Η αργοναυτική εκστρατεία !

1
Στην Αργοναυτική εκστρατεία οι ήρωες που έλαβαν μέρος προέρχονταν απ’όλη την ελληνική επικράτεια.Ήταν γνωστοί για δίαφορα ανδραγαθήματα και για διακρίσεις σε πολλούς αγώνες.Πόλλοί υπήρξαν και γονείς ή και παππούδες ηρώων που αργότερα πρωταγωνίστησαν με τη σειρά τους στον Τρωικό Πόλεμο (Λαέρτης και Αυτόλυκος από τον Οδυσσέα).
Εδώ σας παρουσιάζω κάποιες «ιδιαίτερες» ικανότητες που χαρακτηρίζουν πρόσωπα και αντικείμενα μέσα στο έργο αυτό.
Ο κατασκευαστής της Αργώς ήταν ο Άργος και η θεά Αθηνά σύμβουλός του.Πήρε και ο ίδιος μέρος στο εγχείρημα .
Ήδη από την αρχή πριν ακόμη ξεκινήσουν η θεά Ήρα έβαλε μέσα τους ασίγαστο πόθο να σηκώσουν μαζί το βάρος μιας τόσο μεγάλης επιχείρησης.
Δε θα παραλείψω να αναφέρω την παρουσία της Αταλάντης ,ως μόνης γυναικείας παρουσίας στην εκστρατεία ,καθώς και την περίπτωση του Βούτη που ήταν ο μόνος από τους Αργοναύτες που δε μπόρεσε να αντισταθεί στο τραγούδι των Σειρήνων και έπεσε στη θάλασσα για να πάει κοντά τους,σώθηκε όμως ύστερα από παρέμβαση της Αφροδίτης.

ΑΡΓΩ Με τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς το καράβι έγινε όχι μόνο γερό,αλλά και τόσο ελαφρύ,ώστε οι άντρες του μπορούσαν να το σηκώσουν στους ώμους ΄ ήταν και πολύ γρήγορο,γι’αυτό ονομάστηκε Αργώ (αργός=γρήγορος).Επειδή μάλιστα είχε γίνει από πεύκα του Πηλίου,το έλεγαν Πηλιάδα Αργώ.Αυτό όμως που το ξεχώριζε από κάθε άλλο καράβι ήταν η ανθρώπινη λαλιά και η προφητική ικανότητα που του είχε χαρίσει η θεά Αθηνά,όταν πρόσθεσε στην πλώρη του ένα κομμάτι ξύλο από την ιερή βελανιδιά της Δωδώνης.

ΟΡΦΕΑΣ Τον Ορφέα,τον τραγουδιστή από την Θράκη και ξακουσμένο στην τέχνη της λύρας,τον πήρε ο Ιάσονας μαζί του ακολουθώντας τη συμβουλή του Κένταυρου Χείρωνα.Ο Χείρωνας πίστευε πως ο Ορφέας θα ήταν χρήσιμος στους Αργοναύτες,γιατί μόνο με το γλυκό του τραγούδι και τη μαγευτική του λύρα θα μπορούσαν να περάσουν απείραχτοι από τα νησιά των Σειρήνων.

ΛΥΓΚΕΑΣ Ο οποίος με την διαπεραστική ματιά του τσακαλιού,μπορούσε να βλέπει και κάτω από την γη ακόμα.Γι’αυτό η θέση του στην Αργώ ήταν στην πλώρη,απ’όπου έδινε πληροφορίες στον τιμονιέρη για τις μακρινές ακτές και τον βοηθούσε να κρατάει σταθερή πορεία επειδή μπορούσε να διακρίνει τον πολικό αστέρα μέσα από τα σκοτεινά σύννεφα.Όταν οι Αργοναύτες αναζητούσαν τον Ηρακλή,που είχε χαθεί στη Λιβύη,ο Λυγκέας τον ανακάλυψε από μακριά,πέρα από θάλασσες και στεριές.

ΑΙΘΑΛΙΔΗΣ Ο κήρυκας της Αργώς , γιος της Ευπολέμειας,μιας από τις θυγατέρες του Μυρμιδόνα, και του Ερμή.Από τον θεικό πατέρα του είχε πάρει το χάρισμα της δυνατής μνήμης,έτσι ώστε να μη ξεχνά τίποτε,ακόμα και μετά τον θάνατό του.Λένε μάλιστα πως ο Ερμής του είχε κάμει χάρη,άλλοτε να βρίσκεται στον Πάνω Κόσμο και άλλοτε στον Κάτω.

ΠΕΡΙΚΛΥΜΕΝΟΣ Ήταν γιος του Νηλέα και εγγονός του Ποσειδώνα.
Ο παππούς τον έκανε και μπορούσε να παίρνει όποια μορφή ήθελε.

ΕΧΙΟΝΑΣ κ ΕΡΥΤΟΣ Δίδυμοι γιοι του Ερμή και της Αντιάνειρας.Ήταν γνωστοί για την γρηγοράδα και την πονηριά τους, χαρακτηριστικά που είχαν κληρονομήσει από τον πατέρα τους.

ΕΥΦΗΜΟΣ Γιος του Ποσειδώνα.Ο πατέρας του του είχε δώσει την ικανότητα να περνά τη θάλασσα χωρίς να βρέχονται τα πόδια του.Στην Αργοναυτική Εκστρατεία μετέχει ως υποκυβερνήτης της Αργώς.





















Από το «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ» του Γ. Χριστόπουλου και Ι. Κακριδή
ΙΔΙΑ ΦΥΛΛΑΤΤΕ-ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΜΥΝΟΥ-ΘΝΗΣΚΕ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ\n\n-Δάσκαλε γιατί με διδάσκεις πολεμικές τέχνες και παράλληλα μου μιλάς για ειρήνη; \n-Γιατί καλύτερα να είσαι μαχητής σε κήπο παρά κηπουρός σε μάχη…
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ελληνική μυθολογία”

cron