Με "τοπικό πυρηνικό πόλεμο" απειλεί ο Ν.Μεντβέντεφ τις ΗΠΑ αν κτυπήσουν Συρία, Ιράν!

1
Εικόνα




H Ρωσία προειδοποίησε με τον πιο επίσημο τρόπο τη Δύση και ειδικότερα τις ΗΠΑ με πυρηνικό πόλεμο καθώς ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντφ κάλεσε τους δυτικούς «να μην υποθάλπουν βιαστικούς και επιπόλαιους πολέμους», εννοώντας την Συρία και το Ιράν, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος «να εξελιχθούν σε τοπικούς πυρηνικούς πολέμους».

«Οι συνέπειες επιπόλαιων στρατιωτικών επιχειρήσεων σε ξένα κράτη συνήθως φέρνουν τους σκληροπυρηνικούς στην εξουσία. Κάποιες φορές οι πράξεις αυτές - που υπονομεύουν την κρατική κυριαρχία - μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα την εξάπλωση ενός τοπικού πολέμου, ακόμη και την χρήση, χωρίς να θέλω να τρομάξω κανέναν, πυρηνικών όπλων» είπε ο Μεντβέντεφ σε εκδήλωση στην Αγία Πετρούπολη, λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, όπου θα λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής του G8, στο Καμπ Ντέιβιντ, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Πάντως η Ρωσία "ετοιμάζεται για όλα" στην περίπτωση που οι Δυτικοί αποφασίσουν να κτυπήσουν στο Ιράν, αφού θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου μια δυτική επέμβαση να επεκταθεί και στον Καύκασο.

Πριν από μέρες, ο Πρόεδρος της Γενικής Ακαδημίας Επιστημών και Γεωπολιτικής της Ρωσίας, Leonid Ivashov, δήλωσε ότι: «Ένας πόλεμος εναντίον του Ιράν, ουσιαστικά θα είναι ένας πόλεμος εναντίον της Ρωσίας», ενώ δεν δίστασε να καλέσει σε μια πολιτική και διπλωματική Συμμαχία την Κίνα και την Ινδία.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Leonid Ivashov, τα όσα έχουν σκοπό να ξεκινήσουν οι ΗΠΑ σε συνεργασία με το Ισραήλ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, έχουν ως απώτερο σκοπό να αποσταθεροποιήσουν την ευρύτερη περιοχή ώστε η κρίση αυτή αρχικώς να πλήξει και δευτερεύων μεταφερθεί στα σύνορα της Κίνας, της Ρωσίας και στο εσωτερικό της Ευρώπης.

«Ένας πόλεμος εναντίον του Ιράν εκτός τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που θα πάρει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, θα επεκταθεί στον Καύκασο με στόχο να αποδυναμώσει τη θέση της Ρωσίας στην Κασπία Θάλασσα», επισημαίνει ο Leonid Ivashov.


Τα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια Kavkaz-2012 που ετοιμάζει η Ρωσία για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανάπτυξη των μέσων και του προσωπικού έχει ξεκινήσει κυρίως λόγω του ευμετάβλητου γεωστρατηγικού κλίματος στην περιοχή εξαιτίας της επαπειλούμενης στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράν.

Νέα συστήματα και εξοπλισμός επικοινωνιών που θα μπορούν να χρησιμοποιούν δεδομένα στόχευσης από το ρωσικό δορυφορικό σύστημα GLONASS έχει εγκατασταθεί στην περιοχή που θα εξελιχθεί η άσκηση (Νότιος Καύκασος).

Η ρωσική Αεροπορία του νότιου στρατιωτικού συγκροτήματος (ΝΣΣ) έχουν επανεξοπλιστεί πλήρως στο 100% της δύναμής τους με νέα μαχητικά και επιθετικά ελικόπτερα. Να σημειωθεί πως στην αντίστοιχη άσκηση Kavkaz-2008 οι ασκήσεις αυτές επέτρεψαν στο ρωσικό Στρατό να αναπτύξει μυστικά δυνάμεις στην περιοχή –κάτω από την κάλυψη της άσκησης- δυνάμεις οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν στην εμπλοκή με τη Γεωργία.

Οι πρώτοι 1.300 ελεύθεροι σκοπευτές αναπτύχθηκαν στο ΝΣΣ στις 16 Ιανουαρίου.
Μονάδες στην Απχαζία, την Οσσετία, την Τσετσενία και το Βόλβογκραντ έχουν επανεξοπλιστεί με άρματα T-90A και T-72BM.

Οι ίδιες μονάδες έχουν παραλάβει τουλάχιστον 7000 βαρέα όπλα πεζικού.

Ο διοικητής των αερομεταφερόμενων δυνάμεων της Ρωσίας (VDV) στρατηγός Vladimir Shamanov ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα στην Αρμενία θα ενισχυθούν με νέες δυνάμεις αλεξιπτωτιστών επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα, για την διενέργεια αεραποβάσεων.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείνΠλάτων

Re: Με "τοπικό πυρηνικό πόλεμο" απειλεί ο Ν.Μεντβέντεφ τις ΗΠΑ αν κτυπήσουν Συρία, Ιράν!

