπάμα ήταν σαφές: ή αποφεύγετε να εγκαταστήσετε το αντιπυραυλικό σύστημα στην Ευρώπη ή εγκαθιστούμε πυραυλικά συστήματα ικανά να το καταστρέψουν και κλιμακώνουμε τη στρατιωτική αντιπαράθεση.

Την Πέμπτη, σύμβουλος του Ομπάμα και αρμόδιος για στρατηγικά θέματα, δήλωνε στη γαλλική εφημερίδα «Μοντ» ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι πεισμένος για την αναγκαιότητα εγκατάστασης του αντιβαλλιστικού συστήματος στην Πολωνία και την Τσεχία. «Δεν είμαστε πλήρως πεισμένοι ότι το προβλεπόμενο αντιπυραυλικό σύστημα συνιστά την καλύτερη εκδοχή» υπογράμμισε, αφήνοντας κάποιο περιθώριο ενδεχόμενης υπαναχώρησης του Ομπάμα. Οψόμεθα...

ΚΡΕΜΛΙΝΟ - ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ
Εχουν ευκαιρία συμβιβασμού τώρα

Η κυβέρνηση Μπους είχε ως στρατηγική επιλογή τη στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας με βάσεις και επέκταση του ΝΑΤΟ. Επίσης, εργαζόταν ακατάπαυστα για να προκαλέσει διεθνείς κρίσεις ικανές να υπονομεύσουν τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρώπη. Η εκλογή του Ομπάμα δίνει τη δυνατότητα στον Λευκό Οίκο να βελτιώσει τις σχέσεις του με το Κρεμλίνο, αν εγκαταλείψει τα σχέδια εγκατάστασης του αντιβαλλιστικού συστήματος στην Πολωνία και την Τσεχία, όπως και την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Ουκρανίας και της Γεωργίας.

Στις ΗΠΑ υπάρχουν ακόμη και δυνάμεις του κατεστημένου που τάσσονται υπέρ μιας τέτοιας στροφής. Οι Ομπάμα και Μπάιντεν ξεκινούν όμως ως συνεχιστές της πολιτικής Μπους σε αυτά τα θέματα. Θα έχει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ το πολιτικό θάρρος να αλλάξει γραμμή; Μακάρι.


Έθνος
Έλληνες Αμύνεσθαι Περί Πάτρης,Ελευθερία ή Θάνατος!Μετά από μια εθνοεπανάσταση χρειάζεται και μια εθνοκάθαρση...
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ειδησεις απο τον υπόλοιπο κόσμο”

cron