Re: Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΣΕ ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΕΠΤΑ ΕΣΤΙΕΣ ΦΩΤΙΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ

10
phpBB [video]


phpBB [video]


phpBB [video]

Re: Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΣΕ ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΕΠΤΑ ΕΣΤΙΕΣ ΦΩΤΙΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ

11
phpBB [video]


phpBB [video]


phpBB [video]

Re: Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΣΕ ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΕΠΤΑ ΕΣΤΙΕΣ ΦΩΤΙΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ

12
phpBB [video]


phpBB [video]


phpBB [video]

Re: Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΣΕ ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΕΠΤΑ ΕΣΤΙΕΣ ΦΩΤΙΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ

13
Η επερχόμενη σύγκρουση Νέας Τάξης Πραγμάτων-Σινορωσικού Άξονα που θα ανατρέψει τα πάντα
Εικόνα
Η Κίνα, έχει ήδη ξεπεράσει τις ΗΠΑ στη βιομηχανική παραγωγή, καθώς και στον όγκο των εξαγωγών. Στην τριετία 2016 – 2018, προβλέπεται να ξεπεράσει την Αμερική σε ΑΕΠ, και το 2025 σε στρατιωτικές δαπάνες. Οι ΗΠΑ, προσπαθούν από τώρα να προσαρμοστούν στο γεγονός ότι σιγά-σιγά θα έχουν να κάνουν με έναν πολυπολικό κόσμο. Πολύ περισσότερο, φαόινεται ότι κατανοούν ότι οι προσπάθειές τους για την εδραίωση ενός μονοπολικού κόσμου, έχουν αποτύχει.

Οι ΗΠΑ «απλώθηκαν» υπερβολικά στο γεωγραφικό τεραίν. Έτσι, γυρίζουν πίσω στην πατρίδα, τους στρατιώτες από το Ιράκ, και είναι έτοιμοι να αποσύρουν το εκστρατευτικό σώμα από το Αφγανιστάν. Η Αμερική σήμερα, έχει να αντιμετωπίζει ένα κολοσσιαίο έλλειμμα στον προϋπολογισμό της. Εκτιμάται μάλιστα, ότι για τη χρήση του οικονομικού έτους 2013, για κάθε δολάριο που δαπανάται στον προϋπολογισμό, θα πρέπει να παίρνουν 30 σεντς του δολαρίου δάνειο, κυρίως από την Κίνα.

Η πλάστιγγα γέρνει προς τον Ειρηνικό

Στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών (ΗΠΑ – Κίνας), τα οικονομικά θέματα βρίσκονται στην πρώτη θέση, αλλά αυτό που προξενεί τη μεγαλύτερη ανησυχία στην Ουάσιγκτον, είναι η ανάπτυξη της κινεζικής στρατιωτικής δύναμης. Σήμερα, ο ασιατικός γίγαντας δεν αρκείται μόνο στην προστασία της επικράτειάς του, αλλά έχει επίσης αρχίσει να αναπτύσσει ικανότητες που δίνουν στη χώρα τη δυνατότητα να επεκτείνει την «περίμετρο ασφαλείας» της, στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Νωρίτερα αυτή τη χρονιά, οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα το νέο στρατιωτικό δόγμα της χώρας, στο οποίο έχει επέλθει μια σημαντική αλλαγή στην αμερικανική στρατιωτική στρατηγική. Στο κείμενο, για πρώτη φορά, η Κίνα έχει ονομαστεί σαν πιθανός εχθρός των ΗΠΑ, και βρίσκεται έτσι στην ίδια κατηγορία χωρών, μαζί με το Ιράν. Σύμφωνα με τον διευθυντή του ρώσικου ακαδημαϊκού think-tank «Ινστιτούτο ΗΠΑ και Καναδά», στην Μόσχα, Σεργκέι Ρογκόφ, «έχει ξεκινήσει ο σινο-αμερικανικός στρατιωτικός ανταγωνισμός, σε μια εποχή όμως που οι χώρες αυτές αλληλοεξαρτώνται οικονομικά».

