Το Ιράν ετοιμάζει «συριακή» απάντηση για τη Δύση;

1
Εικόνα
Το Ιράν θα εντείνει την αντίσταση στη Δύση και τους συμμάχους της στη Μέση Ανατολή αντιδρώντας στις προσπάθειές τους να ανατρέψουν τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ. Αυτή η κατευθυντήρια οδηγία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντέιλι τέλεγκραφ», δόθηκε από τον ηγέτη του Ιράν αγιατολλά Αλή Χαμενέι.

Η εφημερίδα επικαλείται κάποια στοιχεία της δυτικής κατασκοπείας, η οποία δήθεν «άφησε να διαρρεύσουν» πληροφορίες ότι σε κατάσταση αυξημένης μαχητικής ικανότητας έχει τεθεί η ταξιαρχία Αλ-Κουντς» - ειδική υπηρεσία του Σώματος φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης. Σ΄αυτό το επίλεκτο τμήμα ο Αλή Χαμενέι έδωσε διαταγή να «εντείνει τις επιθέσεις εναντίον της Δύσης και των συμμάχων της». Και κάλεσε τις ειδικές υπηρεσίες να στείλουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, τη Μ. Βρετανία, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ μήνυμα ότι δεν μπορούν άλλο πλέον να δρουν ατιμώρητα στη Συρία (εννοείται ο αγώνας της ένοπλης αντιπολίτευσης για την ανατροπή του καθεστώτος Μπασάρ Άσαντ).

Δεν αποκλείεται ότι πρόκειται για νέα «προπαγανδιστική διαρροή πληροφοριών», εφόσον στο Ιράν η διαρροή τέτοιου είδους εμπιστευτικών πληροφοριών αποκλείεται. Συνεπώς, μπορεί να πρόκειται για «πληροφοριακό πόλεμο». Αυτό το μέσο η Δύση το χρησιμοποιούσε ενεργά στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη και σήμερα – στη Συρία.

Όμως δεν αποκλείεται να έχει πραγματικά δοθεί διαταγή για σημαντική αύξηση της αντίστασης στη Δύση ως αντίμετρο στις προσπάθειές της να ανατρέψει το καθεστώς Μπασάρ Άσαντ. Τι μπορεί άραγε να κάνει το Ιράν; Ακολουθεί η γνώμη του αναλυτή Σεργκέι Ντεμιντένκο:

- Το Ιράν αναμφίβολα μπορεί να επιχειρήσει κάποιες ενέργειες δολιοφθοράς στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας ή του Κατάρ. Στα τέλη Ιουλίου στη Σαουδική Αραβία δολοφονήθηκε ο πρίγκιπας Μπαντνάρ μπιν Σουλτάν. Είναι δύσκολο να πούμε αν το Ιράν έχει άμεση σχέση μ΄αυτό το φόνο. Όμως είναι γνωστό ότι αυτός ο πολιτικός ήταν σκληρός αντίπαλος του Μπασάρ Άσαντ. Το Ιράν μπορεί να ενεργοποιήσει τις σιιτικές κοινότητες. Αυτές βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, που είναι η πιό πετρελαιοφόρα περιοχή, καθώς και στο Μπαχρέιν, όπου πάνω από το 70% του πληθυσμού είναι σιίτες, ενώ στην εξουσία βρίσκεται σουνιτική δυναστεία. Επίσης – στο Κουβέιτ, πάνω από το 40% του οποίου είναι σιίτες. Είναι και το Ιράκ, το οποίο σήμερα υποστηρίζει τον Μπασάρ Άσαντ. Πάντως το Ιράν δεν θα επιχειρήσει οποιαδήποτε πολύκροτη επιχείρηση.

Είναι αξιοσημείωτο το ότι το δημοσίευμα στην «Ντέιλι τέλεγκραφ» εμφανίστηκε τις παραμονές της Συνόδου Κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Τεχεράνη στα τέλη Αυγούστου. Το Ιράν θα προσπαθήσει να επωφεληθεί της ευκαιρίας, για να ενισχύσει τις θέσεις του στην υπόθεση της επίλυσης της συριακής κρίσης και να εξασφαλίσει την υποστήριξη όσο το δυνατό περισσότερων χωρών, εφόσον στην Τεχεράνη θα μεταβούν οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων 120 και πάνω χωρών. Μήπως το δημοσίευμα στη «Ντέιλι τέλεγκραφ» δεν αποτελεί προληπτικό χτύπημα στο Ιράν – γιατί να μην εκφοβίσουμε ένα τόσο αντιπροσωπευτικό φόρουμ με την ιρανική απειλή;


πηγη: Η φωνή της Ρωσίας
.\n.\n.\n\n
Εικόνα
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ειδησεις απο τον υπόλοιπο κόσμο”