3
Ρωσική πρόταση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Εικόνα
Ενας ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε χθες ότι το Ιράν και δυτικές κυβερνήσεις έδειξαν "ενδιαφέρον" για τη ρωσική πρόταση με στόχο να επιλυθεί η διένεξη σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, πρόσθεσε όμως ότι δεν ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η Ρωσία καλεί για μια λύση "βήμα προς βήμα" στη διένεξη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που δυτικά κράτη υποπτεύονται ότι έχει στόχο την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου, κάτι το οποίο η Τεχεράνη διαψεύδει.

Η Μόσχα λέει ότι το Ιράν θα πρέπει να κάνει κινήσεις για να καθησυχαστεί η διεθνής κοινότητα όσον αφορά τις προθέσεις της και να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, προτείνοντας σε αντάλλαγμα να ανταμειφθεί με την σταδιακή άρση των κυρώσεων που επιβάλλουν στην Τεχεράνη το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και δυτικά κράτη.

Σε μια πρόταση που είχε δημοσιοποιήσει το Φεβρουάριο, η Ρωσία είχε πει ότι αρχικά το Ιράν θα μπορούσε να παγώσει τον αριθμό των συσκευών φυγοκέντρισης που διαθέτει για τον εμπλουτισμό ουρανίου στο σημερινό επίπεδο και να δεχθεί ορισμένους σαφείς περιορισμούς σε ό,τι αφορά τη χρήση τους. Σε αντάλλαγμα η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να δεσμευτείότι δεν θα επιβάλλει νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ είπε ότι η πρόταση αυτή συζητήθηκε στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη την 14η Απριλίου ανάμεσα στο Ιράν και την ομάδα 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών -ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία- συν τη Γερμανία), την πρώτη μετά από ένα χρόνο και πλέον. Ο επόμενος γύρος των διαπραγματεύσεων προγραμματίζεται να γίνει την 23η Μαΐου στη Βαγδάτη.

Ο Ριάμπκοφ δήλωσε ότι το Ιράν και οι δυτικές δυνάμεις άφησαν να εννοηθεί πως "ενδιαφέρονται" για την πρόταση, που όπως είπε είναι ανάμεσα στις ιδέες που συζητούνται ανάμεσα στις έξι δυνάμεις καθώς επιδιώκουν να διαμορφώσουν ενιαία στάση και να υπάρξει πρόοδος με το Ιράν.

"Κρατάμε όλες τις προτάσεις μας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αλλά οι εργασίες συνεχίζονται τώρα με λίγο διαφορετική μορφή", είπε ο Ριάμπκοφ, ο οποίος εκπροσωπεί τη Ρωσία στις διαπραγματεύσεις.

"Εργαζόμαστε προκειμένου [οι έξι δυνάμεις] να έχουμε μια ενιαία θέση, και στις ιδέες μας, που εξετάζονται, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα ως προς αυτό", πρόσθεσε. Η Ρωσία δεν έχει καταστήσει σαφές εάν και κατά πόσον θεωρεί πως στην περίπτωση που το Ιράν συμφωνήσει να τεθούν περιορισμοί σε ό,τι αφορά τις συσκευές φυγοκέντρισης αυτό θα σήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να εγκαταλείψει το σχέδιο -στο οποίο τα κράτη-μέλη της είχαν συμφωνήσει τον Ιανουάριο- να επιβάλει εμπάργκο σε όλες τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου από τον Ιούλιο.

"Πολλά κράτη (της ΕΕ) συνεχίζουν να ανησυχούν για την ιδέα να αρθούν οι κυρώσεις πριν να τεθούν καν σε ισχύ και χωρίς οι διαπραγματεύσεις να έχουν περάσει στο δεύτερο στάδιο", σχολίασε ένας δυτικός διπλωμάτης.

Στα τέλη του Μαρτίου ο Ριάμπκοφ είχε δηλώσει πως ορισμένες δυτικές χώρες που συμμετέχουν στις διπλωματικές διεργασίες όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν φαίνεται απίθανο να επιδείξουν ενθουσιασμό για τη συγκεκριμένη πρόταση. Το Ιράν δεν έχει σχολιάσει εκτενώς την ιδέα.

Η Ρωσία τάχθηκε υπέρ τεσσάρων γύρων κυρώσεων εναντίον του Ιράν που εγκρίθηκαν από το ΣΑ του ΟΗΕ, στο οποίο διατηρεί δικαίωμα βέτο, αλλά έχει τονίσει πως αντιτίθεται σε περαιτέρω κυρώσεις και εκτιμά ότι η υπερβολική άσκηση πίεσης μπορεί να αποδειχθεί αντιπαραγωγική.

http://www.ikypros.com
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ειδησεις απο τον υπόλοιπο κόσμο”