Σενάρια σινο-αμερικανικής αντιπαράθεσης

«Η στρατιωτική συγκρότηση στην Κίνα, προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Γίνεται ένας εκ βάθρων επανεξοπλισμός και ανασυγκρότηση των κινέζικων Ενόπλων Δυνάμεων και μάλιστα, χωρίς ποσοτικές απώλειες τόσο στο ανθρώπινο δυναμικό, όσο και στον εξοπλισμό. Πριν από 15 – 20 χρόνια, ο κινέζικος στρατός είχε 8.000 – 10.000 τανκ. Σήμερα, διαθέτει σε ενεργό δράση περίπου την ίδια ποσότητα. Στη δεκαετία του 1990, τα περισσότερα τεθωρακισμένα ήταν οι ποικίλες παραλλαγές του Τ-55, ενώ σήμερα, το 30 – 40%, αυτών των τανκ, είναι τεθωρακισμένα «τύπου 96» και «τύπου 99», που είναι ουσιαστικά τεθωρακισμένα οχήματα νέας γενιάς. Στην πολεμική αεροπορία, αλλάζουν τα παλιά αεροπλάνα, όπως τα J-8, φέρνοντας στις μοίρες, τα σύγχρονα J-11», λέει ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικών και Στρατιωτικών Αναλύσεων της Μόσχας, Αλεξάντρ Χραμτσίχιν.

Το έγκυρο εβδομαδιαίο αμερικάνικο περιοδικό αεροδιαστημικής, Aviation Week & Space Technology, στο τεύχος του Ιουνίου 2012, έχει δηλώσεις ανώτερων αξιωματούχων της αμερικάνικης πολιτικής ελίτ και των μυστικών υπηρεσιών, που ανέφεραν ότι σε περίπτωση κρίσης στις σχέσεις με την Κίνα, το Πεκίνο είναι πολύ πιθανό να κινηθεί πρώτο. Επιπλέον, αν η σύγκρουση είναι σύντομη σε διάρκεια, τότε το αποτέλεσμα δεν θα είναι προς όφελος των ΗΠΑ.

Η ουσία της αμερικανικής ανησυχίας είναι ότι η διοίκηση και ο έλεγχος των Ενόπλων Δυνάμεων από το Πεντάγωνο, αλλά και τα δίκτυα συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών (κατασκοπεία), κατά το 80%, εξαρτώνται από τα δορυφορικά συστήματα. Με άλλα λόγια, χωρίς τις τεχνολογικές δυνατότητες που παρέχουν οι δορυφόροι, όλα τα σύγχρονα όπλα, με τις «έξυπνες» βόμβες ακριβείας και τα κατευθυνόμενα βλήματα που βρίσκουν με ακρίβεια εκατοστού τον στόχο, δεν θα είναι τίποτα περισσότερο, από απλά μεταλλικά θραύσματα.

Οι αμερικανοί ειδικοί είναι πεπεισμένοι ότι σε περίπτωση κρίσης, η «χώρα της ουράνιας γαλήνης» θα επιτεθεί στον κυβερνοχώρο και θα ρίξει στη διαστημική μάχη όπλα κατά των δορυφόρων. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, η Κίνα διαθέτει ήδη κυβερνο-μονάδες που είναι σε θέση να πλήξουν τους ηλεκτρονικούς εγκεφάλους και όλα τα συστήματα Πληροφορικής του εχθρού. Να σημειωθεί ότι η Πληροφορική είναι υποχρεωτικό μάθημα στο πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης του κινέζικου στρατού.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη των αντι-δορυφορικών όπλων, το κινεζικό πρόγραμμα προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς, ήδη μετά την επιτυχή εφαρμογή του αμερικανικού κυβερνο-δορυφορικού πολέμου στον πρώτο πόλεμο στον Κόλπο, και την απελευθέρωση του Κουβέιτ από τα στρατεύματα του Σαντάμ. Το κινεζικό πρόγραμμα εντυπωσιάζει με την ποικιλία των μορφών που παίρνει. Έτσι, η Πολεμική Αεροπορία έχει τον συντονισμό των εργασιών σε όλο το φάσμα των στρατιωτικών θεμάτων που αφορούν στο διάστημα. Προτείνει την εκτεταμένη χρήση των «απλών» δορυφόρων σε «κρυφές» τροχιές, από τις οποίες σε περίπτωση έναρξης των στρατιωτικών ενεργειών, οι κινέζοι θα μπορούν να επιφέρουν άμεσα χτυπήματα στον εχθρό. Επιπλέον, σχεδιάζεται η μαζική χρήση φτηνών μίνι-δορυφόρων, σαν επιθετικά μέσα από το διάστημα.

Ο παράγων Ρωσία

Οσον αφορά τη θέση που θα πρέπει να πάρει η Ρωσία σε περίπτωση μιας ανοικτής σινο-αμερικανικής αντιπαράθεσης, ο κ. Ρογκόφ, λέει: «Στο τρίγωνο «Ρωσία – Κίνα – ΗΠΑ», τα δικά μας συμφέροντα υπαγορεύουν απόλυτη ουδετερότητα. Θα πρέπει να διατηρηθούν ίσες αποστάσεις τόσο με το Πεκίνο, όσο και με την Ουάσιγκτον, χωρίς να πάρουμε τη θέση κανενός στη διαμάχη του ενός με τον άλλο. Ούτε με την Αμερική εναντίον της Κίνας, αλλά ούτε και με την Κίνα κατά της Αμερικής».

Ο ρώσος εμπειρογνώμονας εκφράζει μια επιφυλακτική αισιοδοξία για τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις. «Το ρωσο-αμερικανικό εμπόριο, αν και δεν είναι μεγάλο σε όγκο, έχει σχεδόν επιστρέψει στα επίπεδα που είχαμε πριν την κρίση. Πιστεύω ότι αυτό επιδρά θετικά, αλλά η δυναμική των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών έχει εξαντλήσει τα περιθώριά της. Μπαίνει λοιπόν, επιτακτικά η ανάγκη να καθοριστεί η μελλοντική ατζέντα των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων. Κάτι πάντως, που είναι πολύ δύσκολο να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές, όπως άλλωστε δείχνει η ατμόσφαιρα και η συνθηματολογία στην προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ».

Ωστόσο, σημειώνει, η ένταξη της Ρωσίας στις παγκόσμιες διαδικασίες και το σύστημα, δίνει την ελπίδα ότι η στρατηγική των σχέσεών της τόσο με τη Δύση, όσο και με την Ανατολή, θα παραμένει προβλέψιμη.


Πηγή: http://logioshermes.blogspot.com/2012/0 ... z29tiq1HoD

Re: Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΣΕ ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΕΠΤΑ ΕΣΤΙΕΣ ΦΩΤΙΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ

14
"World War III Will Happen In Space" Says Geopolitical Scientist
Εικόνα


Imagine Japan teaming up with Turkey to knock out American satellites and start World War III in space. That's the prediction made by George Friedman, geopolitical scientist and author of "The Next 100 Years: A Forecast For The 21st Century."

Friedman posits that by 2050 Japan & Turkey will emerge as threats to the U.S., and will wish to usurp the latter's control of maritime ports. One way to hit the United States where it hurts? Attack their interests in space:

"The center of gravity of American military power is in space. Everything from navigation to communication to intelligence satellites operate in space. If any power were to knock out the United States, it would have to knock out those assets. If the Japanese and Turks were to take on the United States, that would be the place they would have to strike first, to blind us, to cripple us. I would expect the war to start there. It seems like science fiction, but one wonders how somebody in 1900 would have felt about a description of what World War II was going to be like."
http://www.smithsonianmag.com/specialse ... r-III.html

Re: Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΣΕ ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΕΠΤΑ ΕΣΤΙΕΣ ΦΩΤΙΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ

15
phpBB [video]


phpBB [video]


phpBB [video]

Re: Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΣΕ ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΕΠΤΑ ΕΣΤΙΕΣ ΦΩΤΙΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ

16
«Πόλεμος και Ειρήνη» στο διάστημα!

Η στρατιωτικοποίηση του διαστήματος εγκυμωνεί κινδύνους για την ειρήνη. Λύση σε αυτό το πρόβλημα μπορεί να δοθεί, μόνο εάν υπογραφεί διεθνής συμφωνία για την απαγόρευση των εξοπλισμών στο διάστημα.
Εικόνα
Σήμερα, 35 χρόνια μετά την ταινία Star Wars, είναι προφανές ότι πόλεμος μπορεί να γίνει στο διαστημικό χώρο και όχι μόνο μέσα στα στούντιο του Hollywood.

Πρόσφατα, τέθηκαν σε τροχιά γύρω από τη γη, δύο καινούργιοι στρατιωτικοί δορυφόροι. Ενας αμερικανικός και ένας ρωσικός. Αν και η εκτόξευση τέτοιων δορυφόρων είναι κάτι συνηθισμένο την τελευταία δεκαετία, δεν παύει να υπενθυμίζει τους κινδύνους από τη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος. Μια προοπτική που μπορεί να αποφευχθεί, μόνο αν με μια κίνηση καλής θέλησης και από τα δύο μέρη, υπογραφεί μια διεθνής συμφωνία για την απαγόρευση των εξοπλισμών στο διάστημα.

Ο «πόλεμος των άστρων»

Πολλοί λίγοι ήταν εκείνοι που το Μάϊο του 1977 πίστεψαν ότι η τρέλα του George Lucas στο διάσημο πλέον κινηματογραφικό του έργο, «Star Wars», θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. Σήμερα, 35 χρόνια μετά την ταινία επιστημονικής φαντασίας, είναι προφανές ότι πόλεμος μπορεί να γίνει στο διαστημικό χώρο και όχι μόνο μέσα στα στούντιο του Hollywood. Αλλωστε, τα αμυντικά δόγματα των υπερδυνάμεων βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στους εξοπλισμούς στο διάστημα.

Η τέχνη του πολέμου στο μέλλον δεν θα βασίζεται στην κατάληψη του εδάφους του εχθρού, αλλά στις επιχειρήσεις ακριβείας που θα χτυπάνε τον εχθρό στα ζωτικά του σημεία. Το αμυντικό δόγμα της μαζικής χρήσης χερσαίων δυνάμεων με βάση τα τεθωρακισμένα οχήματα, αποτελεί παρελθόν. Μειώνεται και ο στρατηγικός ρόλος της αεροπορίας. Η έμφαση που δίνεται στην έννοια «στρατηγικά όπλα», μετατοπίζεται από την κλασική «πυρηνική τριάδα», στα μη-πυρηνικά όπλα, με κύρια μέσα τα οπλικά συστήματα υψηλής ακρίβειας.

Τα όπλα αυτά προϋποθέτουν την ύπαρξη ενός μεγάλου αριθμού δορυφόρων και κάθε λογής άλλων συστημάτων σε τροχιά. Αυτοί θα παρέχουν αναγνώριση και θα διαθέτουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης εκτόξευσης πυραύλων και προβλέψεων πορείας, καθώς και συστήματα για τη δική τους προστασία και άμυνα. Οι ΗΠΑ αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της χρήσης δορυφόρων για στρατιωτικούς σκοπούς. Να σημειωθεί πως ο υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέϊτς, το 2009, πέτυχε την έγκριση από το αμερικάνικο Κογκρέσο 10,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για πολεμικά σχέδια στο διάστημα. Ο διάδοχος του στην κυβέρνηση Ομπάμα, Λίον Πανέτα, σαφώς και δεν προτίθεται να μειώσει αυτές τις δαπάνες.

Θέμα χρόνου

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς έγκυρων στρατιωτικών αναλυτών, όπως για παράδειγμα του στρατηγού Βλαντίμιρ Σλιπτσένκο, που απεβίωσε πρόσφατα, εκτιμάται ότι μέχρι το 2020, ο αριθμός των οπλικών συστημάτων υψηλής ακρίβειας των κορυφαίων χωρών του κόσμου, θα φτάσουν τις 70 έως 90 χιλιάδες μονάδες. Καθένας αντιλαμβάνεται ότι για να είναι αποτελεσματικά απαιτείται ένας τεράστιος αριθμός δορυφορικών συστημάτων. Διότι χωρίς τα τελευταία, οι πύραυλοι Cruise και οι «έξυπνες βόμβες» που μπορούν να χτυπήσουν στόχο σε μέγεθος κουνουπιού, μετατρέπονται σε άχρηστα σίδερα και μεταλλικούς τενεκέδες.

Αυτό σημαίνει ότι είναι απλά θέμα χρόνου η ανάπτυξη δορυφορικών συστημάτων που θα τίθενται σε γήϊνη τροχιά, ικανά να χτυπήσουν στόχους στο διάστημα, στην ατμόσφαιρα ή στο έδαφος. «Σε αυτόν που ανήκει το διάστημα, ανήκει όλος ο κόσμος», λέει ο πρώην επικεφαλής των δορυφορικών συστημάτων των ρώσικων Ενόπλων Δυνάμεων, αντιστράτηγος Ανατόλι Σιτνόφ.

Πάντως, πολλοί στρατιωτικοί παρατηρούν ότι η Ρωσία βρίσκεται πολύ πίσω από τις ΗΠΑ στην κούρσα των διαστημικών οπλικών συστημάτων. Συνολικά, σε τροχιά γύρω από τη γη βρίσκονται περίπου 500 αμερικάνικες και 100 ρώσικες «συσκευές» και μηχανήματα. Η ρώσικη «αμυντική δορυφορική ομάδα», σύμφωνα με τους ρώσους εμπειρογνώμονες, είναι λιγότερο από το ένα τέταρτο της αντίστοιχης των ΗΠΑ. Ας ληφθεί επίσης υπόψη, ότι δεν είναι όλες οι συσκευές, σε κατάσταση επιχειρησιακής λειτουργίας.

Ολέθρια λάθη

Στο μέσον Ιουνίου του 2012, το πειραματικό διαστημικό όχημα της USAF, Χ-37Β, έκανε μια επιτυχημένη προσγείωση, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση (με αυτόματο πιλότο), μετά από 15 μήνες αυτόνομης πτήσης σε τροχιά γύρω από τη γη. Ο επικεφαλής του προγράμματος, αντισυνταγματάρχης Τομ Μακιντάϊρ, δήλωσε ότι μετά την απόσυρση του στόλου των διαστημικών λεωφορείων, το διαστημόπλοιο που δοκιμάζεται, δίνει «εξαιρετικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη της διαστημικής τεχνολογίας». Οι αμερικανοί δεν κρύβουν ότι οι τεχνολογίες αυτές αφορούν κυρίως στη δημιουργία οπλικών συστημάτων.

Η ρώσικη θέση είναι πολύ διαφορετική από την αμερικάνικη. Το Μάιο του 2008, ο διοικητής των διαστημικών δυνάμεων, στρατηγός Βλαντίμιρ Ποπόβκιν (σήμερα είναι επικεφαλής της «Roscosmos») προειδοποίησε: «Είμαστε κατηγορηματικά ενάντια στην τοποθέτηση οποιασδήποτε μορφής όπλων σε τροχιά. Το διάστημα αποτελεί ένα χώρο όπου δεν υπάρχουν όρια. Η τοποθέτηση όπλων σε αυτό, θα ανατρέψει τις ισορροπίες, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί στον κόσμο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα διαστημικά συστήματα και τα τροχιακά συγκροτήματα, είναι τεχνικά πολύ περίπλοκα συστήματα και μπορεί να υπάρξουν σφάλματα. «Εγώ ως διοικητής των διαστημικών δυνάμεων, δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι όταν τεθεί μια διαστημική συσκευή εκτός λειτουργίας, αυτό θα έχει προκληθεί μόνον από εχθρική ενέργεια». Κατά την άποψη των στρατιωτικών, η στρατηγική πυρηνική σταθερότητα, δηλαδή ένας υψηλός βαθμός αποτροπής από ξαφνικό πυρηνικό πλήγμα, καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την λειτουργικότητα των δορυφόρων έγκαιρης προειδοποίησης και από την αδιάλειπτη λειτουργία των δορυφόρων αναγνώρισης. Σε περίπτωση που μια τέτοια συσκευή τεθεί εκτός λειτουργίας, η κατάσταση για τη χώρα που υποστηρίζεται από τέτοια συστήματα, αρχίζει να γίνεται αβέβαιη. Σαν αποτέλεσμα, αυξάνεται το επίπεδο ανασφάλειας και δυσπιστίας, που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε πόλεμο και καταστροφή.

Προφανώς, είχε δίκιο ο ηθοποιός Χάρισον Φορντ, ο οποίος έπαιξε έναν από τους πιο σημαντικούς ρόλους στην ταινία «Star Wars» (τον πιλότο Han Solo), όταν είπε ότι η ταινία «δεν αφορά στο διάστημα, αλλά είναι για τους ανθρώπους, διότι ερευνά πρωτίστως τις ανθρώπινες σχέσεις». Η ανθρωπότητα θα πρέπει να συμφωνήσει αν θα προχωρήσει ειρηνικά στην κατάκτηση του διαστήματος ή θα μετατρέψει το διάστημα σε μια τρισδιάστατη αρένα της στρατιωτικής αντιπαράθεσης στη γη.

http://rbth.gr/articles/2012/10/19/pole ... 17613.html
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ειδησεις απο τον υπόλοιπο κόσμο”